Burdur Şehir Rehberi

burdur

Burdur Hakkında

İlin Adı: BURDUR - (Burdur ilinin 10 adet ilçesi vardır.)

Burdur İlçeleri: Ağlasun, Altınyayla, Bucak, Çavdır, Çeltikçi, Gölhisar, Karamanlı, Kemer, Tefenni ve Yeşilova

Burdur Plaka Kodu: 15

Burdur Telefon Alan Kodu: 248

Burdur Nüfusu: 269.926

Burdur Bölgesi: Akdeniz

Burdur ve çevresine ilk yerleşenler, Orta Asya’dan gelmişler ve bir birlik kurup uzun süre Hitit İmparatorluğu’na bağımlı kalmışlardır. Daha sonra Lidya egemenliğine geçen yöre İ.Ö. VI. Yüzyılda İranlıların istilasına uğramış ve bu imparatorluğa bağlanmıştır. İ.Ö. IV. Yüzyılda Büyük İskender, Anadolu topraklarıyla birlikte buraları ele geçirmiş, ölümünün ardındanda Burdur’la çevresi Selevkoslar’ın olmuştur.

Burdur'un Tarihi

İ.Ö. 1. yüzyılda Roma İmparatorluğu’na bağlanan Burdur, bu imparatorluğun ikiye bölünmesi üzerine Doğu Roma İmparatorluğu’nun payına düşmüştür. 1071 Malazgirt Savaşı’ndan sonra Selçuklu egemenliğine girmiştir. Haçlı seferleri sırasında da yeniden Bizans’a geri verilmiştir. VIII. Yüzyılın ilk yarısında Türkler bölgeyi yeniden kazanmışlar, Anadolu Selçuklu Devleti’nin egemenliğine sokmuşlardır.

1280’de kurulan Anadolu beylikleri sırasında , Burdur, Hamidoğlu Beyliğine, 1308’e kadar da İlhanlılar’a bağımlı Kalmıştır. Osmanlı Devleti, beyliği I.Murat döneminde satın almış; Burdur’u da Yıldırım Bayezıt ülkesine katmıştır.

Osmanlı Döneminde Hamid ili (Isparta) Sancağına bağlı kaza merkezi olmuş, Tanzimattan sonra Konya vilayetine bağlanmış, 1920’de bağımsız sancak ve 1923’te il olmuştur.

Burdur’un Adı Nereden Gelmektedir ?

Burdur’un adının nereden geldiğini tam olarak bilinmemektedir. Türkmen boylarından Kınalı aşireti Burdur bölgesini bulduklarında, doğal güzelliği karşısında "Cennet buradadır. Burda dur!" demişler ve "Burda dur!" kelimesi gün geçtikçe halk arasında "Burdur" halini alıp şehir adı olarak kullanılmaya başlamıştır.

Tanrıların gazabına uğrayan, eski Yunan mitolojisinde kahraman Ulis (Aşil), Yunanistan'dan kovulur. Yolu Antalya çevresine düşer. Geceleri kutup yıldızını takip ederek, kuzeye doğru ilerlemiş. Daha sonra tam karşısına bir göl çıkar ve o anda bilmediği bir ses ona Rumca ve eski Latince "Ezostas! (Burada dur!)" diye seslenir. Ulis burada durur ve burayı yaşam alanı olarak kurar. Anadolu fetihleri sırasında Selçuklular, Burdur'u fetheder ve bu köyün ismini "Ezostas" olarak öğrenmişler. Selçuklular, Rumca bilmedikleri için köyün isminin anlamını sorar. Öğrendikleri adın "Burada dur" anlamına geldiğini öğrenirler. Bölgeye yerleşen Türkmen aşiretleri "Burada dur" kelimesini zamanla "Burdur" halini alarak zamanla bölgenin yeni ismi olarak kullanılmaya başlamıştır.

 

Burdur'un Coğrafyası

Burdur ili, Akdeniz Bölgesi'nin iç kesiminde ve Göller Yöresi adı verilen bölgede yer alır. Doğusunda Isparta, batısında Denizli, kuzeyinde Afyon, Isparta, güneyinde de Antalya ve Muğla illeriyle çevrilidir. Burdur’un yüz ölçümü 6.887 kilometrekaredir. Burdur’da dağların doğrultusuna uygun olarak uzanan Tefenni Ovası, Burdur Ovası, Yeşil Ova bölgenin verimli ovalarıdır. İlde çok sayıda göl ve akarsular yer almaktadır. Türkiye'nin en önemli göllerinden olan Burdur Gölü ve Türkiye’nin Maldivleri olarak adlandırılan Salda Gölü her türlü su sporları için elverişlidir.

Burdur’da sıcaklık, tam bir yayla iklimine sahip ilin, kışları soğuk ve yağışlı, yazları sıcak ve kurak geçmektedir.

