İdo Evcil Hayvan Taşıma

 
ido evcil hayvan

İdo Evcil Hayvan Taşıma Kuralları

İdo seferlerinde hızlı feribot ve deniz otobüslerinde evcil hayvanların taşınması ile ilgili kurallar aşağıdaki gibidir. Bu bilgiler aşı karnesi bulundurma zorunluluğu, yolcu salonlarında taşınacak hayvanlar için kafes ölçüleri, hangi cins evcil hayvanların taşınamayacağı, kafese sığmayacak büyüklükteki hayvanların nasıl taşınacağı veya taşınamayacağı ve bu taşımalardan İdo'nun sorumluluğudur.

 

Aşı Karnesi:

1 Mart 2012 tarihinden buyana evcil hayvanlarının aşı karnelerinin, yaya yolculuklarda biniş terminali görevlilerine, araçlı yolculuklarda ise güvenlik kontrolü sırasında ve sefer sırasında istenildiği zaman görevlilere gösterilebilmesi için, yolcuların yanında olması şarttır.

Evcil Hayvanın Bulundurulacağı Yer:

Aşı karneleri olan kedi, köpek ve özel kafeslerinde bulunan muhabbet kuşu, kanarya vb. ötücü kuşlar gibi evcil hayvanların açık garajlı hızlı feribot ve araba vapurlarında yolcuya ait aracın içinde taşınması dışında tüm deniz otobüsü, arabalı vapurlar ve hızlı feribotların yolcu salonlarında, evcil hayvan sahibinin yanında olmak üzere kafes içerisinde taşınabilir.

Evcil Hayvan Kafes Ölçüleri:

Deniz aracında salon içerisinde taşınacak evcil hayvan kafes ölçüleri azami 23x40x55 cm olmalıdır. Kafes içerisindeki evcil hayvan, sahibinin yanında (kucağında, koltuğunun yakınında zeminde vb.) diğer yolcuları rahatsız etmeyecek ve koridor geçişlerini kapatmayacak şeklide uygun bir yere konulur.

Büyük Kafeslerin Duracağı Yerler:

Evcil hayvan kafes ölçülerinin 23x40x55 cm boyutlarından büyük olduğu ve yolcu salonu içerisine alınamayan evcil hayvanlar, deniz otobüslerinde özel kafeslerinde yolcu salonlarının dışında ve gemi görevlilerinin gösterdiği yerlerde, feribotlarda ise yolcu salonu dışında bulunan feribota ait kafeslerin içerisinde ve açık garajlı hızlı feribot ve arabalı vapurlarda yolcuya ait aracın içinde taşınır.

Yolculuk Esnasında Evcil Hayvanın Durumu:

Deniz yolculuğunda evcil hayvanlar sefer süresi boyunca kafes içinden, açık garajlı hızlı feribot ve arabalı vapurlarda da yolcuya ait aracın içinden çıkarılmamalıdır. Evcil hayvanlar kafes içinden veya araç içinden çıkarıldığı durumlarda, gemi görevlileri tarafından evcil hayvan sahipleri uyarılarak evcil hayvanların tekrar kafes veya araç içerisine konulmasını uyarma hakkına sahip olduğunu unutmamak gerekir.

Taşınması Yasak Olan Evcil Hayvanlar:

5199 sayılı “Hayvanları Koruma Kanunu”nun 14. Maddesi Pitbull Terrier, Japanese Tosa gibi tehlike arz eden hayvanları üretmeyi; sahiplendirilmesini, ülkemize girişi, satışını ve reklamını yapmayı, takas etmeyi, sergilemeyi ve hediye etmeyi yasaklamaktadır. Bu maddeye istinaden bu cinse sahip olan (Pitbull Terrier , Japanese Tosa'ya , Dogo Argentino, Fila Brasileiro )evcil hayvanlar deniz araçlarına taşınmamaktadır. Taşınması talep edilen evcil hayvanın bu mevzuata uygunluğu terminalde kontrol edilmektedir.

Büyük Köpeklere Ağızlık Takma Zorunluluğu:

Kafese sığmayacak büyüklükteki köpekler ağızlık takmak koşulu ile hızlı feribot seferlerine kabul edilebilir, ancak kesinlikle iç ve dış hat deniz otobüsü (sadece yaya yolcu taşıyan gemiler ) seferlerine büyük köpekler kabul edilmemektedir.

Büyük Köpeklerin Deniz Aracına Giriş Yapması:

Kafese sığmayacak büyüklükteki köpeklerin, hayvanların ağızlık takmak koşulu ile terminal dışından (araç gişe - yolcu çıkış ) hızlı feribotlara geçiş yapması (binmesi) zorunludur.

Evcil Hayvanların Sağlık Durumu:

Kontrolü gerçekleştiren görevlilerce, sağlık durumundan şüphe edilen veya sağlıklı bir yolculuğa engel olacağı düşünülen evcil hayvanların taşınması reddedilebilir.

Sorumluluk:

İDO, hiçbir şekilde, taşınan hayvanın seferden önce, sefer sırasında veya sonrasında sağlık durumunun kötüleşmesinden sorumluluk kabul etmemektedir. Deniz araçlarında hayvan taşımasının kabulü, yolcuların tüm sorumluluğu üstlenmesine bağlıdır. Evcil hayvanın taşıma sırasında ölümünden, hastalanmasından, kaybından veya yaralanmasından veya bu sebeple ortaya çıkabilecek masraf ve sair zararlardan taşıyıcı sorumluluk kabul etmemektedir.