İzmir Şehir Rehberi

izmir saat kulesi

İzmir Hakkında

İlin Adı: İZMİR - (İzmir ilinin merkez ilçe ile birlikte 30 adet ilçesi vardır.)

İzmir İlçeleri: Aliağa, Balçova, Bayındır, Bayraklı, Bergama, Beydağ, Bornova, Buca, Çeşme, Çiğli, Dikili, Foça, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Karaburun, Karşıyaka, Kemalpaşa, Kınık, Kiraz, Konak, Menderes, Menemen, Narlıdere, Ödemiş, Seferihisar, Selçuk, Tire, Torbalı ve Urla'dır.

İzmir Plaka Kodu: 35

İzmir Telefon Alan Kodu: 232

İzmir Nüfusu: 4.320.519

İzmir Bölgesi: Ege

Ege’nin kalbi olan İzmir, Türkiye’nin en büyük üçüncü şehridir. İzmir, körfeziyle ılıman bir iklime sahip olup, yazın denizden gelen esintiyle güneşin sıcaklığını götürmektedir. Kentte sahil boyunca palmiyeler ve caddeleri bulunmaktadır. İzmir Limanı, Türkiye'nin en büyük ikinci limanıdır. Her zaman canlılığını koruyan ve kozmopolit İzmir, Uluslararası İzmir Enternasyonal Fuarı ile de önemli bir yer tutmaktadır.
Birçok medeniyetin izlerini görebileceğiniz İzmir, sıcakkanlı insanları ve doğal güzellikleri ile dikkat çeken Ege denizinde sahile kıyısı olan güzel bir şehridir. Deniz kıyısında olmasıyla güzel plajları, turistik mekanları, etkinlik ve konserlerle turist olarak gezmek için ve yaşamak için tercih edilen bir kenttir.

İzmir Tarihi

İzmir'in Adı Nereden Geliyor?

Antik çağların en ünlü kentleri arasında yer alan Efes, Roma’nın imparatorluğu döneminde dünyanın en büyük kentlerinden biri olmuştur. İlk adını 'Lelegler' tarafından alan bu kente 'Mirina' denmiştir. İyonya'nın zengin kültürünü barındıran Efes, sanatsal etkinliklerle de adını duyurmuştur. Kente 'Smirina' daha sonra da 'Smirna' olarak hitap edilmiştir. Türkler şehri fethedince ismini 'İzmir' olarak telaffuz etmişler ve şehrin adı kullanılmaya devam etmiştir.

İzmir'in Tarihi

İzmir, Türkiye’nin İstanbul’dan sonra ikinci büyük deniz kentidir. Ege denizin ortasına doğru uzanan bir körfezin kıyısında bulunan ve çok eski bir tarihi olan bu kenti Legleri kurduğu söylenmektedir. İslamiyetten önce 3000 yıllarında yerleşmiş olup da beraber bayraklı yakılıyor. İslamiyet önce 1000 yıllarında Eolyalı Yunanlılar yerleşmiştir. Lidya Kralı Alyattes VII. Yüzyılda kenti yakıp yıkınca bir köy olarak kalmıştır.

Smyrna kenti bugünkü yerinde Büyük İskender’in isteğiyle Lysimacus tarafından kurulmuştur. Romanlar döneminde güzelliğiyle ünlelen kenti, İslamiyetten sonra 178’de deprem yıkmış, herkese yazdım imparator Marcus Aurelius tarafından yeni baştan yaptırılmıştır. VII. yüzyılda Arapların saldırısına uğramıştır.

XI.yüzyılda Selçuk Türklerinin egemenliğine girmiş ve XV. Yüzyılda da Osmanlı padişahı Çelebi Sultan I. Mehmed tarafından alınmıştır. 1402-1415 yılları arasında Aydınoğulları Beyliğinin başkenti olmuş; 1415-1919 yıllarını kapsayan dönemde de Osmanlı yönetiminde iken Saruhan, Akdeniz adaları (Kaptanpaşa Gelibolu) Ve Kütahya’ya bağlı İzmir ya da Sigala adlı bir sancak merkezi yapılmıştır.

I. Dünya Savaşı'nın kaybedilmesiyle, İzmir ve Ege için bir sonun başlangıcı olmuştur. 15 Mayıs 1919'da başta İzmir olmak üzere, tüm Ege Bölgesi Yunan işgali altına giriyor bir yapılanma başlıyor. İzmir'in işgaliyle, Ege'de işgalci Yunanlılara karşı halkın direniş hareketi başlamıştır. İzmir'de ilk atılan kurşun Gazeteci Hasan Tahsin tarafından Kurtuluş Savaşımızın başlangıcını simgelemektedir.

İzmir'in işgali ve bu işgalden kurtuluşun Türkiye'nin siyasi ve tarihi açısından önemli sonuçları vardır. İzmir'in kurtuluşuyla birlikte laik ve çağdaş bir Cumhuriyet'e geçişin kapıları sonuna kadar açılmıştır.

9 Eylül 1922 tarihinde de Türk Ordusu'nun İzmir'e girmesi ile Yunan işgali sona ermiştir. Fakat, İzmir 13 Eylül sabahı Basmane semtinde başlayan yangın alanda 20.000'den fazla ev ve işyerini yok etmiştir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu sonrası İzmir, Anka kuşu gibi kendi küllerinden yeniden doğmuştur.

Kurtuluş sırasında 15 Mayıs 1919 - 9 Eylül 1922 arası 3 yıl, 4 ay Yunan işgalinde kalmıştır. 1923 yılında da il olmuştur.

