Denizli Şehir Rehberi

Denizli

Denizli Hakkında

İlin Adı: DENİZLİ - (Denizli ilinin 18 adet ilçesi vardır.)

Denizli İlçeleri: Pamukkale, Merkezefendi, Acıpayam, Babadağ, Baklan, Bekilli, Beyağaç, Bozkurt, Buldan, Çal, Çameli, Çardak, Çivril, Güney, Honaz, Kale, Serinhisar, Tavas ve Sarayköy

Denizli Plaka Kodu: 20

Denizli Telefon Alan Kodu: 258

Denizli Nüfusu: 1.027.782

Denizli Bölgesi: Ege

Denizli Türkiye’nin en büyük ve en gelişmiş şehirlerindendir. Tarih boyunca birçok imparatorluğa ev sahipliği yapmış olmasıyla tarihi eserlerin yanında kültürü ve lezzetli yemekleriyle bilinmektedir. Dünyada da meşhur olan ünlü Pamukkale Travertenleri, Denizli Horozu ile kentte gezip görülecek doğal güzellikler ve tarihi kalıntıları vardır.

Denizli Şehrinin Adı Nereden Geliyor?

Denizli, eski çağlarda bugünkü kentin 6 kilometre kadar kuzeyinde bulunan Laodikeia adını taşıyordu. Kent, islamiyetten önce III. Yüzyılın ortalarında Slevkos İmparatoru II. Antiochos tarafından eşi İmparatoriçe Laodike adına kurulmuştur. Daha öncelerinde yine burada ilk adı Diapolis olan Rhoas kasabası vardı ve yeni kent, aynı adı taşıyan öbür kentlerden Laodikea ad Lycum şeklinde yazılıyordu.

1080 yılında da Türklerce fethedilmiş ve adı Donguzlu (Domuzlu), Tonguzlu, Tozguzluk ve Dengizli olarak söyenmiş; zamanla Denizli’ye dönüşmüştür.

Denizli'nin Tarihi

Kentin yakınlarında bir kaplıca uğrağı olarak ünlü Hierapolis, yine bu kent başka aynı ovanın batısında Hydrela, doğusunda Kolossai, kuzeyinde, Menderes vadisinin başında Tripoli bulunuyordu. Kolossai’nin yerine sonraları Chonae (Honaz) ve Tripoli’nin yerine de Buldan geçmiştir.

Bugün ilin üzerine bulunduğu topraklar, İslamiyetten önce 2500’e doğru, Luvilerin istilasına uğramış, Anadolu birliğini gerçekleştiren Hititler, yöreyi imparatorluklarına katmışlardır. Onu izleyen egemenlikler; Frigya ve Lidya krallıkları ile İran İmparatorluğu’nun temsilcisi Persler’indir.

Büyük İskender ve Makedonya etkisinin ardından, Selevkoslar buranın egemeni olmuşlardır. İslamiyetten sonra 395 yılına kadar da Denizli ve yöresi, Bergama Krallığı ve Roma ile Bizans’ın etkinliği altında yaşayacaktır.

XVIII. yüzyılda Kütahya Sancağı’na bağlı bir kaza (ilçe) iken XIX. yüzyılın sonlarında Aydın’a bağlı bir sancak merkezi, Cumhuriyet’le birlikte de il merkezi olmuştur.

Yakın Dönem Tarihi Eserleri

Akhan Kervansarayı: Anadolu Selçuklu dönemi eserlerindendir.

Tarihi Kaleiçi Çarşısı: En eski kent meydanı olan Bayramyeri'nde bulunuyor. Çarşıda da tarihi dönemlerden kalma surlar görmek mümkündür.

Tarihi Buldan Evleri: İl, Roma döneminde tekstil üretimi ve kumaş satışında önemlidir. Buldan, Roma ve Osmanlı döneminde de saraya kıyafetler dokumasıyla tekstil ve kumaş üretimiyle biliniyor.

