Pert Araç Satış, Hasarlı Araç İhale

Pert Araçlar, Hasarlı Araçlar

Pert araç satış ve hasarlı araç ihale nasıl yapılmaktadır? Bazı sigorta şirketleri birinci elden aracısız ihale yoluyla pert araç, hasarlı araç satışı yapmaktadırlar. Sigorta şirketlerinin hasarlı araç ihalesi yaptıkları web sitelerinde araçları inceleyebilir ve teklif verebilir, bu sistemler üzerinden pert, hasarlı araç satın alabilirsiniz.. Bu sistemlere üye olan kullanıcılar aracın özeliklerini ve ihale değerlerini, pert araç fiyatlarını görüp araca istedikleri fiyatı teklif edebilirler. Bütün bu işlemler gerçekleşirken sistemde hiçbir kullanıcı diğer kullanıcıların vermiş olduğu fiyatı görememektedir. Sigorta şirketlerinden satılık hasarlı araçları aşağıdaki linkleri kullanarak görebilir, sigorta şirketlerinin pert araç borsalarında pert araç sorgulaması yapabilirsiniz. Bazı sigorta şirketleri ise günümüzde pert hasarlı araç satışı işini toptan tek firmaya (Hasarlı Araç Satış Portallarına) ihale etmektedir.

ankara sigorta

Ankara Sigorta

Ankara Sigorta portföyünde bulunan pert olmuş araçların internet üzerinden satışa çıkarılmasını ve ihale yoluyla satılmasını "Pert Araç Satış Sistemi" üzerinden yapaktadır. Satışa çıkarılan pert araçların bilgilerini, hasarlı resimlerini incelemek için sisteme üyelik gerekiyor. Ankara Sigorta pert araç alıcısı olma koşulları, gerekli evraklar ve yapılması gerekenler aşağıdaki linkten gidilen sayfada anlatılmaktadır.


axa sigorta

Axa Sigorta

Axa Sigorta portföyünde bulunan pert ve hasarlı araçların internet üzerinden satışını "hasarliotopazari.com" web portalı üzerinden yapmaktadır.Bu web sitesinde ihaleye çıkarılan pert/hasarlı araçların marka, model, model yılı, renk piyasa değeri ve detaylı resimleri görülebilmektedir. Sistemde görülen hasarlı araçlara teklif verebilmek için üyelik gerekmektedir. Sisteme üyelik başvurusu internet üzerinden online yaılmaktadır ve teminat yatırılması gerekmektedir. Değerlendirme sonucu üyeliğiniz onaylanırsa Axa Sigorta hasarlı araç ihalelerine katılabilirsiniz.


bereket sigorta

Bereket Sigorta

Türkiye Tarım Kredi Koop Merkez Birliğinin ana ortak olduğu ve katılım sigortacılığı yapan bereket sigorta bünyesindeki pert / total araçları pert araç sistemi üzerinden satmaktadır. Sistem üyelik gerektirmektedir.


generali sigorta

Generali Sigorta

Generali Sigorta portföyünde bulunan pert ve hasarlı araçların internet üzerinden satışını/ihalesini "Generali Sigrta İhale Yöntemi İle Araç Satış Sistemi" ile yapmaktadır. Sistem üyelik gerektirmekedir.

güneş sigorta

Güneş Sigorta

Güneş Sigorta pert / total araçların sovtaj tespiti ve ihaleye çıkarılması işi şirketin pert total kurulu kararı gereği tüm Türkiye'de olmak üzere önceden tespit edilmiş şahıslara verilen şifreler ile internet üzerinden teklif toplanması şeklinde yapılmaktadır. Güneş Sigorta'da pert araçlara teklif alınan firma veya şahıslar listesine girebilmek heyet kararı ile olmaktadır.


ışık sigorta

Işık Sigorta

Işık Sigorta portföyünde bulunan pert araç satışı, hasarlı araç ihalesini internet üzerinden "Pert Araç Satış Sistemi" üzerinden yapmaktadır. Sistemde üyelik yapnmadan araçların marka, model, model yılı görülebilmektedir. Hasar durumunu gösteren resimlere ve diğer bilgilere ulaşmak tekli vereblmek için üyelik gerekmektedir.


neova sigorta

Neova Sigorta

Neova Sigorta pert araç satış işlemleri, hasarlı araç ihaleleri "hasarliaracsatis.com" web portalı üzerinden yapılmaktadır. Web sitesine üyelik ücretsiz fakat pert/hasarlı araçlara teklif verebilmek için kontör satın almak gerekiyor. Web sitesinde hasarlı araç yanında 2. el araç satışıda yapılmaktadır. Daha detaylı bilgi için "hasarliaracsatis.com" web sitesini ziyaret edebilirsiniz.


