Tunceli Şehir Rehberi

tunceli ili

Tunceli Hakkında

İlin Adı: TUNCELİ (Tunceli ilinin Merkez ilçe ile birlikte 8 adet ilçesi vardır.)

Tunceli İlçeleri: Çemisgezek, Hozat, Mazgirt, Merkez, Nazımiye, Ovacık, Pertek, Pülümür

Tunceli Plaka Kodu: 62

Tunceli Telefon Alan Kodu: 428

Tunceli Nüfusu: 84.660

Tunceli Bölgesi: Doğu Anadolu

Dört dağ içinde duvara benzeyen dağları ile Tunceli, tarihi, kültürü ve doğasıyla kendine özgü bir ilimizdir. Tunceli ili terör ve nüfusu azlığı sebebi ile pek gelişememiştir. İlin güzel bir doğası vardır. İl merkezin de yer alan kitapçılar, kafeleri şehrin kültürü ile ilgili bilgiler veriyor. Tunceli’yi farklı yapan Alevi kültürü ile yöresinde yaygın türkülerin çoğu sazbent ya da Alevi aşıklarının eserleri vardır.

Tunceli Tarihi

Tunceli Şehrinin İsmi Nereden Gelir?

Cumhuriyet ilanından sonra “Tunç yürekli insanların beldesi” anlamına gelen “Tunceli” adı verilmiştir. 30 Mayıs 1926 yılında Hozat ilçesi merkezi olarak “Dersim” ili kurulmuştur. 1938 senesinde ilçe “Kalan” kasabasına taşınmış daha sonradan ismi “Tunceli” olarak değiştirildi. Bu isim ilçe gibi ilin de ismi olarak kullanılmaktadır.

Tunceli'nin Tarihi

Doğal bir duvara benzeyen ulu ve görkemli dağların çevirdiği Tunceli’ye ulaşmak ve erişmek güçtür. Buna karşın, Hititler bu çevreyi de egemenlikleri altına almışlardır. Hurriler, Babil ve Asur İmparatorlukları, Medler ve İranlılar, Büyük İskender, Ermeni Kralları ve Bizans İmparatorluğu toprakları içinde görülmüşse de hiçbir zaman tam bir egemenlik altında olmamıştır. Türklere Kutalmış oğlu Sultan I. Süleyman eliyle geçmiştir.
Cumhuriyetin ilanından sonra Elazığ’a bağlı bir ilçe olan Dersim 1936 yılında il yapılmıştır.

Tunceli'nin Coğrafyası

Tunceli, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alır. Doğusunda Bingöl, batısında ve kuzeyinde Erzincan, güneyin de de Elazığ illeri ile çevrilidir. Tunceli yüzölçümü 7.774 kilometrekaredir.
İl topraklarının başlıca yüzey biçimlerini dağlık alanlarla, bunların arasında yer alan, derin vadilerle ayrılmış plato düzlükleri oluşturur. İlin kuzeyinde Munzur Dağları’nın doğu uzantıları olan Mercan Dağları ve Bağırpaşa Dağı Tepesi’dir.
Platolar, çok derin vadilerle yarılmış olduklarından engebeli bir görünümündedir.
İlin önemli akarsuları; Munzur Suyu, Peri Suyu, Pülümür Suyu, Hozat Deresi, Avuşkert Dresş ve Ormanyolu Çayı’dır.
İlin gölleri; Keban Baraj Gölü’dür.

 

Tunceli’nin İklimi

Tunceli ilinde sert bir Kara İklimi hüküm sürmektedir. İlde yaz ayları serin ve kısa, kış ayları ise uzun ve oldukça soğuk geçmektedir.

Tunceli'nin Ekonomisi

Doğu Anadolu bölgesinde bulunan diğer iller gibi kentin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Coğrafi yapısıyla yöresinde halkın ektiği başlıca ürünler; ceviz, badem, buğday, arpa, mısır, baklagillerden ise bezelye, nohut, kuru fasulye, kırmızı mercimek, kuru soğan, patates ve sarımsak ile yörede yaşayanlar geçimlerini sağlamaktadır.
Rakımı yüksek olduğu yerlerde iklim şartları itibariyle hayvancılık yapılmaktadır. Tunceli de inek, öküz, sığır, koyun, horoz, tavuk kıl keçisi gibi canlılar beslenmektedir.

