Marmaris Gezi Rehberi

Marmaris Hakkında

Marmaris, ülkemizin bilinen turizm merkezlerinden biridir. Marmaris eski zamanlarda birçok uygarlık tarafından yönetildiği için tarih açısından da önemli bir noktaya sahiptir. Tarihte Karya Bölgesinin önemli bir liman kenti olan Marmaris, Akdeniz ile Ege Denizinin birleştiği noktada yer alır. Kıyı yapısının girintili çıkıntılı olması, birçok doğa harikası koylar içermesi tarihte Mısır ile Rodos Adası arasındaki deniz yolunda önemli bir nokta olmuştur. Bölgeye ilk yerleşimin M.Ö. 3400 yıllarına dayandığı bilinmektedir. Marmaris’in tarihteki adı Physkos’dur. Karya Dilinde Fiskos, Doğakenti anlamına gelir.

Marmaris Gezilecek Yerler Fotoğrafları

marmaris
marmaris incekum
marmaris çiftlik koyu
marmaris nimara mağarası
marmaris içmeler
marmaris amos koyu
marmaris kumlubük
marmaris kalesi

Sponsorlu Bağlantılar

 

Marmaris'da Gezilecek Yerler

Marmaris, kültürel mirası, hepsi birbirinden güzel beldeleri, koyları ve plajları ile dünyaca ünlenmiş ülkemizin önemli bir turizm merkezidir. Marmaris’ten mavi yolculuğa çıkabilir veya doğal çevreye yapılan tekne turlarına katılabilirsiniz. Gidilip görülmesi gereken bazı koy ve plajlar şunlardır:

İçmeler Plajı

Marmaris merkezinden 8 km uzaklıkta bulunan İçmeler Plajı, Marmaris dendiği zaman ilk akla gelen yerlerden biridir. Marmaris içindeki bulunduğu konum ve uzun bir plajı nedeniyle herkesin tercih ettiği İçmeler Plajının merkeze yakın olduğu için ulaşımı da oldukça kolaydır.

Turunç Halk Plajı

Marmaris’e 21 km mesafede bulunan Turunç Halk Plajı tertemiz denizi ve doğası, otelleri ve hoş restoranları ile Marmaris’in seçkin turistik yerlerinden biridir. Buradaki turist akımının nedenlerinden biri mavi bayraklı plaja sahip olmasıdır. Bir diğer nedeni ise o bölgenin denizaltı zenginliğidir. Suyun temizliğinden dolayı berrak oluşu, kayalık alanların fazla bulunması dalış turizmini zenginleştirmektedir.

Uzunyalı Plajı

10 kilometrelik bir sahil şeridi bulunan Uzunyalı Plajı, Marmaris Halk Plajından başlayıp İçmeler Plajına kadar devam etmektedir. Sahil yolu boyunca kafeler ve restoranlar yer almaktadır.

Kleopatra Adası / Sedir Adası Plajı

Adanın berrak denizi ve plajının kumu ile ünlenen Sedir Adası Plajı, Marmaris’in 16 km kuzeyinde bulunmaktadır. Kleopatra’nın burada yüzdüğüne dair rivayet vardır. Adada Kedrai Antik Kenti’ de bulunmaktadır. Plajın altın sarısı renkte çok özel kumları vardır. Bu kumlar koruma altındadır. Bu kumların yer aldığı sahile girmek yasaktır.

Orhaniye / Kızkumu Plajı

Çevresi çam ormanlarıyla dolu olan Orhaniye’yi güzel kılan yer Kızkumu Plajı ve denizidir. Denizin sığ olmasından dolayı güzel bir şekilde yürüyüş yapılabilir ve güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.

Bördübet Koyu

Bördübet Koyu, Reşadiye Yarımadası’nda yer almaktadır. İngiliz askerlerinin Bördübet Koyuna saklanmasıyla buraya söyledikleri Kuş Yatağı (Bird the bed) kelimesinden ismini almıştır. Denizin ormanla birleştiği Bördübet Koyunda, denizin ormana doğru ilerlediği yerlerde 600 metre uzunluğunda, 200 metre eninde bir kanal bulunmaktadır. Hiç yapılanmayan Bördübet Koyu, doğal ortamı ve güzellikleriyle görülmesi gereken yerlerden biridir.

Kumlubük Koyu

Turunç Halk Plajına 6 kilometre uzaklıkta bulunan Kumlubük Koyu, doğası ve tertemiz deniziyle insanın aklını başından alıyor. Marmaris’ten kalkan teknelerle ulaşılabilmektedir.

Boncuk Koyu

Berrak ve tertemiz denizi ile insanları hayran bırakan Boncuk Koyu, Sedir Adası civarında yer almaktadır.

