Ortahisar Gezi Rehberi

 
ortahisar ilçesi

Türkiye'nin En Genç İlçesi Ortahisar

2012 yılında kabul edilen büyükşehir yasa tasarısına kadar Trabzon merkez ilçesi ile büyükşehir konumunda bulunmadığı için Ortahisar ismine ait olan bir ilçe bulunmuyordu. 2012 yılında büyükşehir yasa tasarısı kabul edildiğinde ise Trabzon ili büyükşehir statüsüne kavuşurken, merkez ilçe için Ortahisar ismi belirlenmiştir. Ortahisar, bugün Trabzon kentinin en büyük ve merkezi ilçesi konumunda bulunmak ile birlikte aynı zamanda da kent tarihini ve kültürünü yansıtan en genç ilçelerden birisi olarak kabul edilmektedir.

 

Ortahisar Tarihçesi

Aslına bakılırsa Ortahisar tarihçesinden bahsedilmesi gerekirse, net olarak eski Trabzon kenti yani Trabzon merkezinin tarihinden bahsetmek gerekecektir. Çünkü Ortahisar 2012 yılından itibaren yaklaşık 8 yıllık bir maziye sahip olarak bir ilçe konumuna ulaşmıştır. Bizzat Ortahisar ilçe ismi ile tarihte hiçbir kayıt bulunmamak ile birlikte ilçe Trabzon eski merkez ilçesini kapsadığı için merkez ilçede bulunan tüm tarihi veriler ilçe tarihini oluşturmaktadır.

Eski Trabzon yani bugünkü Ortahisar tarihçesine bakıldığında da ilçenin kurulumu yaklaşık 4000 yıl önce gerçekleştirilmiştir. Orta Asya'dan Trabzon'a gelen Türk kavimleri tarafından kurulmuş olan bu ilçe, aslında tarih boyunca Miletler, Persler, Roma, Bizans ve Komnenos uygarlıklarının hakimiyeti altında kalmıştır. 15. asır ile birlikte Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilen Trabzon, artık bir Türk toprağı olarak tarihe geçerken, sonraki dönemlerde bir şehzade şehri olarak da tercih edilmiştir.

Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Trabzon, eski çağlardan bu yana ticaret için çok önemli bir geçiş merkezi oluşturmuş ve var olduğu her dönemde hem yerli hem de yabancı gezginler tarafından defalarca ziyaret edilmiştir. Bu nedenle her zaman Trabzon ilçe merkezi yani Ortahisar, mimari açıdan çok gelişmiş bir ilçe olmayı başarmıştır. Tarih içerisinde dahi bölgede birçok farklı alanda önemli yenilikler gerçekleştirilmiş ve aynı zamanda da mahir ellere sahip sanatçılar ve sanatkarlar ilçede önemli eserler osurmayı başlanmıştır.

Ortahisar Hakkında Güncel Bilgiler

2012 yılından itibaren Ortahisar olarak adlandırılan bu bölgede ilçe halkı yerleşik olarak takriben 330 bin kişi gibi bir nüfusa sahiptir. Aslında yaklaşık 800 bin nüfusu bulunan Trabzon ilinde komşu ilçe Akçaabat ile il nüfusunun büyük bir kısmını Ortahisar oluşturmaktadır. Karadeniz kıyısında yer alan Ortahisar, bugün köklü Trabzon kültürünü içerisinde barındıran hareketli, keyifli ve rengarenk bir kent oluşturmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Mimari açıdan önemli bir yapılaşma elde edilmiş kentte aynı zamanda da sahip olunan tüm kültürel eserler ve tarihi kalıntılar korunarak şehirde turizme kazandırılmıştır. 2019 yılında gerçekleştirilen yerel seçimlerde ilçenin belediye başkanlığını Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) adayı Ahmet Metin Genç kazanmıştır. Bugün Ortahisar ilçe kaymakamlığını ise Tolga Akdoğan gerçekleştirmektedir.

Serin ve bol yağışlı Karadeniz ikliminin görüldüğü Ortahisar'da yükselti oranı sıklıkla göründüğünden dolayı tarım açısından da Anadolu'nun spesifik bölgelerinden biri olarak kabul edilmektedir. Bol yağmurlar ve iklim dolayısıyla geniş ormanlara sahip olan Ortahisar bölgesinde akla gelebilecek birçok farklı ağaç türü yer alırken, geniş bir flora zenginliği bulunmaktadır. Tarım açısından ilçede çay ve fındık her zaman ön plana çıkarken, tarla tarımı ve meyve-sebze yetiştiriciliği de görülmektedir. Aslında Ortahisar tarih boyunca Trabzon'un sahip olduğu tüm turistik değerleri bugün bünyesinde barındırarak, turizm açısından çok önemli bir nokta oluşturmaktadır.

Ortahisar Ve Turizm

Ortahisar ilçesi ve aslına bakılırsa Trabzon merkezi, dünyanın bilinen en önemli kentlerinden biri olarak Karadeniz kültürünün gerçekten tam anlamıyla yaşandığı bir bölge oluşturmaktadır. Tarih içerisinde Evliya Çelebi bu bölge için “Sanki bir küçük İstanbul” gibi derken aynı zamanda da “İrem bağları gibi süslü bir şehir” olarak bahsetmiştir. Çok farklı bir noktada yakın geçmişe bakıldığında da Activision isimli bir dünyaca ünlü savaş oyunu serisi içerisinde bulunan Call of Duty Black Ops Cold War oyunu içerisinde birçok önemli sahne Trabzon ve Ortahisar bölgesinde geçmektedir.

