Afyon Şehir Rehberi

afyon ili

Afyonkarahisar Hakkında

İlin Adı: AFYONKARAHİSAR - (Afyonkarahisar ilinin merkez ilçe ile beraber 18 ilçe vardır.)

Afyon İlçeleri: Başmakçı, Bayat, Bolvadin, Çay, Çobanlar, Dazkırı, Dinar, Emirdağ, Evciler, Hocalar, İhsaniye, İscehisar, Kızılören, Sandıklı, Sincanlı, Sultandağı, Şuhut'

Afyon Plaka Kodu: 03

Afyon Telefon Alan Kodu: 272

Afyon Nüfusu: 725.568

Afyon Bölgesi: Ege

Eski ve halk arasındaki ismiyle Afyon, Türkiye'de özgürlüğün başladığı ve milli mücadele de cumhuriyetin kazanıldığı topraklardır. Afyonkarahisar ili geçmişi şanla şerefle yazılmış bir şehirimizdir. Türkiye'nin Ege Bölgesi'nde yer alan illerinden biridir. Türkiye'nin Ege Bölgesi’nin iç kesiminde yer alan şehirdir. Zengin ve köklü tarihe sahip olan kent, yeraltı ve yerüstü güzelliğine sahiptir. Hem tarih turizmi hem de son yıllarda artan termal turizmi ile önemli bir turizm destinasyonu haline gelmiştir.

Afyon Tarihi

Afyon şehrinin adı nereden geliyor?

Kentin il adı, Afyonkarahisar’dır. Cumhuriyetten sonra Afyon olarak değiştirilmiştir. Tarihsel geçmişi, İ.Ö. 1800’lü yıllara kadar uzanmaktadır. O dönemlerde yöreye Hititler egemendir. Hitit egemenliği, Egemenlik İ.Ö.1200 yılında son bulmuştur. Daha sonra Frig, Lidya, İran, Büyük İskender, Selökid, Bergama, Roma ve Bizans egemenlikleri devam etmiştir.

İl adını 1288 yılında Moğol istilasına karşı savaşan Sahip Ata Fahreddin Ali’den almış ve Cumhuriyet’e kadar da “Karahisar-ı Sahip” diye anılmıştır. Yakın tarihte, halk arasındaki eski ismiyle Afyon, resmi kayıtlara göre 2005 yılında şehirin ismi Afyonkarahisar olarak değiştirilmiştir.

Afyon'un Tarihi

Afyonkarahisar’ın Osmanlı İmparatarluğu topraklarına katılması, 1382 yılındadır. 1428’e kadar, kent Osmanlıların egemenliğini kabullenen Germiyan Devletinin elinde kaldı ve bu tarihte kesinlikle Osmanlılara geçti. “Karahisar-ı Sahip” denilen Afyon Sancağı merkezi Kütahya olan büyük Anadolu Beylerbeyi’nin 14 sancağından biriydi. Tazminattan sonra Hüdaverdigar (Bursa) vilayetine bağlı 5 sancaktan biri oldu.

Karahisar sancağının XX. yüzyıl başlarında 4 kazası bulunuyordu. Cumhuriyet döneminde bütün sancaklara vilayet adı verilirken de Afyon da vilayet olmuştur.

XVII. Yüzyıl Celali ayaklanmalarının etkisinde kalan Afyon, XIX. yüzyıl da Anadolu da geleneksel sanayinin yıkılması sonucu, tüm Anadolu kentleri gibi gerilemiş. 1833’de de Kavalalı İbrahim Paşa’nın kuvvetleri Afyon’u da birkaç ay işgal altında tutmuştur.

Yüzyıl sonlarında Afyon, önemli bir yol kavşağı olarak yaniden gelişmeye başlamıştır. Bağdat demiryolu üzerinde önemli bir durak olduğu kadar, başka bir hatla da İzmir’e bağlanmıştır ve böylece, Anadolu’nun en dikkate değer kavşaklardan birincisi durumuna gelmiştir.

