Erzincan Şehir Rehberi

erzincan ili

Erzincan Hakkında

İlin Adı: ERZİNCAN - (Erzincan ilinin merkez ilçeyle beraber 9 adet ilçesi vardır.)

Erzincan İlçeleri: Çayırlı, İliç, Kemah, Kemaliye, Otlukbeli, Refahiye, Merkez, Tercan ve Üzümlü

Erzincan Plaka Kodu: 24

Erzincan Telefon Alan Kodu: 446

Erzincan Nüfusu: 236.034

Erzincan Bölgesi: Doğu Anadolu

Erzincan, Doğu Anadolu'nun tarım ve arıcılıkla ünlü illerimizdendir. Şehirde, tarihi ipek yolu üzerinde yer alan Hitit, Urartu, Med, Pers, Hellen, Roma egemenliği hüküm sürmüştür. Malazgirt Zaferinden sonra Türkleşen bu topraklar geçmişinin vermiş olduğu kültürel zenginliği kadar doğal güzellikleri, coğrafyası, mutfağı ile günümüzde turizm cenneti olma yolundadır. Erzincan deprem kuşağı olmasından dolayı şehir merkezi şimdiki yerine tekrar kurulmuştur. İlin ekonomisi tarıma ve hayvancılığa dayanmaktadır. Erzincan’da demiryolunun ulaşımda sıkça kullanıldığı bölge olmasıyla doğal güzellikleri de günümüzde tanınmaya başlanmıştır.

Erzincan Şehrin Adı Nereden Geliyor?

1939’daki büyük depremden sonra yeniden kurulan kent, bu kez eski Erzincan’dan daha kuzeye alınmıştır. Kentin adı Antik Çağ’da “Aziris” idi. Türkler XI. Yüzyıldan sonra bunu Erzincan’a çevirmiştir. Buda halk dilinde “Ezirgan” olmuştur. Kentin geçirdiği büyük depremler yüzünden adının Ezercan’dan geldiği söylentiler arasındadır.

Erzincan'ın Tarihi

Erzincan’ın tarihi de diğer Anadolu kentleri gibi Hititlerle başlasa da gerçek önemi Türkler tarafından fethedildikten sonra artmıştır. Bölge topraklarını Anadolu Fatihi Kutalmışoğlu I. Sultan Süleyman Şah almış ve kumandanı Mengücek Bey’e vermiştir. Aşağı yukarı 200 yıl Mengüçoğulları çevreyi bolluk ve bayındır yaşatmışlardır. Daha sonra Selçuklu İmparatorluğu’na bağlanmıştır.

Sultan Alaeddin Keykubat, Celaleddin Harzenşah’ı Yassı Çemen de, Fatih Sultan Mehmet de Uzun Hasan’ı Tercan’da (Otlukbeli’nde) yenmiş ve 1071 Malazgirt Savaşı’yla başlayan Anadolu’nun Türkleşmesi olgusu böylece bütünleşmiştir.

Osmanlı yönetimindeki Erzincan, Erzurum Beylerbeyliği’nin 12 sancağından birine merkez olmuştur. Tanzimat’tan sonra da Erzurum vilayetinin 4 sancağından biridir.

Cumhuriyet döneminde bütün sancaklara il denince de Erzincan da il olmuştur.

 

Erzincan'ın Coğrafyası

Erzincan, Türkiye Cumhuriyeti’nde Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alır. Doğusunda Erzurum, batışınsa Sivas, kuzeyinde Gümüşhane ve Giresun, güneyinde Elazığ ve Tunceli illeriyle çevrilidir. Erzincan’ın yüzölçümü 11.974 kilometrekaredir.

İl toprakları iki sıra halinde yüksek dağlarla ve bunlar arasına girmiş alçak düzeylerden oluşur. İl güneyinde Munzur Sıra Dağları uzanır. Bu sıra dağlardan Eğripınar, Koçgölbaşı, Mercan Dağları gibi yükseltiler vardır. Munzur Dağları’nın kuzey eteklerinde yer alan çukur alanlar Tercan Ovası ile başlar. Batısın da Erzincan Ovası bulunmaktadır. Ovanın kuzeyinde ise Çimen ve Keşiş Dağları bulunmaktadır.

