Samsun İdman Yurdu - 1919

Samsun İdman Yurdu 1919 Yılında Kuruldu

Samsun’da 1919 yılında kurulan kulüplerden biri SAMSUN İDMANYURDU idi. Tahir Usta Pasajı Sahiplerinden Tahir Usta ve kardeşi Mahmut Usta tarafından kurulan kulüp Sarı-Kırmızı renklere sahipti. Kaynak: Baki SARISAKAL/Yazar-Tarihçi

Düzeltme: Mahmut Usta (Mehmet Erhamza), Tahir Ustanın (Tahir Erhamza) ağabeyidir.

Samsun İdman Yurdu Resimleri

samsun idman yurdu antremanı
samsun galatasaray yönetim kurulu
kurucular mehmet (mahmut) ve tahir erhamza
samsun galatasaray kulübü
1958 - 1959 samsun şampiyonu samsun galatasaray
samsun galatasaray
1929 samsun idman yurdu piknik
1948 samsun fener stadı açık tribün
1948 fener stadı 19 mayıs - bafra maçı
samsun 1949 yılı 19 mayıs bayramı
yaşar doğu 1950 samsun balosu
samsun mahmut ve ahmet erhamza

Samsun İdman Yurdu Trabzon' un Rus işgali zamanı Samsuna göç eden ve futbolu çok seven Trabzon kökenliler tarafından kurulmuştur. Tahir ve Mahmut Usta kardeşler Trabzon' un Faroz Mahallesindendir. 1916 Yılında Trabzon'dan Samsun'a yapılan göçte Samsun Selahiye Mahallesine yerleştirilmiştir. Bu yüzden Samsun Amatör Küme futbol takımı olan Samsun İdman Yurdu o yıllarda Samsun Selahiye Mahallesinin takımı olarak bilinirdi.

Bu dönemde Türkiye'de profesyonel futbol ligi yoktu. Amatör takımlar Türkiye İdman Cemiyeti İttifakına bağlıydı. İl içinde ilçelerle birlikte Amatör Küme maçları oynanıyordu. Samsunun Bafra ve Çarşamba İlçeleri futbol kulübü olan ve deplasmana gidilen ilçelerden bazılarıydı. Futbolcuların hepsinin lisansı vardı. Ama o yıllarda futbolcu transfer ücreti, maaş yoktu. Tamamen amatör bir ruh, futbol heyecanı vardı. Futbolculara zaman zaman yöneticiler hediyeler verirdi. O dönemde en önemli hediye takım elbise veya sadece elbise olurdu.

O yıllarda Samsun'da futbol maçları Fener Semtinde yer alan şehir stadında yapılırdı. Stadyumun bir yanı kapalı tribün diğer yanları açık tribündü. 19 Mayıs stadyumu ise o zamanki hipodrom yerine yapılmıştır. O zaman Hipodromda (At Yarışı Meydanı) at yarışları yapılır, bazı dönemlerde de Türkkuşu (Türk Hava Kurumu) uçakları şehire ziyarete bu meydana gelirdi. Uçaklar ziyaret edilir, parası olanlara kısa turlar attırırlardı.

O dönemde Samsun Amatör Kümede yer alan futbol takımlarından bazıları ve renkleri,

Samsun İdman Yurdu önce 19 Mayıs Spor Gençlik Kulübü adını almış, derece alamadığı için daha sonraları adı Samsun Galatasaray olarak değiştirilmiştir. Samsun Galatasaray, Samsun Fener Gençlik ile birlikte Samsunsporun temelini atan takımlardan iki tanesidir.

1958-1959 samsun şampiyonu - samsun galatasaray

Resim Açıklaması: 1958 - 1959 Samsun Şampiyonu olan "Samsun Galatasaray" futbol takımı, Ayaktakiler: Yalçın, Arat, Ersan, Nihat, Gafur Oturanlar: Resul, Selahattin, B.Metin, Muharrem, Aydemir, K.Metin,

1958-1959 samsun galatasaray yönetimi

Resim Açıklaması: 1958-59 Sezonu Samsun Galatasaray Yönetim Kurulu; Ayaktakiler (Soldan sağa): Selahattin Serkan (Samsun İdman Yurdu Eski Santraforu), Yılmaz Çepni (Tütün Tüccarı), Nüzhed Ulusoy (Avukat, Samsun Milletvekili), Necati Mısırlıoğlu (Şekerleme-Fabrikatör), Muzaffer Uzer (Eski Belediye Başkanı - Fabrikatör), Hasan Takış (Tütün Tüccarı), A.Nejat Çapraşık (Tütün Tüccarı) Oturanlar (Soldan sağa): Ahmet Erhamza (SSK Md.Yrd.), Kaya Uçar (Kabzımal), Kemal Usta (Malzemeci), Tabelacı Murat (Yardımcı)

Bu sayfa Samsun futbol tarihine kaynak oluşturmak amacıyla E-Yaşam Rehberi tarafından oluşturulmuştur. Yine bu sayfa aynı zamanda Samsunspor'un kayıp olan tarihinin bir kısmına ışık tutmak için hazırlanmıştır. Bilgi kaynağı rahmetli Mahmut Usta'nın oğlu, rahmetli Tahir Usta’nın yeğeni emekli SSK Bölge Müdürü Ahmet Erhamza'dır. Ahmet Erhamza gençlik yıllarında "Samsun Galatasaray" futbol kulübünde yöneticilik yapmıştır.

Kaynak: Ahmet Erhamza

Resimler: Ahmet Erhamza Arşivi (Ahmet Çabuker katkı sağlayan)