1.Dünya Savaşı’nın bitimiyle birlikte kısa süre sonra kent, Yunan istilasına uğramıştır.Fakat on gün sonra Yunan Kuvvetleri Afyon’u boşaltmışlarsa da üç ay sonrasıda yeniden Yunanlılar’ın eline geçmiştir. Afyon’nun düşman elinden kurtarılması, ancak Büyük Taarruz’un, ikinci günü (27 Ağustos 1922) gerçekleşecek ve 1 yıl, 1 Ay ve 25 günlük işgal böylece son bulmuştur. Mustafa Kemal Atatürk‘ün önderliğindeki Kocatepe Savaşı Afyonkarahisar sınırlarında gerçekleşmiş olup, Ulu Önder’in savaşı yönettiği meşhur Kocatepe Afyonkarahisar’da bulunmaktadır. Bu nedenle Kurtuluş Savaşımızın simge şehirlerindendir.

 

Afyon'ın Coğrafyası

Afyonkarahisar, Ege Bölgesi’nin iç kesiminde yer alır. Kentin çevresinde Eskişehir, Konya, Isparta, Denizli, Uşak ve Kütahya illeri bulunuyor. Sınırları kuzeydoğudan, güneybatıya uzandıkça ovalarıyla hem Orta Anadolu’dan ve hem de Ege Bölgesi’nden sayılıyor. Afyonkarahisar’ın topraklarının yüz ölçümü 14.295,00 kilometrekaredir.

Toprakların büyük bir bölümü, akarsu vadileriyle yoğun bir biçimde yarılmış platolardan oluşur. Plato üzerinde kimi volkanik yapılı dağlar yer alır. Yüksek olan Sultan Dağları, Torosların batıya doğru uzanan son kısımlarını oluşturmaktadır. En yüksek yeri Topraktepe 2581 metredir. Sırayla dağlar; Göktepe 2250 m, Emirdağ 2307 m, Sandıklı Dağı 2247 m, Akdağ 2446 m, Ahırdağı 1915 m, Kocatepe 1900 metredir. Afyonkarahisar’ın tarihi kalesini üzerinde taşıyan Yalçınkaya (Sivritepe) 1200 metredir. Dağların arasında, yükseltileri 800 metrenin üzerinde olan ovalar görünür. Akarçay Vadisinin kestiği Afyon Ovası, Şuhut, Sincanlı, Dinar, Emirdağ ve Sandıklı ovaları yer alıyor.

Afyon Akarsuları:Seyitler Deresi, Akarca, Kalı ile Küfi çaylarıdır. Afyon akarsuları, Karadeniz’e. Sakarya ve Porsuk ile ve Büyük Menderes’in kolu Küfi Çayı ile Ege’ye akıyor.

Afyon, göller bakımından da zengindir. Eber Gölü Karamık Gölü ve Çapak Gölü yarısının Denizli ilinde olduğu Acıgöl bölgenin önemli gölleridir.

Afyonkarahisar Mevsimler ve Hava

Sıcaklık, yaz ayları süresince 27 derecenin üstündedir. Ağustos ayında bu, 37-38 derecededir. Yazları da dahil, geceler oldukça serindir.Yağmurun arasıra ve şiddetli sağanaklarla yağmasına karşılık, yaz mevsimi kuraktır. Kışları bol kar yağar.

Rüzgar, hafif olarak kuzey-batı (karayel) ve güney-batı (lodos) dan eserek bölgeyi etkilemektedir. Yörede yılın 115 günü güneşli, 170 günü parçalı bulutlu ve 80 günü de kapalı ve yağışlı geçer.

Afyon'un Ekonomisi

Afyonkarahisar’ın temel sanayi ürünleri mermer ve gıda üzerinedir. Mermer ve Traverten taşında Afyon sanayisi dünyanın önde gelen üreticilerin arasında yerini almaktadır. Et tavuk ve yumurtacılık'ta son derece gelişmiştir. Türkiye et ve yumurta borsasına yön vermektedir. Başlıca ürünleri, tarım aracılığıyla (Buğday, arpa, haşhaş, şekerpancarı, patates, ayçiçeği, baklagiller) sağlanmaktadır

Afyon Ulaşım:

Afyon Karayolu Ulaşımı:

Afyon'dan tüm illere ulaşım sağlanmaktadır.

