Muğla Şehir Rehberi

muğla ili

Muğla Hakkında

İlin Adı: MUĞLA (Muğla ilinin 13 adet ilçesi vardır.)

Muğla İlçeleri: Bodrum, Dalaman, Datça, Fethiye, Kavaklıdere, Köyceğiz, Marmaris, Menteşe, Milas, Ortaca, Seydikemer, Ula, Yatağan

Muğla Plaka Kodu: 48

Muğla Telefon Alan Kodu: 252

Muğla Nüfusu: 967.487

Muğla Bölgesi: Ege

Muğla ili, Türkiye’nin Ege Bölgesi'nde yer alıyor. Muğla il topraklarının bir kısmı Akdeniz Bölgesi diğer kısmı ise Ege Bölgesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Ülkemizde tatil denizce Muğla, ilk akla gelen turizm kentlerindendir. Dünyaca tanınan tatil beldeleri ve tarihi kültürüyle her yıl binlerce yerli ve yabancı turistlerin akınına uğramaktadır.

Muğla Tarihi

Muğla Şehrinin İsmi Nereden Gelir?

İlin ilk adı Mabella’dır. Türkler tarafından fethedildikten sonra kent adını Selçuklu komutanı Muğul Bey’den almıştır. Zaman geçtikçe halk dilinde oluşmuş şehrin adı “Muğla” olarak kullanılmaya başlamıştır.

Muğla'nın Tarihi

Muğla ilinin çevresinde İlkçağlarda kurulmuş çeşitli yerleşme merkezleri olan bölge Karia kentidir. İran Makedonya, Bergama, Roma ve Bizans dönemlerinden sonra 1080’de Selçuklu Komutanı Muğul Bey tarafından Türklere geçmiş ve bu addan dolayı kent Muğla adıyla anılmıştır.

1096 yılında Haçlı Savaşları sonucunda yeniden Bizanslıların olmuşsa da 1284’te töreyi alan Türk uçbeyi Menteşe Bey’in ardından Cumhuriyet Dönemine kadar Menteşe Eli olarak tanınmıştır.

1284-1390 yılları arasında Menteşe Beyliği yönetiminde kalmış; 1390’da Yıldırım Bayezıt bölgeyi Osmanlı topraklarına katmış; 1425’de Mneteşe Sancağı’nın merkezi olmuştur. 8 Kasım 1523’de Kanuni Sultan Süleyman, Rodoz Savaşı dönüşünde Muğla’yı ziyaret etmiştir.

1839 yılında Menteşe Sancağı Aydın’a bağlanmış, 1867 yılında da bağımsız bir sancak merkezi durumuna getirilmiştir. 1920-21 yılları arasında kent İtalyanlarca işgal edilmiştir. Daha sonra işgalden kurtulan Muğla, 1923 yılında il olmuştur.

Muğla'nın Coğrafyası

Muğla ili, Ege Bölgesi’nde yer alır. Doğusunda Burdur ve Antalya, batısında ve güneyinde Ege Denizi ve Akdeniz, kuzeyinde de Aydın ve Denizli illeriyle çevrilidir.

İl topraklarının yer biçimlerini Ege kıyılarına dik olarak uzanan dağlar, bunlar arasında yer alan ovalar ve Ege Denizi’ne doğru çıkıntı yapan Yarımadalar (Datça ve Bodrum) oluşturmaktadır.

İlin en yüksek noktası Köyceğiz’in Çiçek Baba Dağı’dır. Bafa Gölü’nün kuzeydoğusundaki Beşparmak Dağları, il merkezinin kuzeyindeki Göktepe, Turgut’un kuzeyindeki Gökbel Dağı ve Marçal Dağları’dır.

 

Muğla Ovası, Milas Ovası, Yatağan Ovası, Ula ve Yerleşik ovaları ilin verimli tarım alanlarıdır.
Muğla Akarsuları; Sarıçay, Dalaman, Eşen, Namman, Dipsiz ve Kargıcık çaylarıdır.
Muğla Gölleri; Bafa, Köyceğiz, Hacat ve Denizcik gölleridir.

Muğla İklimi

Muğla ilinde Akdeniz iklimi hüküm sürmektedir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılık ve bol yağışlıdır. İlin kıyı kesimlerinden iç kesimlerine gidildikçe karasal iklim tipi görülmektedir.

Muğla'nın Ekonomisi

Muğla’nın ekonomisi turizme, tarıma, tarıma dayalı sanayi ve ticarete dayanmaktadır. Ülkemizin turizm ve kültür açısından en fazla turist çeken illerden biridir.

