Gülbahar Hatun Camii

 
gülbahar hatun cami

Gülbahar Hatun Camii Hakkında

Tarihi ve kültürel yapılar denilince Trabzon özelinde ilk akla gelenlerden olan Gülbahar Hatun Camii, Osmanlı eserleri arasındadır. Büyük İmaret Cami olarak da isimlendirilirken eskiler ise Hatuniyye Camii denilmesini daha uygun görmüşlerdir. Bunun nedeni ise Osmanlı’nın en önemli sultanlarından Yavuz Sultan Selim’in annesi adına bu camiyi yaptırmış olmasıdır.

 

Gülbahar Hatun Camii Tarihi

Özellikle toplum adına bir hayrının bulunması amacıyla padişah Yavuz Sultan Selim tarafından yapımı emredilir. Hamam, medrese, imaret, mektep yapılarının hepsinin olması istenir. 16. yüzyılın ilk çeyreğinde ortaya çıkan yapının uzun yüzyıllar boyunca aktif kullanıldığı da bilinmektedir.

Gülbahar Hatun Camii Mimari Özellikleri

Büyükçe tek kubbe ve beş küçük kubbeden oluşan Gülbahar Hatun Camii çokça farklılık gösteren mimari özellikleri barındırır. Bu yönüyle dikkat çekerken tarihi anlamın haricinde kültürel açıdan da Osmanlı mimarisine katkısı bulunur. Beş bölümlü cemaat alanı ve örtülü olan harem kısmına sahiptir. Mermer sütun başlıklarına bakıldığında stilize baklava motifi olduğu görülür. Hem mihrap hem de minber kısımları da yine mermerden yapılmıştır. Sade bir işçilik kullanıldığı anlaşılırken bitkisel bezemeyle mihrap oluşturulmuştur. Mektep kısmı, şadırvan alanı, imaret ve diğer yapıların çokluğu da bir vakıf hüviyetini beraberinde getirir. Annesinin hayrını yapılmış olması da Hatuniye Camii olarak da halk tarafından tanımlanmasını mümkün kılmıştır. Trabzon gezilecek tarihi yapılar arasında olan Gülbahar Hatun Camii hem yapılış nedeni hem de yaptırılan konum ve mimari yapısıyla ziyaretçilerini cezbeder.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Gülbahar Hatun Camii Nerede?

Çokça ziyaretçi çekmeyi başaran Gülbahar Hatun Camii 1514 yılında yaptırılmış olup Trabzon’dadır. Şenol Güneş Caddesi üzerinde bulunan camii günümüzde de kullanılagelir. Yaklaşık 500 yıllık bir simge olmayı başarmış olması da yalnızca Trabzon ve Karadeniz için değil, tüm Anadolu kültürü açısından değerlidir. Hem yerli hem de yabancı turistlerin tarihi gezilerinde mutlak görmek istemesi de bundan dolayıdır. Atapark güney kısmında kalan ve yine kendi adını taşıyan mahallede bulunan Gülbahar Hatun Camii, medrese başta olmak üzere imaret, mektep, türbe ve Darül-Kurra’dan oluşurdu. Bir külliyet olarak tanımlanması çok daha doğru olacaktır. Günümüzde ise yalnızca doğu kısmındaki türbesi bulunmaktadır.

Şehir dışından Gülbahar Hatun Camii Ulaşım için havayolunu tercih edecek tarih severler Trabzon Havalimanı sayfamızdan gerekli bilgilere ulaşabilirler. Karayolunu tercih edecek yolcular için ise Trabzon Otobüs Firmaları sayfamızı inceleyerek Trabzon Otobüs Biletini online satın alabilirler.

Fotoğraf: Türkiye Diyanet Vakfı