Denizli Konağı: Cumhuriyet Dönemi ressamlarından, İbrahim Çallı'ya ait olan ev bugün restore edilip Sanat Evi olarak hizmet veriyor.

Tarihi Denizli Camileri:

Yazır Cami, Tavas Hırka Camisi, Baklan Tekke Camii, Kaleiçi Arasta Camii, Kale Cevherpaşa Camii, Buldan Çarşı Camii, Baklan Kuyucak Camii, Baklan Boğaziçi Camii, Çivril Serbanşah Camii de görülmesi gereken yerlerdir.

Denizli Horozu

Denizli’nin sembolü olan “Denizli Horozu” renk ve vücut yapısı uzun ötüşüyle yurt dışında da ün yapmış yerli ırk olmasıyla koruma altına alınmıştır.

Halk arasında horoz hakkında söylenen söz vardır;

“Her horoz kendi kümesinde öter, Denizli Horozu ise her yerde öter"

 

Denizli'nin Coğrafyası

Denizli, Ege Bölgesi’nde yer almaktadır. İlin doğusunda Afyonkarahisar ve Burdur, batısında Aydın ve Manisa, kuzeyinde Uşak, güneyinde Muğla illeriyle çevrilidir. Denizli, yüzölçümü 12.321 kilometrekaredir.

İl topraklarının büyük bir bölümü Ege Bölgesi’ndedir. Küçük bir bölümü de Akdeniz Bölgesi içine girer. Büyük Menderes ovasının yukarı kesimi ve bu havzayı kuşatan dağlar başlıca yüzey biçimlerini oluşturur. Ege Bölgesi’nin en yüksek dağı olan Honaz Dağı, Denizli sınırlarındadır. İkinci yükseltisi Babadağ’ı, Denizli’nin batısındadır.

İlin güney bölümünü, yükseltileri 1000 metreye yaklaşan Acıpayam ve Tavas ovaları kaplar.

Önemli akarsuları; Büyük Menderes ve ona karışan akarsularıdır. Gediz Irmağı’nın kollarından olan Alaşehir Suyu’nun kaynakları, Buldan ilçesi sınırları içindedir. Akdeniz’e dökülen Dalaman Çayı da Acıpayam Ovası’nın güneyinden geçer.

Ormanlar geniş alanlar kaplıyor. Önemli gölleri; Işıklı Gölü, Acıgöl ve Süleymani Gölü’dür.

Denizli İklimi

Denizli, yaz aylarında sıcak, yağmur ayları ise ilkbahar ve kış mevsimleri boyuncadır.

Denizli'nin Ekonomisi

Denizli ilinin ekonomisi tarıma dayanır. Son 15 yıldır sanâyi sektöründe mühim gelişme olmuştur.

Denizli'de Tarım: Denizli tarıma çok elverişlidir. Başlıca tarım ürünleri; buğday, arpa, mısır, nohut, tütün, haşhaş, üzüm ve pancardır. Sebze istihsali ise 250 bin tondur. Üzümden sonra, kavun, karpuz, elma, armut, vişne, kiraz, şeftali, bâdem ve nar bol miktarda yetişir.

Denizli'de Hayvancılık: Mer’a ve çayırları hayvancılığa müsaittir. Hayvan potansiyeli zengindir. Koyun, kıl keçisi, sığır, manda, at, eşek beslenir. Arı kovan sayısı 68.000’e yaklaşmıştır. Denizli horozu, tatlı ve uzun ötüşüyle meşhurdur. Yarım dakika devamlı öter. Tavukçuluk ileridir.

Denizli'de Ormancılık: Denizli’de orman varlığı önemli yer tutar. Arâzinin %51’i ormanlarla kaplıdır.

Denizli'de Sanâyi: Sanâyi hızla gelişmektedir. Dokuma ve metal sanayi ön sıradadır.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Denizli Ulaşım

Denizli Karayolu Ulaşımı:

Denizli’den Bütün illerle karayolu bağlantıları vardır.