Tarımda gelişmiş olan şehirde yetişen ürünler; buğday, arpa, anason, mısır, bakla, tütün, susam ve pamuktur. Sebzecilikte gelişen ilde seracılık yaygındır. Yetiştirilen sebzeler, kuşkonmaz lahana, patlıcan, domates, fasulye, pırasa, ıspanak, biber, soğan, bakla ve karnabahar’dır. Meyvecilikte yetiştirilen ürünler; turunçgiller, portakal, zeytin, mandalina ve limon yetişir.

Hayvancılık yöre halkının gelirinin ikinci kaynağıdır. Ülkemizde en fazla bal Muğla ilinde üretilmektedir. Muğla deniz ürünleriyle de meşhur ilimizdir.

Ormancılıkta dünyada nadir bulunan “günlük” ağaçları ilin ormanlarında yer alır. Bu ağaçların gövdelerine akan sığla yağı toplanarak sanayide kullanılmaktadır.

Muğla Ulaşım

Muğla Karayolu Ulaşımı:

Muğla iline ülkenin her yerinden ulaşım sağlanmaktadır.

Muğla Menteşe Otogar Telefon Numarası: 0252 212 61 30

Muğla Havayolu Ulaşım:

Yurt içi ve yurt dışı havayolu ulaşımı Bodrum ve Dalaman Havalimanları ile sağlanmaktadır.

Muğla Dalaman Havalimanı Telefon Numarası: 0252 281 13 48

Muğla Milas-Bodrum Havalimanı Telefon Numarası: 0252 523 01 01

Muğla Denizyolu Ulaşım:

Fethiye, Bodrum, Marmaris, Datça ilçeleri arasında deniz otobüsü seferleri ile Yunan Adaları ve Kıbrıs seferleri yapılmaktadır..

Sponsorlu Bağlantılar

 

Muğla Gezilecek Yerler

Muğla ili Türkiye’nin turizm merkezi olarak yerli ve yabancı turistlerin en fazla tercih ettiği bir yerdir. Tarihin en eski kentlerinden olan il, eski dönemlerden, Selçuklu ve Osmanlılardan kalan tarihi eserler vardır. Tatil dendiği zaman aklımıza ilk gelen şehirdir. Sakin temiz plajları ve yeşilliği ile ülkemizin en güzel doğal güzelliklerine sahiptir. Köklü tarihi geçmişinden kalan tarihi kalıntıları ve doğal güzelliklerinin birleşmesi ile mutlaka görülmesi gereken yerleri vardır.

Muğla ilinin tatil beldeleri ve gezilecek yerleri:

Milas

Milas, Muğla merkeze yaklaşık 1 saatlik mesafede bulunan bir ilçesidir. IV. yüzyılda Karya Krallarından Mausolus’ü doğum yeri ve başkentiydi. Eserlerin çoğu Roma Dönemindendir. Tarihte Karya Uygarlığı ve Menteşe Beyliği’ne ev sahipliği yapmış olmasıyla ilçede tarihi eserleri, çarşısı, antik kalıntıları ve dünyaca tanınan Midas halılarıyla bilinen bir beldedir. Güllük Milas İlçesinin deniz kenarındaki önemli turizm merkezlerinden biridir.

Ceramus Ören Yeri: Milas’ın 48 km güneydoğusundaki Ceramus, antik çağda biraz uzakta kalmaktaydı. Surların bir bölümü ve iki tapınak kalıntısı vardır.
Uyku Vadisi: Milas ilçesi Gökçeler köyünde yer alan doğal park turizme kazandırılmıştır. Doğa ile iç içe huzurlu bir şekilde yürüyüş yapabilir ve dinlenebilirsiniz. İçerisinde bulunan şelalenin dinlendirici sesiyle vakit geçirebilirsiniz.
Baltalıkapı: Kilit taşında çizilmiş iki baltadan adını almıştır.
Gümüşkesen Anıtı: Çok iyi korunmuş bir mezardır. Zeus Tapınağı’ndan bir korent sütunu; kentin 3 km güneyinde Süleyman Kavağı’nda İ.Ö. IV. Yüzyıldan olduğu sanılan tapınak şeklinde bir mezardır.
Peçin Kale: Milas’ın 2 km güneyinde Mylasa kentinin asıl yeriydi. İçinde eski tapınak kalıntıları bulunan Bizans Kalesi vardır. Bizans ve İslam Döneminden kalma cami, kilise ve kurucusu Ahmet Gazi’nin 1375’te yapılan mezarıda bulunmaktadır.
Augustus (Uzunyuva) Tapınağı ve Çöllüoğlu Hanı’dır.

Bodrum

Türkiye’nin en fazla tercih tatil yerlerinden biridir. Üç tarafı denizlerle çevrili ilçede Bitez, Akyarlar, Karaincir, Gümüşlük, Turgutreis, Yalıkavak, eşsiz güzelliğe sahip tatil beldeleriyle her yıl yüzlerce turist ağırlamaktadır. Dorya kenti olarak kurulmuş, lonya kenti olmuş ve Mausolus Mylasa’nın yerine başkent olarak burasını seçmiştir. Antik çağda Halikarnassos adıyla bilinen ilçededir.

