Mersin Şehir Rehberi

Mersin ili

Mersin Hakkında

İlin Adı: MERSİN (Mersin ilinin 13 adet ilçesi vardır.)

Mersin İlçeleri: Akdeniz, Anamur, Aydıncık, Bozyazı, Çamlıyayla, Erdemli, Gülnar, Mezitli, Mut, Silifke, Tarsus, Toroslar, Yenişehir

Mersin Plaka Kodu: 33

Mersin Telefon Alan Kodu: 324

Mersin Nüfusu: 1,794 milyon

Mersin Bölgesi: Akdeniz

Ülkemizin Akdeniz Bölgesi’nde yer alan en büyük limanlarından birine ev sahipliği yapan Mersin, yapılan kazı çalışmalarında zengin bir geçmişe sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Mersin birçok medeniyetlerin buluştuğu köklü tarihi, zengin kültürü ve plajlarıyla turistik bir ildir.

Mersin Tarihi

Mersin Şehrinin İsmi Nereden Gelir?

Mersin ili geçmişten bu yana Kilikya, İçel ve Mersin isimleriyle kullanılmıştır. Mersin adı Oğuz Türkmen beylerinden olan Mersin Bey’den geliyor. Mersin, coğrafî konumuyla içeri kesimde bulunmasıyla 12. asırdan bu yana “İçerlek” ve “İç El” olarak anılmıştır. Göksu Nehrinin yanında yer alan kesime “İçerlek” yani (İçel) denmiştir.

Mersin'in Tarihi

Mersin ili geçmişten bu yana önemli bir yerleşim yeridir. Yumuktepe ve Gözlükule’de yapılan kazı çalışmalarında “Neolitik Çağ” tespit edilmiştir. Bölge, Neolitik Çağ’dan sonra Maden Çağı ve Tunç Çağ’ından iz kalmıştır.

Kente sırayla; Hititler, Asurlular, Persler, Makedonyalılar, Romalılar ve Bizanslılar egemen olmuştur. 11. yüzyılda Selçuklular, 14. yüzyılda Karamanoğulları ve Ramazanoğullarının 15. yüzyılda da Osmanlı İmparatorluğunun egemenliğine geçmiştir.

1.Dünya Savaşında istilaya uğrayan Mersin ili, Milli Mücadelenin kazanmasıyla 3 Ocak 1922’de yeniden Türk egemenliği altına girmiştir. 1924 yılında Mersin ismiyle il olmuştur. Daha sonra 1933 yılında da İçel ile birleştirilerek İçel ismini almıştır. 28 Haziran 2002 resmi kanunla ilin adı yeniden Mersin olmuştur.

 

Mersin'in Coğrafyası

Mersin ili Türkiye’nin Orta Akdeniz Bölgesi'nde yer alır. Toroslardan başlayarak Bolkar dağlarından Akdeniz'e doğru uzayan platolar olduğu yöre halkının sıcakta kaçıp yaylanın serin havasında zaman geçirdikleri bir yerdir. Yaylalar; Gözne, Ayvagediği, Soğucak, Fındıkpınarı, Mihrican ve Kızılbağ gibi yaylalardır.

Mersin’in dağları; Elma Dağı, Büyük Eğri Dağı, Alamusa Dağı, Kızıldağ bu dağlar üzerindeki yüksek tepeleri oluşturur. Şehrin kıyılarında Akdeniz, Taşucu ve Anamur körfezleri, Mersin Körfezini oluşturuyor.

Mersin İklimi

Mersin ilinde Akdeniz iklimi hüküm sürmektedir. Yazları sıcak ve nemli, kışları ise ılık ve yağışlı geçmektedir. Bölgenin yüksek yerlerinde yaylalar; yazları serin ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlı geçiyor.

Mersin'in Ekonomisi

Mersin ilinin ekonomisi tarım, turizm ve Doğu Anadolu, Batı Akdeniz ve İç Anadolu'daki firmaların ithalat ve ihracatına dayanmaktadır.

