Kars Şehir Rehberi

Kars ili

Kars Hakkında

İlin Adı: KARS (Kars ilinin merkez ilçe ile birlikte 8 adet ilçesi vardır.)

Kars İlçeleri: Akyaka, Arpaçay, Digor, Kağızman, Merkez, Sarıkamış, Selim ve Susuz

Kars Plaka Kodu: 36

Kars Telefon Alan Kodu: 474

Kars Nüfusu: 288.878

Kars Bölgesi: Doğu Anadolu

Kars, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunmaktadır. Geçmişte İpek Yolu’nun Anadolu ile kesiştiği coğrafi konumda yer alan Kars, son yıllarda Doğu Ekspresi yolculuğunun son durağı olarak tanınan il, tarihi, mutfak kültürü ve doğal güzellikleri ile tanınmaktadır.
Kentin, tarihi geçmişi, mimari yapıları, doğa ve kış turizmi, lezzetli mutfağı ve sıcakkanlı halkı ile gelen ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Kars Tarihi

Kars Şehrinin İsmi Nereden Gelir?

Kars adı İ.Ö. 130’da Bulgar Türklerinin Karsak oymağından kalmadır. Bugün Türkiye’de bundan daha eski Türkçe ad taşıyan başka bir kent yoktur. 1855’teki Kars Kuşatması’nda Türklerin kahramanlığını gören bir Kanada kasabası halkı, kendi kasabalarının adını Kars koymuştur. 1921 ve Kars’ta 13 Ekim 1921 tarihlerinde yapılan anlaşmalarla bugünkü Rus-Türk sınırı çizilmiştir.

Kars’ın Tarihi

Kentin İ.Ö. 1000-600 yılları arasında Urartu Devlet’ine ait olduğu İ.Ö. 665 yıllarında İskitlerin istilasına uğrayıp bir dönem Pontos Krallığı içine girdiği ve sonra Roma İmparatorluğu’na bağlandığı İ.S. V. Yüzyılda da Sasanilerin ardından bu kez Bizanslıların eline geçirdiği bilinmektedir.

1068’de Selçuk Türkleri ve Alpaslan Kars’ı zapt etmiştir. Sonradan Saltukoğulları’na geçecek; sırayla kent İlhanlıların ve Karakoyunlularla Akkoyunluların egemenliğine girecektir.

XVI. yüzyılda Yavuz Sultan Selim, Osmanlı topraklarına katmıştır.

Kars’a yapılan 1807 ilk Rus saldırısı halkın direnişi ile püskürtülmüştür. 7 Temmuz 1828’de yeniden Rus saldırısına uğrayan kent, 1829 Edirne Anlaşması ile 8 ay sonra geri alınmıştır. Kırım Savaşı sırasında ise, 29 Eylül 1855’te yapılan Kars savunmasıyla yeni Rus saldırısı kırıldığından, Kars ayrıca Gazi ünvanını almıştır. Ruslar, 1856’da koşullu olarak 5 ay kadar işgalleri altında tuttukları kenti 1856 Paris Anlaşması’na göre boşaltmışlar; 93 Savaşı’nda üçüncü kez işgal etmişler ve Ayastefanos Anlaşmasına göre de savaş tazminatı yerine Kars’la birlikte Batum ve Ardahan’ı almışlar. 1878-1918 yılları arasında Rus yönetiminde kalmıştır.

1.Dünya Savaşı’nda Ruslar Kars’ı boşaltmışlar (1917) ve Ermenilere bırakılmışlarsa da 1918’de Brest-Litovsk Anlaşması ile yeniden geri alınmıştır. 1921 yılında Rus-Türk sınırlarının çizilmesiyle il olmuştur.

 

Kars'ın Coğrafyası

Kars, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alır. Doğusunda ve kuzeyinde Türkiye Sovyetler Birliği sınırı, batısında Erzurum ve Artvin, güneyinde de Ağrı illeriyle çevrilidir. Kars ilinin yüzölçümü 9.587 kilometrekaredir.

İl toprakları, Türkiye’nin en dağlık ve en yüksek illeri arasındadır. Yüksekliği 3000 metreyi aşan dağlar ve bu dağlar arasındaki yaylalarla ovalar ilin başlıca yer biçimlerini oluşturmaktadır. Güneyinde batı-doğu doğrultusunda Aras Dağları; Kösedağ, Aşağıdağ, Ziyaret Dağı ve Dama Dağı uzanır.

Bu dağların doğusunda, Ağrı il sınırında Ağrı kütlesi vardır. Ardahan’ın kuzeyinde Cin Dağı, Erzurum il sınırındaki Allahuekber Dağı, Sarıkamış’ın doğusundaki Aladağ ve Büyük Yağlıca Dağı, Çıldır Gölü’nün doğusundaki Akbaba Dağı, batısında Kısır Dağı, Kars’ın önemli yükseltileridir.

Kura Irmağı’nın kollarınca sulanan Kars Ovası, Aras Dağları’nın doğu eteklerindeki Iğdır Ovası ve bu dağların kuzeyinde yer alan Kağızman Ovası ilin verimli alanlarıdır.

