Çankırı Şehir Rehberi

çankırı

Çankırı Hakkında

İlin Adı: ÇANKIRI - (Çankırı ilinin merkez ilçeyle birlikte 12 adet ilçesi vardır.)

Çankırı İlçeleri: Çankırı, Atkaracalar, Bayramören, Çerkeş, Eldivan, Ilgaz, Kızılırmak, Korgun, Kurşunlu, Orta ve Şabanözü

Çankırı Plaka Kodu: 18

Çankırı Telefon Alan Kodu: 376

Çankırı Nüfusu: 216.362

Çankırı Bölgesi: İç Anadolu

İç Anadolu Bölgesinin güzel kentlerinden olan Çankırı, Türkiye’nin en değerli kaya tuzu rezervine sahiptir. Kentte yılın yarısında karlarla kaplı dağları, ormanları, kamp, avcılık yaylaları, karavan, zengin termal kaynakları, fotoğrafçılık, bisiklet, kültürel değerleri, sıcakkanlı ve konuksever insanları gibi pek çok turizm çeşidine yer vermektedir.

Çankırı'nın Tarihi

Çankırı, Neolitik Devirden (M.Ö.7000-5000) bu yana yerleşimin olduğu bilinmektedir. İl sırasıyla Hitit, Frig, Kimmer, Pers, Büyük İskender, Roma, Bizans, Selçuklu, Danişment, Candaroğlu ve Osmanlı dönemlerini yaşamıştır.

Çankırı, ilk çağlarda Paphlagonia’ya sonra Pontus Devleti’ne ve Galatia’ya daha sonra da Romalıların eline geçmiştir. Orta Çağ’da Emevilerin saldırılarına uğramış, Malazgirt Savaşı’ndan sonra da Danışmentlerin olmuştur. Onların ardından Candaroğuları'nın istilasına uğrayan Çankırı, I. Murat döneminde Osmanlı egemenliğine girmiştir.

Timur, bu kenti yeniden Candaroğullarına vermişse de Çelebi Mehmet tarafından geri alınmış ve Osmanlı ülkesine katılmıştır. Çankırı, önceleri Kastamonu vilayetinin bir sancağının merkeziydi. Cumhuriyetten sonra il merkezi olmuştur.

Çankırı Şehrinin Adı Nereden Geliyor?

Kent, ilk çağında Gangra Kalesi yerinde kurulmuş ve adı da buradan türemiştir. Yakın bir döneme kadar bu il Kangırı, Kengırı olarak yazılır ve Çangırı ve Çengiri olarak söylenirdi. Günümüzde Çankırı ismi kullanılıyor.

 

Çankırı'nın Coğrafyası

Çankırı ili, İç Anadolu Bölgesinde bulunan bir ildir. Kuzey ilçeleri Karadeniz Bölgesi'nde kalan il, kuzeyinde Karabük ve Kastamonu, doğusunda Çorum, güneydoğusunda Kırıkkale, güneyinde Ankara ve batısında Bolu ileriyle çevrilidir.

İl toprakları dağlar ve bunlar arasında yer alan ova vadilerinden oluşmuştur. Çankırı ilinin denizden yüksekliği 723 metre ve yüzölçümü 8.454 kilometre karedir. Ilgaz Dağları’nın batı kesimi ile Köroğlu Dağları’nın büyük bir parçası Çankırı sınırları içindedir. Diğer dağları; Kuş Dağı, Kocadağ ve Işık Dağı’dır. Başlıca akarsularından, Devres Çayı, Kızılırmak’ın önemli kollarından biridir. Batıda Filyos Çayı’na karışan Soğanlıçay, bunun kolu olan Çerkeş suyu ile il yakınında birbiriyle birleşen acı ve tatlı çaylar da il topraklarını sular. Gölü ise Çardak Gölü’dür.

İlde Karadeniz ikliminden çok İç Anadolu Bölgesi'nin kara iklimi egemendir. Kışlar soğuk ve yağışlı, yazlar da ova tabanlarında sıcak, yüksek yayla kesimlerinde serin geçiyor. İki mevsim arasındaki sıcaklık farkları yüksektir.

Çankırı'nın Ekonomisi

Çankırı ilinin ekonomisi tarıma dayanmaktadır. Sanayi yeni yeni gelişiyor. Buğday, çeltik ve tuz ekonominin temel taşlarıdır. Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, mısır, fasulye, mercimek, burçak, fiğ, patates ve şeker pancarı yetişmektedir. Çankırı maden yönünden kaya tuzu, betonit ve linyit’i çıkmaktadır. Kaya tuzu bir mağara içinden çıkarılıyor ve bu mağaraya ise 160 metrelik bir tünelle girilmektedir.