Afyonkarahisar Otobüs Terminali Telefon Numarası: 0272 212 09 63

Afyon Havayolu Ulaşım:

Zafer Havalimanı, bölgesel havalimanı olarak hizmet vermektedir. Kütahya’nın merkezine 45 km, Afyonkarahisar il merkezine 55 km, Uşak il merkezine de yaklaşık 100 kilometre uzaklıktadır.

Zafer Havalimanı Telefon Numarası: 444 3 937

Afyon Demiryolu Ulaşım

Ali Çetinkaya Tren Garı il merkezinde bulunmaktadır. Türkiye’nin her yönüne demiryolu ile ulaşım sağlamaktadır. Önemli il merkezlerini birbirine bağlayan kara ve demiryolları Afyonkarahisar'dan geçer. İlin her yerinden toplu taşıma araçlarıyla tren garına ulaşılabilmektedir.

TCDD Afyonkarahisar Telefon Numarası: 0 (272) 213 79 19 - (24 Saat Açık)

Sponsorlu Bağlantılar

 

Afyon Gezilecek Yerler

Afyon, beş bin senelik bir yerleşim merkezidir. Hitit ve Frigyalılara ait tarihi kalıntılar, Selçuklu ve Osmanlı devrine ait zengin eserleriyle, kültür ve sanatını yansıtan arkeolojik kalıntılarıyla, tarihi eserleriyle, asırlık yapılarıyla, milyonlarca yılda oluşmuş mağaralarıyla, termal zenginlik ve tabiat güzellikleriyle, ören yerleriyle, önemli el sanatlarıyla, peri bacalarıyla ve açık hava Her köşesinde sunduğu tarihiyle ve doğal güzelliğiyle gezip görülecek yerleri vardır. Şehir özellikle sağlık turizmi açısından da önemli bir yere sahiptir.

Kaplıca suları: Romatizma, eklem ağrıları, bağırsak, bronşit, kısırlık ve mide hastalıklarına iyi gelmektedir.

Ömer Kaplıcası: Afyonkarahisar’ın zengin su mineralleriyle şehrin turizmini canlandıran bir yerdir.

Gazlıgöl Kaplıcaları: İhsaniye’ye bağlı Gazlıgöl yöresinde yer alır. 1868 yılından bu yana faaliyette olan Kızılay Maden Suyu’nun kaynağıdır. Kaplıcaların bir efsanesi var. Kral Midas’ın kızı Suna’nın tüm vücudunun çıbanlar sarmış ve tedavi edilememiştir. Suna dışarıda gezerken bir gün bu kaplıcalarının bulunduğu yere gelir ve buradaki su birikintisinden içip biraz uyuyakalır. Kalktığında ise vücudundaki çıbanlar kurumuş ve ağrısı azalmış. Durumu öğrenen Kral Midas, hemen emir verir ve bölgeye bir kaplıca yaptırır.

Sandıklı Hüdai Kaplıcaları: Kaplıcalardan çıkan suyun sıcaklığı 60 dereceyi aşmakta olup, birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Bir özelliği ise biraz tepesinde bulunan çamur bölümü oldukça ünlüdür.

Afyon Medreseler, Camiler, Manastır ve Kiliseler

Gedik Ahmet Paşa Medresesi: Bu yapı 1472 yılında inşa edilmiştir. Tarihin farklı bir döneminden günümüze kadar gelen medresedir.

Kabe Mescidi: Karahisar Kalesi’nin hemen altında yer alan bazı bölümlerde ise antik dönemlere ait olan taşlar kullanılmıştır.

Çay Kervansarayı: Anadolu Selçuklulardan günümüze kalan en güzel hanlardan biridir.

Ot Pazarı Camii: Belediye Çarşısı içerisinde bulunan ve tarihi 1590 yılına dayanan cami, şehrin en eski yapıları arasında yer almaktadır.

Ulu Camii: Hem mimarisi hem de gizemli atmosferiyle görenleri etkisi altına almaktadır.

İmaret Camii: 1472 yılından bu yana görkemli yapısını, sağlamlığını ve nakış süslemelerini koruyan ibadet yeridir.

