Kastamonu Şehir Rehberi

kastamonu ili

Kastamonu Hakkında

İlin Adı: KASTAMONU (Kastamonu ilinin Merkez ilçe ile birlikte 20 adet ilçesi vardır.)

Kastamonu İlçeleri: Abana, Ağlı, Araç, Azdavay, Bozkurt, Cide, Çatalzeytin, Daday, Devrekani, Doğanyurt, Hanönü, İhsangazi, İnebolu, Küre, Merkez, Pınarbaşı, Seydiler, Şenpazar, Taşköprü ve Tosya

Kastamonu Plaka Kodu: 37

Kastamonu Telefon Alan Kodu: 366

Kastamonu Nüfusu: 383.373

Kastamonu Bölgesi: Karadeniz

Kastamonu Türkiye'nin Karadeniz bölgesinde yer alan turizm şehirlerindendir. Evliyalar şehri olarak bilinen Kastamonu, Anadolu'daki en eski şehirlerden biridir ve tarihi eserleri vardır. Şehir kanyonları, sahili ile yerli yabancı turistlere ev sahipliği yapmaktadır.

Kastamonu Tarihi

Kastamonu Şehrin Adı Nereden Geliyor ?

İ.Ö. 1330 yılarında Hititlerin egemenliği altına giren Gasgas’lar. İ.Ö. 1400 yıllarında bu bölgeye yerleşmişlerdir. Kasamonu adı Gasgas’larla ilgili olarak Gas ve Tumana kelimelerinden oluşmuştur.

Kastamonu Şehrinin Tarihi

Hıristiyanlığın yayılma döneminde Paflagonya İ.S. 391 yılında Peçenek ve Kumanlar’dan oluşan Türk topluluklarının ve İ.S. 622’de de yeniden Bizanslıların eline geçmiştir.

Kent, Alparslan tarafından 1086’da zaptedilmiş, bir süre sonra sırasıyla Kommen, Pervaoğulları, Selçuklular ve Yıldırım Beyazıt döneminde de Osmanlılarca fethedilmiştir. Bir ara İsfendiyaroğulları’nın egemenliği altına giren bölge, Fatih Sultan Mehmet tarafından zaptedilmiştir.

Cumhuriyet Dönemi Kastamonu

Cumhuriyetin ilk yıllarında Atatürk’ün Şapka, Kıyafet Devrimi ile ilgili nutkunu verdiği yer olarak ve İstiklal Marşı’nın ilk defa okunduğu yer Nasrullah Cami de Kastamonu için büyük önem taşımaktadır.

Kastamonu'nun Coğrafyası

Kastamonu, Batı Karadeniz Bölgesinin iç kesiminde yer alır. Doğusunda Sinop, batısında Zonguldak, kuzeyinde Karadeniz, güneyinde de Çankırı ve Çorum illeriye çevrilidir. Kastamonu yüzölçümü 13.108 kilometrekaredir.

İl toprakları genellikle dağlık ve engebeliktir. İlin kuzeyinde Küre Dağları uzanır. Bu dağlar üzerinde Yardıgöz Dağı en yakın noktayı oluşturmaktadır. İl güneyindeki Ilgaz Dağları’nın yapısı volkaniktir. Bunların doruk noktası Akkaya’nın güneydoğusunda bulunan Coka Ilgaz Dağı’dır.

Küre ve Ilgaz Dağları arasında vadilerle yarılmış, ortalama yükseltisi 1000 metre olan plato alanları yer almaktadır.

 

İlde akarsu ağını Kızılırmak’ı besleyen Gökırmak, Devres ve Filyos Çaylarının yukarı çığırları ile Kocaçay oluşturur. Ilgazların kuzey kesiminden kaynaklanan Araç Çayı, geniş vadilerden geçerek Zonguldak ilinde önce Yenice Suyu sonra Filyos Çayı adını alarak Karadeniz’e dökülür.
Başlıca gölü, Karaçomak baraj gölüdür.

Kastamonu’nun İklimi

İlin Kuzeyinde Karadeniz iklimi güneyinde ise İç Anadolu’nun kara iklimi hüküm sürüyor. Yazları sıcak ve yağmurlu kışları ise soğuk ve yağışlı geçmektedir.

Kastamonu'nun Ekonomisi

Kastamonu ekonomisi tarıma dayanmaktadır. Tarım, elverişli olmamasıyla daha çok meyve üretimi yapılmaktadır. Üzüm, elma, erik, zeytin ve fındık yetişir. Sanayi bitkileri olan, Buğday, arpa, mısır, pirinç, nohut, şekerpancarı, patates, kenevir ve sarmısaktır.