sompo japan sigorta

Sompo Japan Sigorta

Sompo Japan Sigorta (eski Fiba Sigorta) portföyünde bulunan pert ve hasarlı araçları internet "İhale Yöntemi İle Araç Satış Sistemi" üzerinden yapmaktadır. Burada yer alan araçlara teklif verebilmek için sisteme üye olmak gerekiyor. Ekranın sağ üst köşesinde yer alan "Yeni Kullanıcı" butonuna tıklayarak üyelikle ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Islak İmzalı istenen “Pert Üyelik Başvuru Formu” ile online kayıt formu bu bölümde bulunmaktadır. Üyeliğiniz değerlendirilip kabul edilirse, araçların marka, model, model yılı, renk, piyasa değeri ve detaylı resimlerini gördüğünüz bu bu web sitesinden hasarlı/pert araçlara teklif verebilirsiniz.

Araç nasıl perte çıkar?

Kaza yapan bir aracın tam hasarlı (pert) kabul edilebilmesi için nihai onarım maliyetinin sigortalanan araç değerinin en az % 65 ine (bu oran sigorta şirketlerine göre değişiyor) ulaşması gereklidir. Sigorta şirketi bu durumda aracı perte çıkarır. Bu orana ulaşmayan durumlarda aracın tam hasarlı sayılabilmesi için sigortalı ile sigortacının karşılıklı mutabakatı gerekir. Daha fazla bilgi için sayfanın alt kısmında yayınlanan hasar bilgilerini inceleyiniz.

Elementer Sigorta Şirketleri:

Ak Sigorta, Allianz Sigorta, Anadolu Sigorta, Ankara Sigorta Atlas Mutuel Sigorta, Atradius, Axa Sigorta, Bereket Sigorta, Bnp Paribas Cardif Sigorta, Coface, Doğa Sigorta, Dubai Starr Sigorta, Ege Sigorta, Ergo Sigorta, Ethica Sigorta, Euler Hermes, Eureko Sigorta, Generalı Sigorta, Groupama Sigorta, Gulf Sigorta, Güneş Sigorta, Halk Sigorta, HDI Sigorta, Hür Sigorta, Koru Sigorta, Liberty Sigorta, Magdeburger Sigorta, Mapfre Sigorta, Neova Sigorta, Orient Sigorta, Quick Sigorta, Ray Sigorta, Sbn Sigorta, Sompo Japan Sigorta, Turkland Sigorta, Türk Nippon Sigorta, Unico Sigorta, Yapı Kredi Sigorta, Ziraat Sigorta, Zurich Sigorta... Sigorta Şirketleri Tümü >>

Pert / Total Bilgileri

Araçlar İçin Pert / Total Uygulaması

Aracınız ile geçirmiş olduğunuz kaza neticesi, aracınız ağır derecede hasarlanması ve onarımın Ekonomik olmaması hallerinde uygulanan bir işlemdir

Uygulama şekli, sigorta şirketlerine göre farklılık gösterir. Bazı sigorta şirketleri, hasar tutarının araç değerinin % 40' ına ulaşması halinde pert-total uygulaması yapmakta, bazı şirketler ise hasar tutarının % 85' i aşması halinde bu uygulamayı gerçekleştirmektedirler. Bazı şirketlerde ise herhangi bir oran belirtilmemektedir.

Belirtilen oranlar kesin kıstaslar değildir. Sigorta şirketleri, hasar tutarının ARAÇ DEĞERİNİ geçmediği durumlarda, pert-total uygulaması yapmak zorunda değillerdir. Hasar tutarı, araç değerinin % 95' i oranına varsa dahi, sigorta şirketi aracın onarımına karar verebilir. Aracın pert-total uygulamasına tabi tutulması kararı sigorta şirketlerince verilir.

Hasar tutarı, araç değerini geçmediği sürece, sigorta şirketlerinin pert-total uygulaması yapması zorunluluğu yoktur.

Kullanım ömrü çok uzun olmayan, lastik, akü, kayışlar gibi parçalardan, kıymet kazandırma tenzili ( amortisman) düşülebileceğini unutmayınız.

Kaynak: Başarı Sigorta Ekspertiz Hizmetleri

Aracım hangi koşullarda “Pert Total” yani “Tam Hasarlı” kabul edilmektedir?