Denizli Otogarı Telefon Numarası: 0258 261 10 88

Denizli Havayolu Ulaşımı:

Denizli Çardak ilçesinde, ilçe merkezine 5 kilometre, şehir merkezine 65 kilometre uzaklıkta Çardak Havaalanı bulunmaktadır. Denizli merkezden havaalanına servis vardır.

Denizli Çardak Havalimanı Telefon Numarası: 0258 846 11 40

Denizli Demiryolu Ulaşım:

Aydın, İzmir demir yolu vardır. İstanbul, Eskişehir ve Afyon seferleri hızlı tren uygulaması yapımı olduğu için şuan sefer yapmamaktadır.

TCDD Denizli Tren Garı Telefon Numarası: 0258 268 28 31

Denizli'nin Gezilecek Yerleri

Coğrafi konumu itibariyle doğal harikaları ve sahile yakınlığıyla birlikte doğal güzelliği bulunuyor. Tarih boyunca Hititler, Frigyalılar, Helenler, Bergamalılar, Selevkoslar ve Romalıların bir yerleşim yeri olmuştur. Eski döneminden kalan tarihi kalıntıları vardır. Denizli, Türklerin bölgeye gelişinden sonra da dikkat çeken bir yer olmuştur. Malazgirt Zaferinden sonra Türkleşmiş yörede de tarihi eserlerin bir kısmı kalmıştır. Denizli’nin tarihi bir şehir olmasıyla gezilip görülecek yerleri vardır.

Denizli'nin Doğal Güzellikleri

Pamukkale Travertenleri

Pamukkale Travertenleri Denizli il merkezine yaklaşık 20 km uzaklıktadır. Yılın her mevsimi yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası oluyor.

Helenestik Çağda kurulduğu kabul edilmektedir. İslamiyetten önce 190 yıllarında Kierapolis yeniden yapılmıştır. Adını Misya Kralı Telefos’un güzelliği Hiera’dan alan kentin anlamı, “Kutsal Kent” tir. Kalıntıların çoğunluğu Romalılarındır. O çağlarda kentte 100 bin kişi yaşamaktaydı. Sıcak kireçli suların kaynadığı ve kaynağının oluşturduğu havuz içinde hala antik kent sütun parçaları göze çarpar. Sular aşağı ovaya doğru akarken birikintiler yapar ve karbondioksitten ötürü buharlaşarak geride beyaz birikintiler bırakır. Halkın bu nedenle Pamukkale adını verdiği jeolojide traverten denilen görüntüler dünyada eşi olmayan bir güzelliktedir.

Karahayıt - Kırmızı Su: Pamukkale Travertenlerinin 5 km kuzeyinde yer alan Kırmızı su, Pamukkale'nin ikiz kardeşi denebiliyor. Diğer sulardan farklı olarak bikarbonat, sodyum, sülfat, magnezyum ve kalsiyum bakımından zengin olan termal sular kırmızı rengi oluşturmaktadır. Romatizmal hastalığa iyi geldiği bilinmektedir.

Kleopatra Havuzu (Antik Havuz): Pamukkale Travertenleri ile Hierapolis Amfi Tiyatrosu arasında yer almaktadır. Tarihte sütunların devrilmesiye su altında kalan ve Kleopatra'nın da güzelleşmek amacıyla ziyaret ettiği rivayeti nedeniyle Kleopatra Havuzu olarak biliniyor.

Salda Gölü: Türkiye'nin Maldivleri’nin Denizli'ye gelmişken 1 saatlik mesafede gidilebilen Salda Gölü'ne ulaşım mümkündür.