 

İzmir'in Coğrafyası

İzmir Ege Bölgesinde yer alır. Doğusunda Manisa, batısında Ege denizi ve adalar, kuzeyinde Balıkesir, güneyinde Aydın illeriyle çevrilidir. İl topraklarının önemli bir bölümünü çukur ovalar oluşturmaktadır. İlin en kuzeyinde Doğu batı doğrultulu Bakır Çayı ovası vardır. İzmir'in yüz ölçümü 7.340 kilometrekaredir.

Bu ova kuzeydeki Madra ve güneydeki Yunt Dağları arasında uzanır. Yunt Dağı’nın güneyinde Gediz ovası yer alır. Ova kuzeye Akhisar Ovası, güneybatıya da Kemal Paşa Ovası olarak devam eder. Manisa ve Yamanlar Dağı ile Dumanlı Dağ arasında Menemen Boğazı aracılığıyla Menemen ovasına geçer.

Bu ova ile daha güneyde bulunan Küçük Menderes Ovası arasında Bozdağlar vardır ve bu dağların en yüksek noktası Bozdağ Tepesi'dir.

İzmir'in üç büyük akarsuyu, Bakırçay, Gediz, Küçük Menderes'tir. Her üçününde aşağı çığırı bu ilin topraklarında denize ulaşır. Gölleri; Dil gölü, Bozdağlar üzerinde Gölcük ve Güzelhisar baraj gölüdür.

İzmir İklimi

Akdeniz iklim kuşağında kalan İzmir’de yazları sıcak ve kurak kışları ılık ve yağışlı geçmektedir.

İzmir'in Ekonomisi

İzmir ilinin ekonomisi sanayi, tarım, ticâret ve turizme dayanmaktadır. Kentin geliri % 15’i tarımdan, % 15’i ticaretten ve % 35’i sanayi sektöründen sağlanmaktadır. İzmir, Türkiye’nin en büyük ihracat limanına sahiptir. Doğal güzellikleri ve tarihi zenginlikleri, yeterli ulaşımın sağlandığı ve konaklamanın yoğun olduğu kentte turizm sektörü ekonomiye büyük ölçüde katkı sağlamaktadır.

İzmir'de Tarım: Türkiye’nin Ege Bölgesinde yer alan en verimli topraklara sahiptir. Çeşitli ürün yetişmesiyle birlikte ve sanayi de gelişmiştir. Yetişen ürünler; Buğday, baklagiller, kenevir, susam, arpa, mısır, pirinç, pamuk, anason, bol miktarda yetişir. İzmir sebze ve meyve üretiminde de oldukça zengindir.

İzmir'de Hayvancılık: Hayvancılık İzmir ilinde genel koyun ve sığır bakılmaktadır. İzmir’in Çeşme, Dikili, Foça ve Karaburun ilçelerindeise balıkçılık yapılmaktadır.

İzmir'de Sanayi: İzmir sanayi bakımından en güçlü iller arasında başta gelmektedir. Sanayi de, ağaç ürünleri, mobilya, kâğıt, basın, makina ve taşıt araçları, gıda, tütün, dokuma, taş ve toprağa dayalı sanayi dallarıyla isthdam sağlayarak fazla işçi çalıştırırlar.

İzmir Ulaşım

İzmir Şehiriçi Ulaşımı:

İzmir'de Belediye otobüsleri, denizyolu, tramvay ve Metro (İzban) ulaşım hizmeti sağlamaktadır.

İzban (Metro) Telefon Numarası: 0232 398 32 32

İzmir Karayolu Ulaşımı:

İzmir ili, hava, kara, deniz ve demiryolu ulaşımında Ege bölgesinin merkezi konumundadır.

İzotaş Otogarı Telefon Numarası: 0232 472 10 10

İzmir Havayolu Ulaşımı:

İzmir ilinde iki hava meydanı yer almaktadır. Gaziemir'deki askeri uçaklar içindir. Diğeri ise Adnan Menderes Havalimanıdır.

İzmir Adnan Menderes Havalimanı Telefon Numarası: 0232 455 00 00

İzmir Adnan Menderes Havalimanı Çağrı Merkezi: 0850 222 98 28

İzmir Demiryolu Ulaşımı:

İzmir Demiryolu ulaşımında geçiş güzegahında bulunmasıyla düğüm noktasındadır.

Tcdd İzmir Çağrı Merkezi: 444 82 33

Tcdd İzmir Whatsapp Hattı: 0507 321 82 33

İzmir Tren Seferleri

Sponsorlu Bağlantılar

 

İzmir Denizyolu Ulaşımı:

İzmir ili deniz ulaşımı bakımından da Ege bölgesinin merkezi konumundadır. Kent en çok ihracatın yapıldığı limana sahiptir. Bazı ilçeler arası feribot seferleri düzenlenmketedir.

İzdeniz Telefon Numarası: 0232 404 09 09

İskele Telefonu: 0850 360 03 50

İzmir Gezilecek Yerler

İzmir, beş bin yıllık zengin tarihi, doğal güzellikleri, ulaşım kolaylığı, lüks otelleri, kaplıcaları, tatil köyleri, mesire yerleri, İzmir Fuarı nedeniyle önemli bir turizm merkezidir. Beş bin yıllık tarihiyle gezilip görülmeye değer birçok yerinin yanında büyük bir kent olması ile görülecek yerleri de oldukça fazladır.

Saat Kulesi: Konak meydanında bulunan, İzmir’in kalbinin attığı ve şehrin sembolü haline gelen bu tarihi saat kulesi, yerli ve yabancı turistlerin mutlaka uğradığı bir yerdir.

Kemeraltı Çarşısı: İzmir’in en büyük çarşısı ve tarihi bir yer olarak bilinen modern iş merkezleri, mağazalar ve restoranlar ile her zaman canlılığını korumaktadır. Dilediğiniz birçok ürünü bulabilirsiniz.