Mısri Camii: İbadet mekanlarından biri olan hem tarihiyle hem de muazzam mimarisiyle görülecek yerlerden biridir.

Ayazini Kilisesi: İhsaniye ilçesinde, tarihiyle göz dolduran bir yapı olan kilise, sarp kayalıklar içinde kayaya oyulmuş önemli bir ibadet mekanıdır.

Memeç Kaya Kilisesi: Kilise tüf bir sarp kayalığın ortasına oyulmuş olup, 8. ve 10. yüzyıllar arasında tarihlendirilmektedir.

Eğerli Kaya Kilisesi: Hem turistik hem de ulaşım kolaylığıyla yıl içerisinde ziyaretçilere ev sahipliği yapmaktadır. İscehisar ilçesi ve Bayat ilçesinin arasında kalan Eyerli Dağı’nın yamaçlarında bulunmaktadır.

Yedikapılar Manastırı: Tarihi mekanlarından olan, Bolvadin ilçesinde bulunmaktadır. 8.-10. yüzyıllar arasında yapıldığı tahmin edilmektedir.

Afyon Antik Kentler, Kaya Mezarları ve Kaleler

Amorium Antik Kenti: Emirdağ ilçesinde bulunuyor. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olması günümüze kadar getirdiği tarihi kalıntıları vardır.

Sarıçayır Kaya Mezarları: İscehisar ilçesinde yer alan Sarıçayır Köyü’nün çevresine dağılmış durumdadır. Bu kaya mezarları Bizans dönemiyle tarihlendirilmektedir. Oyma aile ve tek mezar odalarından oluşmakta.

İhsaniye Döğer Örenyeri: Frig döneminden beri yerleşim alanı olarak kullanılmış ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.

Apameia Antik Kenti: Afyon’un farklı bir tarihi antik yerleşim alanıdır.

Dokimaia Antik Kenti: İscehisar’ın çok eski bir yerleşim alanıdır. Roma döneminde yarı özerklik kazanmış, hatta Roma imparatoru adına bronz sikkeler bastırılmış.

Synnada Antik Kenti: Roma ve Bizans döneminde Frigya’nın başkentliğini yapmıştır.

Sandıklı Kalesi: Germiyan Sultanı, Çelebi Hüsameddin Yakub Bin Umur Bey tarafından 1325 yılında inşa ettirilmiştir. Harap bir durumda olan Afyon’daki Sandıklı Hisar Kalesi artık yok olmaya meyillidir.

Karahisar Kalesi: Hititler döneminde ll. Murşili tarafından yaptırılmıştır.

Afyon Mağaralar ve Vadiler

Karacamal Mağarası: Sarkıt, dikit ve diğer oluşumlarının görüldüğü yerdir.

Buzluk Mağarası: Sultandağı ilçesi sınırları içerisinde bulunan mağara yaz aylarında tercih edilmelidir.

Kurtini Mağarası: Sandıklı’da bulunan orman içinde bulunan mağaradır.

Phryg Vadisi: Vadide Phrygyalılar hüküm sürmüştür ve o dönemden günümüze kalıntılar kalmıştır.

Göynüş Vadisi Açık Hava Tapınağı: İhsaniye’nin termal zenginlikleri arasında tarihi bir yerdir.

Afyon Göller ve Milli Parklar

Eber Gölü: Çay ve Bolvadin ilçeleri arasındaki Eber Gölü, aynı zamanda Türkiye’nin en çok ilgi çeken göllerindedir. Bir özelliği de vardır; Türkiye’nin en büyük 12. Gölüdür.

Başkomutanlık Milli Parkı: Türk tarihinin en büyük savaşları arasında olan Büyük Taarruzun yaşandığı Kocatepe ve bölgesindeki düşmanla karşı karşıya gelerek Afyon’a kadar ulaşılan savaşın sonucunda; tüm dünyanın beklemediği bir zafer kazanan Türk milletinin bu büyük başarısının geçtiği bölge günümüzde Başkomutanlık Milli Parkı olarak koruma altına alınmıştır. Türk tarihinin önemli bir savaşına tanıklık eden bölgede Kocatepe ve Dumlupınar savaş alanları, şehitlikler ve anıtlar yıl boyunca birçok gelen turistler tarafından ziyaret ediliyor.