Çankırı Ulaşım

Çankırı Karayolu Ulaşımı:

E-80 karayolu Çankırı ilinden geçmektedir. Otobüs terminali il merkezindedir.

Çankırı Otogarı Telefon Numarası: 0376 213 12 17

Çankırı Havayolu Ulaşımı:

Çankırı iline en yakın Ankara Esenboğa havalimanı (130 km) bulunuyor.

Ankara Esenboğa Havalimanı Santral Tel: 0312 590 40 00

Ankara Tav Çağrı Merkezi: 0850 222 98 28

Çankırı Demiryolu Ulaşımı:

İlden geçen demiryolu kent topraklarını bir yandan Ankara’ya ve Zonguldak’a, öte yandan Irmak İstasyonu yoluyla da diğer illere bağlanmaktadır. Çankırı Gar'ı il merkezindedir.

Tcdd Çankırı İstasyon Telefon Numarası: 0376 - (Çalışma saatleri: 08.00-16.00)

Sponsorlu Bağlantılar

 

Çankırı'nın Gezilecek Yerleri

İç Anadolu Bölgesi’nin kuzeyinde yer alan Çankırı, bölgede turizm potansiyelinin yüksek olduğu illerin başında geliyor. Kentte birçok doğal, tarihi ve kültürel varlıkların bulunmasıyla gezilip görülmesi gereken yerleri de vardır.

Çankırı Fosil Müzesi: Anadolu’da yaşamış medeniyetlere ait eserler sergilenmektedir.

Çankırı Kalesi: İle hakim bir tepe üzerinde yer alıyor.

Buğday Pazarı Medresesi: 1700’lü yılların sonunda yapılmıştır. Yöresel el sanatları eserlerinin sergilendiği ve hediyelik eşyaların satıldığı turistik gezi yeridir.

Çankırı Evleri: Türk evi mimarisinin örneklerinden ve koruma altında olup, evlerin tanesi en az yüz yıllıktır.

Çankırı Camileri: İlde Osmanlı döneminden kalma tarihi camiler bulunmaktadır. Bunlar, İmaret Camii, Büyük Camii, Ali Bey Camii, Mirahor Camii ve Yeni Camii’dir.

Çankırı Medreseleri: Çivitçioğlu Medresesi, Buğday Pazarı Medresesi, Karataş Medresesi, Kirmanoğlu Medresesi, Büyük Camii Medresesi ilde görülmesi gereken tarihi yapılardandır.

Çankırı Hamamları: Murat Hamamı, Çarşı Hamamı, Ilgaz Hamamı, Kurşunlu Hamamı Osmanlı döneminden kalan yapılardır.

Çankırı Kaya Mezarları: Roma ve Bizans dönemlerinden kalma kaya mezarları bulunuyor. Bunlar, Beşdut Kaya Mezarları, İndağı Kaya Mezarları, Sakaeli Kaya Mezarları ve Hüyük Yeraltı Şehri görülmesi gereken tarihi yerlerdendir.

Çankırı Tuz Mağarası: İlin önemli doğa turizm merkezlerinden biridir. Tuz Mağarası, 5 bin yıllık bir geçmişe sahip olmasıyla Türkiye’nin en büyük kaya tuzu rezervi bulunmaktadır. Çankırı’nın en çok ziyaret edilen yerlerindendir. İçerisinde yer alan tuzdan oluşmuş sarkıt ve dikitler oldukça çekici görünmektedir.

Çankırı Yaylaları: Kentte doğa turizminin olduğu bir bölgedir. Yapraklı Dağları’nda bulunan Büyük Yayla, Kırkpınar Yaylası, Bozan Yaylası, Ilgaz Dağı Milli Parkı bulunmaktadır.

Yıldıztepe Kayak Merkezi: Çankırı, Ilgaz Dağı’nda bulunmaktadır.

Ilgaz Kayak Merkezi: Ilgaz Dağı Milli Parkı içerisinde yer almaktadır. Turizm açısından önemli bir yere sahiptir.

Çankırı Kamp Alanları

Çankırı Şenlik ve Festivalleri

Bahar Şenliği: Kızılırmak ilçesi, Mayıs 1.Haftası Kızılırmak İlçesi Hallaçlı Köyü Yardımlaşma Derneği düzenlemektedir.
Şabanözü Geleneksel Kültür-Sanat Ve Güreş Festivali: Şabanözü ilçesi, 08-09 Haziran tarihlerinde Şabanözü Belediye Başkanlığı düzenlemektedir.
Geleneksel Hoşislamlar Şöleni: Atkaracalar ilçesi, 28-30 Haziran tarihlerinde Atkaracalar Belediye Başkanlığı düzenlemektedir.
Kaynaşma Günü: Yapraklı ilçesi, 06 Temmuz ayında İkizdere Beldesi Sosyal Yardımlaşma Kültürel Kalkınma Ve Dayanışma Derneği düzenlemektedir.
Yaylakent Yayla Şenliği: Orta ilçesi, 06-07 Temmuz tarihlerinde Yaylakent Belediye Başkanlığı düzenlemektedir.