Verimli topraklarıyla yetişen tarım ürünleri ile sebze meyve ambarıdır. Bölgede yetişen tarım ürünleri; pamuk, buğday, arpa, çavdar, pirinç, nohut, mercimektir. Mersin ilinde her çeşit sebze ekilmektedir. Bunlar; patlıcan, fasulye, kabak, domates, biber, bakla, salatalık, ıspanak, lahana, marul, soğan, bamya ve karnabahardır. İlde seracılıkta oldukça gelişmiştir. Turungçiller, üzüm, kavun, karpuz, keçiboynuzu, zeytin, nar, muz, incir, erik, bâdem ve kayısı yetiştirilen meyvelerdir.

Mersin, ülkemizin en önemli turizm kentleri arasında yer almaktadır. Coğrafi açıdan sahil kenti olmasıyla tarihi ve turistik yerleri vardır. En bilindik ve önemli plajları; Susanoğlu, Ayaş, Kızkalesi ve Anamur’dur.

Mersin Ulaşım

Mersin Karayolu Ulaşımı:

Mersin ili karayolu, denizyolu ve demiryolu ulaşım bakımından uygundur. Karayoluyla tüm illere bağlantısı vardır.

Mersin Otogarı Telefon Numarası: 0324 238 16 48

Mersin Havayolu Ulaşım:

Mersin ilinde havalimanı bulunmamaktadır. Adana Hava limanından ulaşım sağlanmaktadır.

Adana Şakirpaşa Havalimanı Telefon Numarası: 0322 435 03 80

Mersin Demiryolu Ulaşım:

Mersin ili demiryolu ile bağlantılara sahiptir.

Mersin Tren İstasyonu Telefon Numarası: 0324 451 35 10

Mersin Denizyolu Ulaşım:

Mersin Limana gelen gemilerin transit merkezidir. Taşucu ilçe limanından düzenli olarak deniz otobüsü seferleri yapılmaktadır.

Mersin Taşucu Limanı Telefon Numarası: 0324 233 32 72

Sponsorlu Bağlantılar

 

Mersin Gezilecek Yerler

Akdeniz’in liman kenti olan şehirlerinden Mersin ticaretin yoğun olduğu önemli bir yerdir. İlin doğal güzellikleri, verimli topraklarıyla tarım kenti olması ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan tarihi ile görülmesi gereken yerlerden biridir. Mersin tatil için tercih edilen tarihte inanç merkezi olmuş yapılarıyla ve temiz plajlarıyla her yıl yüzlerce yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır.

Kleopatra Kapısı: Tarsus ilçesinde yer alıyor. Kraliçe Kleopatra’nın denizden gemilerle gelince Tarsus’a girdiği kapı olduğu biliniyor.

Soli Pompeiopolis Antik Kenti: Rodoslu koloniciler tarafından kurulan kentin, Neolitik, Helenistik ve Roma dönemlerine ait kalıntıları Mersin Müzesi’nde sergilenmektedir.

Mersin Müzesi: İl merkezinde müzede ilde yapılan tüm kazı çalışmalarından çıkan eserler sergilenmektedir.

Mersin Atatürk Evi: İl merkezinde işlek caddesinde yer alan müze Atatürk’ün 1925 yılında bir süre kaldığı ev ve eşyaları sergilenmektedir.

Refah Şehitleri Anıtı: Atatürk Parkı içinde yer alan anıt, 2. Dünya Savaşı’nda yaşanan kazada batan Refah Gemisi’nde şehit olan 167 askerin anısına yaptırılmıştır.

Latin İtalyan Katolik Kilisesi: Tarsus’taki Katoliklerin ibadetlerini gerçekleştirmesi için yaptırılmış bir yerdir. Hoş bir bahçesi vardır.

Mersin Marina: Akdeniz Bölgesinin 2011 yılından bu yana hizmet veren marinası ve buluşma noktasıdır.

Yumuktepe: Dünyada eski tarihre tarımın ilk defa yapıldığı yerlerden biri ve görülmesi gereken yerler arasındadır.

