Sahte Para Hakkında Bilinmesi Gerekenler

 
sahte para

Sahte Parayı Merkez Bankası Alır mı?

Merkez Bankası’nın üretimi dışında piyasada birçok sahte para dolaşmaktadır. Sahte paralarla ilgili güvenlik güçleri tarafından birçok operasyon yapılıyor.

Ancak sahte para kullanımını önlemek için vatandaşlarında bilinçli olması gerekmekte. Bazı sahte paraların anlaşılması oldukça kolayken bazılarını anlamak oldukça zor olmaya başladı.

 

Sahte Para Nasıl Anlaşılır?

Paranın sahte olup olmadığı bazen kağıt dokusundan renk farklarından anlaşılabilir, ancak anlaşılmaması için dolandırıcıların uyguladığı yöntemlerle gerçeğine çok yakın sahte paralar basılabilmektedir.

Paraya dokunulduğunda kabartı hissedilmelidir. Hissedilmiyorsa para sahtedir. Bunun yanı sıra para ışığa tutulduğunda içinde bulunan hologram şerit görülebilmelidir. Banka, resmi kurum vezneleri ve bazı işletmelerde genel olarak ultraviyole ışık ile kontrol tercih edilir. Bu paranın sahteliğini en kolay anlama yoludur.

Sahte Para İle Karşılaşıldığında Ne Yapılmalı?

Sahte para ile karşılaşan kişiler Türk Ceza Kanuna göre gerçek zannıyla parayı aldığını, aldığı kişi veya kişilerin eşkal bilgilerini var ise kimlik bilgileri, adres bilgileri, araç bilgileri gibi bilgileri 3 gün içerisinde emniyet birimlerine bildirmeleri gerekir. Konu olan sahte paralar da emniyet birimine teslim edilmelidir.

Sahte para ile karşılaşan kişiler bu paraları Merkez Bankası’ na götüremez çünkü Merkez Bankası sahte paraları almaz. Merkez Bankası yalnızca kendi ürettiği paraları değişmesi gereken bir durum söz konusu ise bankalar aracılığı ile değiştirir.

Sahte Paraların Piyasaya Sürülme Yöntemleri Nelerdir?

Sahte paralar genellikle;
• Bakkal, büfe, market gibi alışveriş yerlerinden alınan ürün karşılığında verilerek yüksek tutarlı para üstünün gerçek para olarak alınması ile,
• Akaryakıt istasyonlarından alınan yakıt karşılığı,
• Milli piyango bayilerine,
• Seyyar satıcılara,
• Canlı hayvan ticareti yapan esnafa,
• Taksi sürücülerine,
• Sinema, tiyatro gişelerine,
• Eğlence yerlerinde hesap ödemesi ve bahşişte,
Kullanılarak piyasaya sürülmektedir.

Alınan Paranın Sahte Olduğu O An Fark Edildiğinde Ne Yapılmalı?