İlin başlıca akarsuyu; Fırat’ın iki kolundan biri olan Karasu’dur. Karasu dağlardan inen küçük akarsuları toplar. Gölleri; Kadı Gölü’dür.

Erzincan'ın İklimi:

Doğu Anadolu iklimi ile İç Anadolu iklimi arasında bir geçiş sağlayan sert kara iklimi hüküm sürüyor. Uzun süren kışlar soğuk, yazlar ise sıcak ve kurak geçmektedir. Yağışlar en fazla ilkbahar mevsiminde görülmektedir.

Erzincan'ın Ekonomisi

Erzincan, Doğu Anadolu'nun tarım ve arıcılıkla meşhur ve tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan iller arasındadır. Kentin ekonomisi tarıma ve hayvancılığa dayanır. Her çeşit meyve, sebze ve tahılın yetiştiği Erzincan bir tahıl ambarıdır. Bunlar; Buğday, arpa, çavdar, fasulye, fiğ, patates, domates, lahana ve havuçtur. Meyvecilikte kayısı, zerdali, dut, elma, armut, badem ve üzümleri fazlasıyla yetişmektedir. Hayvancılıkta oldukça gelişmiştir mera ve çayırlarıyla bakılan Koyun (çoğu karaman), sığır, kıl keçisi, manda, at ve arı kovanı ile hayvan yetiştiriciliği potansiyeli oldukça zengindir. Günümüzde maden ve sanayi sektöründe gelişme halindedir.

Erzincan Ulaşım

Erzincan Karayolu Ulaşımı:

Erzincan Otogara ülkemizin hemen hemen her yerinden seferler düzenlenmektedir ve şehir içi dolmuş ve otobüslerle ulaşmak mümkündür.

Erzincan Otogarı Telefon Numarası: 0446 214 16 03

Erzincan Havayolu Ulaşımı:

Erzincan Havaalanın il Merkezine Uzaklığı 7 kilometre mesafededir.

Erzincan Havalimanı Telefon Numarası: 0446 226 21 06 (4 hat)

Erzincan Demiryolu Ulaşımı:

Erzincan geçiş güzergahında olup tren garına şehir içi dolmuş ve otobüslerle ulaşım sağlanıyor. Erzincan-Divriği arasında günlük tren seferleri vardır. Ayrıca Doğu Ekspresi her gün çalışıyor.

TCDD Erzincan İstasyonu Telefon Numarası: 0446 225 20 27 - (Çalışma Saatleri: 08.00 - 17.00)

İliç İstasyon Telefon Numarası: 0446 711 23 36 - (Çalışma Saatleri: 05.30-10.00 / 15.30-19.00)

Kemah İstasyon Telefon Numarası: 0446 511 20 41 - (Çalışma Saatleri: 06.30-10.30 / 14.30-18.30)

Sponsorlu Bağlantılar

 

Erzincan Gezilecek Yerler

Erzincan, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olmasıyla tarihi kalıntıları oldukça fazla idi. Fakat zelzeleler nedeniyle eserlerin çoğu yok olmuştur. Daha çok ılıca ve kaplıcaları, mesire yerleri ile turizme müsaittir. Bir yüzyıl ara ile dünyanın ünlü gezginleri; Marko Polo ve İbni Battua bu kentin ince dokumacılığı ve olağan üstü bakır sanatına hayran olmuşlardır. Evliya Çelebi, “70 Camili Şehir” diye hayranlığını belirtirken Von Moltke de Kemah için “Asya kentlerinin en güzeli” diyormuş. Erzincan günümüzde Doğu Ekspres Demiryolu üzerinde önemli bir geçiş noktasıdır. Türkiye’nin zengin tarihine ışık tutmuş kent, günümüzde ise Türkiye’nin doğa sporu merkezi olma yolunda ilerlemektedir. İlden geçen demiryolu sayesinde doğal güzelliği, tarihi zenginliği ve spor bakımından yeni keşfedilen şehir olarak günden güne devamlı gelişerek ziyaretçilerini ağırlıyor.