Tarsus Şelalesi: Bölgede yaşayanların hafta sonları temiz hava ve güzel zaman geçirdiği bir yerdir.

St. Paul Kilisesi, Tarsus: Hristiyanlığın önemli hac merkezlerinden olan bir inanç merkezidir.

Tarsus Ulu Camii: Kentin en eski camisi ve görülmesi gereken bir yerdir.

Şahmeran Hamamı: Tarsus ilçesinde Romalılardan kalan bir yapıdır. İlçenin ilgi çeken bir yeridir.

Yedi Uyurlar Mağarası: Mersin'e 12 km uzaklıkta bulunan mağara kutsal bir yer olma özelliği ile İnanç Turizmin de önemli bir yere sahiptir.

Tarihi Tarsus Evleri: Cumhuriyet Döneminin mimari yapı ve özelliğini taşıyan evlerin olduğu sokağı gezerek yalın tarih izlerini görebilirsiniz.

Kırk Kaşık Bedesteni: Tarsus ilçesindeki ticaretin olduğu tarihi bedesten, cumhuriyetin ilanıyla kapalı çarşıya dönüşmesiyle hediyelik eşya ve hatıra yeri olarak görülmesi gereken yerler arasındadır.

Tarsus Müzesi: İnanç turizmi ve kutsal yerleriyle tanınan Tarsus ilçesinde bulunan müzede, kazı çalışmalarından çıkan eserler sergilenmektedir.

Roma Yolu ve Kilikya Zafer Takı: Tarsus ilçesinde sağlıklı yer alan kalıntılar ile tarihe ışık tutuyor.

Adam Kayalar: Erdemli ilçesinde yer alan kaya, geçmişten bize kalan ülkemizin değerli yapılarındandır.

Kanlıdivane: Erdemli ilçesinde yer alan, tarım kenti izlerinin taşımasıyla ticaret merkezi olduğu bilinmektedir.

Kızkalesi: Erdemli ilçesinde bulunan kale günümüzde de yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmuştur.

Göksu Deltası: Mersin il merkezine 85 km uzaklıkta bulunan delta da birçok kuş türünün olduğu önemli yerlerden birisidir.

Cennet-Cehennem Çökükleri: Mersin dendiğinde akla ilk gelen yerlerden biri olan Cennet Cehennem çökükleri, Mersin'e gelenlerin uğrak noktası olmuştur. Çukurlardan birine cennte çukuru denilmesinin nedeni çöküntüye inerken bir kilisenin bulunmasıdır. Diğer cehennem çukuru diye hitap edilmesinin nedeni ise; olduğu yere ekipman olmadan inilememesidir.

Astım Mağarası: Silifke ilçesinde bulunan tarihi, dileklerin bağlandığı mağara ve astım hastalarına iyi geldiği söylenen bir yerdir.

Olba Antik Kenti: Silifke ilçesinde bulunan kent, Roma Döneminden kalan tarihi bir kenttir.

Cambazlı Kilisesi: Silifke ilçesinde yer alan kilise günümüzde harap bir haldedir.

Aynalıgöl Mağarası (Gilindire Mağarası): Mersin, Aydıncık ilçesinde yer alan mağara tarihi ve doğal yapısıyla dikkat çeken yerlerden biridir.

Mamure Kalesi: Anamur ilçesinde yer alan kale tarihinde kentte yaşamış birçok medeniyetin izlerini taşımaktadır.

Anemurium Antik Kenti: Anamur ilçesinde bulunan kent birçok medeniyetin egemenliğine girmesiyle tarihi izlerin kaldığı önemli bir yerdir.

Mersin Tatil Yerleri

Kumkuyu: Erdemli ilçesinde yer almaktadır. Tatilcilerin en çok tercih ettiği bu belde özellikle Zincirlikuyu ve Töbenak Halk Plajı sayesinde turistik yerler arasında gösterilmektedir.

