Manisa Şehir Rehberi

manisa ili

Manisa Hakkında

İlin Adı: MANİSA (Manisa ilinin 17 adet ilçesi vardır.)

Manisa İlçeleri: Ahmetli, Akhisar, Alaşehir, Demirci, Gölmarmara, Gördes, Kırkağaç, Köprübaşı, Kula, Salihli, Sarıgöl, Saruhanlı, Selendi, Soma, Şehzadeler, Turgutlu, Yunusemre

Manisa Plaka Kodu: 45

Manisa Telefon Alan Kodu: 236

Manisa Nüfusu: 1,413 milyon

Manisa Bölgesi: Ege

Manisa, ülkemizin Ege Bölgesinde tarihinde önemli bir yere sahip olmuş ve Şehzadeler şehri olarak bilinmektedir. Şifalı mesir macunu, Kırkağaç kavunu, sultaniye üzümü, doğal ve tarihi güzellikleri ile gelen ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Dünyaca şifası bilinen Mesir Macunu Yavuz Sultan Selim'in eşi Ayşe Hafsa Sultan hastalanınca iyileşmesi için dönemin ünlü hekimi Merkez Efendi’nin kırk bir çeşit baharatı karıştırarak elde ettiği macun yüzyıllardan beri her yıl törenler dağıtılmaktadır.

Manisa Tarihi

Manisa Şehrinin İsmi Nereden Gelir?

Anadolu’nun çekirdeksiz üzüm beldesi olan Manisa, Truva Savaşlarından sonra Teselye’den gelen Magnetlerce kurulmuştur. Eteklerinde bulunduğu Manisa Dağı’ndan dolayı (eski Sipylus Dağı) “Sipylus altında Magnezya” diye tanınırdı, Sipylus antik çağda Peleps, Tantalus ve Niebe gibi söylencelerde geçmektedir. Magnesia adı zamanla değişime uğrayarak Manisa ismiyle kullanılmaya başlanmıştır.

Manisa’nın Tarihi

Hellenik çağda Lidya, İ.Ö. 546’dan sonra İran, İ.Ö. 190 yılında Magnesia yakınında bir savaşta Antiochus III.’ün Lucius Cornelius’a yenilmesiyle Roma’nın eline geçmiş ve müttefiki olan Bergama Krallığı’na verilmiştir.

İ.S. 17’de depremden yıkılan kent, İmparator Tiberus’un yardımı ile yeni baştan yapılmıştır. En parlak dönemi Bizans İmparatoru’nun Haçlılardan kaçarak Manisa’ya sığındığı zamana rastlar.

1313’te Saruhan Bey tarafından alınıp Saruhan Beyliği’nin merkezi yapılmış, 1390 yılında Yıldırım Beyazıt, Osmanlı ülkesine katmıştır.

1402 yılında yapılan Ankara Savaşı’nın ardından Timur, Manisa’yı yeniden Saruhanoğulları’na vermiştir.1410 yılında da Çelebi Mehmet tarafından yeniden Osmanlı topraklarına katılan kent, 1919 yılında Yunan işgaline uğramış ve 1922 yılında kurtarılmıştır. Manisa 1923 yılında il olmuştur.

Manisa'nın Coğrafyası

Manisa, Ege Bölgesinde yer alır. Doğusunda Uşak ve Kütahya, baısında İzmir, kuzeyinde Balıkesir güneyinde de yine İzmir illeri ile çevrilidir. Manisa’nın yüzölçümü 13.810 kilometrekaredir.

İlin başlıca yer biçimlerini Ege kıyılarına dik uzanan dağlarla bunları birbirinden ayırıp aynı yönde uzanan ovalar oluşturmaktadır.

Kozak kütlesinin doğu uzantıları; Demirci’nin kuzeydoğusudaki Simav Dağı, kuzeydoğuda Görenez Dağı, batıda ve İzmir il sınırında Yunt Dağı, Demirci’nin güneyinde Asi Tepe, Kula’nın güneydoğusunda Umurbaba Dağı, Alaşehir doğusunda Uysal Dağı ve Boz Dağları vardır.