Burdur'un Ekonomisi

Burdur’un ekonomisi çoğunlukla tarıma dayanır. İlde sanayi gün geçtikçe gelişmektedir. Burdur ilinde en fazla tahıl üretiliyor. Ayrıca, Ağlasun’da gül yetişir. Türkiye’nin gülyağı üretimin % 15’i Burdur’dan sağlanır. Meyvecilik, üzüm bağları ve sebzecilik oldukça ileri seviyededir. Başka tarım ürünleri ise, buğday, arpa, çavdar, mısır, şekerpancarı, nohut, anason, soğan, patates ve haşhaştır. Türkiye’de en çok anason Burdur’da yetiştiriliyor ve üzümleriyle de meşhurdur.

Çayır ve meraların fazla olmasıyla hayvancılığa el verişlidir. İlde beslenilen hayvanlar kıl keçisi, koyun ve sığırdır. Bunun yanında tavukçuluk, arıcılık ve balıkçılık ekonomik açıdan pek gelişmemiştir.

Burdur Ulaşım

Burdur Karayolu Ulaşımı:

Burdur, İstanbul-Antalya ve Ankara-Antalya karayolu üzerindedir. Marmara, Ege ve İç Anadolu Bölgesinden Antalya'ya giden bütün araçlar ilden geçmektedir.

Burdur Otogarı Telefon Numarası: 0248 -

Burdur Havayolu Ulaşımı:

Hava ulaşımı Isparta’dan yapılmaktadır. Şehre 25 km. uzaklıkta bulunan ısparta havalimanı ile gerçekleşmektedir.

Isparta Süleyman Demirel Havalimanı Tel: 0246 559 20 08

Burdur’da denizyolu ve demiryolu ulaşımı bulunmamaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Burdur'un Gezilecek Yerleri

Akdeniz Bölgesi’nde olmasına rağmen Toros Dağları’nın arkasında tarafında kaldığından dolayı karasal iklim yaşayan illerimizden biri idi. Günümüzde yeni yeni tanınan Burdur ili, tarihi ve doğal güzellikleri ile gezilip görülmesi gereken yerleri vardır.

Salda Gölü: Burdur’un Yeşilova ilçesinde ve ilçenin merkezine 4 kilometre, Burdur merkeze ise 75 kilometre 1 saat 15 dakika mesafede bulunuyor. Türkiye’nin en doğal oluşumlarından birisidir, çünkü burası Mars yüzey özellikleri ile benzerlikler gösteren dünyadaki 2 yerden birisidir.

Tarihi Osmanlı Yapıları: Burdur merkezde Osmanlı’dan kalma çok güzel konak, cami, kule, medrese, hamam, kervansaray gibi görülmeye değer yapılar vardır. Bunun yanında özellikle 17.yy. Osmanlı mimarisi zarif Bakibey Konağı ve Taş Oda, Hamitoğulları’ndan kalma Ulu Cami, Burdur Arkeoloji Müzesi’nin de içinde olduğu Pirkulzade Medresesi’dir.

Burdur’da Lavanta: Türkiye’nin en büyük lavanta tarlası, Lisinia’nın Akçaköy’de kurduğu Lavanta Deresi Uzayıp giden tarla muhteşem görüntüler segilemektedir. Bölgeye gidilecek en iyi vakti Haziran sonu, Temmuz başıdır.

Burdur Arkeoloji Müzesi: Burdur ve çevresinde yapılan kazılar ve antik kentlerden çıkan kalıntılar sergileniyor.

Saat Kulesi: Burdur’un 19. yüzyılda orjinal saat kulesi yapılmıştır. Konya Valisi Tevfik Paşa tarafından yaptırılmış ama bu kule, 1914 depreminde harap olmuş. Daha sonra 1936’da asıl yerine 20 metre mesafede yeniden inşa edilmiştir.

Sagalassos Antik Kenti: Burdur’un UNESCO Dünya Kültür Mirası Aday Listesi’ndeki, hiç bozulmadan bugüne kadar kalabilmiş şehir kalıntılarının bulunduğu antik kentidir.

Karacaören Barajı: Isparta’ya ve Burdur’a sınırı olan gölde yeşilin 50 tonunu görüldüğü en iyi yerdir. Burdur merkeze 77 kilometre, Antalya merkeze 68 kilometre, Isparta merkeze 64 kilometre mesafede bulunmaktadır.

İn Suyu Mağarası: Türkiye’nin ilk turizme açılan mağarasıdır. İnsuyu Mağarası, Burdur merkeze 10 kilometre mesafedeki Çatağıl Köyü’nde bulunmaktadır.

Burdur Gölü: Türkiye’nin 7. büyük gölüdür.

Salda Kayak Merkezi, Yeşilova: Salda Gölü’ne 20 dakika mesafedeki 2079 metre rakımlı Eşeler Yaylası’na kurulmuş.

Susuz Kervansarayı ve İncir Han: Bucak’a 10 kilometre mesafedeki Susuz Köyü’nde bulunan bu tarihi han, Anadolu Selçuklu Sultanı II. Gıyaseddin Keyhüsrev dönemine ait.

