Erzurum Kalesi

 
erzurum kalesi

Doğu’nun Mirası Erzurum Kalesi

Çeşitli medeniyetlerin kurulup yükseldiği bölgelerden olan Doğu Anadolu’daki Erzurum Kalesi tarihi itibariyle de çok eskilere dayanır. İlk hali Bizans İmparatoru Theodosius tarafından inşa ettirildiği bilinirken 2500 yıllık tarihten söz edilir. Urartular dönemine kadar gidilmesi, mimari ve kültürel anlamda da yapının önemini ortaya koyarken bugün varlığını devam ettirmesi de şüphesiz ki miras olduğunu gösterir.

 

Erzurum Kalesi Tarihi

Bizanslılar haricinde Asurlular, Sasaniler, Persler, Araplar, Romalılar tarafından kullanılagelen Erzurum Kalesi 11.yüzyıl sonrasında Türkleştirilen bölgelerdendir. Türk-İslam eserlerinden ilkleri burada yer alırken aynı zamanda bölgenin Türkleşmesine katkı sunmuştur. Osmanlı Devleti’nin Doğu vilayetleri çerçevesinde en çok önemsediği yapılar arasında olmuştur. Birçok açıdan stratejik öneme sahip olmasının yanı sıra aynı zamanda bir sembol olması da bunu beraberinde getirmiştir. Var olan tepenin tüm açıdan çevrelenmesini sağlayan Erzurum Kalesi gezilecek yerler arasında olup bir koruma kalkanı hüviyetine de sahiptir.

Erzurum Kalesi Özellikleri

İç ve dış olmak üzere iki bölümden oluşan Erzurum Kalesi, çok uzun yıllar bir şehir hayatının sürdüğü yapı olarak kalmıştır. Şehrin güvenliği için bulunan askerler iç kalede bulunurdu. Dış kale ise sokak ve mahallerin oluşturulduğu, ticaretin hüküm sürdüğü ve halkın bulunduğu kısımdır. İç kale bölgesinde tuğla yapım olan hamam yer alır. Ayrıca Osmanlı Devleti zamanında buraya bir mescit yaptırılmıştır. Sonrasında ise Kırklar Türbesi, Ali Ağa Çeşmesi ve Ebu İshak Kazeruni Türbesi de eklenen yapılardandır. İç kale duvarları 2 ile 2,5 metre civarındadır. Ve halihazırda sekiz burcu da varlığını devam ettirmektedir.

Günümüzde ise dış kale büyük ölçüde yıkılmış durumdadır. Tebriz Kapısı, Erzincan Kapısı, Gürcü Kapısı ve İstanbul Kapısı olan kalenin çeşitli dönemlerde onarımlardan geçtiği de ifade edilir. Son olarak ise Kanuni Sultan Süleyman 16. yüzyılda ve II. Mahmut 19.yüzyılda Erzurum Kalesi’nin onarılmasını emretmiştir.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Erzurum Kalesi Nerede, Nasıl Gidilir?

Doğu Anadolu’nun büyük kentlerinden olan Erzurum’un Yakutiye ilçesinde Camiikebir Mahallesindedir. Günlük olarak ziyarete açık olup dış mekanlarıyla ve görülebilecek tarihi unsurlarıyla büyük merak konusudur. Cumhuriyet Caddesi güzergahında olan Erzurum Kalesi şehrin en çok ziyaretçi çeken yapıları arasında ilklerdendir. Toplu taşıma araçlarıyla rahatlıkla ulaşılabileceği gibi yaya olarak da gelinebilir.

Erzurum'a şehir dışından gelerek Erzurum Kalesine ulaşım için hava yolunu tercih edecek tarih severler Erzurum Havalimanını kullanabilirler. Karayolunu tercih edecek yolcular ise Erzurum Otobüs Firmaları sayfamızı inceleyerek Erzurum Otobüs Bileti bilgilerine ulaşabilirler. Erzurum'a bir diğer ulaşım şeklide tren yoludur, Ankara-Kars arası çalışan Doğu Ekspresi Erzurum'dan geçmektedir.

Fotoğraf: Türkiye Kültür Portalı