Kargıpınarı: Erdemli ilçesinde 2500 metre sahili ile yılın 7 ayı denize girilen bu belde geleneksel yörük kültürü sayesinde ilgi çekerek turistlerin tercih ettiği bir tatil beldesi olmuştur.

Kızkalesi: Erdemli ilçesinde yer alan kalenin önemi Selevkoslar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular gibi farklı kültürel yapılara ait devletler sayesinde önem kazanmıştır. Plajım muhteşemliği kale, sarnıç, kaya mezarları ve ören yerleri gibi yapılarını barındırarak turist akınına uğrayan önemli bir tatil yeridir.

Ayaş: Bu belde zeytincilik faaliyetleriyle ün kazanmıştır. Romalılar, Selçuklular ve Osmanlılardan kalan tarihi eserleri bulunmaktadır. Kumkuyu-Yemişkuyu ve Merdivenlikuyu ile Erdemli ilçesinin sembolü olmuştur.

Taşucu: Yerleşkesi Grekler tarafından yapılan bu belde dünyada görülen endemik ve sübtropikal bitki türleri ve temiz plajlarıyla ilin en gözde tatil beldesidir.

Silifke: Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesini birbirine bağlayan önemli bir merkezdir. Toroslar ve Akdeniz arasında bulunan belde Akgöller ve Paradeniz göllerine sahip olmasıyla dünyanın en önemli kuş toplanma bölgesidir. Silifke Müzesi'de görülmeye değer tarihi yerlerden biridir.

Susanoğlu: Silifke ilçesinde bulunan antik dönemde Karasinan adıyla bilinen bu belde Türkiye de Mavi Bayrak ünvanı alan ilk plaj, bu sayede ziyaretçilerin odak noktası olmuştur.

Mersin Şenlik ve Festivalleri

Paylaşmanın Sanatı Ve Zanaatı Festivali: Her yıl Mersin ili Yenişehir ilçesinde tahmini tarih ile Kasım ayında düzenlenmektedir.
Silifke Fasıl Konseri: Her yıl Mersin ili Silifke ilçesinde tahmini tarih ile Şubat ayında düzenlenmektedir.
Çağla Festivali Ve Kültür Şenlikleri: Her yıl Mersin ili Silifke ilçesinde tahmini tarih ile Mart ayında düzenlenmektedir.
Uluslararası Tarsus Yarı Maratonu: Her yıl Mersin ili Tarsus ilçesinde tahmini tarih ile Mart ayında düzenlenmektedir.
Mersin Uluslararası Müzik Festivali: Her yıl Mersin ili Akdeniz ilçesinde tahmini tarih ile Nisan ayında düzenlenmektedir.
Mersin Limonata Festivali: Her yıl Mersin ili Erdimli ilçesinde tahmini tarih ile Nisan ayında düzenlenmektedir.
Mersin Uluslararası Çocuk Festivali: Her yıl Mersin ili Akdeniz ilçesinde tahmini tarih ile Nisan ayında düzenlenmektedir.
Atıf Yılmaz Kısa Film Festivali: Her yıl Mersin ilinde tahmini tarih ile Mayıs ayında düzenlenmektedir.
Mersin Türkmen Şöleni: Her yıl Mersin ili Erdimli ilçesinde tahmini tarih ile Mayıs ayında düzenlenmektedir.
Örtüaltı Üzüm Festivali: Her yıl Mersin ili Mezitli ilçesinde tahmini tarih ile Mayıs ayında düzenlenmektedir.
Mut Karacaoğlan Kayısı Festivali: Her yıl Mersin ili Mut ilçesinde tahmini tarih ile Haziran ayında düzenlenmektedir.
Tarsus Bisiklet Festivali: Her yıl Mersin ili Tarsus ilçesinde tahmini tarih ile Haziran ayında düzenlenmektedir.
Soli Güneş Festivali: Her yıl Mersin ili Mut ilçesinde tahmini tarih ile Haziran ayında düzenlenmektedir.
Milyon Beach Fest Erdemli: Her yıl Mersin ili Erdimli ilçesinde tahmini tarih ile Haziran ayında düzenlenmektedir.
Uluslararası Kültür Ve Muz Festivali: Her yıl Mersin ili Anamur ilçesinde tahmini tarih ile Temmuz ayında düzenlenmektedir.
Şaymana Festival: Her yıl Mersin ili Toroslar ilçesinde tahmini tarih ile Temmuz ayında düzenlenmektedir.
Tarsus Üzüm Festivali: Her yıl Mersin ili Tarsus ilçesinde tahmini tarih ile Temmuz ayında düzenlenmektedir.
Karboğazı Doğa Ve Spor Festivali: Her yıl Mersin ili Tarsus ilçesinde tahmini tarih ile Temmuz sonu Ağustos başında düzenlenmektedir.
Büyük Buluşma Motofest: Her yıl Mersin ili Erdemli ilçesinde tahmini tarih ile Temmuz sonu Ağustos başında düzenlenmektedir.
Göçük Köyü İncir Şöleni: Her yıl Mersin ili Tarsus ilçesinde tahmini tarih ile Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Roman Çocuk Festivali: Her yıl Mersin ili Akdeniz ilçesinde tahmini tarih ile Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Milyonfest Mersin Erdemli: Her yıl Mersin ili Erdemli ilçesinde tahmini tarih ile Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Geleneksel Çukurova Karboğazı Zafer Şöleni: Her yıl Mersin ili Tarsus ilçesinde tahmini tarih ile Ağustos ayında düzenlenmektedir.