Marmaris Kalesi ve Marmaris Müzesi

MÖ 1044 senesinde icat edilen Marmaris Kalesi, İyonlar tarafından yapılmıştır. Marmaris’in önemli simgelerinden biri olan Marmaris Kalesi, tarihi açıdan önemli bir yere sahiptir. Kanuni Sultan Süleyman Han’ın büyütmüş olduğu Marmaris Kalesi, 1. Dünya Savaşı’nda zarar görmüştür. Kalenin içinde 18 oda bulunmakla birlikte 1 çeşme ve arkta vardır. 1991 senesinde müze haline getirilen Marmaris Kalesi’nin içinde aynı zamanda Arkeoloji Salonu ve Etnografya Salonu yer almaktadır. Haftanın her günü açık olan bu kalenin açılış saatleri 08.30-12.00 ve 13.00-17.00 saatleri arasındadır.

Hafsa Sultan Kervansarayı

Osmanlı mimarisinin elinden çıkan bir diğer yapı olan Hafsa Sultan Kervansarayı, 1545 senesinde Kanuni Sultan Süleyman Han’ın annesi Hafsa Sultan adına yaptırılmıştır. Şu ana kadar hiçbir şekilde restorasyon görmeyen Hafsa Sultan Kervansarayı, 8 odadan oluşmaktadır. Marmaris’in dikkat çeken yerlerinden biri olan Hafsa Sultan Kervansarayı günümüzde hediyelik eşya ve kafe gibi kullanılmaktadır.

Baca Mağarası

Özellikle dalgıçlar ve su altı fotoğrafçıları için gidilmesi gereken yerlerden biri olan Baca Mağarası, büyük bir şömineye benzemektedir. Bu yüzden Baca ismini almıştır. İçerisinde kardinal balıklar ve karidesler bulunduran Baca Mağarası su altı güzelliğiyle herkesin aklını başından almaktadır.

Halıcı Ahmet Urkay Müzesi

Ahmet Urkay tarafından kurulan Halıcı Ahmet Urkay Müzesi,Marmaris Muğla yolunun 10. kilometresinde bulunmaktadır. Halı ticareti ve koleksiyonculuk yapan Ahmet Urkay, bu müzede birçok eser bırakmıştır. 3000 metrekarelik alana sadece halılar değil birçok arkeolojik eserler de bırakmıştır. Haftanın her günü açık olan Halıcı Ahmet Urkay Müzesine girmek ücretsizdir.

Eski Çarşı

Marmaris’in merkez çarşısı içinde bulunan Eski Çarşı, haftanın her günü açık olmakla birlikte turistlerin akın edip alışveriş yaptığı bir mekandır. İstanbul Kapalı Çarşı’yı andıran bu Eski Çarşıda her ürün mevcuttur.

Amos Antik Kenti

Amos, Yunan dilinde “Ana Tanrıça Tapınağı” anlamına gelmektedir. Asarlık Tepesinde yer alan Amos Antik Kenti gidilip görülmesi gereken muhteşem yerlerden biridir.

Bozburun

Marmaris’in en güneyinde yer alan Bozburun, merkeze 45 kilometre uzaklıkta muhteşem bir yerdir.

Selimiye

Marmaris’in merkezine yaklaşık 1 saat uzunlukta olan Selimiye aslında bir köy olup mavi yolculuk yapan teknelerin uğradığı koylardan biridir. Selimiyede durgun ve temiz bir deniz bulunmasına rağmen sahili bulunmamaktadır. O yüzden insanlar yüzmek için genelde iskele etrafındaki lokanta ve dinlenme tesisleri denize girmek için uygun yerlerdir. 2 km ilerisinde Sığ Liman bulunmaktadır.Eğer kumlu plaj isterseniz oraya geçebilirsiniz.

Turgut Köyü

Merkeze yaklaşık 40 dakikalık bir yolu olan Turgut Köyü, jeep safari turlarının rotalarından biridir. Halıcılıkta önemli bir yere gelen Turgut Köyünde halkın geneli halı işi ile uğraşmaktadır. Turgut Köyü civarında Turgut Kalesi de bulunmaktadır. Orhaniye ve Hisarönü koylarının manzaraları görünerek manzaranın güzelliği ile insanın aklını başından alıyor.

Kızkumu

Marmaris’in en önemli tatil yerlerinden biri olan Kızkumu,doğallığı ve suyunun temizliği ile insanları büyülüyor.

Marmaris Seyahati

Marmarise yapacağınız seyahati planlarken Marmaris Otobüs Bileti ve Muğla Otobüs Bileti sayfalarımızı incelemeyi unutmayınız. Bu sayfalardan Marmaris otobüs biletini online satın alabilisiniz. Dalaman Havalimanı sayfalarımız ise Marmarise havayolu ile ulaşım bilgilerini içermektedir.

Resimler: Bekir Pekyiğit

Marmaris Gezilecek Yerler Haritası

Haritayı Göster