İstanbul Sultanahmet Meydanı

Sultanahmet Meydanı

Sultan Ahmet Meydanı İstanbullun en çok bilinen meydanlarından biridir. Çevresinde birçok tarihi yapının bulunması bu meydanı oldukça ilgi çekici kılmaktadır. Bizans dönemine de şahitlik etmiş olan bu meydana Bizanslılar ‘’Hipodrom’’ adını vermiştir. Hipodrom eski Bizans’ta ata binilen meydan anlamına gelmektedir. Bizans imparatorluğu ve roma imparatorluğu döneminde hipodrom alanları birçok farklı amaç için kullanılmaktaydı. Bu alan şehrin toplantı, eğlence ve spor merkezi olarak kullanılmaktaydı. Belirli günlerde halk bu meydanda toplanarak kutlamalar yapmaktaydı. Bizans dönemin de büyük bir öneme sahip olan meydan özel localara da sahiptir. İmparatorluğu yöneten kişiler bu loca ile meydandaki kutlama ve eğlenceleri izlemekteydi. Bu eğlence ve kutlamalar 10 yüzyıla kadar önemini sürmüşmüş ve devam etmiştir. Bu meydan sadece Bizans ve roma imparatorluğu için değil Osmanlı imparatorluğu için de oldukça büyük bir öneme sahipti. Bu yazımızda sizlere Sultan Ahmet Meydanında ve çevresinde bulunan gezilip görülmesi gereken eserleri ve önemli yapıları anlatacağız.

İstanbul Sultanahmet Meydanı Fotoğrafları

istanbul bâb-ı âli (yüce kapı)
alay köşkü - gülhane parkı
gülhane parkı ahmet hamdi tanpınar edebiyat müzesi
istanbul gülhane parkı
istanbul soğukçeşme sokağı
istanbul soğukçeşme sokağı
ayasofya müzesi imaret taç kapısı
üçüncü ahmed çeşmesi
istanbul sultan türbeleri
istanbul milion taşı
istanbul ayasofya müzesi
hürrem sultan hamamı
hürrem sultan hamamı
sultanahmet meydanı alman çeşmesi
sultanahmet meydanı alman çeşmesi
sultanahmet meydanı alman çeşmesi
sultan ahmet camii
sultanahmet meydanı
sultanahmet meydanı dikilitaş i.s. 390
sultanahmet meydanı dikilitaş i.s. 390
sultanahmet meydanı dikilitaş i.s. 390
sultanahmet meydanı yılanlı sütun
sultanahmet yılanlı sütun ve dikilitaş
sultanahmet meydanı örme dikilitaş

Ayasofya

Apolyon tapınağından getirilen yılanlı sütun ile dikkatleri üstüne çeken Sultan Ahmet meydanının bilinen en önemli yapılarından biride Ayasofya’dır. Ayasofya Bizans döneminden kalmış önemli eserlerden bir tanesidir. Bizans’tan sonra birçok kez yeniden yapılmış ve restore edilmiş olan yapı Osmanlı için de oldukça önemlidir. Osmanlı döneminde yanlarına eklenen minareler ile cami haline getirilen bu yapı mimari özellikleri ile de dikkat çekmektedir. 4 yy da inşa edilmiş olan Ayasofya turistlerin ilgisini çektiği için sultan Ahmet meydanın da en çok ziyaret edilen yerlerin başında gelmektedir. İçerisin de ki mozaikler oldukça farklı ve bir o kadar da gösterişlidir. Her yıl binlerce turisttin ziyaret ettiği bu yapı 934 yılında müzeye dönüştürülmüştür.

Hürrem Sultan Hamamı

Kanuni sultan Süleyman’ın eşi tarafında yaptırılan hamam Ayasofya müzesi ve sultan Ahmet Camisi arasın da yer almaktadır. 1556 yılında yapılan görkemli yapı İstanbul’un en çok bilinen tarihi yapılarından bir tanesidir. Hamam 1957-1958 yıları arasında onarılmıştır. Hürrem sultan tarafından dönemin oldukça ünlü mimari Sinan‘a yaptırılmış olan görkemli hamam 2008 yılından beri hamam olarak kullanılmaya devam etmektedir.

Yerebatan Sarnıcı

Bizans imparatoru tarafından yaptırılan bu yapı oldukça görkemli ve bir o kadar da gizemlidir. Oldukça gösterişli olan yer altı sarnıcını oldukça fazla mermer sütun oluşturmaktadır. Halk arasında Yerebatan sarayı olarak bilinen yapının bir diğer adı ise bazilika sarnıcıdır. Uzunluğu 140 metredir. Genişliği ise 70 metre olan görkemli sarnıcı 336 sütun oluşturmaktadır. Yapılış amacı sarayın ve halkın su ihtiyacını karşılamaktır. Bizans döneminde sıklıkla kullanılan bu sarnıç İstanbul’un fethi ile Osmanlıların eline geçmiştir. Osmanlı döneminde kısa bir süre kullanılmaya davam etmiştir. Topkapı sarayının bahçelerine su verilmek için kullanılan ve sonrasında kullanımı durdurulan yapı günümüzde turistlerin dikkatini çekmektedir. İnanılmaz bir görkeme sahip yapı İstanbul’u gezmeye gelen kişilerin uğrak noktası olmayı başarmıştır.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Million Taşı

Yere batan sarnıcının girişin de bulunan bu taş 4 yy da roma imparatoru tarafından dikilmiştir. Görünüş olarak klasik bir taşı andırsa da manevi değeri oldukça yüksektir. Taş ilk yapıldığı dönemde gösterişli olsa da şuan belirli aşınmalar sonucunda bu özelliğini kaybetmiştir. Günümüzde tek sütunu kalan taşın anlamı ise antik romanın yollarının başlangıcı olmasıdır. Dünya üzerinde ki diğer tüm şehirlerin uzaklığı bu taş baz alınarak hesaplanmaktaydı. Anlamı oldukça ilginç olan ve geçmişte bir yapı olmasına rağmen şuanda bir sütunu bulunan yapı birçok mitolojik özelliğe ve heykele de sahipti.