Kızlarağası Hanı: Kemeraltı çarşısı bulunan han, birçok hediyelik eşyaları, antikaları ve takıları bulabileceğiniz yerlerden biridir.

Hisar Camii içi: Kızlarağası hanının hemen yan tarafında bulunan tarihi bir yerdir.

Tarihi Asansör: Asansörle çıktıktan sonra İzmir'in deniz ve şehir manzarasına sahip yerlerden biridir.

Smyrna Agora Antik Kenti (Agora Açık Hava Müzesi): Heykellerin, anıtların ve kalıntıların bulunduğu tarihi bir yerdir.

Konak Kordonu: Deniz kenarında dinlenilebilen ve manzaranın güzelliği ile ünlüdür.

Cumhuriyet Meydanı: Alsancak ile Çankaya arasında bulunan Atatürk’ün ”Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz. İleri” komutunu simgeleyen Anıt,olduğu görülmeye değer yerler arasındadır.

Pasaport İskelesi: Uzaktan, sarıya boyanmış bir ev gibi duran iskelesi, denizin eşsiz güzelliğini seyredebileceğiniz bir yerdir.

Atatürk Müzesi: Müze ücretsiz olmasıyla Atatürk’ün kişisel eşyaları, oturma ve çalışma odası ve Atatürk’ün hayatını detaylı ve fotoğraflı olarak bilgileneceğiniz yerdir.

Gündoğdu Meydanı: İzmir’in miting alanlarından biridir. Bunun yanında İzmir’de gün batımını seyredebileceğiniz en güzel yerlerden biridir.

Kültürpark: Fuar alanı olarak kullanılan yemyeşil alanı, tertemiz yolları ve müzeleri ile güzel bir yerdir.

Bozdağ ve Gölcük Yaylası

Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi: İzmir’in en güzel semtlerindendir. İzmir’in en bilinen yerleri arasında yer almasıyla halkın yanında yerli ve yabancı turist çekmektedir. Cadde üzerinde, birçok mağaza, restoran ve cafeler vardır.

Gazi Kadınlar Sokağı: İzmir'in eski evlerinin arasında belirli mekenlara dönüştürülmüş dikkat çeken hareketli gece hayatı için, şehrin en iyi yerlerinden biridir.

St. Polycarp Kilisesi: Konak ilçesinin en renkli kilisesi olmasıyla dikkat ve turist çekmektedir.

Bostanlı Sahili: Ayaklarınızı uzatıp muazzam gün batımını seyredebileceğiniz yerlerden biridir.

Alsancak Sevgi Yolu: Kitapçıları ile meşhur olan Alsancak Sevgi Yolu, hediyelik eşya, piercing ve dövmecilerin olduğu görülmeye değer kalabalık bir yerdir.

St Jean Kilisesi: Selçuk Kalesi’nin muhteşem manzarası ile turistlerin uğrak yerlerinden biridir. Kilisenin yanında yer alan Selçuk Kalesi ve Ayasuluk Tepesi de gezilecek yerler arasındadır.

Artemis Tapınağı: Dünyanın 7 harikası arasında yer almaktadır fakat tapınağı‘ndan günümüze fazla bir şey kalmamıştır.

Efes Antik Kenti - Büyük Antik Tiyatro: Efes ilçesinde yer alan kent, Roma tarihini en iyi anlayabileceğiniz yerlerdendir.

Selçuk ve Efes: İzmir'in 77 kilometre güneyindedir. İslamiyetten önce 1000 yıllarına doğru Yunanlılar Anadolu ana tanrıçasının kutsal evi çevresine yerleşerek ona kendi tanrıçaları Artemis'in adını vermişlerdir. Kent gelişerek Lonya Birliği'nin en önemlilerinden biri olmuştur. İslamiyetten önce VI. yüzyılda bir yılı Krezüs ve daha sonra İranlılarca işgal edilerek İskender tarafından islamiyetten önce 334'de kurtarılmıştır.

O döneme kadar kentin kuruluş yeri ister Kayster (Küçük Menderes) nehrinin getirdiği birikintiler ile oturulmaz durumuna gelmişti. Lysimachus kenti 280 yıllarında bugünkü yerini taşımış Yeni kent, özellikle Roma İmparatorluğu döneminde gelişmiş fakat Nehir yüzünden yine oturulmaz duruma gelmiştir.

İzmir’in Tatil Beldeleri

Alaçatı: Son yıllarda turizm merkezi haline gelmesiyle popülerliği artmıştır. Bunun dezavantajı ortalamanın üstü fiyatlar görülmektedir. Renkli sokaklar, kalabalık sokaklar, rüzgar sörfü ve tarihi taş evler, rüzgar gülleri, minik otelleriyle ünü ülkemize yayılan Ot Festivali ile aklımıza geliyor.

Çeşme: Yılını her mevsimi yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken bir destinasyondur. İlçeye gelindiğinde kalesini görebilir, deniz kenarındaki restoranlarda yemek yiyebilirsiniz. Türkiye’de meşhur olmuş Çeşme kumrusu ve sakızı bilinmektedir.

Urla: İzmir il merkezine 35 km mesafedeki şehrin karmaşasından uzaklaşabileceğiniz şirin bir ilçedir. Urla'da deniz kenarında yürüyebilir, balık ve deniz ürünlerini yiyebilirsiniz. Urla bamya üretimi ile de meşhur olmuştur. Eski bir yerleşim yeri olan ilçe “Sanat Sokağı” adı altında görülmesi gereken yerlerden biridir. Burada sanat atölyesi, kafe, restoran yer almaktadır. Bu sokakta yürümek insana huzur vermektedir.