Afyon Müzeler ve Anıtlar

Afyonkarahisar Müzesi: Kuruluşu, Cumhuriyetin ilk yıllarına dayanmaktadır.

Zafer Müzesi: İl merkezinde yer almaktadır. Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin planlandığı, taarruz emrinin verildiği yerdir. 1985 yılında müze haline getirilen binanın önemi, Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Fevzi Çakmak Paşa'nın o dönemde kalmaları ve binayı karargah olarak kullanmalarıdır.

Bolvadin Müzesi: Afyon’un Bolvadin’de, arkeolojik ve etnografik eserlerin sergilendiği bir müzedir.

Cumhuriyet Şehitleri Anıtı: Cumhuriyet döneminde PKK ile mücadele sırasında şehit düşen Türk askerlerinin anısına yapılmış bir şehitliktir.

Anıtkaya Şehitliği: Anıtkaya kasabasında bulunan, 1922 muharebesi sırasında 13. Alay ve 20 Alay’ın şehitleri anısına yapılmıştır. 12 Subay ve 6 Er’in yattığı şehitlik, 1924 yılında yapılmıştır. 1972 yılında ise yenilenmiştir. Afyon’da bulunan şehitlikte her yıl 28 Ağustos’ta devlet töreni düzenlenmektedir.

Afyon Şenlik ve Festivalleri

6. Güney Bezelye Ve Barbunya Festivali: 13 Mart

10. Uluslararası Marsyas Kültür Sanat Ve Müzik Festivali: 17 Mayıs 19 Mayıs - Afyonkarahisar / Dinar

2. Dazkırı Halı, Kilim Ve Haşhaş Festivali: 27 -29 Temmuz - Afyonkarahisar / Dazkırı

2. Karaadilli Vişne Ve Patates Festivali: 23 Ağustos - Afyonkarahisar / Şuhut

33. Bolvadin Geleneksel Kaymak Festivali: 24-25 Eylül - Afyonkarahisar / Bolvadin

2. Afyon Motosiklet Festivali: 30 Ağustos - 02 Eylül Afyonkarahisar / Merkez

17. Flamingo Ve Yumurta Festivali: 17 - 19 Ağustos - Afyonkarahisar,Başmakçı

2. Dazkiri Bisiklet Festivali: 27-29 Temmuz - Afyonkarahisar / Dazkırı

7. Frig Vadileri Bisiklet Turu: 27 -29 Nisan - Afyonkarahisar / İhsaniye

Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali

Anadolu’nun en uzun soluklu klasik müzik festivali niteliğindeki etkinlikte yerli ve yabancı pek çok müzisyen konuk oluyor. Festivalin okul söyleşileri bölümünde de çok sayıda kültür sanat insanı Afyonkarahisar’da ağırlanıyor. İlki 2002 yılında gerçekleştirilen Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivalinde tüm etkinlikler ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor.

Uçurtma Şenliği

Afyonkarahisar Belediyesi tarafından her yıl Hıdrellez Bahar Bayramı’nda düzenlenen Geleneksel Uçurtma Şenliği, mayıs ayının başlarında düzenlenmektedir. Bu yıl 28.’si gerçekleştirilecek Geleneksel Uçurtma Şenliği’nde en güzel uçurtma ile en güzel uçan uçurtma dallarında ilk üçe giren yarışmacılara ödül verilmektedir. (Yeri Ve Tarihi: Merkez, 6 Mayıs). Afyonkarahisar Belediyesi Çocuk Korosu ile Grup Utopia’nın sahne alacağı etkinlikte halk oyunları ekibi de bir gösteri sunulmakta. Program sırasında Afyonkarahisar Belediyesi tarafından vatandaşlara bulgur pilavı ve ayran ikramı yapılmaktadır.

