Aydın Şehir Rehberi

aydın ili

Aydın Hakkında

İlin Adı: AYDIN - (Aydın ilinin 17 adet ilçesi vardır.)

Aydın İlçeleri: Bozdoğan, Buharkent, Çine, Didim, Efeler, Germencik, İncirliova, Karacasu, Karpuzlu, Koçarlı, Köşk, Kuşadası, Kuyucak, Nazilli, Söke, Sultanhisar, Yenipazar

Aydın Plaka Kodu: 09

Aydın Telefon Alan Kodu: 256

Aydın Nüfusu: 1.097.746

Aydın Bölgesi: Ege

Aydın Türkiye Cumhuriyeti'nin Ege Bölgesi'ne bağlı ilimizdir. Heyyy gidinin efesi, efelerin efesi, efeler şehri Aydın. Haksızlığa karşı koyan, haksızlığın karşısında duran şehir.

Aydın Tarihi

Aydın Şehrinin Adı Nereden Geliyor?

İlin adı, çevreyi uzun süreler elinde tutan Aydın Bey’in adından gelir.

Eski çağlarda ise kente “Tralleis” denmekteydi. Türklerin egemenliğine girdikten sonra buraya “Güzelhisar” ve “Aydın Güzelhisarı” olarak adlandırılmıştır.

Aydın İlinin Tarihi

Kentin Kuruluş tarihi ile kurucuları kesinlikle bilinmemektedir. Çevreye ilk yerleşen Hititlerdir. Aydın ve çevresi önceleri Karyaların elinde iken İ.Ö. 1600 yıllarında İyonlara geçmiştir. Daha sonra Frigyalılarla Lidyalıların olmuştur. Bu sırada kent, Aydın Dağı’nın ovaya bakan yamacında kurulmuş ve Tralleis adını almıştır.

Bu tarihlerde kentin denizle olan ilişkisini Efes ve Milet sağlamaktaydı. İ.Ö. VI. Yüzyılda İranlılar, Aydın ve yöresini imparatorluklarına katmışlar. Bu egemenlik yaklaşık 200 yıl sürmüştür. Makedonya Kralı Büyük İskender İranlıları yenmiş ve Aydın’ı da kendi ülkesine katmıştır.

Büyük İskender’in ölümünün ardından Aydın, Makedonyalı General Antigone Lymikhos’un egemenliği altına gimiştir. Bir süre Bergam Krallığı da kentin egemeni olmuş. İ.Ö. 189 yılında Roma’ya ve Roma’nın ikiye bölünmesi üzerine de tüm Anadolu gibi Bizans’ın payına düşmüştür. Malazgirt Savaşından sonra kısa bir süre Selçukluların eline geçmişse de Haçlı Seferleri sırasında yeniden Bizanslılarca alınmıştır. 1177 yılında II. Kılıçarslan tarafından fethedilen Aydın, daha sonra yeniden Bizans’a geçmiştir.

1200’de Selçuklu uç beylerinden Menteşe Bey, Aydın’ı ele geçirerek damadı Sasa Bey’e vermiştir. Sasa Bey’in 1310 yılında Aydınoğlu Mehmet Bey’ce öldürülmesi sonucu kent, Aydınoğullarına geçmiştir.

Aydınoğlu Beyliği Yıldırım Beyazıt tarafından Osmanlı Devlet’ine katılmış. Ankara Savaş’ı yenilgisiyle Cüneyt Bey Beyliği yeniden kurmak istemişse de 1426’da öldürülmesi yüzünden beyliğin tümü II. Murat döneminde Osmanlılar'da kalmıştır. Bu dönemde merkezi Kütahya olan Anadolu Beylerbeyliği’nin bir sancağıdır.

XVIII. yüzyıl başlarında kent, bu kez de Karaosmanoğulları’nın egemenliğine girmiştir. 1833’de II. Mahmut, bu derebeyliğin egemenliğine son vererek Aydın’ı eyalet merkezi yapmıştır.