Paşasultan Ve Yayla Şenlikleri: Orta ilçesi, 06-07 Temmuz tarihlerinde Orta Belediye Başkanlığı ve Ortalılar Derneği tarafından düzenlemektedirler.
Keşkek Şöleni: Atkaracalar ilçesi, Temmuz ayında Çardaklı Belediye Başkanlığı ve dernekler tarafından düzenlemektedir.
Aydos Yayla Şenliği: Orta ilçesi, 30 Temmuz tarihinde Özlü Belediye Başkanlığı, Özlü Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenmektedir.
Bayramören Tarihi Köprü Tanıtımı Ve Kaynaşma Söleni: Bayramören ilçesi, Ağustos ayında Bayramören Belediye Başkanlığı düzenlemektedir.
Geleneksel Gümerdeğin Sonbahar Şenlikleri Ve Festivali: Şabanözü ilçesi, 01 Eylül tarihinde Gümerdeğin Belediye Başkanlığı düzenlemektedir.

Çankırı'da Ne Yenir?

İlin yemekleri Orta Anadolu mutfağının özelliklerini taşımaktadır. Çankırı’nın kendine özgü yemeklerin genel olarak buğday ve buğday ürünlerinden yer alıyor.

Çankırı yemekleri: Etli hamur, tarhana çorbası, fit fit aşı, gözleme, harmandaşı, cızlama, güveç, pıhtı, cevizli hamur, keşkek, çeç böreği, çalma, tahin ve çekme helvası sayılabilir.

Çankırı'dan Hediyelik Ne Alınır?

Çankırı’nın sembolü haline gelen tuz ve onunla yapılan hediyelikler yapılarak ilin tanıtımı da yapılmaktadır. Hediyelikler şunlardır; Kaya Tuzu, Tahin Helvası, Tuz Lambası ve Yaren Giysili Biblo Bebekler satın alınabilir.

Çankırı Devlet Daireleri İletişim Bilgileri

T.C. Çankırı Valiliği

Adres: Çankırı Valiliği
E-Posta: cankiri@icisleri.gov.tr
Telefon: 0376 213 11 01
Belgegeçer: 0376 213 35 00

Çankırı Belediyesi

Adres: Cumhuriyet Mah. Atatürk Bulvarı No: 15 / ÇANKIRI
Telefon: 0376 212 14 00 - 10 Hat
Faks: 0376 213 25 05
WhatsApp Hattı: 0 552 153 18 18
Alo Belediye Hattı: 153
E-posta: hilalmasa@cankiri.bel.tr

Çankırı İl Emniyet Müdürlüğü

Adres: Abdulhalik Renda, İl Emniyet Müdürlüğü, Ankara Cd. No: 67, 18100 Çankırı Merkez / Çankırı
Telefon: 0376 213 22 22

Çankırı Devlet Hastanesi

Adres: Kastamonu Caddesi Kırkevler Mahallesi / Çankırı
Telefon: 0376 213 27 27 - 0376 213 27 99 - 0376 213 06 55 - 0376 212 22 22
Faks (Başhekimlik): 0376 213 07 83
Faks (Kalem): 0376 213 15 88
E-mail: cankiridhs6@saglik.gov.tr

Çankırı Defterdarlığı

Adres: Atatürk Bulvarı No:5/2 18100 ÇANKIRI
Telefon: (0376) 212 95 00
Faks: (0376) 212 05 08
Posta: permd18@maliye.gov.tr

Çankırı Tapu Müdürlüğü

Adres: Valilik Binası / Çankırı
Telefon: 0376 280 1005
Faks: 376 2132517
Email: cankiri-tsm@tkgm.gov.tr

Çankırı Kadastro Müdürlüğü

Adres: Valilik Binası / Çankırı
Telefon: 0376 280 10 18
Faks: 0376 213 12 11
E-mail: cankiri-km@tkgm.gov.tr

Çankırı İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü

Adres: Çankırı Valiliği / Çankırı
E-Posta: cankiri18@nvi.gov.tr
Telefon: 0376 213 17 07
Belgegeçer: 0 376 213 17 07

Çankırı Haritası

Haritayı Göster