Uluslararası Marsyas Kültür, Sanat Ve Müzik Festivali

Dinar ve Afyonkarahisar’da düzenlenecek VII. Uluslararası Marsyas Kültür Sanat ve Müzik Festivali” ile Dinar başta olmak üzere Afyonkarahisar, Uşak, Isparta, Kütahya, Burdur, Denizli illerinde yaşayan sanatseverlere nitelikli bilimsel ve sanatsal etkinlikler sunulacaktır. Festival bünyesinde; Uluslararası Flüt yarışması, sempozyum, ülkemizin ve dünyanın saygın sanatçılarının dört farklı müzik türünde vereceği konserler, sergi, belgesel gösterimi, panel yer alacaktır.

Basmakçı Flamingo Ve Yumurta Festivali

“Flamingo ve Yumurta Festivali” Afyonkarahisar’ın Başmakçı ilçesinde Başmakçı Belediye Başkanlığı tarafından düzenleniyor. Hilal Mahallesi Akpınar yolu üzerinde yapılan festivalin ilk gününde çelenk koyma, kortej geçişi, yöresel halı kilim standartları açılışı, folklor gösterileri ve konser gerçekleştiriliyor. Festivalin 2. gününde ise bisiklet yarışları, yöresel yumurta yemekleri yarışması, buzağı yarışması ve ünlü sanatçıların çağrıldığı konserler düzenleniyor. 3. gününde ise at yarışları düzenleniyor. Vatandaşlara festival boyunca bedava ekmek arası yumurta ve süt dağıtılırken, mahalli sanatçılar da verdikleri konserlerle vatandaşlara coşku dolu anlar yaşatıyor. (Yeri Ve Tarihi: Basmakçı,6 Haziran 8 Haziran)

Halı Kilim Kültür Ve Sanat Festivali

Festival, her yıl Haziran ayı içinde, 2 gün süre ile devam etmektedir. Festival bünyesinde: lunapark, konserler, geçit törenleri ve alışveriş yerleri kurulmaktadır. Halkın yoğun ilgisi olan bu festivalin temel amacı birlik ve beraberliğin sağlanması, Afyon kilimin önemini tüm Türkiye’ye duyurmaktır.

Vişne Festival

Afyonkarahisar’ın Çay ilçesinde 28. Geleneksel Vişne Festivali 6 yıllık aradan sonra tekrardan yapılmasına karar verildi. 2 gün süren festivaller de halk konserleri düzenlenmektedir. Çeşitli yarışmalar en iyi kiraz, en iyi vişne bahçesi ve en iyi vişneli pastalar’ düzenlenir ve çeşitli ödüller verilmektedir.

Afyonkarahisar Uluslararası Zafer Festivali

Büyük Taarruz ve Afyonkarahisar’ın düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü, 26-30 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen etkinliklerle kutlanmaktadır.

Uluslararası Zafer Festivali etkinlikleri, 26 Ağustos’ta Zafer Halk Yürüyüşü ile başlayacak. 16 ülkeden gelen halk oyunları ekipleri ile güzel bir gösteri düzenlenmektedir.

27 Ağustos’ta kurtuluş törenleri düzenlenir ve kahraman şehitler için Mevlid-i Şerif okutulur. Aynı zamanda halk konserleri düzenlenerek zafer havasında kutlamalar olur.

Afyon'da Ne Yenir?

Afyon ili, zengin bir mutfağa sahiptir. Özellikle hamur işleri, haşhaşlı ve kaymaklı yiyecekler yöreye has özellikler taşır. Anadolu‘nun bir çok yerinde çeşitleri yapılan katmer bu şehirde haşhaşlı ve tuzlu olarak yapılır.

Kaymak: Afyonkarahisar kahvaltılarının olmazsa olmazıdır. Özellikle manda sütünden yapılan kaymak en makbul olanıdır. İnek sütünden yapılan kaymaklar da mevcuttur.

Ekmek kadayıfı: Bu şehre geldiyseniz ekmek kadayıfı yemeden ayrılmayın.

Afyon Sucuğu: Türkiye genelinde ulusal markalara ev sahipliği yapan şehrin sucuğunu mutlaka denemelisiniz.

Afyon Lokumu: Cevizli, fındıklı, çikolatalı, fıstıklı, çifte kavrulmuş çeşitlerinin yanında kesinlikle denemeniz gereken çeşidi kaymaklı lokumdur.

