Toprak Analizi

toprak analizi
 

Toprak Analizinin Önemi Ve Analiz İçin Toprak Örneği Alınması

Bütün kültür bitkilerinin üretimi için toprakta alınabilir halde bulunan bitki besin maddelerin yeterli düzeyde ve zamanında varlığı önemlidir. Bu yüzden toprağın verimlilik durumunun belirlenmesinde toprak analizi yaptırmak önemlidir.

Verimlilik belirlenmesi biyolojik yöntemler ve kimyasal analizler ile belirlenebilir. Biyolojik analizlerin kimyasal analizlere göre üstün yönleri vardır. Ancak biyolojik analizler çok uzun zaman almasından dolayı genellikle kimyasal analizler yapılmaktadır. Kimyasal toprak analizi ile henüz üretimde bitki yok iken toprakta bulunan besin elementlerin varlığı ve miktarları belirlenir. Ancak bu besin elementlerin rakamsal olarak belirlenmesi verimlilikte tek başına belirleyici unsur değildir. Alınabilir halde bulunan bitki besin elementinin her bitki için aynı olması da söz konusu değildir. Verim artışı her bitki için birçok farklı faktöre bağlı olduğu gibi bunlardan bazıları; toprak rutubeti, kök gelişimi, toprak yapısı ve bünyesidir. Dolayısıyla toprak analiz sonuçlarında birbirine çok yakın değerler alınmış ve aynı bitki ekilecek olan alanların sadece toprak yapısının ve bünyesinin bile farklı olması uygulanması gereken bitki besin miktarlarını değiştirecektir. Ancak toprak örneklerin birkaç yıl boyunca düzenli ve takipli şekilde alınması ile alınabilir bitki besin maddelerinin miktarlarındaki yükseliş ve düşüş belirlenecek ve toprak verimlilik kurvesi tespit edilecektir.

Analiz Yaptırmak İçin Toprak Örneği Alınması

Toprak örneklemesi yapılırken toprağın çok kuru ve yaş olmamasına dikkat edilmelidir. Tarla bitkileri ve sebze yetiştiriciliği için alınacak olan toprak örneğinde 0-20 cm yeterli olacaktır. V şeklinde açılan çukurlardan 3-5 cm’lik bozulmamış kesitler alınır. Bağ ve meyve bahçesi için 0-20, 20-40, 40-60 cm veya 0-30,30-60 cm yada 0-30,30-60,60-90 cm den örnekler alınmalıdır. Bahçe yada bağ ilk defa tesis edilecek ise 100-200 cm derinliklerinden de örnek alınabilir. Bunun nedeni çok sert bir kayacın varlığının tespiti içindir. Toprak Örneği almada burgu isimli alet kullanılabilir. Bahçe yada bağlarda 0-30,30-60 cm derinlikten alınan örnek yeterli olacaktır. Bunun için ağaç izdüşümünden 4-8 ayrı noktadan alınan örnekler kendi aralarında karıştırılarak 1-1.5 kg alınır. Dekarda bulunan 10-15 ağaçtan alınan örnek yeterli olacaktır. Sebze ve tarla bitkilerin ise alanda zigzaglar çizerek 0-20 cm den alınacak örnekler harmanlanır içerisinden 1-1.5 kg alınır.

Toprak Örneğinin Alınmasında Sakınca Olan Yerler

Ayrıca toprakta; renk, bünye eğim, yöney, derinlik, verim farkı, gübreleme ve toprak işleme farklılığı ve doğal bitki örtüsü olan alanlardan farklı örnekler alınmalıdır. Aksi takdirde analiz sonuçlarını yanıltabilir. Tekniğe uygun alınmayan toprak örnekleri zaman ve maddi yönden külfet olacağından dikkat edilmelidir.