Bakır Çay ve Gezi ırmaklarının oluşturdukları ovalar, Nil Çayı’nın suladığı Kamal Paşa Ovası yörenin verimli tarım alanlarıdır.
İlin akarsu ağını Bakır Çay’ın kolları Yağlıca Suyu ve Ilıca Suyu ile Gediz Irmağı ve kolları Alaşehir, Selendi, Demirci Gördes ve Nil Çayları oluşturmaktadır.
Manisa Gölleri; Marmara Gölü, Gölcük Gölü ve Demirköprü Baraj Gölü'dür.

Manaisa’nın İklimi

Akdeniz ve karasal iklim hüküm sürmektedir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılık ve yağışlı geçmektedir.

 

Manisa'nın Ekonomisi

Manisa, madencilikte zengin, sanayi bakımından gelişmiş, tarımda ise en fazla tütün, üzüm, pamuk ve zeytin yetiştiren bir ildir. Turizmde de oldukça gelişerek zirveye kadar tırmanmaktadır. Çekirdeksiz üzümü ve Kırkağaç kavunu ile dünyaca ünlüdür.

Arazi ve mevsim şartları sebebiyle verimli toraklara sahip olan il de tarım ürünleri de çeşitlidir. Ürünleri buğday, bakla, pirinç, nohut, patlıcan, pırasa, kabak, tütün, arpa, mısır, pamuk, susam, karnabahar, biber, fasülye, ıspanak, kereviz, domates, ve lahana yetişmektedir. Türkiye’de kereviz ve karnabahar en fazla yetiştirilen bir ildir.

Ege bölgesinin İzmir’den sonra gelen sanayi merkezi konumundadır. Manisa maden bakımından oldukça zengin bir şehirdir. Soma ilçesinde çıkarılan linyitten elektrik enerjisi elde edilir. Bunun yanında civa, zımpara, kurşun, mermer ve perlit madenleri de işletilmektedir.

Manisa Ulaşım

Manisa Karayolu Ulaşımı:

Ege kıyıları ve İç Anadolu’yu bağlayan yollar Manisa’dan geçermekte ve kavşak noktası konumundadır.

Manisa Otogarı Telefon Numarası: 0236 231 15 04

Manisa Demiryolu Ulaşımı:

Manisa demiryolunun da kavşak noktalarındandır.

TCDD Manisa Gar Telefon Numarası: 0236 231 16 96 (Çalışma saatleri: 07.00 - 23.00)

Manisa'da Havayolu ve Denizyolu ulaşımı İzmir’den sağlanmaktadır.

Manisa Gezilecek Yerler

Ülkemizin Ege bölgesinde yer alan şehzadeler şehri ve mesir macunu ile ünlü bir şehrimizdir. Tarihinde önemli bir konumda olan ilin tarihi zenginliği ve doğal güzellikleriyle gezip görülmesi gereken bir şehirdir.

Manisa Kalesi: Magnetlerin yaptığı ve Büyük İskender’in hazinelerini sakladığı kale, Türk işçiliğinin şaheseridir. İl merkezinin manzarasına sahiptir.

Yoğurtçu Kalesi: Yunusemre ilçesinde bulunan kale Türklerden korunmak amacıyla Bizans Dönemi’nde yapılmıştır.

Manisa Müzesi: III. Murat tarafından yaptırılan medrese, 1937 yılından bu yana müze olarak ziyaretçi kabul etmektedir. Müzede geçmişte yaşayanların kültürü ve yaşayış özelliklerini görebileceğiniz eserler sergilenmektedir.

Akhisar Müzesi: 2012 yılında ziyarete açılan müzede arkeoloji ve etnografik eserler sergilenmektedir.

Yeni Han: Orta avlulu, iki katlı ve içinde 33 dükkanı vardır.

Muradiye Camii: Sultaniye ilçesinde bulunan cami Mimar Sinan’ın projesini çizdiği ama tamamlanmasını göremediği eserlerdendir.