Seferihisar: İl merkezine 45 km. mesafede bulunan ilçe, zeytin, enginar ve narenciye üretimiyle bilinmektedir. Her yıl düzenlenen enginar ve mandalina festivalleri ile canlılığını korunmaktadır. Seferihisar’da denize girilebilen en güzel yeri Sığacık‘tır. Seferihisar Kalesi, Teos Antik Kenti, Dionysus Tapınağı, Lepedos Antik Kenti görülmeye değer yerleridir.

Dikili: İzmir iline 120 km. mesafedeki Dikili, köklü bir geçmişe sahip olup doğal güzellikler açısından da oldukça zengindir. Krater gölleri, mağaraları ve ormanları görülmeye değer bir yerdir. Sessiz, sakin yazlık bir beldedir.

Karaburun: Yılın hemen hemen her zamanı sakin ve denizinin temiz olması ile ziyaretçiler tarafından tercih edilmektedir. Karaburun, fotoğrafçıların uğrak noktası olmuştur.

Foça: İzmir’in kuzeyinde adını antik çağlarda burada yaşayan foklardan almıştır. Doğal güzelliklerin ve tarihi açıdan da zengin olan ilçede Kanuni Sultan Süleyman’ın yaptırdığı Foça Fatih Camii ve Foça Kayalar Camii görülmeye değer yerlerindendir.

Eski Foça: Yol kente gelmeden 8 kilometre öncesinde Taşkule adlı bir kaya mezarı önünden geçer.

Selçuk ve Efes: Selçuk ilçesinde bulunan antik bir kenttidir. UNESCO Dünya Tarih Mirası listesinde olan her zaman yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağıdır. Hristiyanlar Efes'e gelerek hacı oluyorlar. Kentte bulunan Artemis Tapınağı, Dünyanın yedi harikasından biridir. Meryem Ana Evi, Ashab-ı Keyf Mağarası, antik tiyatro, Celsus Kütüphanesi ve İsa Bey Camii görülmesi gereken yerleri arasındadır.

Kent bir kez daha Selçuk'un yöresinde Justininen tarafaından Aziz Jan'ın mezarı üzerine kilis yaptırmış olduğu yere taşınmıştır. Adını ondan alarak Hagios Theologus olmuş ve halk dilinden Ayasoluk olarak kalmıştır. Selçuklularca 1304'de işgal edilmiştir. 1426'da Osmanlı İmparatorluğuna katılmıştır.

Hristiyanlığın ilk dönemlerinde Efes, yeni din ile Artemise tapanlar arasında büyük bir savaşa tanıklık etmiştir. Aziz Paul birçok kez burada kalmış ve verdiği vaazlar kanlı ayakalanmaya neden olmuştur. Selçuk'ta Aziz Jan'ın onarılmış baziliki, Bizans su kemeri kalıntıları, İsa Bey Camii ve Arkeoleji Müzesi görülebilir. Selçukla Efes arasında Dünyanın Yedi Harikasından biri olan Artemis Tapınağı vardır.

Efes'te kazılar 1896 yılında Avusturyalılar tarafından başlatılmıştır. Yol, ilk Vedrüs-ün Jimnazyum ve hamamlarına oradan Stadyum ve ileride Greko-Romen biçiminin güzel bir örneği olan Aziz Paul'un neden olduğu ayaklanmaya sahne olan tiyatroya gider.

Burada mermer kaplı bir yolla limana ulaşılır. Agora, yanında günümüze gelmiş ve bu türün en iyi örneği olan Celsas'ın kitaplığı vardır. Kazı; buradan doğuya doğru yükselen bir yol üzerinde genel ve hamamlar, Hadrian Tapınağı, Trajen çeşmesi, bir kaç katlı boyalı duvarlı evleri ortaya çıkarmıştır. Tepede Odeon'da ve diğer yapılarda kazılar yapılmıştır. Kitaplığın arkasında Serapis Tapınağı İslamiyetten Sonra 431'de III. Kilise Konseyinin yapıldığı Meryem Ana Çifte Kilisesi ilgi çekicidir.

Şirince: Selçuk’a bağlı bir beldedir. Efes’i görmeye kadar geldiyseniz Şirince’ye de uğrayabilirsiniz. İki Rum Kilisesi ve beyaz minik evler, dar sokaklarıyla görülmeye değer bir köydür. Şirince’nin günümüzde ünlü olmasının bir nedeni de 2012 yılında kıyamet kopacağı ve dünyada en güvenli yerin Şirince olduğu söylentisiyle binlerce ziyaretçiyi ağırlamışlardır. Eski evlerin olduğu, gözleme ve çeşit çeşit şaraplarını tatmadan dönmeyin.

İzmir Şenlik ve Festivalleri

Bolluk Bereket Festivali: İzmir ili Çeşme ilçesinde her yıl tahmini tarihle Aralık ayında düzenlenmektedir.
İzmir Hediye Fest: İzmir ilinde her yıl tahmini tarihle Aralık ayında düzenlenmektedir.
Teknolojik Uyku Festivali: İzmir ili Buca ilçesinde her yıl tahmini tarihle Eylül ayında düzenlenmektedir.
Bergama Çevre Filmleri Festivali: İzmir ili Bergama ilçesinde her yıl tahmini tarihle Eylül ayında düzenlenmektedir.
Lions Fest: İzmir ili Konak ilçesinde her yıl tahmini tarihle Ekim ayında düzenlenmektedir.
Efes Tiyatro Festivali: İzmir ili Selçuk ilçesinde her yıl tahmini tarihle Ekim ayında düzenlenmektedir.
Geleneksel Gümüldür Mandalina Festivali: İzmir ili Cumaovası(Menderes) ilçesinde her yıl tahmini tarihle Kasım ayında düzenlenmektedir.
Tire İncir Festivali: İzmir ili Tire ilçesinde her yıl tahmini tarihle Eylül ayında düzenlenmektedir.
İzmir Körfez Festivali: İzmir ili Karşıyaka ilçesinde her yıl tahmini tarihle Eylül ayında düzenlenmektedir.
Pastart İzmir-Uluslararası Pastacılık, Tatlıcılık, Şekercilik Ve Unlu Mamuller Festivali: İzmir ili Karşıyaka ilçesinde her yıl tahmini tarihle Eylül ayında düzenlenmektedir.