Munzur Dağları: Munzur dağının yüksek kayalık yapısı ile insan eline uzak bir bölgedir. Dağların yüksek olan kesimlerinde dağ çayırları ve kaya habitatları bulunuyor. Ovacık ilçesine yakın mesafede olan tarihi kalıntılar ise Munzur dağlarının doğal zenginliklerindendir.

Altıntepe Ören Yeri: Üzümlü ilçesi sınırları içinde bulunan bu yer, tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Erzincan, 1938 ve 1956 yıllarında iki mezarın soyulması ile tanınmaya başlanmıştır. Ören yerinde Urartulara ait eserler bulunmuştur.

Aygır Gölü: Üzümlü ilçesinde yer alıyor ve şehir merkezine 45 kilometre mesafededir. Türkiye’nin en büyük krater göllerindendir ve gölde bot gezisi, dağ yürüyüşleri de yapılmaktadır.

Ergan Kayak Merkezi: Erzincan merkeze 13 km mesafededir. Türkiye’nin en yeni kayak merkezidir.

Sakaltutan Kayak Merkezi: Erzincan il merkeze 45 kilometre uzaklıktadır. Konaklama tesisileri de vardır.

Ekşisu Kaplıcaları: Erzincan doğal ve tarihi güzellikleri yanı sıra kaplıca ve içmeleri ile oldukça zengin bir ildir. İl merkezine 15 km uzaklıkta ve Erzincan-Erzurum kara yolu üzerindedir. Kaplıcanın suları, solunum, mide ve romatizma hastalıklarına iyi geldiği biliniyor.

Kemah Kalesi: Erzincan’ın Kemah ilçesinde bulunan kale ilin tarihi yerlerinden biridir. Çok eski bir yerleşim yeri olan ilçe de bulunan kale, tarihte birçok medeniyet görmüştür. Evliya Çelebi Seyahatname adlı kitabında bu kaleden söz etmiştir.

Gülabibey Camii: Kemah ilçesinde bulunan ve bölgesinin tarih kokan yerlerinden biridir.

Hıdır Abdal Sultan Türbesi: Erzincan, Kemaliye ilçesinin Ocak Köyü’nde bulunmaktadır. Köyün içerisindeki türbesi, turizm açısından önemli bir yere sahiptir.

Mama Hatun Kervansarayı ve Türbesi: Kervansaray, Erzincan’a 92 kilometre uzakta bulunmaktadır. Türkiye’de fazla tarihi caminin, kilisenin ve türbenin yer alması din turizminin de gelişmesinde katkı sağlamıştır.

Abrenk Kilisesi: Tercan ilçesinin Üçpınar köyü yakınlarında, Vank Dağı’nda bulunuyor.

Otlukbeli Gölü: Erzincan’ın Otlukbeli Gölü ilçesine 6 km uzaklıkta bulunmaktadır. Bu göl doğal anıt olarak ilan edilmiş.

Karanlık Kanyon: Kemaliye ilçesinde yer alıyor. Bu kanyon dünyanın en büyük kanyonları arasında yerini almakta ve kanyonda doğa sporu yapılabilmektedir.

Erzincan Müzesi: 1986 tarihinde kurulmuştur. Müzede, madeni eserler, sikkeler, koç ve koyun heykelleri, mermerler, pişmiş topraklar, yöresel kıyafetler, hal ve kilim örnekleri de bulunuyor.

Girlevik Şelalesi: Kayaların üzerinden dökülen şelale il merkezine 35 km uzaklıkta bulunuyor.

Beytahtı Mesire Alanı: Karasu nehrinin kenarında soğuk su kaynaklarına sahiptir. Yeşilin çok fazla olduğu halk tarafından yaz aylarında tercih edilen bir yerdir.

Köroğlu Mağarası: Refahiye ilçesinin Altıköy köyünde bulunuyor.

Terzibaba Mezarlığ: Erzincan’daki Mezarlıkta birçok islam alimi ve büyüğü kabirleri bulunuyor.

Erzincan Şenlik ve Festivalleri

Refahiye Kültür Ve Bal Festivali: Erzincan ilinin Refahiye ilçesinde her yıl tahminen Ekim ayında düzenlenmektedir.

Uluslararası Esence Yedigöller Dağcılık Şenliği: Erzincan ilinin Kemaliye ilçesinde her yıl tahminen Temmuz ayında düzenlenmektedir.