Afyon Ekmeği: Patates ezmesi katılarak yapılan bu ekmek çeşidini şehrin bir çok noktasında yuvarlak şekliyle bulabilirsiniz. Şehir halkının mutlaka evlerinde bulunan Afyon ekmeğinin dayanıklılık süresi de oldukça uzundur.

Patates: Sandıklı ve Şuhut ilçeleri ile meşhur olan bu tatlı patates tüm Türkiye’de aranmaktadır.

Yumurta: Türkiye’nin yumurta borsası Afyonkarahisar’dan sorulur. Ayda ortalama 40.000.000 üretimi ile önemli bir paya sahiptir. Ayrıca Türkiye’nin özellikle İstanbul etinin %60’lık payı da Afyonkarahisar’dan temin edilmektedir.

Kiraz: Napolyon kirazından alabildiğiniz kadar alın. Başka yerde böyle tazesini, hesaplısını ve lezzetlisini bulamayabilirsiniz. Türkiye’nin besin değeri en yüksek ve tescilli olan kirazı ilçelerinden Sultandağı‘nda yoğun olarak yetiştirilmektedir.

Kızılay Maden Suyu: Elbetteki şimdiye kadar bir çok maden suyunu içtiniz. Ama Afyon’da üretim tesisi bulunan Kızılay Maden suyunu içtiğinizde kendine has bu lezzetin müptelası olabilirsiniz.

Afyon’da Alışveriş

Afyon’un kök boyalı kilimleri ve Dazkırı ilçesinin de ipek kilimleri meşhurdur. Çarşıda ve mağazalarda hediyelik eşyalar, süs eşyaları, takılar ve yöreye özgü figürler bulunabilir. Tekstil ürünlerinden kıyafete, işlemeli ve dantelli örtülere satın alınabilir. Afyon’a özgü hediyelik ve hatıra eşyaları alınabilir.

Afyon Devlet Daireleri İletişim Bilgileri

T.C. Afyonkarahisar Valiliği

Adres: Burmalı Mahallesi Dervişpaşa Caddesi No:10 Merkez Afyonkarahisar
E-Posta: adiyaman@icisleri.gov.tr
Telefon: 0272 214 07 54
Fax: 0272 214 07 59

Afyonkarahisar Belediyesi

Adres: Karaman Mahallesi Albay Reşat Çiğiltepe Caddesi No:11 03200 Afyonkarahisar
WhatsApp İletişim : 0533 911 52 52
Telefon: 0272 214 4255
Fax: 0272 213 2798
E-Posta: info@afyon.bel.tr

Afyonkarahisar Emniyet Müdürlüğü

Adres: Hattatkarahisar Mah., Birlik Cd., 03100 Merkez/Afyonkarahisar Merkez/Afyonkarahisar
Telefon: 0272 213 80 21

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi

Adres: Orhangazi, Nedim Helvacıoğlu Blv. No:73, Merkez/Afyonkarahisar
Telefon: 444 42 34
Faks: 0272 214 7576
E-Posta: afyonkarahisardhs9@saglik.gov.tr

Afyonkarahisar Kocatepe Vergi Dairesi

Adres: Selçuklu Mahallesi, Ali Çetinkaya Bulv. No:1 03030 Merkez/Afyonkarahisar
Tel: 0(272)213 86 98
Santral: 0(272) 213 87 01 Dahili: 1206
Faks: 0(272) 213 7698
E-Posta: Kocatepevd@gelirler.gov.tr

Afyonkarahisar Tapu ve Kadastro Müdürlüğü

Adres: Selçuklu Mh. Ali Çetinkaya Bulvarı No:3 AFYONKARAHİSAR

Telefon: 0272 280 10 40
Faks: 0272 213 78 98
E-mail: afyonkarahisar-tsm@tkgm.gov.tr

Afyonkarahisar İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü

Adres: Burmalı Mah. Derviş Paşa Cad. No:12 kat:1/2 b-blok
Telefon: 0272 213 25 19

Afyon Haritası

Haritayı Göster