Cumhuriyet Döneminde Aydın;

Aydın 27 Mayıs 1919’da yunan işgaline uğramıştır. 30 Haziran günü ise düşman, Aydın halkınca kentten kovulmuştur. Kurtuluş Savaş’ı yıllarında yeniden yunan işgaline girmiştir. 7 Eylül 19212’de Yunanlılar Aydın’ı yakıp yıkarak terk etmişlerdir.

 

Aydın'ın Coğrafyası

Aydın Ege Bölgesi’nde ve kuzeyinde İzmir ve Manisa, doğusunda Denizli, güneyinde Muğla yer alır. Batı sınırları ise Ege Denizi kıyıları çizer. İlin denizden yüksekliği 64 metredir. Aydın’ın yüz ölçümü 1.582 kilometrekaredir. Aydın ili topraklarında Büyük Menderes yatağının kuzey ve güneyinde yer yer birbirine yaklaşan iki dağ sırası vardır. Kuzeyindeki Aydın Dağları, Güneyindeki Babadağ, Gökbel ve Beşparmak Dağlarıdır.

Akdeniz ikliminin etkisindedir. Bu iklim şartları iki ayrı bitki topluluğunun (maki ve orman) gelişmesine neden olmuştur. Sıcaklık yaz aylarında 40- 43 derecedir ve havalar kuraktır. İlkbahar ve kış ayları yağışlı geçer.

Aydın Yöresellik

Aydın, Ege bölgesi’nin tarihsel zenginlikleri yanında canlı ve hareketli çevresi ile geleneksel zeybek türkü, oyun ve hikayeleri ile ünlü bir ilimizdir. Son iki yüzyılda, Bozdağ yaylalarında yaşayan zeybeklere doğudan gelen yörüklerin kaynaştığı değişik bir bölge niteliği taşımaktadır.

Bölgede, Ağır Zeybek ve Yörük Zeybek oynanan halk oyunudur. Bölgede kadın oyunlarına “Sürtme” denir. Zeybek'te yere diz vurmak, eski bir Türk töresidir. Bu töreye göre, Türkler Hakanlarını yere diz vurup selamlarlardı.

Aydın'ın Ekonomisi

Ekonomisi turizmin yanında modern tarım yapılmakta ve verimli arazileri olan Aydın'da yüksek gelir elde edilmektedir. İle olan ulaşım kolaylığı, doğal güzelliklerin ve tarihi eserlerinin çok olmasıyla turizm gelişmiştir. Şehrin ovaları da fazla bereketlidir. Türkiye'de incir üretiminde birinci olmakla birlikte pamuk ve zeytin üretiminde ikincidir. Aydın'da meyvecilik ve sebzecilikte çok önemlidir. Tarıma elverişli arazilerin yarısı kadarıyla meyve ve sebzecilik için ayrılmıştır.

Aydın'ın bulunduğu konum ve iklimi hayvancılığa çok uygundur. Koyun, kıl keçisi ve sığır yetiştiriciliği yapılmakla birlikte kümes hayvancılığı ve arıcılık da gelişim göstermektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Aydın Ulaşım

Aydın Şehir İçi Ulaşım:

İlin birçok noktasına Özel Halk otobüsleri ile ulaşmak mümkündür. Minibüslerle Aydın ilinin çeşitli noktalarında buraya ulaşım sağlanabilir.

Aydın Karayolu Ulaşımı:

Aydın, E-24 Aydın-Denizli ve Aydın-İzmir karayolları üzerindedir. Aydın Şehirlerarası Otogarı 2014 yılı Nisan ayında hizmete girmiş olup, Aydın-Muğla Karayolunun 5. kilometresindedir.

Aydın Otogarı Telefon Numarası: 0256 212 50 50

Aydın Havayolu Ulaşım:

İzmir Adnan Menderes Havalimanı Aydın'a 94 km. uzaklıktadır. Merkezde küçük uçakların inebileceği Çıldır Havaalanı bulunmaktadır. Hava ulaşımına açılabilmesi için çalışmalar devam etmektedir.

İzmir Adnan Menderes Havalimanı: 0850 222 9828

Aydın Demiryolu Ulaşım:

Tren garı şehir merkezinde, Hükümet bulvarı ve Trenyolu Bulvarı arasında bulunmaktadır. Özel aracınızın yanısıra şehiriçi halk minibüsleriyle ulaşım mümkündür.

