Papaya Meyvesi - Ağacı(Carica papaya)

Papaya Ağacı
 

PAPAYA (Carica papaya)

Tropik meyvelerden ise ülkemizde ekonomik anlamda yetiştiriciliği yapılan meyve türlerinin başında muz gelmektedir. Papaya da muz yetiştiriciliğinde olduğu gibi gerek tropik ve gerekse subtropik iklim kuşağında yer alan birçok ülkede ekonomik olarak yetiştirilme şansına sahip bir türdür. Papaya yetiştiriciliği dünyada Brezilya, Nijerya, Hindistan, Meksika ve Endonezya gibi ülkelerde yoğunlaşmıştır. Bu ülkelere ilave olarak papaya Etiyopya, Kongo, Peru, Tayland, Çin, Kolombiya ve Venezüella gibi ülkelerde de yetiştirilmektedir.

Papaya meyveleri ince kabukludur, çeşitlere göre değişmekle birlikte meyve uzunluğu 7-30 cm, ağırlığı ise 250-3000 g arasında değişim göstermektedir. Fakat meyveler ince kabuklu olmasına rağmen taşıma ve depolamaya oldukça dayanıklıdır (Anonymous, 2003a). Meyveler başlangıçta yeşil, olgunlaşma başladığında ise meyve sarıya, portakal rengine veya bazı çeşitlerde ise kırmızıya dönebilmektedir. Meyvesi sulu, tatlı ve kavunu anımsatan bir aromaya sahiptir. Meyvenin etli kısmında çok sayıda küçük tohumlar bulunur. Tohumlar jelimsi bir tabaka ile kaplanmış olup siyah renklidirler.

Papaya meyvesi A, B, C vitaminleri ile Fe, Ca, K, P mineralleri ve karoten bakımında da oldukça zengindir. İyi bir vitamin ve mineral besin kaynağı olması nedeniyle genellikle taze olarak tüketilmektedir. Bunun yanında meyveler salata yapımında kullanılabildiği gibi pişirilerek ve turşu yapımında da kullanılabilmektedirler. Ayrıca meyveler, meyve suyu, reçel ve dondurma olarak da değerlendirilmektedir.

Papaya taze ve işlenmiş olarak tüketilmesi yanında, meyvelerinin ve bitkinin proteolitik enzim içermesi bu meyve türünün diğer önemli bir avantajıdır. Bu enzimlerden en etkilisi ise papain’dir. Bu enzim, vücudumuzda protein, karbonhidrat ve yağ gibi bileşikleri etkileyerek tüm sindirim sistemini olumlu yönde düzenleme yeteneğine sahiptir. Bunun yanında papain, alkollü içeceklerin ve özellikle biranın renginin açılmasında, ilaç üretiminde, etin yumuşatılmasında, kozmetik sanayinde, deri, yün ve suni ipek endüstrisinde de kullanılmaktadır.

Kaynak:

Esma DEMİRAL, Hamide GÜBBÜK

Akdeniz Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Antalya

Papaya Yetiştiriciliği: İklim isteği, toprak isteği, anaçları, döllenme biyolojisi, fidan çeşitleri, bahçe tesisi, bahçelerin yıllık bakım işleri, budama, hasat, depolama, hastalık ve zararlıları ile ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayınız;

Subtropik ve Tropik Meyve Çeşitleri ve Yetiştiriciliği Broşürü .pdf (Batem)