Ahududu/Frambuaz Meyvesi - Ağacı (Rubus idaeus)

Ahududu Frambuaz
 

Ahududu - Frambuaz (Rubus idaeus)

Ahududu - Frambuaz Bitki: 1-1,5 metre boyunda, kırmızı meyvaları olan Haziran-Temmuz aylarında beyaz renkli çiçekler açan, dağlık bölgelerde orman ve korularda rastlanan dikenli bir çalıdır.

Ahududu - Frambuaz Yetiştiği Yerler: Avrupa kıtası ve Kuzey Anadolu'da yaygın bir bitkidir.

Ahududu - Frambuaz Tarihçe: Arkeolojik çalışmalardan elde edilen bulgular Ahududunun prehistorik zamanlardan beri toplandığını ve yendiğini göstermektedir.

Ahududu - Frambuaz Kullanılışı: Yaprakları bitki çiçekliyken koparılıp, gölgede kurutulur. Meyvaları gıda olarak kullanılabileceği gibi sıkılmak suretiyle elde edilen özden de faydalanılır.

İçindeki Maddeler: Yapraklarda tanen, organik asitler, C vitamini, meyvalarda pektin, demir şekerler ve yine C vitamini taşır.

Tıbbî Etkiler: İştah açıcı, kuvvetlendirici, idrar söktürücü ve tanen ile pektin sebebiyle kabız yapıcıdırlar. Bu etkiler için 50 gr. kuru böğürtlen yaprağı1 lt. suyla kaynatılarak çay yapılır ve gün içinde 3 kez birer bardak içilir.Yine tanenin mikrop öldürücü etkisi sebebiyle haricen ağız ve boğaz hastalıklarında gargara olarak kullanılır. Gargara olarak kullanmak için 80gram kuru yaprak ve çiçek 1 litre suda kaynatılır. Yine bu su anti mikrobik özelliği sebebiyle gözle ilgili hafif iltihaplarda pansuman olarak kullanılabilir. Gözlerde çapaklanmanın basit bir ilacıdır. Geleneksel olarak ahududu yaprağı çayı gebeliğin son kolaylaştığı gibi, doğum sırasında kanamada azalır. Ayrıca düşüklerin önlenmesine yardımcı olmak maksadıyla da içilmektedir. Ahududu meyvelerinin dişlerde tartar denilen zararlı tabakaları çözücü etkisi vardır.

Kaynak: Kırklareli İl Tarım Müdürlüğü

Ahududu Yetiştiriciliği:

Ülkemiz ahududunun anavatanı olması nedeniyle ahududu yetiştiriciliği bakımından son derece uygun bir konumda bulunmaktadır. Son yıllara kadar önemsenmemiş bir tarım kolunu oluşturmasına karşın, bugün gerek büyük işletmelerde, gerek aile işletmelerinde gerekse ara ziraati olarak yetiştiriciliği önem kazanmıştır. Taze tüketimi yanında meyve suyu, dondurma, pastacılık, derin dondurma gibi sanayiye yönelik tüketim şekilleriyle de ahududu, ülkemizde önemli bir yetiştiricilik dalı olmaya aday bir meyve türü olma yolundadır.

Geniş tüketim yelpazesi yanında yetiştiriciliğinin de oldukça kolay olması ahududu yetiştiriciliğinin önemini daha da artırmaktadır. Ahududu fidanının üretimi kolay ve maliyeti düşüktür. Anaç ve teknik bir bilgi isteyen aşı sorunları yoktur. Yine budama işlemleri de, ahududu bitkilerinde kolay öğrenilebilir ve uygulanabilir özelliktedir. Köklerinin çok yılık olmasına rağmen gövdelerinin 2 yıllık olması ve her yıl yenilenmesi, diğer meyvelerde görülmeyen özel bir karakterdir. Diğer üstün bir özelliği de dikimden sonra kısa sürede meyve vermeye başlamalarıdır.

Ahududunun insan sağlığı açısından önemi büyüktür. Ahududunun şeker yapısı levülöz tipinde olduğundan şeker hastaları kullanabilir. Romatizmalılar için meyveleri faydalı olup suyu da soğuk algınlığı ve ateşli hastalıklarda yararlıdır. Meyvelerinden elde edilen şurup, eczacılık tekniğinde ilaçlara tat ve koku vermede kullanılır. Meyvesi organik asitler, şekerler ve C vitamince zengindir. İştah açıcı, idrar söktürücü, bağırsak temizleyici ve kuvvet verici olarak taze halde kullanılır.

Kaynak: Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü

Ahududu - Frambuaz Yetiştiriciliği Broşürü .pdf (Marem)

Üzümsü Meyveler Yetiştiriciliği Broşürü .pdf (Samsun İl Tarım Müdürlüğü)