Aracınız Çalındığında Neler Yapmalısınız?

 
oto hırsızlığı

Aracınız Çalındığında İlk Yapmanız Gereken

Aracınızın çalındığını öğrendiğiniz an hemen otonuzun çalındığı bölgenin güvenliğinden sorumlu kurumla (Polis veya Jandarma) irtibat kurunuz. Eğer otonuz Polis bölgesinde çalındıysa 155 Polis İmdat, Jandarma bölgesinde çalındıysa 156 Jandarma İmdat, numaralı telefonu arayarak anında bilgi vermeniz güvenlik güçlerinin bir an evvel otonuzu bularak sizi mağdur eden şahıs ya da şahısları yargı önüne çıkarmalarını kolaylaştıracaktır. Unutmayın ki bu konuda ki ihmaliniz yalnızca oto hırsızlarının işini kolaylaştırır.

İlgili güvenlik kuvvetine telefonla bilgi verdikten sonra ilk iş olarak size en yakın Polis veya Jandarma karakoluna Trafik Tescil Belgenizi (Ruhsat) alarak gidin. Burada aracınızın çalındığına dair tutanak tutturun. Ülkemizde çalınan otoların durumu bölgesi itibariyle, Polis ve jandarma sorumluluk bölgesi olarak ikiye ayrılmıştır. Polis bölgesinde çalınan otolar oto sahibinin müracaatı üzerine İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü tarafından Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı Asayiş Şube Müdürlüğü Çalıntı Oto Projesine kaydedilmektedir. Bu sayede çalınan bir oto kayıt girilir girilmez ilk etapta tüm Türkiye'de ve hemen akabinde İnterpol bilgisayar kayıtlarına girilerek tüm Dünya'da arattırılmaktadır.

Otonuzun çalındığını bildirdiğiniz karakolda müracaatınız alındıktan sonra başvuru evrakınızı Asayiş Şube Müdürlüğü Hırsızlık (Oto Hırsızlığı) Büro Amirliğine kendiniz de götürebilirsiniz. Otonuzun çalındığını fark ettiğinizde; size en yakın karakola müracaat ederseniz bu imkanlardan faydalanabileceksiniz.

 

Çalınan Aracın Trafik Tescil Kaydının Kapatılması

Çalınan aracınızın trafik tescil kaydı kapatmak için aracın çalındığı tarihten 30 gün sonra herhangi bir trafik tescil şube veya bürosuna müracaat etmeniz gerekmektedir. Bu işlemi siz, kanuni temsilciniz veya vekil tayin ettiğiniz kişiler yapabilirler. Başvuruda bir dilekçe ile birlikte savcılık veya mahalli kolluk birimlerince düzenlenmiş çalınma olayına ait belge bulunması gerekmektedir. Varsa araç tescil belgesi, motorlu araç trafik belgesinin ve araç sahibinin nüfus cüzdanı aslının başvuru esnasında ibraz edilmesi gerekmektedir.

Bu başvuru sonrası aracın büroda bilgisayar kayıtlarına ve tescil dosyasına “Çalınmıştır” kaydı düşülerek aracın trafik tescil kaydı silinir. Mevcut araç tescil belgesi üzerine işlem tarihi yazılarak “Çalınmıştır” şerhi basılır ve araç tescil belgesi araç sahibine bu şekilde geri verilir. Şayet hırsızlık olayında araçla birlikte araca ait belgeler de çalınmışsa, araç sahibinin istemesi durumunda araç sahibine aracın kayıtlarına “Çalınmıştır” şerhi konulduğunu belirten bir resmi hazırlanıp verilir.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Mükellefiyetinin Sona Erdirilmesi

Çalınan araçların trafik tescil kayıtlarının çalındığı tarih itibariyle silindiği Gelir İdaresi Başkanlığına elektronik sistem üzerinden bildirilir. Elektronik ortamda bildirim yapılamazsa en geç onbeş iş günü içinde, yazılı olarak ilgili vergi dairesine tescil kaydının silindiği bildirilir. İlgili vergi dairesine bu bilgi ulaştığıda çalınan aracınızın motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyetin sona erdirilir.

Çalınan Aracınızın Kasko Sigortası Varsa

Aracınızın çalındığını sigorta acenteniz veya sigorta şirketinize bildirip hasar dosyası açılmasını sağlayınız. Oto hırsızlığında Kasko Sigortasından işlem yapılabilmesi için 30 gün beklenmesi gerekmektedir. Bu süre sonunda çalınan aracınızın bulunup bulunmadığını Oto Hırsızlık Büro Amirliğine soran bir yazıyı sigorta şirketinizden almanız gerekmektedir. Oto Hırsızlık Büro Amirliğinden alınacak cevabında tekrar sigorta şirketine verilmesi gerekmektedir. Diğer evraklarla birlikte dosyanız tamamlanınca sigorta şirketi tarafınıza ödeme yapacaktır.

Aracınızı Hırsızlığa Karşı Koruma

Eğer şahsınıza ya da oturduğunuz toplu konut veya apartmana ait bir otopark varsa, size uzak bile kalsa, otonuzu mutlaka buraya park edin. Yapılan araştırmalar tek başına gözlerden uzak bir yere park edilen otoların daha çok çalındıklarını göstermektedir. Eğer böyle bir imkanınız yoksa otonuzu ara sokaklardan ziyade park yasağının olmadığı cadde üzerlerine park edin. Kısa bir süre içinde olsa, asla ışıklandırması olmayan tenha bir yere otonuzu park etmemeye gayret gösterin. Aracınızda immobilizer sistemi yoksa alarm olmasını sağlayınız. Direksiyon veya debriyaj kilidi ile GPS sistemi de ayrı güvenlik önlemleri olarak düşünülebilir. Aracınızdan ayrıldıktan sonra araç içinde ruhsatınızı bırakmayınız. Araç anahtarını işyerinizde veya evde ortalıkta bulundurmayınız. Kısa süreli parkta yapılsa kontak üzerinde anahtar bırakılmaması çok önemidir.

Çalınan araçlarla ilgili konuda ek bilgiler için Trafik İşlemleri bölümünden aşağıdaki sayfalarımızı inceleyebilirsiniz. Bilhassa çalınan aracınız bulunduğunda bu bilgiler size yol gösterici olacaktır.