Ortahisar, turistik açıdan merkezinde ve sahip olduğu köyler ile kasabalarda birçok önemli tarihi bölge bulundurmaktadır. Sadece Karadeniz sahillerinde dolaşmak için Ortahisar bölgesinde bulunan sahil yolu dahi turizm açısından önemli bir nokta oluşturmaktadır. Bölgede Meydani Hamamı, Küçük Ayvasıl Kilisesi, Trabzon Şamil Ekinci Müzesi, Trabzon Şehir Müzesi, Trabzon Müzesi, Trabzon Kalesi, Atatürk Köşkü ve Kaymaklı Manastırı gibi birçok tarihi ve turistik nokta görülebilir.

Tarihi Ortahisar Meydani Hamamı

Kent merkezindeki en eski tarihi yapılardan biri olmak ile birlikte eskiden han bugün hamam olarak hizmet veren bu yapı, Cumhuriyet döneminin ilk eserlerinden biri olarak inşa edilmiştir. Kent merkezinde bugüne kadar yıkılmamış ve yapısı kurulmuş ender tarihi yapılardan biri olarak ziyaret edilebilir.

Küçük Ayvasıl Kilisesi

Küçük Ayvasıl kilisesi diğer bir adı ile St. Anna Kilisesi olarak da bilinmektedir. Trabzon şehrinde ve Ortahisar ilçesinde en eski kilise yapılarından biri olmak ile birlikte bazilika 3 nefe sahibidir. Kilisenin iç kesimlerinde tarihi ve çok özel fresk kalıntıları yer alırken, bir kültür envanteri olarak şehir tarihinde önemli bir nokta oluşturmaktadır.

Şamil Ekinci Müzesi

Şamil Ekinci müzesi ise farklı yani spesifik bir yere sahip olarak bir spor müzesi oluşturmaktadır. Trabzon kenti için çok önemli bir yere sahip olan Süper Lig takımı Trabzonspor'un sahip olduğu futbol ödülleri, kupalar ve şampiyonluk kupaları gibi birçok önemli ayrıntı bu müze içerisinde sergilenmektedir. Ayrıca müzede 1957-1958 sezonunda Trabzon İdmanocağı ile Havagücü kulüpleri arasında yaşanan amatör futbol şampiyonası, şampiyonluk maçı eşitliği sonrasında uygulanan ilginç yöntem ile ikiye bölünmüş şampiyonluk kupasının yarısı bu müzede sergilenmektedir. Bu önemli eser Türk spor tarihinde “Yarım Kupa” olarak adlandırılmaktadır.

Trabzon Kalesi

Ortahisar ilçe merkezinde bulunan Trabzon Kalesi, günümüze kadar korunarak dört bir tarafından değeri yitirilmeden surları ile birlikte ziyarete açılmış tarihi eserlerden birini oluşturmaktadır. Bugün kale bölgesinde görebileceğiniz surların bir kısmı M.Ö. 4. yüzyılda Roma döneminde inşa edilmiş olmakla birlikte 3 farklı hisar sayesinde inşa edilmiş kalede birçok farklı bölüm yer almaktadır.

Ortahisar İlçe Mutfağı

Ortahisar denildiğinde elbette ki akla eski Trabzon gelirken, Ortahisar mutfağı denendiğinde de Trabzon yemek kültürü akla gelecektir. Bu durumda da yöre mutfağının en önemli malzemelerini oluşturan hamsi ve mısır unu gibi malzemeler ile karalahana yemekleri mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Örnek olarak Ortahisar mutfağı içerisinde hamsi çorbası, karalahana çorbası ve kuymak gibi önemli lezzetler bulunmaktadır.

İlçe merkezindeki birçok farklı restoranda ve esnaf işletmelerinde bu lezzetler bulunabildiği gibi ısırgan çorbası, Akçaabat köftesi, peynirli Trabzon pidesi, karalahana sarması, palamut dolması, hamsili pilav ve pırasa tavası gibi yemekler bulunabilir. Ayrıca her sofrada yer alabilecek fasulye turşusu, hodan böreği ve pazılı kaygana gibi çeşitleri bulunmaktadır. Ortahisar ilçesinin tatlılarına bakıldığında ise Trabzon'da Rumlardan kalan önemli bir tatlı olarak siyah üzümle yapılan pepeçura, hamsiköy sütlacı, Laz helvası ve kukuca gibi tatlılar yer almaktadır.

Meşhur Trabzon Kuymağı: Ortahisar’da genellikle Trabzon yemeklerinden bahsedilse de kuymak her zaman ayrı bir şekilde bahsedilmesi gereken en önemli Ortahisar mutfak örneklerinden birisidir. Aslında kuymak tüm Karadeniz'de meşhur olan bir yemek türü olsa da hem kahvaltıda hem gün içerisinde Ortahisar mutfağında yer almaktadır. Bu özel tarif sadece mısır unu, kolot peyniri ve tereyağı birleşimiyle yavaş ve dikkatli bir şekilde hazırlandığında damakta eşsiz bir tat bırakmaktadır.

Trabzon Ortahisar Ulaşım

Trabzon'un merkez ilçesi kabul edilen Ortahisar'a şehir dışından ulaşmak için Trabzon Havalimanı sayfamız ile Trabzon Otobüs Firmaları sayfamızı inceleyerek dilediğiniz ulaşım şekline karar verebilirsiniz.