TCDD Aydın Garı Tel: 0(256) 212 99 40 - (07.00 - 20.00)

Aydın Denizyolu Ulaşım:

Kuşadası limanı Türkiye'de denizyolu ile en fazla giriş-çıkış yapılan limanlardan biridir. Ayrıca, yaz sezonunda Didim'den Bodrum'a, Kuşadası'ndan Sisam Adası'na günlük seferler düzenlenmektedir. Ege adalarında turistik ring yaparak Efes turu için günü birlik yabancı turist getiren yolcu gemileri, yatlar ve motorların yanı sıra, feribotlarla da Kuşadası-Sisam seferleri yapılmaktadır.

Aydın Gezilecek Yerler

Aydın Türkiye'nin ve dünyanın ünlü şehirlerinin arasında yer alır. Uygarlıklar vadisi olarak adlandırılan Efeler Diyarı Aydın, tarihi eserler ve turistik yerler bakımından zengindir. Kent, tarihi yapıları ve doğal güzellikleri ile herkesi kendine hayran bırakan bir dokusu vardır. Tarihin bilinen devirlerinden beri çeşitli uygarlıklara merkez olmuş Aydın’da gezilip görülecek birçok yer vardır.

Aydın Antik Kentleri;

Didyma Antik Kenti: Apollon tapınağıyla ünlü olan Didyma Antik Kent, Aydın’ın Söke ilçesine yer almaktadır. Burası bir antik kent değil aynı zamanda bir dini merkez olarak bilinmektedir.

Aphrodisias Antik Kenti: Kent adını aşk ve güzellik tanrıçası olan Afrodit’ten alan Aphrodisias Antik Kent, Aydın’ın Karacasu ilçesinde yer almaktadır. M.Ö. 2. yüzyıla kadar bir geçmişi de vardır.

Alinda Antik Kenti: Aydın’ın tarihi kalıntılarıyla görülmesi değer bir yerdir.

Tralleis Antik Kenti: Aydın il merkeze yakın tarihi kalıntıya sahip olmasıyla gezilesi bir yerdir.

Nysa Antik Kenti: Aydın-Sultanhisar’da bulunmaktadır. Didim-Kuşadası ve Selçuk’ta tatil yapan turistler bölgeye yoğun ilgi göstermektedir.

Alabanda Antik Kenti: Karya kentlerinden biri olan Çine ilçesine bağlı Doğanyurt (Araphisar)Köyü’nde bulunmaktadır.

Magnesia Antik Kenti: Antik kentler bakımından çok zengin bir şehirdir. Turistlerin en çok ziyaret ettiği noktalardan yerlerdendir.

Milet Tiyatrosu: Didim’in tarihi kalıntılarının olduğu tarihi tiyatrodur.

Aydın’daki Müzeler;

Otantika Etnografya Müzesi: Alışveriş merkezinde bulunmasıyla müzenin ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Karacasu Etnografya Müzesi: Tavas Yolu üzerinde yer almaktadır. 2007 yılında hizmete açılmış ve bölgenin günümüze gelen yöresel eşyaları sergilenmektedir.

Milet Müzesi: Didim’de bulunan müze ile gelen turistler tarafından ilgi gösterilmektedir.

Yörük Ali Efe Müzesi: Milli Kahraman olarak adını tarihe yazdıran Yörük Ali Efe anısına, ölümüne kadar yaşadığı Aydın’a bağlı Yenipazar’daki evi müzeye dönüştürülmüş.

Aydın’daki Camiler;

Ahmet Gazi Camii: Çine ilçesindeki Eski Çine Köyü’nde yer alan camidir.

Koçarlı Cihanzade Mustafa Camii: Bulunduğu bölgenin en eski camisidir.

Ahmet Şemsi Paşa Camii: Halk arasında Kırmızı Minare Camii olarak da biliniyor.

Bey Camisi: 1683 yılında Süleyman Bey tarafından yaptırılan caminin Mimar Sinan’ın kalfalarından biri tarafından inşa edildiği biliniyor.