Halikarnas Mozolesi (Mausoleum Halikarnassos): Dünya’nın Yedi Harikası’nın arasında yer almaktadır.
Sualtı Arkeoloji Müzesi: Tertemiz mavinin her tonuna sahip denizi, bembeyaz evlerinin ve berrak plajlarının yanında Bodrum’da Rodos Şövalyeleri tarafından yapılan kale, deniz müzesi olarak hizmet vermektedir.
Zeki Müren Sanat Müzesi: Zeki Müren’in hayatının son 6 yılını Bodrum ilçesinde geçirdiği ev, müze olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Müzede eşyaları, kıyafetleri ve tabloları sergilenmektedir.

Akyaka

Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesinde yer alır. Muğla’ya gelenlerin en fazla ziyaret ettiği yerler arasındadır. Suyu çok soğuktur ayaklarınızı suya sokup serinletebilir ya da tekne turuna çıkabilirsiniz. Nehrin kenarında bulunan restoranlarda oturarak vakit geçirebilirsiniz.

Marmaris

Dünya’nın ve Türkiye’nin en uzun ve doğal limanına sahip Marmaris, il merkezine yaklaşık 70 km mesafede yer alan çok güzel körfezli bir ilçedir. Mavi yeşilin bir arada olduğu muhteşem doğasıyla tatil merkezlerinden biridir. Eski Phycus’dan köy okulunda birçok taştan başka bir şey kalmamıştır. Güneybatısındaki yarımada eski kentleriyle doludur. Tatil beldeleri; Turunç, Çiftlik, Kumlubük, Bozburun, Selimiye, Söğüt, Kızkumu ve Sedir Adası her yıl yerli ve yabancı turistlerin akın ettiği yerlerdir.

Söğüt Köyü: Turunç yolundan gidilen bir tatil köyüdür.
Bunun yanında Marmaris’te gezebileceğiniz yerler:
Saranda Antik Kenti, Loryma Antik Kenti, Bozukkale ve Thyssanos Antik Kenti gibi birçok antik kenti gezebilirsiniz.

Sedir Adası: Marmaris ilçesine 15 kilometre uzaklıkta yer alan Kleopatra Adası, denize girmek için tercih edilen yerler bölgeler arasındadır. Kleopatra ve Romalı komutan Marcos Antonius‘un aşklarını yaşadığı ada olarak bilinmektedir.
Çiftlik ve Gebekse Koyları: Marmaris ilçesinden 32 km mesafede bulunan koylara 50 dakikada gidebilirsiniz. Denizin masmavi ve temiz olduğu koylarda yüzebilir ve deniz ve güneşin tadını çıkartabilirsiniz.
Orhaniye: Datça yolu üzerinde bulunan küçük bir tatil beldesidir. Marmaris merkezden 35 dakika mesafede olan Orhaniye 15 dakika sürüş mesafesindedir. Orhaniye'de sakin tatil geçirmek isteyenler için uygun bir yerdir. Orhaniye yolu üzerinde Kızkumu Plajı'na gidebilirsiniz.
Turgut Şelalesi: Marmaris ilçesi Orhaniye’de yer alır. Yaz aylarında Cip safari turlarının düzenlendiği şelaleye yerli ve yabancı turistler akın etmektedir.
Hisarönü Körfezi: Datça yolu üzerinden yaklaşık yarım saat sürede gidilen belde sakin tatil geçirmek isteyenlerin tercih ettiği bir yerdir. Hisarönü'nde bulunan Baybassos Antik Kenti'ni ziyaret edebilirsiniz.
İçmeler Kanyonu: Marmaris'in İçmeler beldesi turistlerin tatil için en fazla tercih ettiği yerlerdendir. Marmaris merkezden 20 dakikada gidebilirsiniz.
Kaleiçi: Marmaris'in il merkezinde yer alır. Eski evleri ile kaleye çıkan sokakları ile tarihi eserleri görebilirsiniz. Bunun yanında Marmaris Marina'nın manzarasını izleyebilirsiniz.

Datça

Muğla’nın Datça ilçesi birçok koylardan oluşan ilçesidir. Köklü tarihi geçmişiyle çeşitli milletlerin izlerini taşıyan bir yerdir. İlçe de eşsiz güzellikte olan 52 koyu ve uzun sahil şeridiyle turistik bir destinasyondur. Mavi ve yeşilin birleştiği muhteşem doğaya ve koylara sahip bir beldedir.

