Safranbolu Gezi Rehberi

 
safranbolu

Safranbolu

Tarihi Osmanlı’ya dayanan bu tarihi kent, Batı Karadeniz’de bulunan Karabük ilinde bulunmaktadır. Karabük denince ilk akla gelen yerlerden bir yer olan Safranbolu, evleri ve doğa güzellikleriyle gezilmesi gereken muazzam ötesi bir tarihi kenttir.

 

Safranbolu Tarihi

Geçmişinin İlyada destanında MÖ 3000 senelerine kadar dayandığı söylenen Safranbolu kenti, çok eski uygarlıklardan biri olan Gasgaslar tarafından egemenlik altına alınmıştır. Birçok egemenlik değiştiren bu tarihi kent sırasıyla Hititler, Dorlar, Kimerler, Romalılar, Selçuklar, Çobanoğullar ve en son olarak Osmanlı Devleti’nin egemenliği altına girmişlerdir.

Safranbolu ilçesi pek çok uygarlık değiştirdiği gibi birçok isimde değiştirmiştir. Sırasıyla şu adları almaktadır; Dadybra, Zalifre, Taraklı, Borglu, Zagfiran Benderli, Zağfiranbolu ve en son olarak ta Safranbolu olarak adı kalmıştır. Ayrıca Safranbolu,UNESCO tarafından 17 Aralık 1994 senesinde adını UNESCO Miras Listesi’ne adını yazdırmıştır.

Safranbolu Evleri

1975 yılından bu yana koruma altına alınan Safranbolu,17. 18. ve 19. yüzyılda yapı haline getirilmiş 2000 tane Safranbolu evinden sadece 800 tanesi koruma altına alınmıştır. Osmanlı mimarisinin öncülük etmiş olduğu bu tarihi kentin en seçkin yerleri Kaymakam Evidir. Evlerin inşaatına bağlı olarak özelliklerinden dolayı orada yaşayan insanların kişi sayısını ve orada yaşayan insanların maddi durumunu anlamakta size kolaylık sağlamaktadır. Safranbolu evlerinin alt katı ahır bulunmaktayken üst katlarında da haremlik ve selamlık bölümü bulunmaktadır. Safranbolu evlerinin pencere hizasından sokağa doğru çıkıntısı olan kafesli bölümler ve nazardan korunmak için evin dış tarafına asılı olan geyik boynuzları evin hoş görünmesini sağlayan diğer özelliklerindendir. Evin yapımı ilk kata kadar taştan olup diğer tüm yerlerin tahtadan yapılmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Safranbolu'da Gezilecek Yerler

Hıdırlık Tepesi

Giriş ücreti 1 Türk Lirası olmakta olan Hıdırlık Tepesi, kentin her yerini görebilecek yükseklikte olan bir tepedir. İçinde çay bahçesi bulunan bu tepe çayınızı yudumlarken huzur bulabileceğiniz bir seyir tepesi konumundadır.

Kaçak Cami

Akçasu Deresi üzerine inşa edilen bu cami,eşsiz görünümü ile herkesin görmesi gerektiği bir camidir.

Ulu Cami

1872 senesinde kurulan bu yapı,başta kilise olarak kurulmuştur. Sonradan camiye dönüştürülen bu yapının etrafında bulunmakta olan Papazın Konağı ile Skalion Binası görülmeye değer yapılardır.

Safranbolu Uçağı

Hıdırlık Tepesinden gözüken bu uçak,orada yaşayan insanların yardımıyla satın alınıp 30 Ağustos 1931 senesinde Hava Kuvvetlerine armağan edilmiştir.

Güneş Saati

Mermerin üstüne inşa edilen Güneş Saati, eski Safranbolu olarak adlandırılan çarşının içerisinde yer alan Köprülü Mehmet Paşa Camisinin avlusunda bulunmaktadır.

Cinci Han

2 katlı taş binadan oluşan bu han,içinde 62 adet oda barındırmaktadır. Gezmek isteyenler için giriş ücreti 1 Türk Lirası olmakla birlikte orada konaklamak isteyenler için giriş ücreti istenmeyecektir.