Ramazan Paşa Camii: Yaz aylarında turistler tarafından ilgi görmektedir.

İlyas Bey Külliyesi: Aydın’ın en görkemli yapılarından biridir.

Aydın’ın Tatil Beldeleri:

Her yıl yerli yabancı binlerce turisti ağırlayan Aydın, yurdumuzun tatil beldelerinden bazılarına ev sahipliği yapıyor.

Saplı Ada: Adaya tepeden bakılınca limana kaşık gibi uzanan görüntüsüyle eşsiz bir manzaraya sahiptir Akbük’ün de simgelerinden biridir. Ayrıca bir rivayete göre, adadan 10 çakıl taşı toplayanın ömrü 10 yıl uzuyor imiş.

Altınkum Plajı: Aydın’ın Mavi Bayrak ödülü almış plajları arasındadır.

Akbük: Didim ilçesine bağlı bir belde olan Akbük, denizi, doğası ve tarihi zenginlikleriyle ege bölgesinin tercih edilen bir yeridir.

Kuşadası Milli Parkı: Sahil boyunca uzanan park, deniz manzarasıyla gelen misafirleri kendine hayran bırakmaktadır.

Dilek Yarımadası: Ada, mezozoik kalkerler, mermerler ve paleozoik şistler ile neojen kütleleriyle oluşmuş bir yerdir. Dünyada az bulunan deniz memelisi Akdeniz Foku bu yarımadada yaşıyor.

Zeus Mağarası: Kuşadası’nda bulunmaktadır. Mağaranın bir hikayesi de vardır. Tanrı Zeus kardeşi olan Deniz Tanrısı Poseidon’u kızdırdığında bu mağaraya gelip kardeşinin sakinleşmesini beklermiş. İşte bu mitolojik mağara kış aylarında yöredeki gençleri, yaz aylarında ise turistleri ağırlıyor.

Güvercinada Kalesi: Muhteşem manzarasıyla tarih eşliğinde gelenleri ağırlamaktadır.

Körteke Kalesi: Bozdoğan ilçesinde yüksek bir tepe üzerinde manzarasıyla yer almaktadır.

Ahi Bayram Türbesi: Aydın’ın Çine ilçesinde bulunmaktadır.

Arpaz Beyler Konağı: İlin tarihi yapıları arasındadır.

Arpaz Kalesi: Nazilli’nin günümüze kadar gelen tarihi bir kalesidir.

Efes Kongre Merkezi: 2013 yılında Kuşadası’nda açılmıştır. Bayraklı Mahallesi, Çam Limanı mevkiinde bulunan Efes Kongre Merkezi’ne ulaşım oldukça kolay sağlanmaktadır.

Kurşunlu Manastırı: Dilek Yarımadası’nın içerisinde yer almaktadır.

Andız Kulesi: Kuşadası’nda yer alan tarihi bir yerleşim alanıdır.

Çine Vadisi: Çine Çayı’da yetişen zambak çiçeği ve mitolojik bir efsanesi de vardır.

Efsaneye göre; Tanrıça Athena Çine Çayı kenarında dolaşırken kendi yansımasını suda görür ve yanaklarını suda çok şişkin gördüğü için çaldığı kavalı birden suya atmış. Sonra Marsyas bulmuş kavalı; zaman içerisinde Apollon’u kıskandıracak kadar güzel çalmaya başlayarak ünlü olmuş. Apollon Marsyas’a yarışma teklif etmiş. Bu rekabetten doğan yarışmanın hakemliğini ise Kral Midas yapmış. Yarışmada Marsyas harika çalmasına rağmen mağlup olarak ilan edilmiştir. Fakat Apollon kıskançlığından Marsyas’ın derisini yüzdürmüş. Midas’ın ise kulaklarını eşek kulağına çevirmiş. Verdiği bu cezadan pişmanlık duyan Apollon, Marsyas’ın bedenini ırmağa çevirmiş ve bu ırmak günümüzde Çine Çayı olarak bilinmaktedir.

