Anıtkabir

Anıtkabir Hakkında

Kurtuluş Savaşı’nın büyük önderi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk’ün, Türk milletinin bağımsızlığını kazanması ve çağdaş medeniyetler seviyesine çıkması için gerçekleştirdiği inkılapları ile geçen ömrü 57 yıl sürmüş ve 10 Kasım 1938 yılında ebediyete intikal etmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti’ni bütün kurumları ile çağdaş medeniyetlerin bir üyesi yapan Atatürk, sadece Türk milleti için değil tüm insanlık tarihi içinde önemli liderlerin başında gelir. Bu nedenle; O’nun yüceliğini her yönüyle temsil edecek ve onun çağdaşlaşmaya yönelik düşüncelerini yansıtacak bir anıt mezar yapma fikri, Türk milletinin ortak arzusu ile ortaya çıkmış ve yapımına karar verilmiştir.

Anıtkabir Fotoğrafları

anıtkabir
anıtkabir
anıtkabir
anıtkabir
anıtkabir
anıtkabir
anıtkabir
anıtkabir
anıtkabir
anıtkabir
anıtkabir
anıtkabir
anıtkabir
anıtkabir
anıtkabir
anıtkabir

Sponsorlu Bağlantılar

 

Anıtkabir’in İnşa Aşaması

Daha önce Mustafa Kemal Atatürk tarafından bir anıt yeri olarak belirlenen Rasattepe, anıt mezarın yapımı için en uygun yer olarak kabul edilir ve 1941 yılında Atatürk’e yaraşır bir yapının inşası için yarışma düzenlenir. Düzenlenen yarışmada yapılacak olan anıt mezarın sadece mimari özellikleri değil aynı zamanda ulu önderin görüşlerinin de ön planda tutulduğu bir tasarımın ortaya çıkması amaçlanmaktadır.

Türkiye, İtalya, Fransa, Avusturya, Almanya gibi ülkelerden de toplam 49 proje yarışmaya katılır ve titiz bir inceleme başlatılır. Yapılan değerlendirmeler sonucu yarışmayı kazanan proje iki Türk mimarı olan Prof. Emin Onat ve Doç. Orhan Arda’nın hazırladığı 25 numaralı proje olur. 9 Ekim 1944 yılında görkemli bir temel atma töreni ile başlayan inşaat süreci dokuz yıl sununda tamamlanır. Bu esnada Etnografya Müzesi’nde bulunan Atatürk’ün naaşı, 15. Ölüm yıldönümü olan 10 Kasım 1953 yılında Anıtkabir’e taşınır.

Anıtkabir’in Mimari Özellikleri

Anıtkabir, Türk mimarlığının “II. Ulusal Mimarlık Dönemi” olarak kabul edilen dönemin de inşa edildiği için o dönemin özelliklerine uygun olarak inşa edilir. 1940 ve 1950’li yıllara rastlayan bu dönemde yapılan binaların çoğu; simetriye önem veren, anıtsal değeri ağır basan ve kesme taş malzemelerin kullanılmasıyla inşa edilmiştir. Bu nedenle Anıtkabir’de de bu dönemin özellikleri görülür. Ayrıca Selçuklu döneminin taş işçiliği ve Osmanlı mimarisinin de süsleme öğelerine yer verilen Anıtkabir, o dönemin en iyi yapı örneklerinden biridir.

Heykellerinden, süslemelerine, kulelerinden kabartmalarına kadar pek çok ilginç özelliği içerisinde barındıran Anıtkabir, toplamda 150 bin ton ağırlığında dev bir yapıt olarak karşınıza çıkıyor. Yaklaşık 750.000 metre kare bir alanı kaplayan Anıtkabir, “Barış Parkı ve Anıt Blok” olarak iki kısımdan oluşuyor. Anıtkabir’in içinde çok geniş kaynaklara sahip olan Atatürk ve Türk Devrim Kütüphanesi, Sanat Galerisi ve İsmet İnönü Lahti gibi farklı yapılarda bulunuyor.