Aydıncık Motosiklet Festivali: Her yıl Mersin ili Aydıncık ilçesinde tahmini tarih ile Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Geleneksel Çamlıyayla İğne Oyası Festivali: Her yıl Mersin ili Çamlıyayla ilçesinde tahmini tarih ile Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Gülnar Çakşır Balı Ve Yörük Festivali: Her yıl Mersin ili Gülnar ilçesinde tahmini tarih ile Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Geleneksel Karakucak Güreşleri: Her yıl Mersin ili Silifke ilçesinde tahmini tarih ile Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Uluslararası Mersin Bisiklet Festivali: Her yıl Mersin ilinde tahmini tarih ile Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Geleneksel Uluslararası Kültür, Elma Ve Badem Festivali: Her yıl Mersin ili Gülnar ilçesinde tahmini tarih ile Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Yenice Barış Ve Kültür Festivali: Her yıl Mersin ili Tarsus ilçesinde tahmini tarih ile Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Uluslararası Kız Kalesi Turizm Festivali: Her yıl Mersin ilinde tahmini tarih ile Eylül ayında düzenlenmektedir.
Kızkalesi Film Festivali: Her yıl Mersin ili Erdemli ilçesinde tahmini tarih ile Eylül ayında düzenlenmektedir.
Dünya Çocuk Günü Festivali: Her yıl Mersin ilinde tahmini tarih ile Eylül ayında düzenlenmektedir.
Evcil Hayvan Ve Doğal Yaşam Festivali: Her yıl Mersin ili Yenişehir ilçesinde tahmini tarih ile Ekim ayında düzenlenmektedir.
Mersin Uluslararası Engelsiz Sanat Festivali: Her yıl Mersin ilinde tahmini tarih ile Ekim ayında düzenlenmektedir.
Mersin Arkeoloji Günleri: Her yıl Mersin ili Akdeniz ilçesinde tahmini tarih ile Ekim ayında düzenlenmektedir.
Mersin Çamlıbel Sokak Festivali: Her yıl Mersin ili Akdeniz ilçesinde tahmini tarih ile Ekim ayında düzenlenmektedir.
Tarsus Gastronomi Günleri: Her yıl Mersin ili Tarsus ilçesinde tahmini tarih ile Ekim ayında düzenlenmektedir.
Mersin Caretta Bisiklet Festivali: Her yıl Mersin ili Yenişehir ilçesinde tahmini tarih ile Ekim ayında düzenlenmektedir.
Silifke Fotoğraf Şenliği: Her yıl Mersin ili Silifke ilçesinde tahmini tarih ile Ekim sonu Kasım başında düzenlenmektedir.
Uluslararası Mersin Narenciye Festivali: Her yıl Mersin ili Mezitli ilçesinde tahmini tarih ile Ekim sonu Kasım başında düzenlenmektedir.
Uluslararası İşçi Filmleri Festivali Tarsus: Her yıl Mersin ili Tarsus ilçesinde tahmini tarih ile Kasım ayında düzenlenmektedir.

