Girit Adası (Kriti)

girit adası

Girit Adası Hakkında

Ege Denizi’ni Akdeniz’den ayıran güney sınırında yer alan Girit Adası, Yunanistan’ın en büyük yüz ölçüme sahip adası olmakla birlikte, Akdeniz’in de beşinci büyük adasıdır. Dünya üzerinde ilgi çeken turizm merkezlerinden biri olan Girit, tarihi ve doğal güzelliklerinin yanında turistik otelleri ve geniş kumsalları ile de ünlüdür. Toplam 8336km2 yüzölçümüne sahip olan Girit Adası’nda 4 adet şehir yer almaktadır. Heraklion diğer ismiyle Kandiye şehri, adanın en büyük yerleşim yeridir. Yunanistan’a 160km mesafede bulunan Girit Adası, girintili çıkıntılı toplam 1000km’lik sahil şeridine sahiptir ve ada üzerinde adeta kuzeyi ile güneyi ayırıyormuşçasına ve boydan boya sıradağlar uzanmaktadır. Gayduronisi(Eşek Adası) ve Elafonisi’de Girit Adasına bağlıdır.

 

Adanın tarihine de kısaca değinecek olursak, yapılan arkeolojik çalışmalara göre Girit’te ilk yerleşim, günümüzden yaklaşık olarak 5000 yıl öncesinde Minoan Krallığı’na aittir. Minoan’lar bir Girit uygarlığı olup uzun yıllar boyunca bu bölgede genişleyerek hüküm sürmüştür. Daha sonra Miken Uygarlığı ve ardından Doralılar tarafından yönetilmiş olan Girit’in, Antik Yunancada adı “Krete” veya “Kriti” olarak belirtilmektedir. Helenistik Dönemde Romalıların hakimiyetine giren Girit, daha sonra Bizanslıların eline geçmiştir. Bir dönem Abbasiler ve Arapların işgaline uğrayan bölge tekrar Bizanslılar tarafından geri alınmıştır. Haçlı Seferlerinin sonrasında Venediklilerin yönetimine geçen ada, 400 sene aynı şekilde kalmıştır. 1600’lerin ortalarında da Osmanlı Devleti sınırlarına katılmıştır. 200 yıl boyunca Osmanlı hakimiyetinde kalan Girit, 1898 senesinde yarı bağımsızlığını kazanmış, 1913’te de Yunanistan’a bağlanmıştır.

 

Girit Adası Gezilecek Yerler

Heraklion (Kandiye)

Eski Girit’in merkezi olan yer şu anki Heraklion yerleşim yeridir. Girit Adası’nın en kalabalık ve popüler merkezi olan Heraklion’da restoranlar, cafeler, hediyelik eşya satan dükkanlar, ünlü markaların mağazaları ve yöresel butikler bulunmaktadır. Aynı zamanda liman kenti olan Heraklion, adaya denizyolu ile ulaşımın ana noktalarındandır. Eski Girit şehir merkezi olarak kabul edilen meydanda, Venedik dönem mimarisinin en seçkin örneklerinden biri olan Morisini Çeşmesi bulunmaktadır. Üzerindeki aslan heykellerinin çevrelediği tarihi yapı, 1629 senesinde Girit Genel Danışmanı Fransesco Morisini tarafından yaptırılmıştır. Merkezde bulunan bir diğer tarihi eser de, 1662-1895 yılları arasında inşa edilmiş olan Rum Ortadoks Kilisesidir. Aziz Minas adına yaptırılan bu görkemli yapı, Aziz Minas Katedrali’dir. Adanın en büyük katedrali olan Aziz Minas, başpiskoposluğun merkezi olarak kabul edilmektedir. Heraklion Müzesi, şehir merkezinde görülmesi gereken bir başka önemli yerdir. Dört katlı müze içerisinde Helenistik dönem eserleri, heykeller ve şehir merkezine 8km uzaklıkta bulunan Knossos Antik Kenti’nden çıkarılmış Minos Uygarlığı’na ait eserler sergilenmektedir. Kentte ayrıca, Venedikliler tarafından inşa edilmiş olan tarihi kale, muhteşem manzarası ve deniz feneri ile turistler tarafından oldukça ilgi görmektedir. Ayrıca Heraklion sokaklarında gezerken Osmanlı döneminden kalma birçok yapı ve esere de rastlayabilirsiniz.