Menderes Belediyesi Yörük Şöleni: İzmir ili Cumaovası(Menderes) ilçesinde her yıl tahmini tarihle Eylül ayında düzenlenmektedir.
Urla Caz Fesivali: İzmir ili Urla ilçesinde her yıl tahmini tarihle Eylül ayında düzenlenmektedir.
Uluslararasi İzmir Pedallarımın Altında Bisiklet Festivali: İzmir ilinde her yıl tahmini tarihle Eylül ayında düzenlenmektedir.
Gençlik Ve Barış Festivali: İzmir ili Bornova ilçesinde her yıl tahmini tarihle Eylül ayında düzenlenmektedir.
Aliağa Emek Ve Barış Şenlikleriİzmir ili Aliağa ilçesinde her yıl tahmini tarihle Eylül ayında düzenlenmektedir.
Büyük Efes Bağ Bozumu Festivali: İzmir ili Konak ilçesinde her yıl tahmini tarihle Eylül ayında düzenlenmektedir.
Işılay Saygın Uluslararası Balkan Festivali: İzmir ili Buca ilçesinde her yıl tahmini tarihle Eylül ayında düzenlenmektedir.
Çeşme Festivali: İzmir ili Çeşme ilçesinde her yıl tahmini tarihle Eylül ayında düzenlenmektedir.
Kavacık Üzüm Festivali: İzmir ili Karabağlar ilçesinde her yıl tahmini tarihle Eylül ayında düzenlenmektedir.
Koyundere Köy Şenliği: İzmir ili Menemen ilçesinde her yıl tahmini tarihle Eylül ayında düzenlenmektedir.
Çeşme Weekend Spor Festivali: İzmir ili Çeşme ilçesinde her yıl tahmini tarihle Ekim ayında düzenlenmektedir.
Gökçealan Üzüm Festivali: İzmir ili Selçuk ilçesinde her yıl tahmini tarihle Ekim ayında düzenlenmektedir.
Çeşme Motosiklet Kulubü Dostluk Kampı: İzmir ili Çeşme ilçesinde her yıl tahmini tarihle Ekim ayında düzenlenmektedir.
Karşıyaka Caz Festivali: İzmir ili Karşıyaka ilçesinde her yıl tahmini tarihle Kasım ayında düzenlenmektedir.
İzmir Mahalle Ve Köy Tiyatroları Festivali: İzmir ili Konak ilçesinde her yıl tahmini tarihle Aralık ayında düzenlenmektedir.
Bergama Zeybek Festivali: İzmir ili Bergama ilçesinde her yıl tahmini tarihle Ekim ayında düzenlenmektedir.
Pati Dostları Festivali: İzmir ili Çiğli ilçesinde her yıl tahmini tarihle Ekim ayında düzenlenmektedir.
Sinema Burada Festivali:İzmir ili Konakl ilçesinde her yıl tahmini tarihle Eylül ayında düzenlenmektedir.
Corpathlon: İzmir ili Urla ilçesinde her yıl tahmini tarihle Eylül ayında düzenlenmektedir.
Bergama Kozak Yaylası Festivali: İzmir ili Bergama ilçesinde her yıl tahmini tarihle Eylül ayında düzenlenmektedir.
İzmir Enternasyonal Fuarı:İzmir ili Konak ilçesinde her yıl tahmini tarihle Eylül ayında düzenlenmektedir.
Börülce Festivali: İzmir ili Torbalı ilçesinde her yıl tahmini tarihle Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Dikili Kültür Sanat Demokrasi Ve Emek Festivali: İzmir ili Torbalı ilçesinde her yıl tahmini tarihle Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Narlıdere Deniz Festivali: İzmir ili Narlıdere ilçesinde her yıl tahmini tarihle Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Barbaros Oyuk Festivali: İzmir ili Urla ilçesinde her yıl tahmini tarihle Eylül ayında düzenlenmektedir.
Selçuk Efes Festivali: İzmir ili Selçuk ilçesinde her yıl tahmini tarihle Eylül ayında düzenlenmektedir.
Kınalı Bamya Festivali: İzmir ili Torbalı ilçesinde her yıl tahmini tarihle Eylül ayında düzenlenmektedir.
Güzelbahçe Geleneksel Türk El Sanatları Festivali: İzmir ili Güzelbahçe ilçesinde her yıl tahmini tarihle Eylül ayında düzenlenmektedir.
Uluslararası Çeşme Klasik Müzik Akademisi Ve Festivali: İzmir ili Çeşme ilçesinde her yıl tahmini tarihle Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Çocuklar Ülkesi Festivali: İzmir ili Narlıdere ilçesinde her yıl tahmini tarihle Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Urla Geleneksel Bağ Bozumu Şenliği: İzmir ili Urla ilçesinde her yıl tahmini tarihle Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Buca Bağ Bozumu Şenliği:İzmir ili Buca ilçesinde her yıl tahmini tarihle Eylül ayında düzenlenmektedir.
Foça Caz Günleri:İzmir ili Foça ilçesinde her yıl tahmini tarihle Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Çiftlik Festivali: İzmir ili Çeşme ilçesinde her yıl tahmini tarihle Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Uluslararası Efes Opera Ve Bale Festivali: İzmir ili Çeşme ilçesinde her yıl tahmini tarihle Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Dikili Bamya Festivali: İzmir ili Dikili ilçesinde her yıl tahmini tarihle Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Nohutalan Kavun Festivali: İzmir ili Urla ilçesinde her yıl tahmini tarihle Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Sunjazz Festival: İzmir ili Çeşme ilçesinde her yıl tahmini tarihle Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Ildırı Kültür Sanat Festivali: İzmir ili Çeşme ilçesinde her yıl tahmini tarihle Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Ovacık Tarım Ve Sakız Koyunu Festivali: İzmir ili Çeşme ilçesinde her yıl tahmini tarihle Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Sığacık Müzik Festivali: İzmir ili Seferihisar ilçesinde her yıl tahmini tarihle Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Koruncuk Sörf Festivali: İzmir ili Çeşme ilçesinde her yıl tahmini tarihle Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Gezgin Fest İzmir: İzmir ili Selçuk ilçesinde her yıl tahmini tarihle Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Wind Music Yelkenli Müzik Festivali: İzmir ili Çeşme ilçesinde her yıl tahmini tarihle Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Karaburun Kösedere Üzüm Şenliği: İzmir ili Karaburun ilçesinde her yıl tahmini tarihle Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Bardacık İncir Festivali: İzmir ili Torbalı ilçesinde her yıl tahmini tarihle Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Payamlı Bardacık Festivali: İzmir ili Güzelbehçe ilçesinde her yıl tahmini tarihle Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Ata Ekmeği Ve Armola Şenliği: İzmir ili Seferihisar ilçesinde her yıl tahmini tarihle Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Mavibahçe Jazz Festivali: İzmir ili Karşıyaka ilçesinde her yıl tahmini tarihle Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Bademli Festivali: İzmir ili Dikili ilçesinde her yıl tahmini tarihle Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Karaburun Edebiyat Günleri: İzmir ili Karaburun ilçesinde her yıl tahmini tarihle Temmuz sonu Ağustos başında düzenlenmektedir.
Marsiyass Yayla Yaz Kampı: İzmir ili Ödemiş ilçesinde her yıl tahmini tarihle Temmuz ayında düzenlenmektedir.
Uluslararası Urla Toprak Sahne Tiyatro Festivali: İzmir ili Urla ilçesinde her yıl tahmini tarihle Temmuz ayında düzenlenmektedir.
Uluslararası İzmir Film Festivali: İzmir ili Konak ilçesinde her yıl tahmini tarihle Temmuz ayında düzenlenmektedir.
Sonic Swim Festival: İzmir ili Çeşme ilçesinde her yıl tahmini tarihle Temmuz ayında düzenlenmektedir.
İzmir Dragon Festivali: İzmir ili Balçova ilçesinde her yıl tahmini tarihle Haziran ayında düzenlenmektedir.
Uluslararası İzmir Edebiyat Festivali: İzmir ili Konak ilçesinde her yıl tahmini tarihle Haziran ayında düzenlenmektedir.
İzmir Gençlik Karnavalı: İzmir ili Urla ilçesinde her yıl tahmini tarihle Haziran ayında düzenlenmektedir.
İzmir Rap Festivali: İzmir ili Bayındır ilçesinde her yıl tahmini tarihle Mayıs ayında düzenlenmektedir.
Ovakent Mahallesi Bahar Şenliği: İzmir ili Ödemiş ilçesinde her yıl tahmini tarihle Mayıs ayında düzenlenmektedir.
Ödemiş Fidancılık Festivali: İzmir ili Ödemiş ilçesinde her yıl tahmini tarihle Haziran ayında düzenlenmektedir.
Ödemiş Kiraz Festivali: İzmir ili Ödemiş ilçesinde her yıl tahmini tarihle Haziran ayında düzenlenmektedir.
Demirdere Erik Ve Kiraz Festivali