Erzincan Uluslararası Kısa Film Festivali: Erzincan da her yıl tahminen Ekim ayında düzenlenmektedir.

Erzincan'da Ne Yenir?

Türkiye’nin her ilinde olduğu gibi Erzincan’nın da kendine has geleneksel mutfak kültürü vardır. Genelde bölgelerin coğrafi yapısı, iklimi ve kültürü yöresel yemeklerinin bölgenin kimliğini ve çeşitliliğini etkiliyor. Erzincan’ın beslenme temelini buğday ürünleri ile hayvansal gıdalar oluşturmaktadır.

Erzincan’ın kendine özgü yemekleri;
Yaprak Döner,
Etli Üzüm Yaprağı Sarma,
Babikko,
Kelecoş,
Evelik Dolması,
Boranı,
Tatar Böreği,
Haşıl,
Kesme Çorbası,
Keşkek,
Siron,
Isırgan Aşı,

Pirpirim Aşı,
Un Çorbası,
Ayran Aşı,
Tirit,
Ekşili Köfte,
Yalancı Köfte (Gıllor),
Pazı Turşusu Kavurması,
Kete,
Pişi,
Erzincan Lokumu,
Gasefe,
Tulum Peyniri ve Dut Pekmezi Erzincan’a has yöresel lezzetleridir.

Erzincan’dan Ne Alınır?

Erzincan ziyaretinde eliniz boş dönmek istemiyorsanız tarım ve hayvancılıkla gelir sağladıkları için gıda bakımından zengin ve tarihi geçmişi ile yöre kültürüne özgü el yapımı ürünler satılmaktadır. Erzincan’dan, Bal, Cimin Üzümü, Tava Leblebisi, Erzincan Tulum Peyniri ve el bakırcılığında yapılan ürünleri hediyelik satın alabilirsiniz.

Erzincan Devlet Daireleri İletişim Bilgileri

T.C. Erzincan Valiliği

Adres: İnönü Mahallesi Vali Recep Yazıcıoğlu Caddesi Merkez/ERZİNCAN
Mail: erzincan@icisleri.gov.tr
Telefon: 0446 212 10 30 - 31 - 32 - 33 - 34
Faks: 0446 212 10 35

Erzincan Belediye

Adres: Erzincan Bel. Bahçelievler/ERZİNCAN
Telefon: 444 9 024
E-mail: bilgi@erzincan.bel.tr

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Adres: Başbağlar Mahallesi, Hacı Ali Akın Caddesi No:32 Erzincan / Merkez
Tel: 0446 212 22 22 (Santral)
E-Posta: mengucek.eah@saglik.gov.tr

Erzincan İl Emniyet Müdürlüğü

Adres: Halitpaşa Mahallesi Halitpaşa Caddesi, 24070 Merkez/Erzincan
Telefon: 0505 318 2400 - 0446 224 07 73
Faks: 0446 223 09 33

Fevzipaşa Vergi Dairesi Müdürlüğü

Adres: İnönü Mah. Valilik Arkası Defterdarlık Binası ERZİNCAN
Telefon: 0446 223 13 54 - 0446 223 13 55
Fax: 0446 223 71 61

Erzincan Tapu Müdürlüğü

Adres: İnönü Mahallesi Ömer Parmaksızoğlu Caddesi Tek Adım Hizmet Binası Kat:3 Merkez/Erzincan
Telefon: 0446 280 1012
Faks: 446 214 1761
E-mail: erzincan-tsm@tkgm.gov.tr

Erzincan Kadastro Müdürlüğü

Adres: İnönü Mahallesi Ömer Parmaksızoğlu Caddesi Tek Adım Hizmet Binası Kat:4 Merkez/Erzincan
Telefon: 0446 280 1033
Faks: 446 223 6923
E-mail: erzincan-km@tkgm.gov.tr

Erzincan İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü

Adresi: İnönü Mahallesi Vali Recep Yazıcıoğlu Caddesi Valilik Hizmet Binası C blok Kat 3 / ERZİNCAN
E-posta: erzincan@nvi.gov.tr
Telefon: 0446 212 50 61
Faks: 0446 212 50 61

Erzincan Haritası

Haritayı Göster