Sultaniye Külliyesi: Hafsa Sultan tarafından yaptırılan külliye Osmanlı mimarisinin örneklerindendir. Yöre halkı Mesir Camii olarak adlandırmıştır.

İvaz Paşa Camii: İvaz Paşa tarafından yaptırılan cami mimari yapısıyla dikkat çeken bir mekandır.

Alaşehir Philadelphia (St. Jean Kilisesi): Alaşehir ilçesinde bulunan Roma dönemine ait yapılardan biridir.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Manisa Hamamları

Manisa’da Osmanlı Devleti döneminden kalma birçok hamam bulunmaktadır.
Hafsa Sultan Hamamı,
Gülgün Hatun Hamamı,
Karaköy Hamamı,
Çukur Hamamı,
Alaca Hamam ve Cumhuriyet Hamamı’dır.

Kız Köprüsü: Salihli ilçesinde yer alan köprü Osmanlı döneminin izlerini taşımaktadır.

Kybele Kaya Kabartması: Kybele, Anadolu ana tanrıçasıdır. Doğanın bir parçası olup kadın başına benzeyen bir kayadır.

Kula Evleri: Osmanlı mimarisinin izleri bulunan klasik Türk evleri tpinde ve il merkezinde yer almaktadır.

Sardes Antik Kenti: Kent Salihli ilçesinde yer almaktadır. Birçok kez yıkılmışsa da yeniden yapılmıştır.

Spil Dağı Milli Parkı: 1969 yılında milli park ilan edilen doğal bir yerdir. Doğa ve sporseverler için yaz-kış gidilebilen konaklama ve birçok aktivite yapılan yerler arasındadır.

Süreyya Tabiat Parkı: Yunusemre ilçesinde bulunmaktadır. Yeşil ve mavinin buluştuğu piknik alanıdır.

Kula Peribacaları: Burgaz Köyü çevresinde yer alan doğa harikalarından oluşmuş gezilip ve görülmesi gereken muhteşem bir yerdir.

Kurşunlu Kaplıcaları: Salihli ilçesinde şifalı suların ve doğanın bir arada olduğu kaplıcalar her yıl ziyaretçilerine ev sahipliği yapmaktadır.

Manisa Şenlik ve Festivalleri

Manisa Çiçek Festivali: Her yıl Manisa ilinde tahmini tarih ile Mayıs ayında düzenlenmektedir.
Geleneksel Yeşilyurt Üzüm Festivali: Her yıl Manisa ili Alaşehir ilçesinde tahmini tarih ile Ekim ayında düzenlenmektedir.
Akhisar Zeytin Hasat Şenlikleri: Her yıl Manisa ili Akhisar ilçesinde tahmini tarih ile Ekim ayında düzenlenmektedir.
Yunus Emre Belediyesi Yuntdağı Geleneksel Yağlı Güreş Festivali: Her yıl Manisa ilinde tahmini tarih ile Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Soma Karaelmas Kültür Ve Sanat Festivali: Her yıl Manisa ili Soma ilçesinde tahmini tarih ile Eylül ayında düzenlenmektedir.
Geleneksel Sarıgöl Sultani Üzüm Festivali: Her yıl Manisa ili Sarıgöl ilçesinde tahmini tarih ile Eylül ayında düzenlenmektedir.
Alaşehir Üzüm Festivali: Her yıl Manisa ili Alaşehir ilçesinde tahmini tarih ile Ağustos sonu Eylül başı düzenlenmektedir.
Soma Motosiklet Festivali: Her yıl Manisa ili Kırkağaç ilçesinde tahmini tarih ile Temmuz ayında düzenlenmektedir.
Manisa Adala Şeftali Festivali: Her yıl Manisa ili Salihli ilçesinde tahmini tarih ile Temmuz ayında düzenlenmektedir.

