Afrodisias Antik Kenti

 
afrodisias antik kenti

Aydın Afrodisias Antik Kenti Hakkında

İlk olarak 2009 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan Aydın Afrodisias Antik Kenti Karacasu ilçesindedir. 2017 yılında Dünya Mirası olarak tescilli hale gelip günümüzde de yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği merkezlerdendir. Çeşitli tarihi tapınak kalıntıları var olurken stadyum ve antik tiyatro yapıları da görülmeye değerdir. Antik Yunan tarihine meraklı ve kültürel açısından ilgili olan ziyaretçilerin akınları da devam ediyor.

 

Afrodisias Antik Kenti Nerede, Nasıl Gidilir?

Ege’nin önemli kentlerinden Aydın’ bağlı olan Karacasu ilçesindeki Geyre mahallesindedir. Burada var olan yerleşim yerleri kazıların ardından taşınmıştır. İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na gelerek araç kiralama ile ulaşım yapılabilir. Doğrudan karayoluyla da Aydın merkezden antik kente ulaşım sağlanır. Kültürel değere sahip olması ve bir o kadar da eskiye dayanması turist yoğunluğunu beraberinde getirmektedir.

Afrodisias Antik Kenti Değeri

Tanrıça Afrodit için yapılmış eski çağ kentlerinin belki de en önemlisidir. En ünlü antik kentin bulunması ise Ara Güler sayesinde tesadüfi şekilde olmuştur. Köydeki insanlarla iletişime geçerek kullanılan antik kent eserlerinin nerelere kadar ulaşabileceği incelenmiştir. Çektiği resimleri dikkatlice incelemesi sonrasında aydınlarla bunlar üzerinde araştırma yaparak bölgede bir antik kentin var olduğu ortaya çıkarılmıştır.

Tarihi Geçmişiyle Afrodisias Antik Kenti

Halihazırda var olan çeşitli araştırmalar Oxford Üniversitesi merkezli de yürütürmüştür. Aphrodisias Antik Kenti için ulaşılan son bilgilere göre kurulması Milattan önce 5.yüzyıla kadar gider. Roma zamanında çokça büyük gelişmeler kaydettiği varsayılır. Özellikle heykelcilik açısından kentin önemli olduğu gözlemlenirken bir sanat kentinin ortaya çıkarıldığı da ifade edilir. Kentteki en eski yapı ise Afrodit için yapılmış tapınaktır. Kutsal alan ve sınırları belirgin olurken yazıtlarda mevcuttur. Mermer tapınak yapımında destekleyici olan seçkin ailelerin isimleri de sütunlarda bulunur. Tapınak kurucusu G. Julius Zolios olurken Aphrodite rahibi unvanına sahip olduğu ifade edilir. Bizans döneminde Karya olarak anılan bölgede deprem etkisiyle bazı afetler yaşanmıştır. Sonrasında Türkler ise Geyre olarak bölgenin ismini kullanmaya başlamıştır.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Son derece büyük mermer yapılar, anıtlar ve mezarların yer aldığı Afrodisias Antik Kenti görülmeye değer merkezlerdendir. Mezar taşlarının büyüklükleri ve üzerlerinde yer alan motiflerde kültürel açıdan öneme işaret eder. Çok ince işçilikle yapılmış eserlerin günümüze kadar kalması da hayret verici bir güzelliği ortaya çıkarıyor

Afrodisias Antik Kenti Yapıları

İlk olarak Afrodit Tapınağı dikkat çekerken yapımının 150 yıl sürdüğü ifade edilmektedir. Her yeni dönem için eklentilerin devam etmesi de ortaya heybetli bir yapının ortaya çıkmasını beraberinde getirmiştir. Çok tanrılı dine inanan kişilerin burada hac vazifesini yerine getirdikleri düşünülür. Hristiyanlık geçişiyle birlikte ise var olan bu tapınak kiliseye çevrilmiştir.

Afrodisias Antik Kenti Nerede?

Afrodisias Antik Kenti Aydın'ın Karacasu ilçesinde bulunur. Tavas ve Nazilli ilçeleri arasında yer alan antik kente ulaşım kolaydır.

Şehir dışından Afrodisias Antik Kentine ulaşım için havayolunu tercih etmek isteyen tarih severler Milas Bodrum Havalimanını kullanarak kente ulaşabilirler. Yine tren yolu ile de Aydına ulaşmak mümkündür, bunun için Aydın tren saatlerine bakabilirsiniz. Karayolunu tercih edecek yolcular için ise Aydın Otobüs Firmaları sayfamızı inceleyerek Aydın Otobüs Bileti bilgilerine ulaşabilirsiniz.