Kastamonu ili hayvancılığa müsaittir. Sığır, manda, koyun, tiftik keçisi, kıl keçisi beslenmekte ve arıcılıkta gelişmiştir.

Türkiye’nin orman bakımından zengin olmasından dolayı ormancılık gelişmiştir.

Kastamonu sanayisi orman ürünlerine dayalıdır. Son yıllarda gelişen sanayinin ürünleri pirit, pirinç ve tiftik madenidir. Kastamonu ili pirinci, üryani eriği, urgan ve sicimi ile ünlüdür.

Kastamonu Ulaşım

Kastamonu Karayolu Ulaşımı:

İlde karayolu güzergahı yetersiz ve iki önemli devlet yollarının bulunduğu bir noktadadır.

Kastamonu Otogarı Telefon Numarası: 0366 215 45 55

Kastamonu Denizyolu Ulaşımı:

Kastamonu’nun Karadeniz’e açılan kıyısıyla, İstanbul-Hopa arasında işleyen gemilerin İnebolu limanına uğramaktadırlar.

Kastamonu Havayolu Ulaşımı:

Kastamonu'a Havalimanı Kastamonu-Çankırı yolu üzerinde olup ulaşımı kolaydır.

Kastamonu Havalimanı Telefon Numarası: 0366 220 02 50

Sponsorlu Bağlantılar

 

Kastamonu Gezilecek Yerler

Kastamonu, Batı Karadeniz’in incilerinden olan doğa ve tarih tutkunları için oldukça zengin bir şehirdir. Ilgaz ve Küre Dağları gibi dünyaca ünlü milli parklara ev sahipliği yapan ilde pek çok güzelliğe şahitlik edeceksiniz. Köklü bir tarihe dayanan Kastamonu'da, geçmişten günümüze kadar gelen pek çok eser ve tarihi kalıntıları ile mutlaka görülmesi gereken bir şehirdir.

İsmail Bey Külliyesi: İlin en eski tarihi kalıntılarından biridir. Külliye, şehre gelen turistler tarafından devamlı ziyaret edilmektedir.

Zımbıllı Tepe Höyüğü: Taşköprü ilçesinde gezi noktalarından biridir.

Kastamonu Arkeoloji Müzesi: İl merkezine bağlı olan Cumhuriyet Caddesi üzerindedir. 1952 yılında müze olarak kullanılmaya başlanılmasıyla Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait çeşitli eserler sergilenmektedir.

Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi: Kastamonu’nun merkezinde yer alıyor. Kastamonu’nun el sanatları ayrı odalarda anlatılmaktadır.

Kuyluç Mağarası: Şenpazar ilçesindedir. Doğal oluşmuş olması ile turistlerin ziyaret ettiği yerler arasında yer alıyor.

Sarpunalınca Mağarası: Küre ilçesinde Şenlik Köyü sınırları içerisindedir. Hala aktif bir mağara özelliği taşıyan Sarpunalınca Mağarası, içindeki sarkıt ve dikit oluşumu günümüzde de devam etmektedir.

Çatak Kanyonu: Dünyanın 4. büyük kanyonu özelliğini taşımaktadır.

Ilgarini Mağarası: Kastamonu’da Pınarbaşı ilçesinde varlığını göstermektedir. Mağarada sarkıt ve dikitlerin görüntüsüyle görülmesi gereken yerler arasındadır.

Horma Kanyonu: İlin eşsiz yerlerinden biri olan kanyon Pınarbaşı ilçesine bağlı olan Ilıca Köyü’nde yer alıyor.

Kastamonu Kalesi: Kastamonu’ya gelenleri ilk karşılayan ilin önemli tarihi miraslarından birisi olan kaledir. En son ise 2005 yılında Kastamonu Belediyesi tarafından restorasyon ve onarımı yapılmıştır.

Valla Kanyonu: Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde bulunan kanyon ilçe merkezine 26 kilometre mesafede bulunmaktadır. Kanyon kilometrelerce uzunlukta ve vahşi bir güzelliğe sahip olmasıyla Türkiye’nin geçilmesi en zor kanyonları arasındadır.

İnebolu Abaş Tepesi: İnebolu ilçesinde bulunan tepesi eski döneminde Abraş olarak bilinmekte idi. İnebolu’nun manzarasını sunan tepede birçok tarihi kalıntı da bulundurmaktadır.

İnebolu Geriş Tepesi: İnebolu ilçesinde bulunan, Trekking bölgesidir. Yüksekliği 495 metre olan kale kalıntısı olan bir tepedir. Bunun yanında bir manastır kalıntısı da görülmeye değer niteliktedir.