Çağlak Festivali: Her yıl Manisa ili Akhisar ilçesinde tahmini tarih ile Mayıs ayında düzenlenmektedir.
Manisa Tarzanı Ve Çevre Günleri: Her yıl Manisa ilinde tahmini tarih ile Mayıs ayında düzenlenmektedir.
Uluslararası Setmog Motosiklet Festivali: Her yıl Manisa ili Salihli ilçesinde tahmini tarih ile Mayıs ayında düzenlenmektedir.
Doğa Dostu Festival: Her yıl Manisa ili Salihli ilçesinde tahmini tarih ile Mayıs ayında düzenlenmektedir.
Uluslararası Mesir Macunu Festivali: Her yıl Manisa ilinde tahmini tarih ile Nisan ayında düzenlenmektedir.
Manisa Bisiklet Festivali: Her yıl Manisa ili Salihli ilçesinde tahmini tarih ile Nisan ayında düzenlenmektedir.
Manisa Mesir Bisiklet Festivali: Her yıl Manisa ilinde tahmini tarih ile Nisan ayında düzenlenmektedir.

Manisa'da Ne Yenir?

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve şehzadelerin yetiştirildiği bir kent olmasıyla Osmanlı mutfak kültürünü barındırmaktadır. Verimli topraklarıyla meyve ve sebze yetiştirilmesi ile yemek çeşitleri oldukça fazladır.

Manisa Yöresel lezzetleri;
Manisa Kebabı,
Simit Ekmeği,
Nohutlu Mantı,
Alaşehir Kapaması,
Mantar Tatlısı,
Kula Güveci,
Odun Köftesi,
Ekmek Dolması,
Şevket-i Bostan,
Sinkonta,
Kula Şekerli Pide,
Sultan Çayı (Mesir Çayı),
Manisa ili Sultaniye Üzümü, Kırkağaç Kavunu, Maden Suyu ve Mesir Macunu ile meşhurdur. İl ziyaretinde bunlarla birlikte yöreye ait mağnet ve eşyaları hediyelik olarak satın alabilirsiniz.

Manisa Devlet Daireleri İletişim Bilgileri

T.C. Manisa Valiliği

Adres: 1. Anafartalar Mahallesi, Mustafa Kemal Bulvarı, No:1 / Manisa
Mail: manisa@icisleri.gov.tr
Telefon: 0231 37 27 - 0231 02 73 - 0231 57 89 - 0231 80 42
Faks: 0232 96 19

Manisa Büyükşehir Belediyesi

Adres: Merkezefendi Mahallesi 3819 Sokak No: 80 Yunusemre / Manisa
Telefon: 0236 231 45 80 / 444 99 45
KEP Adresi: manisabsb@hs01.kep.tr

Manisa İl Emniyet Müdürlüğü

Adres: Uncubozköy Mahallesi, Mimar Sinan Blv. No:173, 45030 Yunusemre/Manisa
Mail: manisa@pol.tr
Telefon: 0236 233 14 14
Faks: 0236 233 51 60

Manisa Şehir Hastanesi

Adres: Adnan Menderes Mh. 132.Sokak No: 15 45040 Şehzadeler, Manisa
Tel: 0236 229 26 00
Fax: 0236 229 26 56
Whatsapp: 0552 349 45 45
E-Mail: manisa.sehir@saglik.gov.tr

Manisa Vergi Dairesi Başkanlığı

Adres: Ayni Ali Mahallesi 3316 Sokak No:22 Yunusemre / MANİSA
Tel: 0236 231 46 44 - 0236 231 46 43
E-posta: manisavdb@gelirler.gov.tr

Manisa Tapu Müdürlüğü

Adres: Hükümet Konağı (eski adliye binası) Peker Mah. Bel. Cad. No:45 Manisa
Telefon: 0236 280 12 22
Faks: 0236 2311670
E-mail: sehzadeler-tsm@tkgm.gov.tr

Manisa Kadastro Müdürlüğü

Adres: Peker Mahallesi Belediye Caddesi No:45 Hükümet Konağı Kat:4 Manisa
Telefon: 0236 280 11 75
Faks: 0236 231 46 19
E-mail: manisa-km@tkgm.gov.tr

Manisa İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü

Adres: Peker, Cumhuriyet Cd. No:15, 45020 Şehzadeler/Manisa
E-Posta: manisanufus.gov.tr
Telefon: 0236 231 40 70

Manisa Haritası

Haritayı Göster