Anıtkabir Bölümleri

Barış Parkı

Atatürk’ün en önem verdiği konulardan biri olan ve tüm dünya ülkeleri ile barış içinde yaşamanın önemine değinen “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” sözünden ilham alınarak, çeşitli ülkelerden ve Türkiye’nin bazı bölgelerinden getirilen fidanlarla oluşturulan Barış Parkı’nda 104 farklı türden yaklaşık 48 bin 500 adet süs ağacı ve süs bitkisi bulunuyor.

Anıt Bloku

Anıtkabir’in diğer bir bölümünü oluşturan Anıt Bloku, Aslanlı Yol, Tören Meydanı ve Mozole olmak üzere 3 bölümden oluşuyor. Anıtkabir’e Tandoğan kapısından girildiğinde ilk olarak 26 basamaklı görkemli merdivenlerden çıkılıyor. Bu 26 basamak; Kurtuluş Savaşı’ndan sonra Türk ordularının ülkenin büyük bir kısmını işgal altından kurtardığı tarih olan 26 Ağustos 1922 tarihini temsil ediyor. Merdivenlerin başına gelindiğinde ise karşılıklı olarak İstiklal ve Hürriyet Kuleleri karşınıza çıkıyor.

Aslanlı Yol: Anıtkabir’in en ilgi çekici bölümlerinden biri olan Aslanlı Yol, Atatürk’ün huzuruna çıkmadan önce geçilmesi gereken 262 metre uzunluğundaki yoldan oluşuyor. Yolun her ki yanında da oturmuş pozisyonda 24 aslan heykeli bulunuyor. Anadolu uygarlıklarından Hitit sanatına özgü yapılan bu aslan heykelleri, güç, kuvvet ve sükûneti temsil ediyor. Ayrıca aslanların 24 adet olması tarih boyunca kurulan 24 Oğuz boyunu da simgeliyor. Traverten taşları ile döşenmiş Aslanlı Yol’ un sonunda ise tüm asaleti ile Türk bayrağı sizi karşılıyor.

İstiklal Kulesi: Aslanlı Yol ’un sağ başında yer alan kulenin iç duvarlarında bulunan kabartmalarda, ayakta duran, iki eliyle kılıç tutan bir genç ve hemen yanında bir kaya üzerinde bulunan kartal figürü bulunuyor. Kılıç tutan genç, istiklali savunan Türk gencini temsil ederken, karta figürü ise Selçuklu sanatındaki gücü ve bağımsızlığı simgeliyor.

Hürriyet Kulesi: Aslanlı Yol ‘un sol başında yer alan kulenin içindeki kabartmalarda, elinde kâğıt tutan melek figürü ve meleğin yanında şaha kalkmış bir at tasviri yer alıyor. Melek figürü kutsallığı ve bağımsızlığı temsil ederken, meleğin elindeki kâğıt ise Hürriyet Beyannamesi’nin simgeliyor. Şaha kalkmış at ise hürriyet ve bağımsızlığın sembolü olarak dikkat çekiyor.

Resimler: E-Yaşam Rehberi Özel Koleksiyonu

Anıtkabir Ziyareti İçin Ankara'ya Seyahat Bilgileri?

Ankara Anıtkabir'i gezip görmek için Ankara seyahati düşünüyorsanız karayolu, demiryolu ve havayolu ulaşım bilgileri web sitemizde yer almaktadır. Ankara'ya yaşadığınız yerden otobüs yolculuğu ile ulaşmak isterseniz otobüs firmaları ve otobüs biletleri fiyatlarını Ankara Otobüs Firmaları sayfamızda bulabilirsiniz. Havayolu ile ulaşım planlıyorsanız Ankara Esenboğa Havalimanı sayfalarımızı inceleyebilirsiniz. Keyifli bir tren yolculuğu düşünürseniz İstanbul'dan, Konya'dan ve Eskişehir'den Yüksek Hızlı Trenler ile kolayca Ankara'ya ulaşabilirsiniz. Ankara seyahatinizde gezmek için araç kiralamak isterseniz Ankara Araç Kiralama sayfalarımızı inceleyebilirsiniz. Sizlere çok keyifli bir Ankara Anıtkabir ziyareti dileriz.

Anıtkabir Ankara'da nerede? nasıl gidilir?

Haritayı Göster