Tarım / Mevsimlik Ürün: İzmir ili Karabağlar ilçesinde her yıl tahmini tarihle Haziran ayında düzenlenmektedir.
İnadına Tiyatro Festivali: İzmir ili Menemen ilçesinde her yıl tahmini tarihle Mayıs ayında düzenlenmektedir.
Turizm Kültür Sanat / Tiyatro: İzmir ili Menemen ilçesinde her yıl tahmini tarihle Mayıs ayında düzenlenmektedir.
Seferihisar Lavanta Festivali: İzmir ili Bergama ilçesinde her yıl tahmini tarihle Haziran ayında düzenlenmektedir.
Karaburun Kırkım Şenliği: İzmir ili Karaburun ilçesinde her yıl tahmini tarihle Haziran ayında düzenlenmektedir.
Mordoğan Denizle Buluşma Şenliği: İzmir ili Karaburun ilçesinde her yıl tahmini tarihle Mayıs ayında düzenlenmektedir.
Uluslararası Bergama Kermes Festivali: İzmir ili Bergama ilçesinde her yıl tahmini tarihle Haziran ayında düzenlenmektedir.
Bornova Kiraz Festivali: İzmir ili Bornava ilçesinde her yıl tahmini tarihle Haziran ayında düzenlenmektedir.
Bergama Tiyatro Festivali: İzmir ili Bergama ilçesinde her yıl tahmini tarihle Mayıs ayında düzenlenmektedir.
Uluslararası Dana Bayramı: İzmir ili Konak ilçesinde her yıl tahmini tarihle Mayıs ayında düzenlenmektedir.
Alsancak Şenliği
Turizm Kültür Sanat / Turizm-Kültür-Sanat: İzmir ili Konak ilçesinde her yıl tahmini tarihle Mayıs ayında düzenlenmektedir.
Çocuk Koleksiyonerler Sergisi: İzmir ili Konak ilçesinde her yıl tahmini tarihle Mayıs ayında düzenlenmektedir.
İzmir Büyükşehir Belediyesi 19 Mayıs Gençlik Festivali: İzmir ili Balçova ilçesinde her yıl tahmini tarihle Mayıs ayında düzenlenmektedir.
Uçurtma Şenliği: İzmir ili Urla ilçesinde her yıl tahmini tarihle Mayıs ayında düzenlenmektedir.
Kemal Paşa Altın Kiraz Kültür Ve Sanat Festivali: İzmir ili Konak ilçesinde her yıl tahmini tarihle Mayıs ayında düzenlenmektedir.
Yeme-İçme / Yöresel Ürünler: İzmir ili Kemalpaşa ilçesinde her yıl tahmini tarihle Haziran ayında düzenlenmektedir.
Türkmok Motosiklet Şenliği: İzmir ili Torbalı ilçesinde her yıl tahmini tarihle Haziran ayında düzenlenmektedir.
Uluslararası İzmir Festivali
Turizm Kültür Sanat / Turizm-Kültür-Sanat: İzmir ili Konak ilçesinde her yıl tahmini tarihle Mayıs sonu Haziran ayı başında düzenlenmektedir.
Efes Motosiklet Festivali: İzmir ili Selçuk ilçesinde her yıl tahmini tarihle Haziran ayında düzenlenmektedir.
Rider Fest İki Teker Müzik Festivali: İzmir ili Güzelbahçe ilçesinde her yıl tahmini tarihle Nisan ayında düzenlenmektedir.
Süper Çocuk Festivali: İzmir ili Konak ilçesinde her yıl tahmini tarihle Nisan ayında düzenlenmektedir.
Ödemiş Uçurtma Şenliği: İzmir ili Ödemiş ilçesinde her yıl tahmini tarihle Nisan ayında düzenlenmektedir.
İzmir Boyoz Festivali: İzmir ili Konak ilçesinde her yıl tahmini tarihle Ekim ayında düzenlenmektedir.
Emiralem Çilek Festivali: İzmir ili Menemen ilçesinde her yıl tahmini tarihle Nisan ayında düzenlenmektedir.
Shake It İzmir: İzmir ili Güzelbahçe ilçesinde her yıl tahmini tarihle Nisan ayında düzenlenmektedir.
Holifest İzmir: İzmir ili Bayraklı ilçesinde her yıl tahmini tarihle Nisan ayında düzenlenmektedir.
Seferihisar Tohum Takas Şenliği: İzmir ili Seferihisar ilçesinde her yıl tahmini tarihle Mayıs ayında düzenlenmektedir.
Wings For Life World Run İzmir: İzmir ili Konak ilçesinde her yıl tahmini tarihle Mayıs ayında düzenlenmektedir.
Uluslararası Urla Enginar Festivali: İzmir ili Urla ilçesinde her yıl tahmini tarihle Nisan ayında düzenlenmektedir.