Gideros Koyu: Kastamonu il sınırları içerisindedir. Güzel mi güzel bir dinlenme yeridir. Koyda yapıbilecek birçok aktivite vardır.

Ilıca Şelalesi: Eşsiz görüntüsüyle nefesinizi kesecek bir yerdir. Halk arasında Dev Kazanı olarak bilinen yere, şelale akmaktadır. Bitkiler ve ağaçlarıyla bir doğa harikası olan şelale Pınarbaşı ilçesindedir.

Mahmut Bey Camii: Kastamonu’nun Kasaba Köyü’nde yer alan camii, ahşap mimarinin örneklerindendir.

Küre Dağları Milli Parkı: Koruma altına alınan Küre Dağları’nın büyük bir kısmı milli park olmuştur. Bitki türleriyle ve kuş türleriyle eşsiz doğasıyla gelen ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Kastamonu Yaylaları: Kastamonu ili sınırlarında bulunan; Sarıcaörük Yaylası, Asarbaşı Yaylası, Pınarbaşı; Suğla Yaylası, Küre; Ayrancı Yaylası, Tosya; Kösen Çayırı Yaylası, Araç ilçesi; Dereyayla Bölgesi, Daday; Oluklu Yayla, Bozkurt; Gürcü Yaylası, Karacaoğlan Yaylası’dır.

Kastamonu Plaj ve Koyları: Karadeniz’in uzun sahili ile eşsiz güzellikte Cide, İnebolu, Abana, Doğanyurt, Bozkurt ve Çatalzeytin’de yer almaktadır.

Pompeipolis Antik Kenti: M.Ö. 64 yılında Taşköprü’de, Roma dönemine ait bir yapıdır.

Kastamonunun Tarihi Hamamları: Yapılış tarihleri 14. ve 16. Yüzyılları arasında olan tarihi hamamlar; Çifte Hamam, Araba Pazarı Hamamı, Yeni Hamam, Saray Hamamı, Bey Hamamı, Dede Sultan Hamamı, Kale Hamamı, Frenkşah Hamamı, Ferhat Paşa Hamamı’dır.

Memleket Kütüphanesi: 1924 yılında yapılan tarihi yapı, Kütüphane olarak kullanılmış şuan resim ve fotoğraf müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Kastamonu El Sanatları Merkezi: Kastamonu’da 2001 yılında ziyarete açılan ahşap el işçiliğine örnek ürünler sergileniyor.

Kastamonu Tarihi Konakları: Kastamonu ziyaret edebileceğiniz; Livapaşa Konağı, Eflanili Konağı, Kırkodalı Konağı, Sirkeli Konağı, Sepetçioğlu Konağı, Konyalı Konağı, Osmanlı Konağı, Yücebıyıkların Konağı, Ellezler Konağı, Mazlumcuoğlu Konağı’dır.

Kastamonu Şenlik ve Festivalleri

Uluslararası Tosya Kültür Ve Pirinç Festivali: Her yıl Kastamonu ili Tosya ilçesinde tahmini tarihle Ekim ayında düzenlenmektedir.
Kastamonu Gastronomi Festivali: Her yıl Kastamonu ilinde tahmini tarihle Eylül ayında düzenlenmektedir.
İhsangazi Siyez Ve Sepetçioğlu Festivali: Her yıl Kastamonu ili tahmini tarihle Eylül ayında düzenlenmektedir.
At Yarışları Gençlik Ve Spor Festivali: Her yıl Kastamonu ili Daday ilçesinde tahmini tarihle Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Taşköprü Kültür Ve Sarımsak Festivali: Her yıl Kastamonu ili Küre ilçesinde tahmini tarihle Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Kanyon Ve Doğa Sporları Festivali: Her yıl Kastamonu ili Pınarbaşı ilçesinde tahmini tarihle Temmuz ayında düzenlenmektedir.
Abana Kültür Sanat Ve Deniz Şenlikleri: Her yıl Kastamonu ili Abana ilçesinde tahmini tarihle Temmuz ayında düzenlenmektedir.
Kestane Balı Festivali: Her yıl Kastamonu ili Doğanyurt ilçesinde tahmini tarihle Temmuz ayında düzenlenmektedir.

