Rumkale

Rumkale, Halen Fırat'a Gözcülük Yapıyor

Fırat Nehri, Türkiye'nin en önemli su kaynaklarından biri olarak yurtdışında doğan, Türkiye'den geçen ve zenginlik katan akarsular arasında yer alır. Tarih boyunca insanlar bu akarsuyun kaynaklarından yararlanmak için birçok önemli yapı inşa ederken, bu örneklerden biri de Rumkale olarak bilinmektedir. Rumkale, bugün halen Fırat'a gözcülük yaparak, bir şahin gibi gözlerini bu bereketli nehre doğrultmaktadır.

Rumkale Tarihçesi

Fırat Nehri'nin gözcüsü olarak adlandırılırsa da Rumkale, Fırat Nehri ile Merzimen Çayı’nın birleştiği noktada bulunmaktadır. Bu kesişme noktasında bir yarımadanın üzerinde inşa edilmiş Rumkale, yüksek kayalarla örtülü bir tepede yer alır. Tarihi antik çağlara kadar uzanan bu kale, tarih boyunca da aslında Sitamrat, Ranculat, Kale-i Zerrin veya Hromklay gibi birçok isim almıştır. Kalede yapılan incelemelerin sonucunda mimari kalıntıların Ortaçağa uzandığı görülmektedir.

Rumkale etrafında yapılan arkeolojik çalışmalar sayesinde kale ve çevresinin Yontma Taş Devrinden bu yana bir yerleşim alanı olduğu ortaya koyulmuştur. Aslında bu bölge sadece tepe üzerinde inşa edilmiş kale ile değil çevresindeki yerleşim alanları ve yapılar sayesinde de bilinmektedir. Günümüzde birçok kişi Rumkale denildiğinde aklına Şanlıurfa iline bağlı Halfeti bölgesini getirse de Rumkale ve Halfeti Fırat'ın iki yakasında bulunurken, Rumkale Gaziantep sınırları içerisinde yer almaktadır. Antik dönemlerde bu bölge ve kale Asur Kralı III. Salmanazar döneminde yani M.Ö. 855 yılında kullanılmış ve tarih boyunca da Persler, Helenistik dönem, Roma ve Türk yerleşimi olarak kullanılmaya devam edilmiştir.

Rumkale Fotoğrafları

rumkale
rumkale
rumkale
rumkale

Sponsorlu Bağlantılar

 

Rumkale Gezisinde Neler Yapılabilir?

Rumkale, Fırat'ın gözcüsü olarak hem önemli bir konumda hem de doğa içerisinde bir yapı sunmaktadır. Gaziantep gezilerinde öncelikli noktalardan biri olarak görülürken, 120 metre genişliğe sahip ve 200 metre uzunluğunda bir yapı olan bu kale, iki farklı beden üzerinde doğu ve batıya bakacak şekilde kayaların yontulması ile inşa edilmiştir. Bu sayede öncelikle kale içerisinde 7 burç, kayalıklar, hendek ve kalenin Fırat Nehri ile buluşan manzarası seyredilebilir.

Rumkale iki farklı giriş kapısına sahip olmakla birlikte Fırat Nehri tarafından veya Merzimen Çayı tarafından kaleye giriş yapılabilir. Günümüzde baraj suları altında kalan büyük bir bölümünden dolayı tekne turları ile kaleye ulaşım sağlanmaktadır. Kale içerisinde iki eski kilise olarak Şair Aziz Nerses Kilisesi ve Barşavma Manastırı kalıntıları yer almaktadır.

Rumkale Ulaşımı Ve Giriş Ücretleri

Gaziantep gezilerinde şehir merkezinden dışarıya ulaşarak, farklı tarihi yapılar görmek istediğinizde Rumkale ilk duraklardan biri olacaktır. Kaleye ulaşım gerçekleştirilmesi için bugün yarımadanın barajlar altında kalan Hendek ile bağlantısı kesildiğinde, tekne ile ulaşım gerçekleştirilmektedir. Bu açıdan ilk alternatif olarak Gaziantep Yavuzeli ilçesinden 25 kilometre gibi bir mesafe ile Kasaba Köyü’ne veya Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesine ulaşmak gerekir. Sonrasında tekneler ile kaleye geçiş yapılabilir.

Doğal alan içerisinde bulunan Rumkale’ye ulaşım aynı zamanda keyifli bir yolculuk ile sağlanmaktadır. Bu yolculuk için ödemeniz gereken ücret dışında kaleye ulaşıldıktan sonra herhangi bir giriş ücreti talebi bulunmamaktadır. Katıldığınız Rumkale tekne turlarında ise yılın değişen dönemlerinde kişi başı veya gruplar için farklı ücretler her yıl güncel olarak değişen rakamlar ile talep edilmektedir.

Fırat'ın kenarında yer alan Rumkale'yi şehir dışından görmeye gelecekler karayolu ile Gaziantep’e ulaşabilirler. Bunun için Gaziantep Otobüs Firmaları sayfamızda online Gaziantep Otobüs Bileti alabilirler. Havayolunu tercih etmek isteyenler Gaziantep Havalimanı üzerinde şehre ulaşım sağlayabilir.

Rumkale nerede? nasıl gidilir?

Haritayı Göster