Tunceli Ulaşım

Tunceli Karayolu Ulaşımı:

Tunceli, Güneydoğu Anadolu Bölgesini, Doğu ve Karadeniz bölgelerine bağlayan devlet kara yolları ulaşım bağlantısı vardır.

Tunceli Otogarı Telefon Numarası: 0428 -

Tunceli Havayolu Ulaşımı:

Tunceli ilinde havalimanı bulunmamaktadır. İle yaklaşık 135 km uzaklıkta Elazığ ve Erzincan illerinde havalimanı vardır.

Elazığ Havalimanı Telefon Numarası: 0424 255 14 10 (5 Hat)

Erzincan Havalimanı Telefon Numarası: 0446 226 21 06 (4 hat)

Tunceli Denizyolu Ulaşımı:

İlde yer alan Keban Baraj Gölü üzerinden Pertek ve Çemişgezek ilçeleri ve Elazığ ili arasında düzenli olarak feribot seferleri vardır.

Tunceli Demiryolyu Ulaşımı:

Tunceli de demiryolu bulunmamaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Tunceli Gezilecek Yerler

Tunceli ilinde son yıllarda doğal güzellikleriyle zengin bir turizm noktası olmaya başlamıştır. Coğrafi yapısıyla trekking yapılmaktadır. Tarihinde birçok medeniyete ev sahipliği yapması ile tarihi yapılarıyla görülmeye değer yerler vardır.

Mercan Vadisi ve Deresi: Munzur Vadisi Milli Parkı sınırlarında kalan, içerisinde Avcı Dağları’ndan doğan Mercan Deresi’nin aktığı bir vadidir. Doğa yürüyüşlerine, kamp ve piknik yapmaya müsait bir yerdir. Mercan Vadisi’nde ki buzların erimesi ile buzul gölleri oluşmaktadır.

Kırk Merdiven Şelaleleri: İlkbahar mevsiminde temiz havası ve görüntüsüyle muhteşem bir manzara oluşturmaktadır. Mercan Vadisi’nde akan birkaç şelaleden oluşmaktadır. Vadide yer alan dere alabalıkları ile meşhurdur.

Karagöl: Munzur Dağları’nın en büyük buzul gölüdür. Bu muazzam gölü görmek için uzun süren bir yürüyüş yapmak gerekmektedir.

Ovacık: Munzur Vadisi Milli Parkı’nın batısındaki yerleşimi olan küçük bir ilçe olmasıyla tekel, otel, fırın, kayak tesisi ve oteli vardır.

Munzur ve Halbori Gözeleri: Tunceli ilinden Ovacık ilçesine doğru giden yol üstünde Alevi kültürü için kutsal yerler arasındadır. 40 gözlerinden akan su, Munzur Çayı’ndan oluşmaktadır. Çayın bulunduğu yerler ayrıca mesire alanı olarak kullanılmaktadır.

Bagırpaşa Dağı ve Krater Gölü: 3.200 m rakımında dağda hiç kar eksik olmuyor. Alevilerin kutsal saydığı yerler arasındadır ve kurban kestikten sonra ziyaret edilen bir yerdir.

Munzur Çayı: Tunceli’de Munzur çayı üzerinde zipline ve rafting yapabilirsiniz. Geçmişte ilde Dünya Rafting Şampiyonası da düzenlenmiştir.

Çemişgezek: Keban Baraj Gölü altında kalmış Yeniköy Höyüğü İn Delikleri, Hamamı Atik, Aşağı Köprü, Ferruh Şad Bey Türbesi, Yelmaniye Camisi, Uzun Hasan Türbesi, Hamidiye Medresesi ve Çemişgezek Kalesi tarihi eser ve yapıları ile Tunceli’nin tarihi bölgesidir. İlçe de yetişen dut, dut pekmezi ve pestili ile ünlüdür.

Pertek: Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalan aşevi, kale, cami, han, hamam ve medresenin olduğu Sağman Külliyesi bulunmaktadır. Tarihi yerler arasında Çelebi Ağa Camii, Baysungur Camii, Pertek Kalesi ve Sağman Kalesi vardır. Pertek’den Elazığ’a feribot seferleri düzenlenmektedir.