İnceğiz Kanyonu: Denizli ve Muğla il sınırlarında bulunuyor. Denizli'nin Kale ilçesi merkezine 45 kilometre uzaklıkta yer alan bir kanyondur

Bağbaşı Yaylası ve Teleferik: Şehir merkezinde bulunan teleferik ile eşsiz şehir manzarasını Bağbaşı Yaylasına çıkılmaktadır.

Denizli Nikfer Kayak Merkezi: Şehir merkezine 85 km uzaklıktaki yer alan kayak merkezi, yeni hale gelmektedir.

Çivril Işıklı Gölü: Işıklı Gölü ya da Akdağ Gölü, tatlı su gölü olup birçok kuş türüne ev sahipliği yapıyor.

Kaklık Mağarası: Denizli il merkezine 30 km uzaklıkta bulunuyor.

Keloğlan Mağarası: Acıpayam ilçesinin Dodurga köyünde yer alır. Antalya Karayolu üzerinde bulunan mağara oradan geçen yolcuların dikaatini çekmektedir. Eskiden köse biri mağarada uyuyakalmıştır, Uyandığında da saçları uzamış bir şekilde kendini bulması nedeniyle mağaraya bu ad verilmiştir. Bölge halkı arasında saç ve sakal sağlığı için iyi geldiği hakkında kulaktan dolma söylentiler vardır.

Denizli Antik Kentler

Hierapolis Antik Kenti: İl merkezine 18 km mesafededir. Pamukkale Travertenlerinin hemen arkasındadır. Bergama Krallığı tarafından kurulan kentin adı amazonların kraliçesi olarak bilinen Hiera'dan gelmektedir.
Şehir, Hz. İsa'nın 12 Havarisinden biri olan Aziz Filip'in Roma döneminde bu kente gelip Hristiyanlığı yaymasıyla Romalılar tarafından şehit edilmesi ile birlikte önem kazanmıştır. Günümüzde ise Hristiyanlar tarafından ziyaret edilmektedir.

Hierapolis Büyük Hamam Kompleksi: Günümüzde bugün kapalı müze olarak kullanılmaktadır.

Laodikya Antik Kenti: Roma tiyatrosu, Agora gibi tarihi eserler bulunuyor. Şehir önemini İncil'de adı geçen 7 kutsal kiliseden biri olan Laodikya Kilisesi'dir.

Tripolis Antik Kenti: Günümüzde antik kentte Romalılar'dan kalmış az sayıda tarihi kalıntıları vardır..

Afrodisyas Antik Kenti: Aydın iline bağlı Karacasu ilçesi sınırlarında bulunuyor. Fakat Denizli il sınırına sadece 5 km mesafede olması nedeniyle gezilebilecek yerler arasındadır.

Denizli Şenlik ve Festivalleri

Buldan - Yenicekent Tripolis Kültür Ve Turfanda Çekirdeksiz Sultaniye Üzüm Festivali: Buldan ilçesinde tahmini tarihle Temmuz ayı sonu Ağustos ayı başı yapılmaktadır.
Buldan Yörük Türkmen Şenliği: Buldan ilçesinde Temmuz ayında yapılmaktadır.
Acıpayam Yörük Şenliği: Acıpayam ilçesinde tahminen Temmuz ayında yapılmaktadır.
Tavas Zeybek Kültür Ve Sanat Festivali: Tavas tahminen Temmuz ayında yapılmaktadır.
Denizli Pati Festivali: Denizli ili, Akköy ilçesinde tahminen Temmuz ayında yapılmaktadır.
Vosvos Festivali: Denizli ili, Akköy ilçesinde tahminen Temmuz ayında yapılmaktadır.

Çivril Bisiklet Festivali: Denizli ilinde, Haziran ayında yapılmaktadır.
Serinhisar Leblebi Bıçak Ve Kültür Festivali: Denizli ili, Serinhisar ilçesinde tahminen Temmuz ayında yapılmaktadır.
Buldan Dokuma Kültür Ve El Sanatları Festivali: Denizli ili, Buldan ilçesinde yılın Haziran ayında yapılmaktadır.
Geleneksel Kaledavaz Yağlı Pehlivan Güreşleri: Denizli ili, Kale ilçesinde tahminen temmuz ayında yapılmaktadır.
Denizli Belediyesi Uluslararası Amatör Tiyatro Festivali: Denizli merkezde, Nisan ayı sonu Mayıs başında yapılmaktadır.