Datça’da taş evleri, Arnavut kaldırımlarıyla ve begonvillerle süslü meşhur Eski Datça’da gezilecek yerler; Knidos Antik Kenti, yel değirmeleriyle bilinen Kızlan Köyü, doğal güzelliğe sahip Gebekum, tertemiz ve berrak suyuyla Kargı Koyu, Palamutbükü ve Domuzbükü görülecek yerler arasındadır.
Kızlan Yel Değirmenleri: 1900’lü yıllardan bu yana Datça’nın simgesi olmuştur. Datça ilçesi Kızlan mevikiisin de 6 adet değirmeni vardır. Bunlar restore edilerek Datça’nın yöresel lezzetlerini yapan restoranlar vardır.
Can Yücel’in Evi: Eski Datça’da yer alan, Türk Edebiyat tarihinin en önemli şairlerinden olan Can Yücel’in yaşadığı ve şiirlerini bu evde yazdığı biliniyor. Evin yarısı Kütüphane olarak düzenlenmiş ve yolunuz düştüğünde ziyaret edebilirsiniz.

Köyceğiz

Muğla’nın sakin tatil ilçesi olan Köyceğiz’de İskitler, Asurlular, İyonyalılar, Dorlar, Romalılar gibi uygarlıkların izlerini taşımaktadır. Sakinliğinin yanında zengin doğal güzellikleri ile Köyceğiz Gölü’de bulunan ve görmeniz gereken bir ilçedir.

Yuvarlakçay: Köyceğiz ilçesi Topgözü Mevkii Pınarköy’de yer alır. Bölgede hafta sonu en fazla tercih edilen bir yerdir. Akan çayın etrafında yemek yiyerek dinlendirici ve huzurlu zaman geçirilmektedir.
Sultaniye Kaplıcaları: Köyceğiz ilçesi Ekincik beldesinde yer alır. Cilt hastalıklarına iyi gelen şifalı sularıyla her sezon binlerce yerli ve yabancı turist gelmektedir.
Toparlar Şelalesi: Köyceğiz ilçesinde yer alır. Şelalenin çıkardığı huzurlu ses ile vakit geçirebilirsiniz.

Dalaman

Muğla’nın Akdeniz ve Ege Bölgesi arasındaki bir ilçedir. Dalaman koyları yeşilliği ve maviliğiyle eşsiz manzarası ile meşhurdur. İlçede bulunan Dalaman Havalimanı ile tanınan Gökgemile ve Sarsala Koyu, Yaka Köyü, Dalaman Çayı’nı mutlaka görmelisiniz.
Dalaman Çayı: Dalaman ilçesinde, doğal kireç taşlarından oluşan görüntüsüyle oluşan turkuaz rengiyle gelenleri büyülemektedir. Rafting yapmak için oldukça uygun bir yerdir.

Fethiye

Muğla il merkezinden 148 km güzel görünümlü bir yolla ulaşılan ilçedir. 1957 yılında depremden yıkılmış ve yeni baştan yapılmıştır. Kentin içinde bulunan Likya mezarları arasında özellikle ana caddedeki, batıdaki tepede tapınak mezarların arasında ise basamaklarla ulaşılan Amyntas’ın mezarı görülmeye değerdir.

Eşsiz doğal güzellikleriyle ülkemizdeki turizm merkezleri arasında yer alan Fethiye, tarımı, turizmi, doğal yaşamı ve spor faaliyetleri ile her yıl binlerce yerli ve yabancı turistleri ağırlamaktadır. Dünyaca tanınan görselliğiyle en güzel kumsallardan olan Ölüdeniz, suyun aşındırdığı Saklıkent Kanyonu, Likya’nın en önemli merkezlerinden biri olan Tlos Antik Kenti, kendine özgü coğrafi yapısıyla Kelebekler Vadisi gibi mutlaka gezilmesi gereken yerleridir.
Saklıkent Kanyonu: Fethiye ilçesinde bir çoban tarafından keşfedilen kanyon günümüzde yerli ve yabancı turistleri ağırlamaktadır. İlin en doğal yeri 20 km ya da daha fazla olduğu tahmin edilen kanyonun uzunluğu sebebiyle Türkiye’nin en uzun kanyonudur.
Kelebekler Vadisi: Fethiye ilçesinde Babadağ eteklerinde yer alan eşsiz görüntüsüyle fotoğraf çekinebileceğiniz mükemmel bir vadidir. Her yıl yüzlerce yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası konumundadır. Vadinin plajını kullanmak isterseniz tekne turuyla gidebilirsiniz.
Likya Yolu: Fethiye ilçesinde, Antalya ile Fethiye Körfezi arasında yer alan, 535 kilometrelik uzunluğu ile trakking yapmak isteyenlerin vazgeçilmez adresidir.