Hanya (Chania)

Heraklion kentine yaklaşık 155km mesafede bulunan Hanya şehri, Girit Adası’nın ikinci büyük yerleşimi konumundadır. Antik çağdaki Kydonia kenti üzerinde kurulmuş olan Hanya, SİT Alanı statüsünde korunmaktadır. Osmanlı Devleti’nin de ilk işgal ettiği şehir olan Hanya, o dönemde adanın başkenti olmuştur. Venediklilerin inşa ettiği kale ve surlarla çevrelenmiş olan şehrin yine Venediklilerden kalma eski liman bölgesi oldukça ilgi çekicidir. Sokaklarında gezerken hediyelik eşya satan dükkanlarına uğrayabilir, restoranlarında yöresel lezzetlerini tadabilirsiniz. Kentin en eski caddelerinden Holidon Caddesi’nde, Agia Triada Katedrali’ni, San Francisco Kilisesi’ni, Folklor Müzesini ve Arkeoloji Müzesini görebilirsiniz. Liman ve Agora arasında kurulmuş olan Hanya, Osmanlılardan kalma yapıları da görebileceğiniz yerlerden. Küçük Hasan Paşa Camii bunlardan biri. Yalı Camii olarak da bilinen eser Hanya sembollerinden sayılıyor. Osmanlı Paşası tarafından yaptırılan Halk bahçelerinde Girit’e has bir tür olan “kri-kri keçileri”ni de görebilirsiniz. Hanya’nın liman bölgesi de oldukça hareketli. Özellikle akşamları limandaki Venedik evlerinden dönüştürülmüş tavernalarda eğlenceli saatler geçirmek mümkün. Işıl ışıl gezi teknelerinin manzarasında liman restoranlarında keyifli bir akşam yemeği de yiyebilirsiniz.

Resmo (Rethymno)

Hanya şehrine 63km uzaklıkta bulunan Resmo şehri, Venediklilerden kalma eserlerin ve Rumlardan kalma evlerin olduğu turistik yerlerden biri. Şehrin surlarına inşa edilmiş Guara Kapısı, 1568 senesinde Venedikliler tarafından inşa edilmiştir. Eski evlerden dönüştürülmüş restoran ve tavernalar burada da var. Ayrıca eski kiliseler, Venedik dönemi eserlerinden Fortezza Kalesinin kalıntıları ve hediyelik eşya dükkanları da mevcut. Eski şehir diye adlandırılan bölge Resmo kentinin en popüler yeridir. Burada Rimondi Çeşmesi, Venedik Locası, Folklor müzesi, Deniz Yaşamı Müzesi ve Arkeoloji Müzesi görülebilir. Bir Venedik kilisesi iken Osmanlılar tarafından ibadethaneye dönüştürülen Neratze Camii, günümüzde muazzam akustiğinden ötürü, konser salonu ve müzik eğitimi merkezi olarak kullanılmaktadır. Yapının girişinde bulunan aslan figürleri Venedik mimarisini yansıtırken, hilal figürleri de Osmanlı dönemini simgelemektedir.

Resmo’nun doğusunda yer alan Platanes, Akdeniz’in muhteşem manzaralarına sahip bir kıyı kasabasıdır. Caretta caretta kaplumbağalarının yumurtlama alanlarından biri olan Platanes, taverna, cafe ve turistik otellere ev sahipliği yapmaktadır. Resmo şehrine bağlı Anogia Köyü ‘ne 20km mesafede bulunan İdeon Mağarası ise Girit Adası’nda ziyaret edebileceğiniz doğal güzellikler arasında yer almaktadır. Mitolojide Tanrı Zeus’un büyütüldüğü ve gençliği boyunca korunduğu yer olan İdeon Mağarası, çok sayıda ziyaretçi ağırlamaktadır.

