İş Sağlığı Ve Güvenliği

 
iş güvenliği

İş Sağlığı Ve Güvenliği Nedir?

İş sağlığı ve güvenliğini alışılmış kalıp cümlelerinin dışında anlatacak olursak, bir nevi çalışanların anneliğini üstlenmektir.

6331 sayılı kanun ile yasalaşmış olup çok tehlikeli, tehlikeli ve 50 kişinin üstündeki az tehlikeli yerlerde zorunlu hale getirilmiştir az tehlikeli yerler dilerse iş veren veya iş veren vekili gerekli eğitimleri alıp iş sağlığı ve güvenliği görevlerini yerine getirebilir.

Peki Mesleği kabaca anlattığımıza göre nasıl bir meslektir zorlukları nelerdir? , Kimler yapabilir ve / veya yapamaz? , Çalışma saatleri nasıldır? , Belli bir birimi var mıdır? , Sınıflar neye göre düzenlenir? , Mesleği incelikleri nelerdir? , Kaza anında sorumlu tutulur musunuz? Gelin biraz bunlardan bahsedelim.

 

İş Güvenliği Uzmanı Mesleğinin Zorlukları;

Mesleğin zorluğu aslında sorumluluğunda yani aslında bakarsanız evraksal kayıt beceriniz yüksekse çok fazla başınızı ağrıtmayacak bir meslektir. Eğer 1 tane bile evrakı kaçırırsanız da canınızı epey yakacak bir meslektir. Çoğu işveren İş Güvenliklerine sorumlu tutulması için bulunduğunu lanse eder bu hem rahatsız edici hem de stres arttırıcı bir durumdur. İnşaat sektörü için konuşacak olursak Çamura alışsanız iyi olur, çünkü bolca düşecek, bolca üşüyecek veya amele yanığı olacaksınız. Hem bedenen hem evraksal olarak çok yorulabilirsiniz ama 8-5 ofis işindense çok daha fazla eğlenecek, daha yakın arkadaşlıklar kuracaksınız.

Bu mesleğin en saçma beklentisi maaş aldığın patronu denetlemektir, böyle bir şey mümkün değildir anca rica minnet önünüzü ilikleyerek birkaç bir şey isteyebilirsiniz, işini durdurmak şöyle dursun elemanını sahadan çıkartsanız bile olay olur. İş güvenliği mesleği devlete bağlanıp şirketlere denetleme amacı ile gönderilmedikçe bu sancılı dönem bitmeyecektir.

Unutmamanız gereken bir diğer konu ise bu mesleğin günah keçiliği değil durumu bildirme sorumluluğu olan kişiler hakkında düşünmeniz gerekmesidir, çünkü siz kendinizi öyle görürseniz herkes sizi öyle görecektir.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Çalışma Saatleri Nasıl?

Çalışma saatleriniz çalıştığınız sektöre göre değişmektedir. Şirketlerin bir çalışma politikası vardır ve o sisteme de sizi dahil eder yani eğer bir plazanın İş güvenliği hizmetlerini sağlıyorsanız 9-5 veya 9-6 sözleşmenize göre hafta sonu tatil olarak çalışabilirsiniz. Bir şantiyede çalışıyorsanız 8-6 veya 8-5 sözleşmenize göre hafta sonu dahil olarak çalışabilirsiniz tabi ki izin haklarınız bu durumda korunur ve hafta içi izin kullanırsınız kullandırmadıkları takdirde yasal işlemlere başvurabilirsiniz. OSGB bünyesinde çalıştığınızda ise OSGB nin size İSG KATİP ten atadığı sürelere göre çalışma yaparsınız.

Kimler Yapabilir Ve/Veya Yapamaz?

Bu işi ciddiyet sahibi, düzenli, insan ilişkileri iyi olan, takım çalışmasına hakim, klostrofobisi ve yükseklik korkusu olmayan kişiler yapabilir.

Sektörün cinsiyet ayrımı yoktur. Yalnızca inşaat sektörü çok fazla erkeklere yönelik bir sektör olduğu için kadının davranışlarını asimile ettiği şahsi görüşümdür ama pozitif ayrıcalıkları sebebiyle patronların genel seçimi kadın iş güvenliği uzmanları olmaktadır, sebebi ise işçinin birebir küfürle ve tehdit edemeyeceğindendir veya kavga edemeyeceğinden kaynaklanır.

Belli Bir Birimi Var Mıdır?

İş sağlığı ve güvenliği işini bireysel olarak yapabilir firmalarla kendiniz görüşerek İş sağlığı ve güvenliği işini sağlayabilirsiniz veya bir OSGB ile anlaşırsınız onların sizi tehlike sınıfınıza göre yönlendirdiği fabrika , avm ,hastane, inşaat vb sektörlerde iş güvenliği hizmeti verebilirsiniz.

İş Güvenliği Uzmanı Sınıfları Neye Göre Düzenlenir?

İş sağlığı ve güvenliği 3 sınıftan oluşur.

Üniversiteyi bitirip gerekli eğitimi aldıktan sonra sizi bir sınava tabi tutarlar, bu sınavı geçemezseniz unvanınız İş sağlığı ve güvenliği teknikeri olarak kalır.

Eğer yüksek lisans yapmadan bu sınava girmişseniz kazanmanız halinde C sınıfı uzman olursunuz.

Meslekte 3 yıl geçirmiş veya yüksek lisan yapmışsanız sınavı kazanmanız halinde B sınıfı uzman olursunuz.

Meslekte B sınıfı uzmanlık sertifikasıyla 4 yıl görev alırsanız da A sınıfı uzman olursunuz.

Mesleği İncelikleri Nelerdir?

Her meslekte önemli olduğu gibi bu meslekte de insan ilişkileri çok önemlidir , inşaat ve sanayi sektöründe unutmayın ki eğitim seviyesi oldukça düşüktür, bu eğitim seviyesinin düşük olması sizi mesleğini icra ettiği yılla ezme , yaşınızdan mütevellit meslek yılıyla sizi aşağılama şeklinde ilerleyecektir. Bu sektörde kadın personellerin en büyük sebebi kavgaların önüne geçilmesidir, ağzınızdan çıkan tek bir söz bile çok önemlidir, bu yüzden insan ilişkilerinizi iyi kurmalı ve mesleğinizin onları korumak olduğunu güzel bir dille açıklamalısınız . Her hangi bir anlaşmazlık durumunda olay yerini bırakmalı ve üst yönetimdeki insanlara bu konuyu söylemelisiniz, aman diyeyim kendiniz çözmeye çalışmayın sonuçları hiç beklenmedik olabilir. Meslekte karşılaşacağınız bir diğer sorun ise üst yönetimin defterini imzalamaması olacaktır. Defter imzalanmadığı takdirde kendisine hem mail atabilir hem de whatsapp uygulamasından defteri taratıp yollayabilirsiniz okundu raporlarını açmayı unutmayın.

Kaza Anında Sorumlu Tutulur Musunuz?

Çoklu ölüm olan iş kazalarında sizi genelde içeri alırlar bu hem sizi koruma maksatlıdır hem de eksikleriniz denetlenene kadar dosyayı kapatmamanız için bir önlemdir.

Tek kişi öldüyse veya yaralandıysa ifadeniz alınır ama sanık olarak yargılanırsınız.

Öncelikle eğer evraklarınız tamsa siz işinizi hakkıyla yapmışsanız korkmanıza gerek yok, çünkü o işte siz artık tanık olarak ifade vermeye gidersiniz.

Kısacası işinizi iyi yaparsanız sizi kimse yargılamaz her işin zorluğu varsa bu işinde zorluğu budur.