Ortaca

Ortaca ilçesi Marmaris ve Fethiye arasında yer almaktadır. Tatil köylerine sahip ilçe son yıllarda tanınmaya başlanmıştır.
İztuzu Plajı: Ortaca ilçesinde yer alan Dalyan beldesinde yer almaktadır. Plaj Caretta Caretta Kaplumbağalarının yumurtlama alanıdır. Temiz sulara sahip plajında deniz kum güneş üçlüsünün tadını çıkarabilirsiniz.
Kaunos Antik Kenti: Rodos egemenliğine girmiş bu Karya kentine gidilebilir. Köy ve kalıntıların arasındaki dağlarda kaya mezarları İ.Ö. IV. Yüzyıldan olduğu varsayılmaktadır. Bazıları tapınak şeklindedir. Büyük tiyatro çok iyi korunmuş, yanında kilise, hamamlar, ve kitaplık olduğu sanılan bir yapı vardır. Liman günümüzde küçük labirent gibi görünen bir göldür.
Kaunos Kral Mezarları: Kentin zengin tarihinden kalan izler taşımaktadır. Kayalıkta altı adet tapınak tipli oyulmuş bir mezardır.
Radar Tepesi: Dalyan’ın en güzel manzarasına sahip yerlerinden biridir. İztuzu plajına giderken, yol ayrımından tepeye çıkılıyor. Sonra muhteşem manzarasıyla eşsiz bir görüntü sergilemektedir.
Kargıcak Koyu: Radar Tepesine giden yoldan ayrılarak tabelaları takip ederek gidebilirsiniz. Zorlu bir yoldan sonra çakıl ve kumla kaplı koydur.
Sülüngür Gölü: Dalyan’dan sazlıklardan İz Tuzu ve Radar tepesine giderken görebileceğiniz bir göldür. Yöre halkının her zaman tercih ettiği günbatımının olağanüstü manzarası izlenmektedir.
Aşı Koyu: Aşı Koyu, eşsiz manzarası ve piknik yapmaya müsait yerleriyle zaman geçirilebilen bir yerdir.
Sarıgerme Plajı: Ortaca ilçesinde Sarıgerme mahallesinde yer alan plaj uzun kumsalı, denizi ile dikkat çekmektedir. Plajın çevresinde bulunan otellerde güzel bir tatil geçirebilirsiniz.

Muğla Şenlik ve Festivalleri

Bodrum Hamsi Festivali: Her yıl Muğla ili Bodrum ilçesinde tahmini tarih ile Ocak ayında düzenlenmektedir.
Karia Bisiklet Festivali: Her yıl Muğla ili Ortaca ilçesinde tahmini tarih ile Nisan ayında düzenlenmektedir.
Cedit Kültür Şenliği: Her yıl Muğla ilinde tahmini tarih ile Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Geleneksel Muğla Menteşe Rahvan At Yarışı: Her yıl Muğla ilinde tahmini tarih ile Eylül ayında düzenlenmektedir.
Göktepe Kültür Ve Dayanışma Şenliği: Her yıl Muğla ilinde tahmini tarih ile Ekim ayında düzenlenmektedir.
Milas Zeytin Hasat Şenliği: Her yıl Muğla ili Milas ilçesinde tahmini tarih ile Ekim sonu Kasım başında düzenlenmektedir.
Anatolia E-Bike Fest: Her yıl Muğla ili Ortaca ilçesinde tahmini tarih ile Ekim ayında düzenlenmektedir.
Göcek Ot Yemekleri Festivali: Her yıl Muğla ili Fethiye ilçesinde tahmini tarih ile Mart ayında düzenlenmektedir.
Datça Yerel Tohum Şenliği: Her yıl Muğla ili Datça ilçesinde tahmini tarih ile Mart ayında düzenlenmektedir.
The Bodrum Cup: Her yıl Muğla ili Bodrum ilçesinde tahmini tarih ile Ekim ayında düzenlenmektedir.
Uluslararası Fethiye Ölüdeniz Hava Oyunları Festivali: Her yıl Muğla ili Fethiye ilçesinde tahmini tarih ile Ekim ayında düzenlenmektedir.
Marmaris Uluslararası Kısa Film Festivali: Her yıl Muğla ili Marmaris ilçesinde tahmini tarih ile Ekim ayında düzenlenmektedir.
Oktoberfest Datça: Her yıl Muğla ili Datça ilçesinde tahmini tarih ile Ekim ayında düzenlenmektedir.
Uluslararası Fethiye Spor Festivali: Her yıl Muğla ili Fethiye ilçesinde tahmini tarih ile Ekim ayında düzenlenmektedir.
Muğla Tarhana Festivali: Her yıl Muğla ilinde tahmini tarih ile Ekim ayında düzenlenmektedir.
Ecofest Marmaris: Her yıl Muğla ili Marmaris ilçesinde tahmini tarih ile Ekim ayında düzenlenmektedir.
Hürpedal Ortaca Bisiklet Festivali: Her yıl Muğla ili Fethiye ilçesinde tahmini tarih ile Ekim ayında düzenlenmektedir.
Bodrum Bisiklet Turu: Her yıl Muğla ili Bodrum ilçesinde tahmini tarih ile Ekim ayında düzenlenmektedir.
Bodrum Latin Dance Festival: Her yıl Muğla ili Bodrum ilçesinde tahmini tarih ile Ekim ayında düzenlenmektedir.
Rixos Olive Fest Bodrum: Her yıl Muğla ili Bodrum ilçesinde tahmini tarih ile Eylül ayında düzenlenmektedir.
Bodrum Briç Festivali: Her yıl Muğla ili Bodrum ilçesinde tahmini tarih ile Eylül ayında düzenlenmektedir.
Menteşe Kültür Ve Sanat Şenliği: Her yıl Muğla ilinde tahmini tarih ile Eylül ayında düzenlenmektedir.