Girit Adası Plajları

Girit Adası, tatilcilerin gözdesi haline gelmiş, konforlu tesisleri, uzun kumsalları ve eğlence merkezleri ile ünlü bir Yunan adasıdır. Hem Ege Denizi’ne hem de Akdeniz’e uzanan kıyılarında tercihe göre sakin yada eğlenceli aktivitelerin düzenlendiği plajları, geniş kumsallara sahip yada kayalık alanlardan oluşan koylara kurulmuş plajları, su sporlarının, sörf imkanlarının yada dalış kulüplerinin bulunduğu plajları mevcut olan Girit kıyılarında, üç büyük yerleşim yeri sınırlarına dahil olan toplam 93 adet popüler plaj bulunmaktadır.

Heraklion bölgesindeki 32 adet plajdan en ünlü olanları, şehir merkezine 67km mesafedeki Matala Plajı, 33km mesafedeki Stalida Plajı, 28km mesafedeki Hersonissos Plajı, 23km mesafedeki Lygaria Plajı ve 9km mesafedeki Amnissos Plajı’dır.

Hanya bölgesinde bulunan 40 plajdan en ünlüleri, şehir merkezine 80km mesafedeki Paleohora Plajı, 75km mesafedeki Grammeno Plajı, 70km mesafedeki Votsalo Plajı, 15km mesafedeki Kalathas Plajı, 11km mesafedeki Platanias Plajı, 7km mesafedeki Stalos Plajı ve 1km mesafedeki Nea Chora Plajıdır.

Resmo bölgesinde yer alan 21 adet popüler plajın en ünlü olanları ise, Resmo şehir merkezine 58km mesafedeki Agios Pavlos plajı, 55km mesafedeki Agia Galini Plajı, 40km mesafedeki Preveli plajı, 32km mesafedeki Bali Plajı, 22km mesafedeki Panormos Plajı, 4km mesafedeki Platanias plajı ve 2km mesafedeki Perivolia plajıdır.

Ayrıca adanın belli başlı noktalarından tekne turları düzenlenmektedir. Bu tekne turlarında farklı rotalara göre alternatif seçimler yapılabileceği gibi, aktivite ve sunulan eğlence türlerine göre de tercih edilebilmektedir. Seçilen tekne turu ile tenha koylara rahatça gitmek ve tabiatın muazzam manzaralarına sahip Girit kıyılarında gezmek mümkün olabilmektedir.

Girit’te Yeme İçme

Girit Adası, Akdeniz mutfağının en güzel yemeklerine sahip olan, daha çok zeytinyağlı sebze yemekleri ile deniz ürünlerinin ağırlıkta olduğu, salata ve meze tarzı çeşitlemelerle süslenen sofralara ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca kuruyemişler, kurutulmuş otlar ve kuru meyveler de Girit mutfağında yoğunlukla kullanılmaktadır. Yaprak sarma, kabak çiçeği dolması, cacık, kabak kızartması, ıspanaklı börek, peynirli börek, musakka, döner, baklava gibi Türk mutfağına özgü yemeklerin görüldüğü Girit restoranları, deniz ürünleri ve et ürünleri yanında Girit Rakısı yada sıcak servis edilen Rakomelo adındaki içkisi ile ünlüdür. Girit adasında yetişen mis kokulu portakallardan hazırlanan Portakala Pita, yöreye özgü pide-ekmek türüdür. Zeytinyağlı Girit Kurabiyesi, laz böreğinin farklı bir versiyonu olan Bougatsa ve Girit Kahvesi mutlaka denemeniz gereken ada lezzetleri olarak sayılabilir.

Girit Adasına seyahat planlarınızda yardımcı olacak oteller hakkında bilgi almak ve konaklama fiyatlarını öğrenmek için Online Otel Rezervasyonu sayfasından yararlanabilirsiniz.