Pülümür: Pülümür ilçesinde; Gelin Odaları, Arap Kızı Dağı, Ağlayan Kayalar ve Zenginpınar Şelalesi yer alır. İlçe balı ve cevizi ile ünlüdür.

Ters Laleleri: Tunceli zengin bitki örtüsüne sahip olmasıyla Ovacık ve Çemişgezek ilçelerinin doruklarında karlar eridikten sonra Mayıs ayında ters laleler çıkmaktadır. Bu zamanda ters laleleri ve doğayı görmek fotoğraf için yeri turistler gelmektedir.

Tunceli Şenlik ve Festivalleri

Munzur Kültür ve Doğa Festivali: Her yıl Tunceli ilinde tahmini tarih ile Temmuz ayında düzenlenmektedir.
Bal Festivali: Her yıl Tunceli ili Pülümür ilçesinde tahmini tarih ile Ağustos ayında düzenlenmektedir.

Tunceli'de Ne Yenir?

Doğu Anadolu bölgesinin gözde şehri Tunceli, doğal güzelliği ve zengin lezzetleriyle geleneksel bir mutfak kültürüne sahiptir. Tunceli’nin ekmeği günümüzde de Tandır’dır. İlde tarım ve hayvancılığın ileri seviyede olmasıyla bu besinlerden karşılanır. Bununla birlikte yöreye özgü yemekler ve eşyalar yapılmaktadır.
Tunceli yöresel lezzetleri:
Dövme Çorbası,
Dövme pilavı,
Gulik,
Şir,
Mantar Yemeği,
Mumbar Dolması (Bumbar) ve Kabak Tatlısı’dır.

Tunceli’den Ne Alınır?

Tunceli iline yolunuz düştüğünde sevdiklerinize ve kendinize hediyelikler satın alabilirsiniz. Tunceli hediyelik eşyalar:
Yöreye özgü desenli “Cicim” ve çanta gibi kullanılabilen Heybe, Pülümür Balı, Ovacık Sarımsağı ve meşhur Şavak Peyniri ülkemizin her yerinden alıcısı var ve hediyelik olarak alınabilir.

Tunceli Devlet Daireleri İletişim Bilgileri

T.C. Tunceli Valiliği

Adres: Atatürk 15 Temmuz Şehitler Bulvarı, 62000 Tunceli Merkez/Tunceli
Telefon: 0428 213 33 03
Fax: 0428 213 33 10
E-posta: tunceli@icisleri.gov.tr

Tunceli Belediyesi

Adres: Moğultay Mahallesi, 62000 Merkez/Tunceli
Telefon Numaraları: 0428 212 13 27 – 0428 212 17 63
Faks: 0428 212 10 17
Beyaz Masa Telefon: 153

Tunceli İl Emniyet Müdürlüğü

Adres: Moğultay, Belediye Sok. No:1, 62000 Tunceli Merkez/Tunceli
Telefon: 0428 212 19 33

Tunceli Devlet Hastanesi

Adres: Cumhuriyet Mah. Tunceli-Elazığ Karayolu /Tunceli
Tel: 0428 212 10 39
Faks: 0428 212 63 22
E-Mail: tunceli.dhs@saglik.gov.tr

Tunceli Vergi Dairesi Başkanlığı

Adres: Atatürk Mah. Elazığ Yolu Hükumet Konağı 1. Kat/TUNCELİ
Faks: 0428 213 3041
Telefon: 0428 213 3052
Santral Telefon: 0428 213 30 42 – 0428 213 30 43

Tunceli Tapu Müdürlüğü

Adres: Hükümet Konağı / Tunceli
Telefon: 0428 280 10 00 - 0428 280 10 02
Faks: 0428 213 33 41
E-mail: tunceli-tsm@tkgm.gov.tr

Tunceli Kadastro Müdürlüğü

Adres: Hükümet Konağı / Tunceli
Telefon: 0428 280 10 37
Faks: 0428 213 33 15
E-mail: tunceli-km@tkgm.gov.tr

Tunceli İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü

Adres: Atatürk 15 Temmuz Şehitler Bulvarı / Tunceli Valiliği
Telefon: 0428 213 33 43
Faks: 0428 213 33 43
E-Mail: tunceliilnufus@nvi.gov.tr

Tunceli Haritası

Haritayı Göster