Belediye Binası

Köprülü Mehmet Paşaya giden yol üzerinde bulunan belediye binası, ilgi çekici ve sempatik bir görünüme sahiptir.

Kaymakamlar Evi

3 katı olan bu tahta yapı onarılarak müze haline dönüştürülmüştür. Bahçesinin içerisinde birçok şehre ait minyatür saat kuleleri bulunmaktadır.

Saat Kulesi

1797 senesinde Sadrazam İzzet Paşa tarafından yaptırılan bu saat kulesi,eski hükümet binasının tam arkasında yer almaktadır. 12 metre olan bu kulenin saati Londra’dan getirilmektedir.

Yemeniciler Arastası

48 tane tahtadan yapılmış dükkanların bulunduğu Yemenciler Arasta, Safranbolu’da çok ilgi gören çarşılardan birisidir.

Tokatlı Kanyonu

Kireç taşlarının aşınmasıyla ortaya çıkan bir kanyon olan Tokatlı Kanyonu, her yıl milyonlarca turiste ev sahipliği yapmaktadır.

İncekaya Su Kemeri

Şehre su taşımak için inşa edilen bu yapı Sadrazam İzzet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Tokatlı Kanyonu üzerinde bulunmakta olan İncekaya Su Kemeri 6 kemere sahip olmakla birlikte 116 metre uzunluğa sahiptir.

Bulak Mencilis Mağarası

Gezi için 400 metresi müsait olan bu mağaranın gerçek uzunluğu 6042 metre olmaktadır. Ülkemizin en büyük 4. mağarası olan Bulak Mencilis Mağarası gezilmesi gereken olağanüstü yerlerden biridir.

Safranbolu Yörük Köyü

Yaşamın hala devam edildiği mekan olan Yörük Köyü, 150 yıllık muhteşem bir ev barındırmaktadır. Evin içindeki tavanda asılı olan cam küre, dışarıdan gelen ışığı yansıtmaya yardımcı olmaktadır. Yumurta akı, keçi kılı, kil, kireç ve zeytinyağının karışımıyla elde edilen bu duvarlar oluşturulmaktadır. Her oda içindeki dolapların içinde banyo bulundurması da ilgi çekici detaylardan birisidir. Bu evde bolca Bektaşi Figürleri de bulunmaktadır. Aynı zamanda en yeni kitap 1732 senesine ait bir kitaptır.

Safranbolu’da Gezilecek Diğer Yerler

Safranbolu Mutfağı

Pek çok uygarlık altında yaşayan Safranbolu ilçesi, mutfağıyla herkesin gözünü kamaştırmakdır. Civara özgün salça, asma yaprağı, tarhana, pekmez çeşitleri, erişte ve birçok meyvenin kurusuyla yapılan tatlılar burada oldukça meşhurdur. Evde yapılan yufka ekmeği de her kahvaltıda olmazsa olmazlardan bir tanesidir. Kıyma ve kavurma yemekleri, bükme makarna ve yeşil fasulye Safranbolu civarının en meşhur yemeklerindendir. Safranbolu sayesinde meşhur olan kuyu kebabı da civarın güzel yapılan yemeklerindendir. Özellikle Safranbolu ilçesinin güney tarafında yapılan kuyu kebabı, Safranbolu mutfağındaki yeri ayrıdır.Genelde bayramlarda yapılan keşkek de Safranbolu mutfağında oldukça ünlü bir yere sahiptir. Buğday ve parça etten ortaya çıkan keşkek, Safranbolu ilçesinin hususi olarak kendi fırınlarında pişirilmektedir.

Safranbolu'ya Nasıl Gidilir?

Karabük ilinin önemli ilçelerinden biri olan Safranbolu’ya en yakın havalimanı Kastamonu şehrinde bulunmaktadır. Havalimanı ile gelmek isteyen kişiler Kastamonu havalimanında inip oradan Safranbolu’ya karayolundan ulaşım sağlamalıdır. Şayet havalimanı ile gelinmeyecek ise bir araba kiralanabilir veya her türlü otobüs firmaları ile kolayca Karabük şehrine gitmektedir.