Mersin'de Ne Yenir?

Akdeniz’in liman şehri Mersin zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Mersin tarıma elverişli topraklara sahip olmasıyla yetişen ürünleri oldukça fazladır. Bununla birlikte ilin lezzetli yöresel yemeklerinin mutlaka tadına bakmalısınız.
Mersin yöresel lezzetleri:
Batırık,
Tantuni,
Kerebiç ve Cezerye’dir.

Mersin’den Ne Alınır?

Mersin ilini ziyaretinizde hediyelik alabileceğiniz eşyalar;
Mersin’i yansıtan hediyelik eşyalar,
Tatlı çeşitleri,
Yöreye özgü halı ve kilimler,
Mezitli Bezi,
Muz lifinden yapılmış hediyelik eşyalar,
Yöreye ait iğne oyaları ve yazmalarını alabilirsiniz.

Mersin Devlet Daireleri İletişim Bilgileri

T.C. Mersin Valiliği

Adres: Akkent Mah. Hüseyin Okan Merzeci Bulv. No:662 Yenişehir / MERSİN
E-Posta: mersin@icisleri.gov.tr
Telefon: 0324 341 10 23 (santral)
Belgegeçer: 0324 238 81 12

Mersin Büyükşehir Belediyesi

Adres: Çankaya Mahallesi, Atatürk Caddesi No:19 MERSİN
Tel: 0324 231 88 80 (10 hat) - 0324 533 30 01 - 0324 533 30 02 (Santral) - 444 21 53
E-Posta: info@mersin.bel.tr

Mersin İl Emniyet Müdürlüğü

Adres: Limonluk Mahallesi 2457 Sokak No:5 33120 Yenişehir/MERSİN
Telefon: 0324 328 42 90
E-Posta: mersinmuhabere@egm.gov.tr
Faks: 0324 327 49 45

Mersin Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Adres: Korukent Mah. 96015 Sok. Mersin Entegre Sağlık Kampüsü, 33240 Toroslar/Mersin
E-Posta: mersinsehir@saglik.gov.tr
Telefon Santral: 0324 225 10 00

Mersin Vergi Dairesi Başkanlığı

Adres: Mesudiye Mahallesi Kuvayi Milliye Cad. No:78 Akdeniz / MERSİN
Tel: 0324 337 42 04 - 10 (pbx)
Faks: 0324 336 50 10

Mersin Akdeniz Tapu Müdürlüğü

Telefon: 0324 280 10 10
Faks: 0324 239 30 00
Adres: Limonluk Mah. Hüseyin Okan Merzeci Bul. Neoflant Sitesi No:412 Kat:1 Yenişehir/ MERSİN
E-mail: akdeniz-tsm@tkgm.gov.tr

Mersin Kadastro Müdürlüğü

Telefon: 0324 280 11 22
Faks: 0324 232 49 60
Adres: Limonluk Mah. Hüseyin Okan Merzeci Bul. Neoflant Sitesi No:412 Kat:3 Yenişehir/MERSİN
E-mail: mersin-km@tkgm.gov.tr

Mersin İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü

Adres: Mithat Toroğlu Mah. Hüseyin Okan Merzeci Bulvarı No: 313A Toroslar / MERSİN
Telefon: 0324 238 27 51 - 0324 237 22 23
Belgegeçer: 0324 321 11 22
E-Posta: mersin@nvi.gov.tr

Mersin Haritası

Haritayı Göster