İlin akarsu ağını Aras Irmağı ve kollarıyla Hazar Denizi’ne dökülen Kura Irmağının yukarı çığırı oluşturmaktadır. Aynı adlı dağlara paralel akan bu ırmak, Arpaçayı alır ve ülkemizden çıkar. Diğer akarsular; Kura Irmağı, Kars Çayı’dır.

Göller; Çıldır, Deniz, Hazapin, Aygır ve Turna gölleridir.

Kars İklimi; Yaz süresince sıcaklık 20 dolayındadır. Ağustos ayında 35 dereceye kadar çıkar ve geceleri serindir. Yaz ayları bölge yağışsızdır. Haziran ayı bol yağmur alan ayıdır.

Kars'ın Ekonomisi

Kars’ın ekonomisi tarım, hayvancılığa dayanmaktadır. Turizm, ticaret sektörü ve sanayi yeni yeni gelişiyor. Kars, son yıllarda Doğu Ekspresi yolculuğunun son durağı olarak tanınmasıyla ziyaret edilen uğrak bir destinasyondur.

Kars’ta geniş mera ve çayırlar hayvancılığın gelişmesine sebep olmuştur. Canlı hayvan ticaretinde gelişmiş bir şehirdir. Zorlu iklim şartlarıyla ilde buğday, arpa, şekerpancarı, pamuk ve az miktarda tütün yetişmektedir.

Kars ilinde maden bakımından zengin olsa da yalnızca tuz kaynakları işletilmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Kars Ulaşım

Kars Karayolu Ulaşımı:

Kars Otogarının il merkezine uzaklığı 3 kilometredir.

Kars Otogarı Telefon Numarası: 0474 -

Kars Demiryolu Ulaşımı:

Kars Tren İstasyonunun il merkezine uzaklığı 1 kilometredir. Kars-Ankara-İstanbul demiryolu (Erzurum-Erzincan-Sivas-Kayseri) üzerinden yol bağlantıları vardır.

Kars Tren Garı Telefon Numarası: 0474 223 43 98 - (Çalışma saatleri: 07.00 - 17.00)

Kars Havayolu Ulaşımı:

Kars Havalimanının il merkezine uzaklığı 7 kilometredir.

Kars Havalimanı Telefon Numarası: 0474 223 06 74

Kars Gezilecek Yerler

Kars, farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış köklü tarihi ile geçmişten bu yana Anadolu’nun Kafkasya’ya açılan kapısı olmuş, kültürel farklılıkların bir arada hoşgörü anlayışıyla yaşandığı bir şehirdir.

Son yıllarda Doğu Ekspresi yolculuğuyla artan ziyaretçi sayısıyla turizm kenti olmaya başlamıştır. Doğu Anadolu Bölgesi’nin parlayan yıldızı, Kars’ın il merkezi ve ilçelerde gezilecek, görülecek pek çok tarihi eser ve doğal güzellikler bulunmaktadır.

Kars’ın köklü tarihi geçmişi, doğal güzellikleri, kayak merkezi, mimari yapıları, gelenek-görenekleri ve lezzetli yemekleriyle görülmesi gereken bir şehirdir.

Taş Köprü: Kale İçi Mahallesi ile Sukapı Mahallesi’ni birbirine bağlayan köprü, 1579 yılında yaptırılmış. Kars Çayı’nın akan sularını seyredeceğiniz kentin simgelerindendir.

Ebu’l Hasan-ı Harakani Türbesi: Mevlana, Yesevi ve Nakşibendi’nin hocası Harakani, 1033 yılında Selçukluların Anadolu’ya girişini için yapılan savaşta şehit düşmüştür. Türbenin çevresinde 21 adet mezar bulunmakta.

Kümbet Camii (Havariler Kilisesi): Kentin il merkezinde yer alan en görkemli Ermeni kiliselerinden biridir.

Yanık Kilise (Kazım Karabekir Camii): Ruslar tarafından inşa edilen kilise, Sarıkamış’ın en görkemli yapılarından biridir. Günümüzde de ibadete açıktır.

Namık Kemal Evi (Aşıklar Evi): Ünlü Şair Namık Kemal’in çocukluk yıllarını geçirdiği ev, restore edilerek Aşıklar Evi’ne dönüştürülmüş ve Kars kültürünü görebilirsiniz.

Katerina Köşkü: Bulunduğu konumla Sarıkamış’ı görebileceğiniz harika bir manzaraya sahiptir.

Çıldır Gölü: Kars ile Ardahan sınırında yer alan gölün tamamı kış aylarında donuyor. Donan gölde kızaklı at turu ve balık avı aktiviteleri yapılıyor. Yöre halkının sarı balık veya şafak balığı dediği balığının tadına bakmadan dönmeyin.

Kars Kalesi: Kars’ın merkezini seyredebileceğiniz kale, 1153 yılında yapılmıştır. Su Kapısı ya da Çeribaşı Kapısı, Kağızman Kapısı ve Behram Kapısı olmak üzere 3 kapısı olan kalede Celal Baba Türbesi de bulunmaktadır.