Seyahatiniz sırasında rahatça gezebilmek ve popüler yerlere kolaylıkla gidebilmek için Girit Adası’nda araç kiralama seçeneklerine Girit Adası Araç Kiralama Şirketleri ve Fiyatları sayfasından ulaşabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Girit Adası Ulaşım

Türkiye’den Girit Adasına ulaşmak için alternatif yollar mevcuttur. Bunlardan ilki havayolu ile gitmektir. Fakat Türkiye’den Girit Adasına direk uçuş bulunmamaktadır. Bu yüzden Yunanistan’ın başkenti Atina’ya veya Selanik’e havayolu ile gidip, oradan da Girit Adasına aktarmalı uçmak gerekmektedir. Girit Adasında iki adet uluslararası havalimanı bulunmaktadır. Bunlardan ilki Kandiye Havalimanı ikincisi ise Hanya Havalimanıdır. İlaveten, Atina’nın Pire limanından Girit Adası’na uzun ama keyifli bir feribot yolculuğu yapmak da bir başka alternatif olabilir.

Girit Adası seyahatinizi havayolu ile planlayacak iseniz Havalimanları Uçuş Bilgileri adresinden tercih ettiğiniz rotaya göre uçak seferleri ve saatleri ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.

Ayrıca uçak biletleriniz için en avantajlı seçenekleri de Ucuz Uçak Bileti adresinden takip edebilirsiniz.

Girit adasına seyahat etmenin diğer bir opsiyonu da karayolu ile Muğla ili istikameti üzerinden Marmaris ve Fethiye limanlarına ulaşmaktır. Muğla Şehirlerarası Terminali’ne Türkiye’nin çeşitli illerinden otobüs firmalarının seferleri ile ulaşabilirsiniz.

Muğla’ya seyahat eden otobüs firmalarını görmek ve online bilet rezervasyonu yapmak için Muğla Otobüs Firmaları adresinden yararlanabilirsiniz. Girit Adası'na Muğla'nın turistik ilçelerinden ulaşım sağlanabilmektedir. Bu ilçelere ulaşım için Bodrum Otobüs Firmaları, Fethiye Otobüs Firmaları, Marmaris Otobüs Firmaları sayfalarımızı inceleyebilirsiniz.

Eğer, karayolu uzun sürer Muğla’ya havayolu ile gitmek benim için daha iyi diyorsanız Muğla Dalaman Havalimanı’na yada Milas Bodrum Havalimanı’na uçup, havalimanlarından servis veya diğer ulaşım araçları ile Bodrum, Marmaris yada Fethiye’ye kolayca geçebilirsiniz. Muğla havalimanlarına uçak seferlerini kontrol edebilir online bilet rezervasyonu yapabilirsiniz.

Daha sonra tercihinize göre ister Marmaris isterseniz Fethiye limanlarından feribot seferlerini kullanarak Rodos Adasına yolculuk yapabilirsiniz. Marmaris limanından 1saat gibi bir sürede Rodos adasına ulaşılabilmektedir. Muğla ilinin Bodrum limanından da Kos Adasına feribotla yaklaşık 45 dk’da ulaşılabilmektedir. Deniz yolculuğu seviyorsanız, bundan sonrası Rodos adasından veya Kos Adasından Girit’e gemi ile geçmekten ibarettir.

Girit Adasına seyahat planlarınızı denizyolu ulaşımı ile yapmak istiyorsanız; Feribot ve Deniz Otobüsü Seferleri adresinden seçtiğiniz rotaya göre en uygun feribot seferlerini görebilirsiniz.

Girit Adası Nerede?

Girit Adası, Ege Deniz’in güneyinde, Yunanistan anakarasına takriben 160km uzaklıkta yer almaktadır. Yunanistan’ın en büyük adası olan Girit Adası’nın coğrafi konumunu, aşağıda harita üzerinde görebilirsiniz.