Kibyra Antik Kenti ve Tiyatrosu: Burdur’un Gölhisar ilçesinde bulunan ve az bilinen antik kentlerden olan Kibyra Antik Kenti zamanında gladyatörlerin savaştığı 11 bin seyirci kapasiteli antik tiyatrosu olmuştur.

Burdur Şenlik ve Festivalleri

Burdur Göl Festivali: Burdur
Geleneksel Altınyayla Altın Sipsi Yağlı Pehlivan Güreşleri: Altınyayla, Burdur
Burdur Tefenni Barutlu Su Festivali: Tefenni, Burdur
Salda Bisiklet Festivali: Yeşilova, Burdur
Burdur Belediye Başkanlığı Yağlı Güreşleri: Burdur
Kemer Akpınar Geleneksel Kültür Ve Sanat Festivali: Yöre halkı doyasıya eğlenip, kıl çadırları, ayranları, yufka ekmekleriyle yörük kültürünü yaşatıyorlar.

Burdur'da Ne Yenir?

Toros Dağları nedeniyle karasal iklimin olduğu bölgede hayvancılık, süt ve süt ürünleriyle yöreye özgü yemekler yapılmaktadır. Türkiye’nin en kaliteli süt ürünleri Burdur’da üretilmektedir.

Burdur’un meşhur yemekleri:

Burdur Şiş: Burdur’un sadece Burdur’da meşhur olan yemeklerinden biri Burdur Şiş’tir. Baharatsız sossuz kıymalar 10 santimlik köfteler halinde şişe geçirilerek yapılır.

Ceviz Ezmesi: Sadece Burdur’da meşhurdur ama çok güzel ve sağlıklıdır. Burdur iklim olarak ceviz yetiştirmeye uygun bir yer, cevizden de badem ezmesine benzer şekilde ceviz ezmesi yapılır.

Dirmil Kebabı - Şiş Sırık Kebabı: Altınyayla ilçesinin kebabı meşhurdur. Altı aylık kuzu veya oğlak etinin odun kömürü közünde en az üç saatlik çevrilmesiyle pişirilir.

Bucak Salebi: Toros dağlarının yükseklerinde yetişen bir çeşit orkide olan salep bitkisinden elde ediliyor.

Kömbe: Burdur’da yapılan haşhaş ve pekmez ile yapılan bir çeşit hamurlu çörek.

Keşkek: Burdur’da keşkek düğün yemeği olarak yapılır. Haşlanmış buğday yatağında haşlama et olarak servis edilir.

Burdur’dan Hediyelik Ne Alınır?

Burdur'un alaca dokumaları ile meşhurdur. Bakırcılar çarşısında işlenerek süslenmiş çaydanlıklar ve fincan setleri alınabilir.

Burdur Devlet Daireleri İletişim Bilgileri

T.C. Burdur Valiliği

Adres: Burç Mahallesi, İstasyon Caddesi, 15200
E-Posta: burdur@burdur.gov.tr
Telefon: 0248 233 10 79
Fax: 0248 233 86 77

Burdur Belediye Başkanlığı

Adres: Pazar Mahallesi, Belediye Caddesi, No: 9, ( Halı Sarayı Hizmet Binası), 15100, Merkez / Burdur
Telefon: (0248) 233 5390 (pbx)
Faks Numarası: (0248) 233 5394
Mail: info @ burdur.bel.tr

Burdur Emniyet Müdürü

Adres: Burç Mahallesi Cumhuriyet Caddesi 2.Tuna Sokak No:8 15200 Merkez/Burdur
Telefon: 0 248 233 33 72 - 0 505 318 15 00-01-02
Fax: 0 248 233 22 00

Burdur Devlet Hastanesi

Adres: Yeni Mahalle, Eski Antalya Caddesi 15030 / Burdur
Tel: 0 248 233 1334
Fax: 00248 233 3181

Burdur Defterdarlığı

Adres: Yeni Mah. Şehit Ersan Sokak No:11 Merkez / Burdur
Telefon: (0248) 233 22 46 - 233 23 24 - 233 16 44 - 233 16 45

Burdur Tapu Müdürlüğü

Adres: Burç Mahallesi Atatürk Caddesi No:13 Merkez/BURDUR
Telefon: 0 248 280 10 17 - 0 248 280 10 22
Faks: 248 233 10 49
Email: burdur-tsm@tkgm.gov.tr

Burdur Kadastro Müdürlüğü

Adres: Atatürk Mahallesi, Ali Kemal Erdem Bulvarı, No:55 /Burdur
Telefon: 0 248 280 10 73
Faks: 248 233 52 97
Email: burdur-km@tkgm.gov.tr

Burdur İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü

Adres: Burdur Valiliği
Telefon: (0248) 233 24 66

Burdur Haritası

Haritayı Göster