Kars Müzesi: Şehrin en büyük müzesi olup Kars merkezde bulunur.

Ani Antik Kenti (Ani Harabeleri): Ermenistan-Türkiye sınırında, Arpaçay Nehri’nin kıyısında yer almaktadır. 4 bin 500 metreyi aşan uzunluğu ve 8 metreye ulaşan yüksekliğe sahip surlarla çevrili bir kenttir. Anadolu’nun geçiş kapısı konumunda olmasıyla gelenleri zaman yolculuğuna çıkaran kent yerli ve yabancı ziyaretçileri kendine çekmektedir.

Antik kent içerisinde görülmesi gereken yapılar vardır. Bunlar; Tigran Honents Kilisesi, Büyük Katedral, İpek Yolu Köprüsü, Manuçehr Camii, Bakireler Manastırı, Kız Kalesi, Selçuklu Sarayı, Gürcü Kilisesi, Gagik Kilisesi, Abdulhamrants Kilisesi, Ateşgede, ve Surp Amenap’rkitch Kilisesi’dir.

Sarıkamış Kayak Merkezi: Kış sezonunda Kars’a yurtiçi ve yurtdışından kayak severler gelmektedir. Dünya çapında ünlenmiş kayak merkezi kentin ekonomisine de büyük ölçüde katkı sağlamaktadır. Çevresi çamlarla kaplı kayak merkezi, kristal karı ile biliniyor. Etrafında konaklama tesisleri ile hizmet vermektedir.

Kars Şenlik ve Festivalleri

Kültürel Festival Şöleni: Kars ili Arpaçay ilçesinde her yıl tahmini tarihle Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Geleneksel Gravyer Ve Kaşar Festivali: Kars ilinde her yıl tahmini tarihle Temmuz ayında düzenlenmektedir.
Serhat Doğa Ve Kültür Festivali: Kars ilinde her yıl tahmini tarihle Haziran ayında düzenlenmektedir.
Sarıkamış Kış Oyunları Festivali: Kars ili Sarıkamış ilçesinde her yıl tahmini tarihle Mart ayında düzenlenmektedir.

Kars'ta Ne Yenir?

Kars ili her ilde olduğu gibi zengin ve renkli bir mutfağa sahiptir. Kentin meşhur kaşarı ve balının yanında Kaz eti ve yöreye has lezzetleri vardır.

Kars iline özgü yemekler:
Umaç helvası,
Hörre (un) çorbası,
Evelik aşı,
Hengel (mantı),
Bozbaş,
Piti, ve Kars böreği bölgeye has meşhur lezzetleridir.

Kars’tan Ne Alınır?

Kars’a yolunuz düştüğünde alabileceğinin birçok hediyelik eşya ve yiyecekler vardır:
Kars kilim ve halıları,
Yöresel gümüş takılar,
Kars'a ait simgesel eşyalar,
Kaz tüyünden yapılan kuştüyü yastıkları ve ünlü Kars kaşar peyniri ve balı satın alabilirsiniz.

Kars Devlet Daireleri İletişim Bilgileri

T.C. Kars Valiliği

Adres: Kars Valiliği Hükümet Konağı / Kars
E-posta: kars@icisleri.gov.tr
Telefon: 0474 223 10 02
Faks: 0474 223 24 17

Kars Belediyesi

Adresi: Yusufpaşa Mah. Karadağ Cad. No 19 Kars/Merkez
E-mail: kars@kars.bel.tr
Telefon: 0474 223 21 50

Kars İl Emniyet Müdürlüğü

Adres: Yenişehir Mahallesi Ali Gaffar Okkan Bulvarı No:94
E-mail: karsemniyet@egm.gov.tr
Telefon: 0474 212 4700-01-02-03
Faks: 0474 212 47 06

Kars Harakani Devlet Hastanesi

Adres: Yenişehir Mahallesi İsmail Aytemiz Bulvarı No:55 Merkez / Kars
Telefon: 0474 212 56 68 - 0474 212 56 73
Faks: 0474 212 23 67
E-Posta: karsdhs3@saglik.gov.tr

Kars Defterdarlığı

Adres: Ortakapı Mahallesi Ordu Caddesi No:91 / KARS
Telefon: 0474 223 17 38

Kars Tapu Müdürlüğü

Adres: Merkez Mahallesi Dr.Halik Erdoğan Caddesi Turgut Reis İşhanı Kat:2 Merkez/Kars
Telefon: 0474 280 1003-04
Faks: 0474 223 1023
E-mail: kars-tsm@tkgm.gov.tr

Kars Kadastro Müdürlüğü

Adres: Kars Valilik Binası Kat:2 Merkez/Kars
Telefon: 0474 280 10 22 - 18
Faks: 0474 223 25 54
E-mail: kars-km@tkgm.gov.tr

Kars İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü

Adres: Cumhuriyet Mahallesi Hükümet Konağı Giriş Kat 36100/KARS
Telefon: 0 474 223 11 29 - 0474 223 27 80
Faks: 0474 223 11 29
E-Mail: karsnufus@kars.gov.tr

Kars Haritası

Haritayı Göster