Factoring Şirketleri

 
faktoring şirketler

Faktoring Şirketleri

Factoring şirketleri, Firmaların yurtiçi ve yurtdışı müşterilerinden olan alacaklarını belirli bir komisyon düşüldükten sonra devir almaktadırlar. Kısa ve daha anlaşılır bir şekilde açıklamak gerekirse Firmalar piyasadan olan alacaklarını Factoring şirketine satarak hem hızlı bir şekilde nakde dönüştürmekte hem de riskten korunmaktadır.

 

Factoring Şirketlerinin Görevleri

Factoring şirketleri, işletmelerin piyasa alacaklarını belirli bir tutar karşılığında satın alarak işletmelere finansman sağlayan, işletmeleri alacak tahsili ve icra gibi süreçlerden kurtaran finans kurumudur. Factoring şirketlerinin yetkileri BDDK tarafından verilmekte olup tüm faaliyetleri de BDDK tarafından kontrol edilmektedir.
Bankalar da ek bir departman olarak 1988 yılında ülkemize gerçekleştirilmeye başlayan faktöring işlemleri günümüze kadar bir çok evreden geçerek büyüme sürecine girmiştir. 1994 yılında çıkartılan Kanun hükmünde kararname ile Faktoring işlemleri artık “Ödünç para verme işleri” kapsamına alınmıştır. 2015 Yılında yayınlanan son yönetmelik sayesinde Faktoring şirketlerinin çalışmaları ile ilgili usul ve esasları belirlenmiştir.

Bir Factoring şirketi, BDDK tarafından yetkilendirilmediği süresince faktoring işlemlerine konu olacak faaliyetlerde bulunması yasaktır. Türkiye de BDDK tarafından yetkilendirilmiş 56 adet kuruluş vardır. Fakcoring işlemleri ile ilgili yetkili kuruluşların listene BDDK adresinden ulaşabilirsiniz.

Factoring Şirketleri’nin İşletmeler İçin Avantajları

Factoring şirketleri, özellikle Küçük ve orta ölçekli firmalar tarafından çok tercih edilmektedir. Factoring şirketleri’ nin sunduğu garanti, finansman ve tahsilat imkanları sayesinde KOBİ’ler hem alacaklarının tahsilini garanti altına almış oluyorlar hem işletmelerine finansman sağlıyorlar hem de tahsil edilememe riskine karşı korunarak tüm alacaklarını tahsil etmiş oluyorlar.
İşletmeler için yapılan satış kadar satışların tahsilatı da çok önemli bir sorundur. Yapılan bir satışın karşılığında tahsilatın yapılamaması, alınan çeklerin vadesinde ödenip ödenemeyeceği gibi riskler özellikler KOBİ’ler için ciddi bir sıkıntıdır. Tahsil edilemeyen satışların ise icra yolu ile tahsilatındaki çıkan ek masraflar ve uzayan süreçler firmaları bir kat daha yıpratmaktadır.
İşte tüm bu riskleri ortadan kaldırmak ve sadece satış verimliliğini, işletme yatırımlarını arttırmaya yönelmek isteyen KOBİ’ler, Factoring şirketlerine piyasada ki alacaklarını satarak hem riskten korunmayı hem de firmalarına finansman sağlamayı uygun buluyorlar.

Factoring Sisteminin İşleyişi

Bir işletme piyasada ki alacaklarının bir kısmını erken tahsil etmek istediğinde ya da riskli gördüğü bir grup piyasa alacağı için riskten korunmak istediğinde BDDK tarafından yetkilendirilmiş Factoring şirketleri ile görüşmeye başlar. Factoring şirketi alacağın, vadesine ve riskine göre %50 ya da %80’ini işletmeye ödemeyi kabul ederek alacağı satın alır.

Bu aşamadan sonra Factoring işlemine konu olan o alacak üzerinde işletmenin hiçbir yetki ve inisiyatifi kalmamaktadır. Factoring şirketi satın aldığı alacağı tahsil etme yoluna girer. Alacağı tahsil edemiyor ise yasal takip işlemlerini başlatır. Satışa konu olan alacak ile ilgili bütün risk ve masraflar Factoring şirketi tarafından karşılanır.

Yetkili Factoring Şirketleri

1. ABC FAKTORİNG A.Ş.
2. ACAR FACTORİNG A.Ş.
3. AK FAKTORİNG A.Ş.
4. AKDENİZ FAKTORİNG A.Ş.
5. AKIN FAKTORİNG A.Ş.
6. ANADOLU FAKTORİNG A.Ş.
7. ARENA FAKTORİNG A.Ş.
8. ATAK FAKTORİNG A.Ş.
9. ATILIM FAKTORİNG A.Ş.
10. BAŞER FAKTORING A.Ş.
11. BAYRAMOĞLU FAKTORİNG A.Ş.
12. C FAKTORİNG A.Ş.
13. CREDITWEST FAKTORING A.Ş.
14. ÇAĞDAŞ FAKTORİNG A.Ş.
15. ÇÖZÜM FAKTORİNG A.Ş.
16. DENİZ FAKTORING A.Ş.
17. DESTEK FAKTORİNG A.Ş.
18. DEVİR FAKTORİNG A.Ş.
19. DOĞA FAKTORİNG A.Ş.
20. DORUK FAKTORİNG A.Ş.
21. EKO FAKTORİNG A.Ş.
22. EKSPO FAKTORİNG HİZMETLERİ A.Ş.
23. FİBA FAKTORİNG A.Ş.
24. GARANTİ FAKTORİNG A.Ş.
25. GLOBAL FAKTORİNG HİZMETLERİ A.Ş.
26. GSD FAKTORİNG A.Ş.
27. HALK FAKTORING A.Ş.
28. HUZUR FAKTORİNG A.Ş.
29. ING FAKTORİNG A.Ş.
30. İSTANBUL FAKTORİNG A.Ş.
31. İŞ FAKTORING A.Ş.
32. KAPİTAL FAKTORİNG A.Ş.
33. KENT FAKTORING A.Ş.
34. KREDİ FİNANS FAKTORİNG HİZMETLERİ A.Ş.

35. LİDER FAKTORİNG A.Ş.
36. MERT FİNANS FAKTORİNG HİZMETLERİ A.Ş.
37. MNG FAKTORING A.Ş.
38. OPTİMA FAKTORİNG A.Ş.
39. PAMUK FAKTORING A.Ş.
40. PARAFİNANS FAKTORİNG A.Ş.
41. QNB FİNANS FAKTORİNG A.Ş.
42. SARDES FAKTORİNG A.Ş.
43. SÜMER FAKTORİNG A.Ş.
44. ŞEKER FAKTORİNG AŞ.
45. ŞİRİNOĞLU FAKTORİNG A.Ş.
46. TAM FAKTORİNG A.Ş.
47. TEB FAKTORİNG A.Ş.
48. TRADEWİND FAKTORİNG A.Ş.
49. TUNA FAKTORİNG A.Ş.
50. ULUSAL FAKTORİNG A.Ş.
51. VAKIF FAKTORİNG A.Ş.
52. VDF FAKTORING A.Ş.
53. YAPI KREDİ FAKTORİNG A.Ş.
54. YAŞAR FAKTORİNG A.Ş.
55. YEDİTEPE FAKTORİNG A.Ş.
56. ZORLU FAKTORİNG A.Ş.