Az Bilinen Antik Kentler Bisiklet Turu: İzmir ili Torabalı ilçesinde her yıl tahmini tarihle Nisan ayında düzenlenmektedir.
Gültepe Rumeli Şenliği: İzmir ili Konak ilçesinde her yıl tahmini tarihle Haziran ayında düzenlenmektedir.
Giritliler Ve Ot Festivali: İzmir ili Tire ilçesinde her yıl tahmini tarihle Nisan ayında düzenlenmektedir.
Bademli Bisiklet Festivali: İzmir ili Dikili ilçesinde her yıl tahmini tarihle Nisan ayında düzenlenmektedir.
Hıdırellez Bahar Festivali: İzmir ilinde her yıl tahmini tarihle Mayıs ayında düzenlenmektedir.
Bayındır Uluslararası Çiçek Festivali: İzmir ili Bayındır ilçesinde her yıl tahmini tarihle Mayıs ayında düzenlenmektedir.
İzmir Cocktail Fest: İzmir ili Bayraklı ilçesinde her yıl tahmini tarihle Nisan ayında düzenlenmektedir.
Aliağa Belediyesi Yağlı Pehlivan Güreşleri: İzmir ili Aliağa ilçesinde her yıl tahmini tarihle Nisan ayında düzenlenmektedir.
İzmir Retro Festivali: İzmir ili Konak ilçesinde her yıl tahmini tarihle Nisan ayında düzenlenmektedir.
İzmir Color Sky 5K: İzmir ili Cumaovası(Menderes) ilçesinde her yıl tahmini tarihle Nisan ayında düzenlenmektedir.
Uluslararası Mülteci Film Festivali: İzmir ili Konak ilçesinde her yıl tahmini tarihle Nisan ayında düzenlenmektedir.
Uluslararası Karşıyaka Çocuk Şenliği: İzmir ili Karşıyaka ilçesinde her yıl tahmini tarihle Nisan ayında düzenlenmektedir.
İzmir Çikolata Ve Tatlı Festivali: İzmir ili Bayraklı ilçesinde her yıl tahmini tarihle Nisan ayında düzenlenmektedir.
Urla Ot Festivali: İzmir ili Urla ilçesinde her yıl tahmini tarihle Mart ayında düzenlenmektedir.
Alaçatı Ot Festivali: İzmir ili Çeşme ilçesinde her yıl tahmini tarihle Nisan ayında düzenlenmektedir.
İzmir Avrupa Caz Festivali: İzmir ili Konak ilçesinde her yıl tahmini tarihle Mart ayında düzenlenmektedir.
Karaburun Yerel Tohum Takas Şenliği: İzmir ili Karaburun ilçesinde her yıl tahmini tarihle Şubat ayında düzenlenmektedir.
İzmir Waffle Festivali: İzmir ili Konak ilçesinde her yıl tahmini tarihle Ocak ayında düzenlenmektedir.
Tire Deve Güreşi: İzmir ili Tire ilçesinde her yıl tahmini tarihle Ocak ayında düzenlenmektedir.
İzmir Uluslararası Kukla Günleri: İzmir ilinde her yıl tahmini tarihle Şubat sonu Mart başında düzenlenmektedir.
Karaburun Nergis Festivali: İzmir ili Karaburun ilçesinde her yıl tahmini tarihle Ocak ayında düzenlenmektedir.
Bornova Şarkıları: İzmir ili Bornava ilçesinde her yıl tahmini tarihle Ocak ayında düzenlenmektedir.
Selçuk Efes Deve Güreşi Festivali: İzmir ili Selçuk ilçesinde her yıl tahmini tarihle Ocak ayında düzenlenmektedir.
Çocuk Kitapları Şenliği: İzmir ili Bergama ilçesinde her yıl tahmini tarihle Ocak ayında düzenlenmektedir.
Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali: İzmir ili Karşıyaka ilçesinde her yıl tahmini tarihle Aralık ayında düzenlenmektedir.
Karşıyaka Hamsi Şöleni: İzmir ili Karşıyaka ilçesinde her yıl tahmini tarihle Aralık ayında düzenlenmektedir.
Seferihisar Mandalina Şenliği: İzmir ili Seferihisar ilçesinde her yıl tahmini tarihle Kasım ayında düzenlenmektedir.
Bergama Deve Güreşleri: İzmir ili Bergama ilçesinde her yıl tahmini tarihle Şubat ayında düzenlenmektedir.
Zeytinli Köşk Uluslararası Sanat Festivali: İzmir ili Urla ilçesinde her yıl tahmini tarihle Hazairan ayında düzenlenmektedir.