Denizli'de Ne Yenir?

Denizli, Ege Bölgesi’nin sebzeli yöresel yemek türleri ve beslenme alışkanlıkları sürmektedir. Özellikle Tarhana Çorbası ve Patlıcan yemekleri tüketilmektedir.

Denizli Yöresel Yemekleri:

Çaput Aşı,
Biber Tatarı,
Tandır Kebabı (Denzili Kebabı),
Arabaş,ı
Mısır Gömbesi,
Yen Böreği ,
Süller Pidesi,
Börülce Böreği,
Patlıcanlı Kapama,
Kiide,
Kuru Biber ve Patlıcan Dolması,
Patlıcan Kebabı,
Patlıcan Soğan ve Börülceli Tarhana Çorbası’dır.

Denizli'den Hediyelik Ne Alınır?

Bıçak ve yatağan, Deri ayakkabı, El dokumaları, El oyası, Cam ürünleri, El yapımı bakır eşyalar, Toprak testi, çömlek ve Ev tekstil ürünleri satın alınabilir.

Denizli Devlet Daireleri İletişim Bilgileri

T.C. Denizli Valiliği

Adres: 15 Mayıs Mah. Gazi Mustafa Kemal Bulvarı No:81/120059 Denizli
Telefon: 0258 265 61 00
Mail: denizli@denizli.gov.tr
Belge Geçer: 0258 241 68 88

Denizli Belediyesi

Adres: Denizli Büyükşehir Belediyesi, Altıntop Mah. Lise Cad. No:2 PK:20010 Merkezefendi / Denizli
Tel: 444 85 20- 0258 280 20 20 – 0258 265 21 37
Sms: 0258 265 21 37
Faks: 0258 280 29 99
E-mail: denizli@denizli.bel.tr
E-Posta: denizlibuyuksehirbelediyebaskanligi@hs01.kep.tr

Denizli İl Emniyet Müdürlüğü

Adres: Deliktaş Mahallesi 1988-2 sokak No 2 / Denizli
Telefon: 0258 265 14 25
Mail: denizli155@egm.gov.tr
Faks: 0258 265 14 17

Denizli Devlet Hastanesi

Adres: Sırakapılar Mah. Şehit Albay Karaoğlanoğlu Cad. No:3 Merkezefendi / Denizli
Telefonlar: 0258 263 93 11 - 0258 263 93 21 - 0258 263 93 31 - 0258 263 93 41 - 0258 265 34 30 - 0258 265 34 31 - 0258 265 34 33 - 0258 265 34 34
E-Posta: denizlidhs.iletisim@saglik.gov.tr - denizlidh@saglik.gov.tr

Denizli Vergi Dairesi Başkanlığı

Adres: Sırakapılar Mahallesi, 20125 Denizli Merkez/Denizli
Telefon: (0258) 261 18 80
Posta: denizlidef@hmb.gov.tr

Denizli Kadastro Müdürlüğü

Adres: Mehmet Akif Ersoy Mahallesi 51.Sokak No: 18 Kat:3 Merkezefendi / DENİZLİ
Telefon: 0258 280 17 05
Faks: 0258 265 54 38
E-mail: denizli-km@tkgm.gov.tr

Denizli İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü

Adres: 15 Mayıs Mah. Gazi Mustafa Kemal Bulvarı No:81/A Pamukkale / DENİZLİ
Tel: 0258 242 10 41
Faks: 0258 241 08 80
E-Posta: denizliilnufus@nvi.gov.tr

Denizli Haritası

Haritayı Göster