Trabzon Kalesi

 
trabzon kalesi

Trabzon Kalesi Hakkında

Trabzon'un en yüksek noktalarından birinde tarihin en eski dönemlerinde inşa edilmiş Trabzon Kalesi, günümüzde çok iyi durumda korunmuş tarihi kaleler arasında yer almaktadır. Yakın tarihte büyükşehir ilan edilen Trabzon'da sonradan oluşturulan Ortahisar ilçesinde bulunan kale, günümüze kadar çok iyi bir şekilde korunmuştur ve Trabzon'da en önemli turistik değerlerinden biri haline gelmiştir.

 

Trabzon Kalesi Tarihçesi

Trabzon'un simge yapılarından biri olan Trabzon Kalesi, Evliya Çelebi tarafından Seyahatname'de de bahsedilmiş kaleler arasında bulunmaktadır. Kalenin binlerce yıl öncesinde inşa edilmiş bir yapı olduğu düşünülmek ile birlikte yapısı içerisinde bulunan Yukarı Hisar, Orta Hisar ve aşağı Hisar olarak adlandırılan sur bölümlerinin ise M.Ö. 4. yüzyılda Roma döneminde inşa edildiği ifade edilmektedir.

Üç bölüm ile birlikte inşa edilmiş olan hisar surları dışında ilk kalenin M.Ö. 2000 yıllarında inşa edildiği tahmin edilirken, Bizans dönemine ait çok eski temellerin kullanıldığı ifade edilmektedir. Sonradan inşaatı yeniden gerçekleştirilen kalenin ise Osmanlı imparatorluğu döneminde Fatih Sultan Mehmet tarafından Trabzon fethi ile birlikte Karadeniz saldırılarını engellemek için inşa edildiği bilinmektedir.

Trabzon Kalesi Mimarisi

Üç bölüm ile birlikte oluşan Trabzon Kalesi'nde Yukarı Hisar bölümü iç kale için koruyucu işlev oluşturmak açısından inşa edilmiştir. Bu bölümde eskiden hipodrom, kule, saray ve hamam gibi kalıntılar bulunduğu ifade edilirken, sonradan yaşanan değişimler ile bugüne surlar ve hisar büyük oranda sağlam olarak ulaşmıştır.

Roma İmparatorluğu döneminden kalan Orta Hisar ise çok iyi bir görüntüye sahip olmasa da kule kapıları, Orta Hisar Camisi, Panagia Chrysokephalos Kilisesi, Hükümet Konağı, Kuleler Hamamı, Çifte Hamam, Şirin Hatun Camisi, Amasya Camisi, Zağnos Köprüsü ve Musa Paşa Camisi gibi yapılar bu bölümde bulunmaktadır.

Son bölüm olan Aşağı Hisar içerisinde ise denize kadar inen bu hisarda pazar ve mumhane kapıları ile birlikte St. Andrea Kilisesi, Pazarkapı Camisi, Yarımbıyıklıoğlu ve Kundupoğlu Evleri, Hacı Arif Hamamı, İskender Paşa Çeşmesi ve yine Hoca Halil Camisi ile Tophane Hamamı gibi yapılar yer almaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Trabzon Kalesi Ulaşım Ve Giriş Ücreti

Trabzon Kalesi çok kolay bir şekilde ulaşılabilecek bir noktada bulunarak, Trabzon'un şehir merkezinde yer almaktadır. Ortahisar Mahallesi sınırlarında bulunan kale için şehir merkezinden araçlarınız ile sahil yolunu takip edebilir, kaleye ulaşan Araklı otobüslerine binebilir veya havalimanından yine özel araçlar ile ulaşabilirsiniz.

Trabzon Kalesi haftanın 7 günü ziyarete açık olmakla birlikte güvenlik açısından her gün saat 17.00 itibarıyla kapatılmakta ve bir sonraki gün sabah saatlerinde yeniden ziyarete açılmaktadır. Kale 365 gün ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebilir.

Şehir dışından Trabzon Kalesine ulaşmak için havayolunu kullanmak isterseniz Trabzon Havalimanına inebilirsiniz. Karayolunu tercih edecek yolcular ise Trabzon Otobüs Firmaları sayfamızdan Trabzon'a sefer düzenleyen otobüs firmaları bilgilerine ulaşabilirler.