Köyceğiz Güz Günleri Bisiklet Festivali: Her yıl Muğla ili Köyceğiz ilçesinde tahmini tarih ile Eylül ayında düzenlenmektedir.
Katlagel Katlanabilir Bisiklet Festivali: Her yıl Muğla ili Ortaca ilçesinde tahmini tarih ile Eylül ayında düzenlenmektedir.
Kraft Yaşam Festivali: Her yıl Muğla ili Bodrum ilçesinde tahmini tarih ile Eylül ayında düzenlenmektedir.
Turkey Ralli: Her yıl Muğla ili Marmaris ilçesinde tahmini tarih ile Eylül ayında düzenlenmektedir.
Cityfest Marmaris: Her yıl Muğla ili Marmaris ilçesinde tahmini tarih ile Eylül ayında düzenlenmektedir.
Milyonfest Dalaman: Her yıl Muğla ili Dalaman ilçesinde tahmini tarih ile Eylül ayında düzenlenmektedir.
Milyonfest Fethiye: Her yıl Muğla ili Fethiye ilçesinde tahmini tarih ile Eylül ayında düzenlenmektedir.
Bodrum Caz Festivali: Her yıl Muğla ili Bodrum ilçesinde tahmini tarih ile Eylül ayında düzenlenmektedir.
Azmak Fest: Her yıl Muğla ili Marmaris ilçesinde tahmini tarih ile Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Uluslararası Zurnazen Festivali: Her yıl Muğla ilinde tahmini tarih ile Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Turizm Kültür Sanat / Turizm-Kültür-Sanat: Her yıl Muğla ilinde tahmini tarih ile Ağustos sonu Eylül başında düzenlenmektedir.
Marmaris Caz Festivali: Her yıl Muğla ili Marmaris ilçesinde tahmini tarih ile Ağustos sonu Eylül başında düzenlenmektedir.
Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali: Her yıl Muğla ili Bodrum ilçesinde tahmini tarih ile Temmuz ayından Eylül ortasına kadar sürmektedir.
Köyceğiz Kaunos Altın Aslan Türk Filmleri Festivali: Her yıl Muğla ili Köyceğiz ilçesinde tahmini tarih ile Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Geleneksel Yayla Seki Yağlı Güreşleri: Her yıl Muğla ili Seydikemer ilçesinde tahmini tarih ile Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Hürpedal Kadınlar Bisiklet Festivali: Her yıl Muğla ili Ortaca ilçesinde tahmini tarih ile Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Bodrum Müzik Festivali: Her yıl Muğla ili Bodrum ilçesinde tahmini tarih ile Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Yapı Kredi Summer Escape Akyaka Festivali: Her yıl Muğla ili Ula ilçesinde tahmini tarih ile Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Uluslararası Bodrum Bale Festivali: Her yıl Muğla ili Bodrum ilçesinde tahmini tarih ile Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Knidos'un Sır'ı Sanat Festivali: Her yıl Muğla ili Datça ilçesinde tahmini tarih ile Ağustos ayında düzenlenmektedir.
İdil Biret Müzik Festivali: Her yıl Muğla ilinde tahmini tarih ile Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Dont Desti Şenliği: Her yıl Muğla ilinde tahmini tarih ile Temmuz ayında düzenlenmektedir.
Menteşe Beşpınar Yağlı Pehlivan Güreşleri: Her yıl Muğla ili Kavaklıdere ilçesinde tahmini tarih ile Temmuz ayında düzenlenmektedir.
Chill-Out Festival Bodrum: Her yıl Muğla ili Bodrum ilçesinde tahmini tarih ile Temmuz ayında düzenlenmektedir.
Elemental Sound Festival: Her yıl Muğla ili Bodrum ilçesinde tahmini tarih ile Temmuz ayında düzenlenmektedir.
Muğla Hermias Deniz Şenliği Ve Balıkçılık Festivali: Her yıl Muğla ili Milas ilçesinde tahmini tarih ile Temmuz ayında düzenlenmektedir.
Bodrum Unplugged Festival: Her yıl Muğla ili Bodrum ilçesinde tahmini tarih ile Temmuz sonu Ağustos başında düzenlenmektedir.
Tangerine Dream Festival: Her yıl Muğla ili Bodrum ilçesinde tahmini tarih ile Temmuz ayında düzenlenmektedir.
Zai Bodrum Coffee Festival: Her yıl Muğla ili Bodrum ilçesinde tahmini tarih ile Haziran ayında düzenlenmektedir.
Bodrum Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali: Her yıl Muğla ili Bodrum ilçesinde tahmini tarih ile Mayıs ayında düzenlenmektedir.
Benyamin Sönmez Klasik Müzik Festivali: Her yıl Muğla ili Fethiye ilçesinde tahmini tarih ile Haziran ayında düzenlenmektedir.
Uluslararası Bodrum Modern Dans Festivali: Her yıl Muğla ili Bodrum ilçesinde tahmini tarih ile Mayıs ayında düzenlenmektedir.
Salda Fest Marmaris: Her yıl Muğla ili Marmaris ilçesinde tahmini tarih ile Haziran ayında düzenlenmektedir.
Datça Tiyatro Festivali: Her yıl Muğla ili Datça ilçesinde tahmini tarih ile Haziran ayında düzenlenmektedir.