Hasara uğrayan aracınız için yapılan ekspertiz işleminde parça ve onarım masrafları toplamının, aracın kaza tarihindeki sigorta rayiç değerine ulaşması veya rayiç değerini geçmesi halinde araç tam hasarlı olarak kabul edilmektedir.

Ayrıca sigortalı aracın onarılması mümkün değilse ya da aracın parça ve onarım masraflarının toplamı belli bir boyuta (örneğin kaza tarihindeki araç rayiç bedelinin belirli bir oranına) ulaşmış ise aracın onarılarak yeniden trafiğe çıkartılması ekonomik olmayacağı gibi can ve mal güvenliği açısından da riskli görülebilir. Bu durumdaki sigortalı araç yine "Tam Hasarlı" olarak kabul edilir.

Yukarıda belirtilen oran uzun yıllara dayanan sigorta sektöründe oluşturulmuş ortak bir uygulamadır. Sigortalı ve sigortacı bu ortak uygulamada aynı fikirde olurlarsa hasarlı araç tam hasarlı olarak kabul edilir.

Sigortalı kabul etmez ise işçilik ve parça masrafları, aracın piyasa rayiç bedelini aşmadığı takdirde sigorta şirketi hasarlı aracı tek yanlı olarak “tam hasarlı” kabul edemez.

Tam hasarlı kabul edilen aracım için ne kadar hasar tazminatı ödenecektir?

Aracın tam hasarlı kabul edilmesi halinde eksik sigorta söz konusu değil ise sigortacının azami sorumluluk haddini geçmemek üzere kaza tarihindeki piyasa rayiç değeri ödenir.

Tam hasarlı kabul edilen aracın hurdası için nasıl bir işlem yapılmaktadır?

Tam hasarlı kabul edilen aracın satışı ve yasal devir işlemleri tamamen sigortalıların sorumluluğundadır. Piyasa araştırması ve hasarlı aracın ekonomik olarak değerlendirilmesi konusunda sigortalılara sigorta şirketi yetkililerince her konuda yardım edilmekte ve hasar tazminatlarının gecikmesinden kaynaklanabilecek tüm bürokratik işlemler ortadan kaldırılmaktadır.

Kaynak: sigortam.net

Sigortalı araç hangi koşullarda Pert Total yani Tam Hasarlı kabul edilmektedir?

Hasara uğrayan araç için yapılan ekspertiz işleminde; parça ve onarım masrafları toplamının aracın kaza tarihindeki sigorta rayiç değerine ulaşması veya rayiç değerini geçmesi durumunda, araç tam hasarlı kabul edilmektedir. Ayrıca, aracın parça ve onarım masraflarının toplamı belli bir miktara (örneğin kaza tarihindeki araç rayiç bedelinin %70'ine) ulaşmış ise, aracın onarılarak yeniden trafiğe çıkartılması hem ekonomik olmayacak hem de can ve mal güvenliği açısından riskli olacaktır. Bu durumdaki sigortalı araç yine "Tam Hasarlı" olarak kabul edilir.

Tam hasarlı kabul edilen bir araç için sigortalıya ne kadar hasar tazminatı ödenmektedir?

Aracın tam hasarlı kabul edilmesi halinde; sigortacının azami sorumluluk haddini geçmemek üzere sigortalıya aracın kaza tarihindeki rayiç değeri ödenir.
Ayrıca hasarlı aracın hurda değeri de araştırılır ve aracın hasarlı hali ile ekonomik değeri tespit edilir. Aracın kaza tarihindeki piyasa rayiç değerinden, hurda bedeli indirilerek kalan kısmı sigortalıya ödenir.

Kaynak: GESİD - Genç Sigortacılar Derneği

Pert / Total Hasarlarda İstenilen Evraklar

Pert / Total hasar anında; kısmi hasarlarda istenilen evraklara ek olarak;

  • Ruhsat aslı
  • Vergi borcu yoktur yazısı
  • Aracın ön ve arka plakaları
  • Aracın dosyası (aracın ilk alış faturası, ödenen pul ve makbuzları vb.)
  • Aracın asıl ve yedek anahtarları
  • Araç üzerindeki rehinin kaldırıldığına dair yazı
  • Kasko poliçesi aslı

Sigortalı bu evrakları Sigorta şirketinin anlaşmalı Trafik Müşavirliğine teslim edip, trafikten çekme belgeli veya hurda belgeli ruhsat çıkartıldıktan sonra aracın hasar ödemesi yapılır.

Kaynak: Işık Sigorta