Sultan Ahmet Camisi

1609- 1616 yılları arasında mimar Sinan’ın öğrencisi sedefkâr Mehmet ağa tarafından yapılmış olan görkemli bir camidir. Yapı 6 minareye sahip olan ve bu şekilde inşa edilen ilk cami örneğidir. 3 tarafı balkonlar ile çevrili olan cami 260 pencereye sahiptir. Klasik camilere oranla oldukça farklı ve gösterişli olan caminin minarelerinde özel süsleme teknikleri kullanılmıştır.

Obelisk, Yılanlı Sütun Ve Örme Dikili Taş

Sultan Ahmet meydanın da yer alan ve dikkat çeken 3 farklı taş bulunuyor. Sultan Ahmet üçlüsü olarak bilinen Obelisk, yılanlı sütün ve örme dikilitaş her yıl binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. Her taşın kendine göre farklı bir anlamı ve tarihi değeri olması sebebiyle taşlar oldukça değerli. Obelisk 390 yılında mısırdan getirilmiştir. İstanbullun en eski eserlerinden biri olan bu taş mısır firavunu için yaptırılmıştır. Yılanlı sütun sultan Ahmet meydanında dikilitaşlar ile sergilenen oldukça ilgi çekici bir taş. MÖ 479 yıllara kadar dayandığı bilinen tarihi ile dikkat çeken taşın ilk hali tam olarak bilinmiyor. Mitolojiye göre 3 yılanın birbirine sarılması ve yukarı yükselmesi sonucunda oluşan bu taş birçok mitosta da yer alıyor. Örme dikili taş ise 32 metrelik boyu ile dikkatleri üstüne çekmeyi başarıyor.

Alman Çeşmesi

Meydanda hemen Sultan I. Ahmed Türbesinin tam karşısında yer alan Alman Çeşmesi Alman İmparatoru II. Wilhelm tarafından yaptırılmıştır. Eser Almanya’da hazırlanmış daha sonra meydana getirilerek burada birleştirilmiştir. Bilhassa kubbesinin iç işlemeleri görenleri etkilemektedir. 1901 Yılı başında açılışı yapılan çeşme Osmanlı Sultanı II. Abdülhamid’e hediye edilmiştir.

Türk ve İslam Eserleri Müzesi

Meydanda Sultan Ahmet Camii ile karşı karşıya yer alan ve 16. Yüzyılda inşa edilmiş İbrahim Paşa Sarayı önemli ve çok güzel bir yapıdır. Bu günümüze ulaşmış tek örnek olan sultan sarayı günümüzde Türk ve İslam Eserleri müzesi olarak düzenlenip 1983 yılında ziyarete açılmıştır.

Büyük Saray Mozaikleri Müzesi

Büyük Saray Mozaikleri Müzesi Sultanahmet Camii'nin deniz tarafında aynı zamanda Sultanahmet Caminin külliyesi olan Arasta Çarşısının altında yer almaktadır. Müzeye ulaşmak için Sultan Ahmet Camii avlusu içinden geçerek çarşı içinden ulaşabilirsiniz. Müzenin bahçesi ve ana girişi caminin arkasında yer alan Torun Sokaktadır. Müzede Bizans İmparatorluğunun Büyük Sarayı'nın sağlam kalmış mozaik döşemeleri ve mozaik parçaları yerinde sergilenmektedir.

Resimler: E-Yaşam Rehberi Özel Koleksiyonu

Sultanahmet Meydanı Gezisi İçin İstanbul'a Seyahat Bilgileri?

İstanbul Sultanahmet Meydanı'nı gezip görmek için İstanbul seyahati düşünüyorsanız karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu ulaşım bilgileri web sitemizde yer almaktadır. İstanbul'a yaşadığınız yerden otobüs yolculuğu ile ulaşmak isterseniz İstanbul otobüs firmaları ve otobüs biletleri fiyatlarını Esenler Otogarı sayfamızda bulabilirsiniz. Havayolu ile ulaşım planlıyorsanız İstanbul Havalimanı sayfamızı inceleyebilirsiniz. Keyifli bir tren yolculuğu tercih etmek isterseniz Ankara'dan ve Konya'dan Yüksek Hızlı Tren ile İstanbul'a ulaşım imkanı vardır. Feribot Seferleri sayfalarımız ise deniz yolculuğu planlayanların hizmetindedir. İstanbul seyahatinizde gezmek için araç kiralamak isterseniz İstanbul Araç Kiralama sayfalarımızı inceleyebilirsiniz. Sizlere çok keyifli bir İstanbul Sultanahmet Meydanı ziyareti dileriz.

İstanbul Sultanahmet Meydanı ulaşım haritası, Sultanahmet nerede? nasıl gidilir?

Haritayı Göster