Faustina Hamamı: Didim’de bulunan hamam tarihi yapılardan biridir. Didim’in sembolleri arasındadır.

Eski Güllübahçe: Söke ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır.

Aydın Şenlik ve Festivalleri

Ege Bölgesinin en güzel şehirlerinden olan Aydın; tarihi yerleri, doğa güzellikleri ve yöresel mutfağıyla birlikte eğlenceli geçen festivalleri yılın her döneminde yapılmaktadır.

İncirliova Deve Güreşi Festivali (İncirliova, 4 Ocak): İncirliova Belediyesi tarafından Ocak ayında düzenlenen, Ege Bölgesi’nin en büyük deve güreşi festivallerindendir.

Umurlu Erik Festivali (Efeler, 2-6 Mayıs): Aydın‘ın Efeler Belediyesi’nin Umurlu Mahallesi’nde gerçekleştirilen festival; çeşitli etkinliklerle, kortej yürüyüşü ve halk konserleriyle 4 gün boyunca sürmektedir.

Geleneksel Koçarlı Çam Fıstığı Festivali (Kozarlı, 26-27 Mayıs): Türkiye’nin önemli bir çam fıstığı ihtiyacı Koçarlı’dan sağlanmaktadır.

Uluslararası Sultanhisar Nysa Kültür ve Sanat Festivali (Sultanhisar, 4-5-6 Mayıs): 47 yıllık bir gelenek olan festivale ulusal yerli gruplar ve yaklaşık 13 farklı ülkeden konuklar katılmaktadır.

Karacasu Afrosisas Kültür Sanat ve Tanıtım Festivali (1-2 Ağustos): 30 yıldır gerçekleşen Karacasu Afrosisas Festivali’nin temel amacı; ilçenin doğal güzelliklerini tanıtmak, geçmiş ve gelecek arasında kültürel bir alışveriş sağlamaktır.

Buharkent Taze İncir Festivali: 08 Ağustos

Kuşadası Gençlik Festivali (8 Temmuz): İlk kez 2016 yılında düzenlenen Kuşadası Gençlik Festivali, “Her zaman iyi müzik” sloganıyla herkesi festival alanına davet etmektedir.

Uluslararası Taze İncir, Kültür ve Sanat Festivali (08 Ağustos): Aydın’ın Buharkent ilçesinde düzenlenmektedir.

Kuşadası Motosiklet Festivali (09 Eylül): Festival boyunca; Kamp Alanı, Dj Show, Konserler, 2. El Pazarı, Eğitim, Bar, Yarışmalar, Tanıtım Standları faaliyetleri gerçekleştirilecektir.

Yenipazar Deve Güreşi Festivali (04 Şubat): Aydın'ın Yenipazar ilçesinde düzenlenen geleneksel deve güreşi festivali her yıl şubat ayında düzenlenmektedir.

Nazilli Kültür Ve Sanat Festivali (22 Mart): Nazilli Belediyesi tarafından düzenlenmektedir.

All Stars Sport Camp (26 Ocak): urtiçi ve yurtdışından onlarca kulüp ve okul ile yaklaşık her dönem 800-1000 sporcu katılımı ile basketbol ağırlıklı tüm spor branşlarının katılabildiği yaz ve sömestr spor festivalidir.

İncirliova İncir Festivali (07 Eylül): Aydın’ın İncirliova ilçesinde düzenlenmektedir.

Uluslararası Giritliler Festivali (27 Eylül): Girit kültürünü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla düzenlenmektedir.

Kuşadası Zeytin Festivali (03 Kasım): Bolluk ve bereketle özdeşleşen zeytinin Ege’de yetiştiği en önemli bölgelerden olan Kuşadası, 3-4 Kasım tarihlerinde düzenlenmesi beklenmektedir.

Didim Uluslararası Halk Dansları Festivali (24 Haziran): Didim Halk Oyunları Topluluğu (DAHOT) tarafından bu yıl 6.'sı düzenlenmektedir.