Karia Dalyan Caretta Sokak Müzik Festivali: Her yıl Muğla ili Ortaca ilçesinde tahmini tarih ile Haziran ayında düzenlenmektedir.
Köyceğiz Portakal Çiçeği Günleri Bisiklet Festivali: Her yıl Muğla ili Köyceğiz ilçesinde tahmini tarih ile Haziran ayında düzenlenmektedir.
Fethiye Nif Köyü Kiraz Festivali: Her yıl Muğla ili Fethiye ilçesinde tahmini tarih ile Temmuz ayında düzenlenmektedir.
Sacred Aeon Festival: Her yıl Muğla ili Fethiye ilçesinde tahmini tarih ile Haziran sonu Temmuz başında düzenlenmektedir.
Morpedal Kadın Bisiklet Festivali: Her yıl Muğla ilinde tahmini tarih ile Haziran ayında düzenlenmektedir.
Gökova Bisiklet Turu: Her yıl Muğla ili Ula ilçesinde tahmini tarih ile Mayıs ayında düzenlenmektedir.
Köyceğiz Motosiklet Festivali: Her yıl Muğla ili Köyceğiz ilçesinde tahmini tarih ile Haziran ayında düzenlenmektedir.
Köyceğiz Belediyesi Yağlı Pehlivan Güreşleri: Her yıl Muğla ili Köyceğiz ilçesinde tahmini tarih ile Eylül ayında düzenlenmektedir.
Color Splash: Her yıl Muğla ili Bodrum ilçesinde tahmini tarih ile Nisan sonu Mayış başında düzenlenmektedir.
Can Yücel Kültür Sanat Festivali: Her yıl Muğla ili Datça ilçesinde tahmini tarih ile Nisan ayında düzenlenmektedir.
Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği Ve Balık Festivali: Her yıl Muğla ili Milas ilçesinde tahmini tarih ile Mayıs ayında düzenlenmektedir.
Halikarnassos İki Yaka Kültür Festivali: Her yıl Muğla ili Bodrum ilçesinde tahmini tarih ile Nisan ayında düzenlenmektedir.
Dalyan Caretta Yarış (Yol) Bisikleti Festivali: Her yıl Muğla ili Ortaca ilçesinde tahmini tarih ile Nisan sonu Mayıs başında düzenlenmektedir.
Karia Bisiklet Festivali: Her yıl Muğla ili Ortaca ilçesinde tahmini tarih ile Nisan ayında düzenlenmektedir.
Bodrum Uluslararası Peynir Festivali: Her yıl Muğla ili Bodrum ilçesinde tahmini tarih ile Mart ayında düzenlenmektedir.
Az Bilinen Karia Kentleri Yürüyüşü: Her yıl Muğla ili Ortaca ilçesinde tahmini tarih ile Nisan ayında düzenlenmektedir.
Karia’Dan Likya’Ya Dönsün Pedallar: Her yıl Muğla ili Fethiye ilçesinde tahmini tarih ile Mart sonu Nisan başında düzenlenmektedir.
Dastar Ve Kuzugöbeği Mantar Festivali: Her yıl Muğla ili Fethiye ilçesinde tahmini tarih ile Mart ayında düzenlenmektedir.
Dalyan Kefal Balığı Festivali: Her yıl Muğla ili Ortaca ilçesinde tahmini tarih ile Mart ayında düzenlenmektedir.
Kariaultra: Her yıl Muğla ili Dalaman ilçesinde tahmini tarih ile Ocak ayında düzenlenmektedir.
Datça Badem Çiçeği Festivali: Her yıl Muğla ili Datça ilçesinde tahmini tarih ile Şubat ayında düzenlenmektedir.
Bodrum Acı Ot Festivali: Her yıl Muğla ili Bodrum ilçesinde tahmini tarih ile Mart ayında düzenlenmektedir.
Bodrum Deve Güreşi Festivali: Her yıl Muğla ili Bodrum ilçesinde tahmini tarih ile Aralık ayında düzenlenmektedir.
Bodrum Mandalina Hasat Festivali: Her yıl Muğla ili Bodrum ilçesinde tahmini tarih ile Aralık ayında düzenlenmektedir.