Araç Şekerciler Pastacılar Ve Yayla Kültürü Festivali: Her yıl Kastamonu ili Araç ilçesinde tahmini tarihle Haziran ayında düzenlenmektedir.
Küre Kilim Festivali: Her yıl Kastamonu ili Küre ilçesinde tahmini tarihle Haziran ayında düzenlenmektedir.
Cide Rıfat Ilgaz Sarı Yazma Kültür Ve Sanat Festivali: Her yıl Kastamonu ili Cide ilçesinde tahmini tarihle Temmuz ayında düzenlenmektedir.
Atatürk Ve İstiklal Yolu Yürüyüşü: Her yıl Kastamonu ili İnebolu ilçesinde tahmini tarihle Haziran ayında düzenlenmektedir.

Kastamonu'da Ne Yenir?

Kastamonu Mutfağı

Karadeniz Bölgesi’nin ormanlarla kaplı ili Kastamonu, Cumhuriyet döneminden bu yana önemli bir tarım ve sanayi merkezidir. İl tarihi geçmişinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmasıyla zengin bir mutfak kültürüne sahiptir.

Kastamonu yöresel lezzetleri;
Taşköprü Sarımsağı: Türkiye’de sarımsak üretiminin en yoğun yapıldığı yer Taşköprü ilçesidir. Başka yerlerde de yetiştirilmek istense de Taşköprü toprağında yetişen sarımsağın kokusu ve tadı alınamamıştır. Sarımsakların çoğunluğu ilaç fabrikalarına antibiyotik için verilmektedir.
Kuyu Kebabı,
Banduma,
Çekme Helva,
Simit Tiridi,
Patates Paçası,
İnebolu Simidi,
Ekşili Pilav,
Tosya Pirinci,
Pastırma,
Üryani Eriği,
Siyez Bulguru,
Ala Pilav,
Oğmaç Çorbası,
Köle Hamuru,
Cırık Tatlısı ve Tarhanalı Çörek’tir.

Kastamonu’dan Ne Alınır?

Çarşıda ve turistik yerlerde olan dükkanlar da pek çok hediyelik eşya satın alabilirsiniz.
Kastamonu'dan yöresel dokumalar,
Havlu ve masa örtüsü gibi malzemeler,
Ağaç oyma işleri,
Ağaçlardan yapılan tespihler, şimşir çatal-kaşıklar ve Tosya çakıları gibi hediyelikler satın alabilirsiniz.

Kastamonu Devlet Daireleri İletişim Bilgileri

T.C. Kastamonu Valiliği

Adres: Cebrail Mah. 10 Aralık Cad. No: 24/1 Kastamonu/Türkiye
E-posta: valilik@kastamonu.gov.tr
Telefon: 0366 214 11 22
Belge Geçer: 0366 214 01 19

Kastamonu Belediyesi

Adres: Aktekke Mah. Yalçın Cad. Barbaros Sokak / Kastamonu
Telefon: 0366 214 10 48
Hilal Masa: ALO 153 / 0366 153 00 00
E-Posta: hilalmasa@kastamonu.bel.tr

Kastamonu Emniyet Müdürlüğü

Adres: Aktekke Mah. Yalçın Cad. Estergon Sokak No:2 Merkez/KASTAMONU
E-Posta: kastamonuemniyet@egm.gov.tr
Telefon: 0366 214 31 61-62 - 0505 318 37 00 – 01 - 02
Faks: 0366 214 31 60

Kastamonu Devlet Hastanesi

Adres: Kuzeykent Mah. Cankat Sok. No: 4 Merkez – KASTAMONU
Telefon: 0366 214 10 53
Faks: 0366 214 24 27
E Posta: kastamonudhs10@saglik.gov.tr / kdhs10.kalite@saglik.gov.tr

Kastamonu Vergi Dairesi Müdürlüğü

Adres: Aktekke Mahallesi Yalçın Cad. No:14 Defterdarlık Hizmet Binası Zemin Kat Merkez/KASTAMONU
Telefon: 0366 214 02 99
Faks: 0366 214 64 91

Kastamonu Tapu Müdürlüğü

Adres: Kuzeykent Mah. Karadut Sok. No:25/1 Kastamonu
Telefon: 0366 280 51 85
Faks: 0366 214 64 81
E-mail: kastamonu-tsm@tkgm.gov.tr

Kastamonu Kadastro Müdürlüğü

Adres: Kuzeykent Mah. Karadut Sok. No:25/1 Kastamonu
Telefon: 0366 280 52 10 - 280 52 14
Faks: 0366 214 97 51
E-mail: kastamonu-km@tkgm.gov.tr

Kastamonu İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü

Adres: Hepkebirler Mah. Cumhuriyet Cad. No:26 İl Müftülüğü Binası
Telefon: 0366 214 98 74
Belge Geçer: 0366 214 98 74

Kastamonu Haritası

Haritayı Göster