Didim Bisiklet Festivali: 27 Eylül

Konuklu Köyü Zeytin ve Zeytinyağı Festivali: 28 Temmuz

Uluslararası Germencik İncir Kültür ve Sanat Festivali: Germencik Park Meydanı’nda gerçekleştirilen ve 4 gün süren festivale halk tarafından yoğun ilgi gösterilmektedir.

Aydın'da Ne Yenir?

Tarih boyunca pek çok imparatorluğa ev sahipliği yapmış olmasının yanında turistik bir şehir olmasının doğal bir sonucu olarak Aydın mutfağında çeşitlilik ön plana çıkmaktadır. Denize olan yakınlığı sebebiyle şehir balık, incir, zeytinyağı ve sebze gibi malzemelerin üretiminde de kullanımında da oldukça gelişmiştir.

Aydın sebze ve balık severler için seçilmiş bir şehirdir.

Sebze Yemekleri: Evsimle, Kenker Aşı, Zeytinyağlı Kuru Börülce, Taze Börülce, Kabak Çiçeği Dolması, Enginar Dolması, Kabak Mücveri, Yer Elması Yemeği, Semizotu Yemeği, Dalgan Yemeği ve Kabak Kavurması öne çıkan lezzetlerindendir.

Et yemekleri: Aydında en meşhur et yemeği Oğlak Çevirme‘dir. Genelde düğünlerde Keşkek ve Yaprak Sarması da öne çıkan lezzetleridir.

Tatlılar: Aydında incir tatlı sofralarını süslemektedir. Sütlü İncir, Kabak Tatlısı ve Zerde bu mutfaktan öne çıkan tatlılardır.

Aydın’dan Ne Alınır?

Aydın ilimiz denilince akla ilk olarak incir gelmektedir. Tatil yöresi sebebi ile Kuşadası’nda Antik eşyalar, halı, kilim, deri giysiler ve mücevherat yöreden alınabilecek hediyelik eşyalardır.

Aydın Devlet Daireleri İletişim Bilgileri

T.C. Aydın Valiliği

Adres: Köprülü-Veysipaşa Mahallesi Hükümet Bulvarı No:74 Hükümet Konağı Efeler/AYDIN
E-Posta: aydin@icisleri.gov.tr
Telefon: 0256 212 24 16 - 0256 212 42 59
Fax: 0 256 212 83 01

Aydın Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı

Adres: Güzelhisar Mah. İstiklal Cad. No:4 AYDIN
Telefon: 444 40 09
E-posta: info@aydin.bel.tr
KEP Adresi: aydinbelediye@hs01.kep.tr

Aydın İl Emniyet Müdürlüğü

Adres: Efeler Mahallesi, Aydın İl Emniyet Müdürlüğü A hizmet Binası
Telefon: 0256 219 61 20

Aydın Devlet Hastanesi

Adres: Hasan Efendi Mahallesi, Kızılay Cad. No:13, 09100 / Aydın
Telefon: 0(256) 213 90 02
Fax: 0(256) 212 14 30
E-Posta: aydindh@saglik.gov.tr

Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi

Adres: Zafer Mahallesi, Adnan Menderes Üniversitesi Yolu Adnan Menderes Üniversitesi, 09100 Efeler/Aydın
Telefon: 444 1 256 - 0850 340 12 56
E-Posta: hastane@adu.edu.tr

Aydın Vergi Dairesi Başkanlığı

Adres: Aydın Vergi Dairesi Başkanlığı Maliye Hizmet Binası Ramazanpaşa Mah. Egemenlik Bulvarı No:2 Efeler / AYDIN
Tel: 0256 215 06 11 - 0256 213 51 95 - 0256 213 50 99
Faks: 0 256 225 75 04
E-Posta: aydinvdb@gelirler.gov.tr

Aydın Tapu Kadastro İl Müdürlüğü

Adres: Köprülü Veysipaşa, Hükümet Bulvarı No:72, 09100 Aydın Merkez/Aydın
Telefon: 0(256) 280 10 27

Aydın İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü

Adres: Hasanefendi Ramazan Paşa, Hükümet Bulvarı, 09100 Merkez/Aydın
Telefon: 0(256) 213 28 11

Aydın Haritası

Haritayı Göster