Muğla'da Ne Yenir?

Muğla coğrafi konum olarak Akdeniz ve Ege Bölgesinin arasında yer almasıyla mutfağıyla harmanlanmıştır. Yeşilliğinden balığına kadar zengin yemek kültürüyle lezzetleri damaklarda bırakmıştır.

Muğla’ya has yöresel lezzetleri;
Tarhana Çorbası,
Çökertme Kebabı,
Börülce Ekşilemesi,
Kabak Çiçeği Dolması,
Keşkek,
Datça Bademi,
Ekşili Balık Ekşili Balık,
Muğla köftesi,
Turp Otu Salatası,
Yağlı Patlıcan Yemeği,
Döş Dolması,
Marmaris Balı,
Pazı Sarması,
Sulu Kebap,
Sılıcan Yoğurtlaması,
Oğlak Yahni,
Ahtapotlu Pilav,
Sündürme ve Lokma Tatlısı’dır.

Muğla’dan Ne Alınır?

Muğla’ya tatile geldiğinizde ya da ziyaret için geldiğinizde şehirden dönerken kendinize ve sevdiklerinize yöreye özgü hediyeler satın alabilirsiniz.
Muğla Hediyelik Eşyalar;
Marmaris Balı,
Zeytin ve zeytinyağı,
Bodrum Mandalinası,
Datça Bademi,
Milas Halısı,
Kantaron Yağı,
Kurutulmuş Biber,
Rüzgar Gülü ve Magnetleri alabilirsiniz.

Muğla Devlet Daireleri İletişim Bilgileri

T.C. Muğla Valiliği

Adres: Emirbeyazıt Mahallesi, Cumhuriyet Meydanı No:3
E-posta: mugla@icisleri.gov.tr
Telefon: 0252 214 1234
Faks: 0252 214 31 88

Muğla Büyükşehir Belediyesi

Adres: Müştakbey Mahallesi Belediye Sokak No:6 48000 Muğla
Çağrı Merkezi: 444 48 01
E-Posta: info@mugla.bel.tr
KEP Adresi: muglabb@hs01.kep.tr

Muğla İl Emniyet Müdürlüğü

Adres: Emirbeyazıt Mah. Atatürk Bul. No: 23 PK 48100 Merkez / MUĞLA
Mail: mugla155@egm.gov.tr
Telefon: 0252 214 19 05
Fax: 0252 214 19 05

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Adres: Kötekli Mahallesi Marmaris Yolu üzeri No: 48 Menteşe /MUĞLA
Tel: 0252 214 13 23
Fax: 0252 212 35 99
E-Mail: muglaeah.basin@saglik.gov.tr

Muğla Vergi Dairesi Müdürlüğü

Adres: Şeyh Mahallesi Açık Pazar yeri Karşısı No:1 Muğla
Tel: 0252 214 35 95
Faks: 0252 12 40 99

Muğla Menteşe Tapu Müdürlüğü

Adres: Muslihittin mah. Hasat sok. No:5 Menteşe/MUĞLA
Telefon: 0252 280 16 57
Faks: 0252 212 05 69
E-mail: mugla-tsm@tkgm.gov.tr

Muğla Kadastro Müdürlüğü

Adres: Muslihittin Mahallesi Hasat Sokak No:5 MENTEŞE/MUĞLA
Telefon: 0252 280 16 35
Faks: 0252 212 16 93
E-mail: mugla-km@tkgm.gov.tr

Muğla İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü

Adres: Valilik Binası Emirbeyazıt Mah. Cumhuriyet Meydanı / Muğla
Telefon: 0252 214 12 56
Fax: 0252 214 22 94

Muğla Haritası

Haritayı Göster