İzmir'da Ne Yenir?

Ülkemizin her şehrinde olduğu gibi İzmir'in de kendine ait yöresel lezzetleri bulunmaktadır. Ege Bölgesinde bulunması ve coğrafi şartlar ile zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Zeytinlerinin yetiştiği Ege Bölgesi, zeytinyağlı yemekleri, mezeleri ve balıkları ile meşhurdur. İzmir mutfağında osmanlı yemek geleneklerinin yanında, Musevi, Ermeni, Rum, İtalyan ve Fransız lezzetleri de yer alıyor.

İzmir'e gelince mutlaka tadılması gereken eşsiz lezzetleri Boyoz, Kumru ve Lokması'dır.

İzmir'in Yöresel Yemekleri;

Tarhana çorbası,
Keşkek,
Zerde,
Sura,
Kuşkonmaz Kavurması,
Şevketi Bostan,
Kirde Kebabı,
İzmir köftesi,
Papaz yahnisi,
Mücmeri,
Pirinçli domates çorbası,
Kol böreği,
Gerdan tatlısı,
Radika salatası,
Zeytinyağlı taze fasulye,
Tel kadayıf ve Kaymaklı dondurma'dır.

İzmir'den Ne Alınır?

İzmir'e gittiğinizde Kemeraltı Çarşısında alışveriş yapabilir ve ya hediyelik eşya satın alınabilirsiniz. Bunlar;
İzmir'e özgü magnetler,
Kuru kahve,
İzmir tulum peyniri,
Üzüm,
Kuru incir,
Boyoz,
Gevrek ve Çiğdem'dir.

İzmir Devlet Daireleri İletişim Bilgileri

T.C. İZMİR VALİLİĞİ

Adres: Konak Mahallesi İzmir Valiliği İç Yolu Konak/İZMİR
Mail: izmir@icisleri.gov.tr
Telefon: 0232 455 82 82
Fax: 0232 441 91 83

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

Adres: Cumhuriyet Bulvarı No: 1 Konak/İZMİR
Telefon: 444 40 35
Faks: 0232 293 39 95
Santral: 0232 293 12 00
E-Posta: him@izmir.bel.tr

İZMİR EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ

Adres: Vilayet Blokları F-Blok KONAK / İZMİR
Telefonlar: 0232 489 05 00 - 0505 318 35 00
Faks: 0232 446 75 15

İZMİR ATATÜRK EĞİTİM ve ARAŞTIRMA HASTANESİ

Adresi: 253 Sokak No: 143 Basın Sitesi Merkez / İzmir
Telefon: 0232 245 45 45

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Adres: Cumhuriyet Bulvarı No: 7 Konak/İZMİR
Tel: 0232 483 17 77
Faks: 0 232 483 59 94
E-posta: baskan@izmirvdb.gov.tr

İZMİR KADASTRO MÜDÜRLÜĞÜ

Adres: Mansuroğlu Mah.286/3 Sk.No:16 Kat:3 Bayraklı / İzmir
Telefon: 0232 280 15 04
Faks: 0232 445 56 09
E-mail: izmir-km@tkgm.gov.tr

İZMİR TAPU ve KADASTRO III. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ

Adres: Hükümet Binası D-E Blok Kat:2 Konak / İZMİR
Telefon: 0232 446 47 00
Faks: 0232 446 47 50
E-mail: izmir@tkgm.gov.tr

İZMİR İL NÜFUS ve VATANDAŞLIK MÜDÜRLÜĞÜ

Adres: İsmet Kaptan Mahallesi Hürriyet Bulvarı No:16 Konak/İZMİR
Telefonları: 0232 483 88 87 - 0232 489 73 75 - 0232 445 73 75
Fax: 0232 425 73 00 - 0232 489 73 76

İzmir Haritası

Haritayı Göster